Çarşamba, Aralık 16, 2009

İstek Çarşamba: Kloş Etek Kalıbı ve Dikişi

Bir önceki yazımda giydiğim kloş eteğin dikişiyle ilgili sorular gelmişti, ben de oturdum çizdim sizler için. Ayrıca ölçüleri baştan hesapladım, sadece bel (eteğin olmasını istediğiniz bel) ölçünüze bakacaksınız, eteğin kalıptaki ölçüsünü bulacaksınız.
Kloş etek herhalde en basit etek türüdür. Kalıba ihtiyacınız yoktur, kumaş üzerine çizebilirsiniz. Ama kağıda kalıp çıkarırsanız, ileride tekrar dikmek istediğinizde size kolaylık olur.

ŞEMA 1

Öncelikle almanız gereken iki ölçü var; birisi eteğin boyunun ölçüsü diğeri eteğin belinin bulunacağı yerin ölçüsü. Bel ölçüsünü, yüksek, normal veya düşük bel şeklinde alabilirsiniz. Etek boyu şemada benim kullandığım ölçüyle yani 50 cm olarak gösterilmiştir, bu ölçüyü uzatıp kısaltabilirsiniz.
Bu iki ölçüyü aldıktan sonra kumaşı enine ikiye katlayıp bir çeyrek daire çiziyoruz. Bu çeyrek dairenin merkezinden r ölçüsü kadar (şema 2) yana ve aşağıya gidip bel oyuntusunun başlangıç ve bitiş noktalarını buluyoruz.

ŞEMA 2

Kumaşımızı bu şekilde iki adet olarak kesince (ön ve arka) elimizde iki tane yarım dairemiz oluyor. Bu iki parçanın yanlarını birleştiriyoruz. Fermuar kullanacaksanız o yanı açık bırakmayı unutmayın. Veya r ölçüsünü daha büyük tutarak benim yaptığım gibi kalın lastikli bir bel bandı ekleyebilirsiniz, fermuarla uğraşmanıza gerek kalmaz. Yanları birleştirdikten sonra son işlem bir bel bandı kesip onu eklemek, benim giydiğimin genişliği 10 cm di.
Yeni başlayanlar için oldukça kolay bir etektir, hepinize kolay gelsin :))

12 yorum:

  1. ellerine sağlık sarılı,siyahlı eteği çok sevdim :)

    bende biraz öğrendim kalıp çıkarmayı ama üşeniyorum her seferinde..

    indirimde hazırlar o kadar ucuzluyor ki..kumaş,dikiş uzun geliyor bana ama tabi kendi yaptığını giymek te en keyiflisi :)

    YanıtlaSil
  2. Benim gibi acemiler için ideal görünüyor, çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. ben sormaya çekinirken etek kalıbını soranlar olmuş.. nasıl sevindim bir bilsen birde elinde kısa kollu manto kalıbı vramı acaba??tunik ve kolye mavi elbise muhtesem buarada ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. laçin eteğin kalıp ve dikişi ile ilgili verdiğin bilgiler için teşekkür ediyorum. ara sıra bu şekilde ayrıntılı anlatırsan bazı şeyleri çok sevinirim ben daha çok acemiyim de :)

    YanıtlaSil
  5. günaydın laçin gayet net anlatmıssın.hatta o kadarki öğle tatilinde gidip kumaş alacağım.ama benim dikiş makinem yok acaba elimde dikebilirmiyim diye düşünüyorum.mümkünmü bu sence.birde sorum benim gibi hiç bilmeyenler için büyük bir dikiş makinesi yerine piyasa da mini dikiş mak.diye satılanlardan yararlanabilirmi?onlar hakkında bilgin var mı?

    YanıtlaSil
  6. Denizse, bende o Scarlett'in mini dikiş makinesi var. Normal kumaşları işimi görecek kadar dikebiliyorum ama sert kumaşlarda sorun çıkartıyor... Ben bu eteği biraz sert bir kumaşla(belki kadife) dikmeyi deneyeceğim bakalım ne olacak... Ama her halükarda fazla birşey dikmeyeceksen,ufak tefek şeyler için fiyatı Singerin en temel makinesiyle bile kıyasanmaz:) 27TLye almıştım ben:))

    Laçin, ben bu etekten eşimin ablasına dikmek istiyorum ama becerebilirsem sürpriz olacak... Ölçüsünü almam mümkün değil,ama o 36-38 beden giyiyor ve boyu da 1.75 civarı. Lastik olunca r yi 12 cm alsam uyar mı acaba? Bir de lastiği bele geçirince birleşme yeri nasıl pot durmuyor? Çok sordum galiba ama acemlik kötü şey...

    YanıtlaSil
  7. *merve: kendi yaptığın birşeyi giymek çok keyifli tabii ki ama uyguna kumaş bulabilirsen. yoksa dediğin gibi astarı yüzünden pahalıya geliyor.
    *aslı: aynen öyle, herkes dikebilir.
    *eklojit: güle güle kullan tekrar.
    *hande: birkaç kalıp daha anlatmıştım daha önce. fırsat ve zaman buldukça anlatmaya çalışıyorum
    *denizse: o küçük makineleri maalesef bilmiyorum hiç kullanmadım
    *aslı: lastik olunca ryi 17 hatta 19 alman lazım. çünkü alttan giyildiğinde bu bölüm kalçadan geçecek kadar esnemeli.
    lastiğin birleşme yerini yana getirirsin, bir de üzerinden bir dikiş atarsın böylece lastik dönmez.

    YanıtlaSil
  8. Mmmm tamam! Sabıra cevapladığın için teşekkür ederim:) yarın kumaşı alıp başlayacağım inşallah...

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    Dikiş dikmeye henüz yeni başladım. İncelediğim pek çok kaynakta sizden esinlenildiğini hatta kopyalandığını farkettiğim, elinize sağlık. Benden yaşça çok küçük bir kardeşim olarak gördüm sizi, hem mimarlık, hem evlilik, hem çocuk hem de böyle güzel uğraş ve emek içerisinde olmanız bu kadar genç bir yaşta bence takdiri hakediyor. Sizden çok şey öğrendim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. gercekten dıkısler harika elıne saglık

    YanıtlaSil
  11. Mevlana abiye boyunu kısalttlm ve kenarları havada kaldi hoş durmadi neyapmamlazim

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.