Pazartesi, Aralık 07, 2009

Kafa Mankeni Yapımı

Geçenlerde kendimi internetten kafa mankeni ararken buldum, tamam Şükufe 1,5 senedir işime yarıyor da kafa mankenine kırk yılda bir işim düşüyor kaç kere kullanırım bilemedim. O yüzden de bu sefer google' da çark edip "evde nasıl kafa mankeni yapılır" ı aramaya başladım. Ama sağolsun daha önce kimse yapmamış, veya benim bulabileceğim kelimeleri yazmamışlar yapanlar.
Sonra aklıma şu paper mache tekniği geldi, hani gazete kağıtlarını yırtıp bir karışıma bulayıp yapıyorlar ya onu dedim nasıl yapmışlar. Paper mache karışımının* tarifi çok basitmiş; bir ölçü un+iki ölçü su. Peki bunu öğrendim, o zaman başlayayım dedim.

Malzemeler  :
- Strafor top
- Bant
- Gazete Kağıdı
- *Paper Mache Karışımı
- Beyaz Tutkal
- Akrilik Boya
- Fırça



Ben işe evde bir süredir bulunan -niye aldığımı bilmediğim- strafor topla başladım. (Büyüğünü kafa için, küçüğünü boyun için kullandım) İlk olarak strafor topa gazete kağıdını sarıp bantlayarak ve bu işlemi tekrarlayarak istediğim büyüklüğe ulaştım. Sonra küçük topu bu sefer silindir şeklinde sararak boyun kısmını oluşturdum ve kafa kısmına ekledim. Yüzdeki ayrıntıları yapmak için (göz, burun, kulak) gazete kağıtlarını küçük parçalar halinde kaparıp burkarak şekil verdim ve yüze bantladım. Tüm yüz oluştuktan sonra artık paper mache işlemine geçtim.


Yukarıda anlattığım (bir ölçü un+iki ölçü su) yu hazırlayıp gazete kağıtlarından parçalar kopararak üzerini kaplamaya başladım. Bu sırada elmacık kemiklerini falan oluşturdum kendimce.(biraz abartmışım) Bitince de kurumaya bıraktım. Bir gece bekledikten sonra sabah çalışmaya devam ettim. Biraz daha sertleştirmek için aklıma beyaz tutkal kullanmak geldi. Bir kat boyayıp kuruyana kadar bekledim. Kuruduktan sonra da fazla gelen bazı yerleri bıçakla aldım, bazı yerleri de doldurdum. Sonra bir kat daha beyaz tutkal sürüp kurumasını bekledim. En son da akrilik boyayla boyadım.


Çok başarılı bir sonuç elde ettiğimi söyleyemeyeceğim ama belki heykel tarzı bir şeylerle uğraşmış olanlara fikir olabilir. Sanırım eli yatkın olanlar çok daha güzel sonuçlar ortaya çıkaracaklardır. Zaten üniversitede de maketlerden hiç iyi not alamazdım :))
Bu kafa mankenini belki birkaç kat daha boyarsam daha sevimli gözükebilir, kullanacak mıyım daha karar veremedim. Ama yapımı çok eğlenceli, tavsiye ederim.

27 yorum:

  1. Olsun.Biraz bana kafası sola yatık geldi ama onun havası olsun:p

    YanıtlaSil
  2. *tatlı cadı: bilerek yatırdım yaparken, böyle hüzünlü bir havası olsun diye...

    YanıtlaSil
  3. bence cok şirin olmuş, kafasının egıklıgı de su ankı halımı andırıyor :)

    YanıtlaSil
  4. çokkk tatlıı olmuşşş küpedee takarımm ben bunaa:))ellerine saglık laçin:)

    YanıtlaSil
  5. içinde yaratıcılık ve el emeği olduktan sonra herşey değerli :) ben burun ve gözleri nasıl yaptıgını anlayamadım canım bir de un+su karısımı donuyor mu gazete kagıtlarının üstünde yoksa boyanabilmesi veya tutkallanması için zemini mi elverişli kılıyor?

    YanıtlaSil
  6. bence ilk yapım için çok güzel.ellerinize sağlık.aslında uzun süredir bende böyle birşey yapmak istiyordum ama nasıl yaparım diye düşünüyordum iyi bir fikir oldu tşk ederim :)

    YanıtlaSil
  7. *aliceandrabbit: :)) teşekkürler.
    *tümay: sorma, kulaklarını da deldim zaten :))
    *uğurböceği: yani işte, düzgün şekil vermek baya zor. Ama fikir olarak yardımcı olabilir tabii ki.
    *esraca: gözler için önce hafif çukurlar açıp içlerine kağıt doldurdum, biraz pörtlek oldular. kulak ve burun için de gazeteleri kıvırıp o şekile sokup bantladım.
    un su karışımı aslında donuyor tutkala gerek yok ama ben daha sağlam olsun diye tutkal da kullandım.

    YanıtlaSil
  8. Laçin'cim bayıldım tek kelimeyle.Yazını okurken nasıl keyif aldım anlatamam. Ve üstelik benim için şöyle bir tevafuk oldu; Ben de bugün kafa mankeni almam gerektiğini iyice düşündüm. Zira duvak tasarlamak istiyorum ancak kafa mankensiz istediğim sonuca ulaşamıyorum. Yalnız benim sorunum yumuşak bir kafaya ihtiyacım var. İğne geçebilsin diye. Senin heykelini görünce benim de aklıma kumaşın içine elyaf doldurup kafa yapmak geldi:))
    Eline emeğine sağlık!
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Belki biliyorsundur eski yazılarımızdan, kağıt hamuru yaparken başıma bir kaza gelmişti, kağıtlar kaynatılıp kullanınca daha bir pürüzsüz oluyorlar, kaynatma işleminde çok dikkatli olmak lazım ama fena yakıyor kağıt, 2. derece yanık olmuştu bileğim. Tedavi sonrasında kağıt hamuru ile küçük aksesuarlar yapmıştık. Eğlenceli ama tehlikeli

    YanıtlaSil
  10. *durubutik: Hazır kafa mankenlerinde de hiç senin istediğin gibi yok bildiğim kadarıyla. Kendin yapman daha mantıklı olacak sanırım.
    Fikir verebildiğime çok sevindim :))
    *cocuklacocuk: O yazınızı hatırlayamadım ama çok kötü olmuş, çok üzüldüm. Kağıt hamuru herhalde biraz daha zahmetli bir iş.

    YanıtlaSil
  11. Lacheencimm harikasınnn bunuda yaptın ya helal olsun sana her parmagında ayrı marifettt masallah diyorum ve yeni tasarımlarını merakla beklıyorumm(= ıyıkı varsın sennn
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Elbette kendin yapmak gibisi yok, ben de seviyorum hiç denemediklerimi denemeyi ama bilgin olsun kafa mankenleri eminönünde 3-4 liraya satılıyor.

    YanıtlaSil
  13. cok hos, bende istiyordum böyle bir manken iyi oldu bu:))

    YanıtlaSil
  14. Canım bayıldım ya:) bence çok havalı bır baş olmuş.Bır de goz cız kırpık yap bı de allık ve ruj.benden guzel olcak:)

    buket

    YanıtlaSil
  15. harika olmuş, resmen karakteristik çalışmışsın! çıkık elmacık kemiklerini ve kulakları çok beğendim! eline sağlık ^_^

    YanıtlaSil
  16. Bilim kurgu filmlerindeki karakterler gibi olmuş.Sonderece yaratıcı gerçekten.Strafor topu nerden aldığını merak ettim.Kırtasiyelerdemi yoksa yapı marketlerdemi satılıyor.Yazarsan sevinirim Laçincim.Çiçek yapacağım onlardan...

    YanıtlaSil
  17. *the queen of dreams:çok teşekkürler.
    *sesiber: şu Eminönü' ne bir türlü alışamadım senede bir kere ancak gidiyorum :(( Olsun, benimki tek olacak en azından.
    *nergisce: yapabilirsin sen de
    *buket: sanırım hiç kaş göz çizmeyeceğim, baya komik olabilir yoksa :))
    *hesionka: teşekkür ederim, elmacık kemiklerini abartmışım, kulaklar da baya büyük aslında.
    *devince: Hafif bir uzaylılık var tabii :)) o topları ben Bauhaus' tan almıştım herhalde hala satılıyordur.

    YanıtlaSil
  18. biz okulda balon üzerine kağıt ve tutkal kaplayarak yapıyoruz bunu. o zaman daha düzgün bir şekil elde ediliyor. kuruduktan sonra da istediğiniz gibi kesip, şekil verebiliyorsunuz. üzerinde çalışması da kolay oluyor. onu da bir deneyin derim.

    YanıtlaSil
  19. işte böyle kafaya takınca kafa mankeni bile yapılır:) azmin elinden bir şey kurtulmaz ilginç bir çalışma olmuş
    ben çok korkak olduğumdan azıcık benim için ürkütücü :(((
    harikasın laçinciğim
    sevgiyle kal şeker.

    YanıtlaSil
  20. *fosette: evet balonla çalışmak çok daha mantıklı, hem hafif oluyor hem de daha az malzeme kullanılıyor ama evde yoktu maalesef ben kullanamadım.
    *hulela: aslında yapmak için korkmana gerek yok ama benimki gibi olursa bitince korkabilirsin :))

    YanıtlaSil
  21. Süper,süper,süper..Son derece yaratıcı ve sempatik bi kafa olmuş..Bu kafaya bir verdim.Gazetelerin haber verme verme durumundan yola çıkarak verilen haberin 'İYİ' olması dileğiyle 'MÜJDE'

    YanıtlaSil
  22. cnm ben de bıraz korktum walla...

    YanıtlaSil
  23. benim mankenim seninkini döver hahahaa :D (gerçi biraz küçük ama olsun:) )

    YanıtlaSil
  24. çok yaratıcı ..oldukça masum bakıyor cidden :)))

    YanıtlaSil
  25. Selamlar..Bir önceki yorumumu çok acele yazmıştım.İfade eksikliğimi görünce dehşete kapıldım.Bu kafaya bir isim verdim demek istemiştim ama sözcük eksiği olunca kafaya bir vermiş olmuşum.Kafanın adı 'MÜJDE' olsun demek istemiştim..Bir daha baktım da kafa gerçekten çok sevimli..

    YanıtlaSil
  26. Selam Laçin,
    Bütün testere filmlerini seyretmiş biri olarak oradaki kafa geldi hemen gözümün önüne... Çok benzemiş..
    Ama olsun amaç bunun bir işe yaraması.. eline sağlık harika bir iş çıkartmışsın....

    YanıtlaSil
  27. Çok beğendim, çok özenli ve karakteristik olmuş.. Bu atılımların çok hoşuma gidiyor gerçekten.. İnanılmaz beğendim, ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.