Perşembe, Ocak 26, 2012

Asimetrik Etek Kalıbı ve Yapımı



Geçen seferki anvelop görünümlü asimetrik etekten sonra bu sefer de normal asimetrik eteği denedim. Hatta hazır istediğim gibi bürümcük şifon bulmuşken iki tane aldım ve aynı şekilde biçtim. Bürümcük şifonlar naylon şifonlara göre daha az buruşuyorlar, o yüzden seviyorum.

Kesimi kumaşları alır almaz gittiğim terzimde yaptım. Nil' i kesim masasının üzerine oturttum kocaman masaya yayılıp iki kumaşı da kestim ve birinin hem etek ucuna hem de beline bebe overloğu yaptırdım. Diğerinin ucunu evde zigzag dikişle bitirdim, kalan bel dikişini de evde yaptım. İki eteği önce aynı şekilde kesmiştim ama füme rengi olanı evde biraz daha düzelttiğim için arkaya dökülüşü daha iyi oldu, onun ölçülerini veriyorum.



Yine ölçüleri kendi ölçülerinize göre ayarlamanız gerekebilir. Bel kısmı birçok kişiye uyacaktır, ön ve arka uzunlukları kontrol etmeniz yeterli olur.
Eğer asimetrik değil de normal kloş eteğin yapımını arıyorsanız daha önce anlatmıştım, buraya bakabilirsiniz.


Bu ölçülere göre kumaşı kestim. Kendi bel ölçüme göre 3cm lik siyah lastiği ve bel bandının ölçüsünde kestiğim astarı hazırladım. Astar tam olarak 108 cm genişliğinde ve 35 cm yüksekliğinde oldu.



1. Bel kısmının ön ve arka ortalarını işaretledim ve büzdüm.

2. Bel bandının arka orta dikişini kapatıp büzdüğüm bele ekledim.

3. Bel bandının diğer uzun kenarına arka orta dikişini çektiğim astarı diktim.

4. Gizli lastik tüneli yapmak için bel bandını düzü düzüne gelecek şekilde ikiye katlayıp dikiş paylarını birbirine diktim. Böylece lastik için bir tünel oluşmuş oldu. Lastik geçirmek için boşluk bıraktım.



5. Lastiği çengelli iğneye takıp bu boşluktan geçirdim ve tünelin diğer ucundan çıkardım.

6. Lastiğin uçlarını birbirine dikerek kapattım. Son olarak da lastik geçirmek için bıraktığım boşluğu diktim.



Böylece bel kısmında dışarıdan dikiş gözükmeden lastiği geçirmiş oldum.

Şifon gibi ince kumaşlarda etek uçlarında bebe overloğu gerçekten güzel sonuç veriyor ama evdeki makinenizde zigzag dikiş kullanarak da benzer sonucu alabilirsiniz. İşte böyle :

26 yorum:

  1. Elinize sağlık, çok güzel olmuş...

    YanıtlaSil
  2. Dikiş dikmeyi bilmiyorum ve daha önce özenip aldığım bir kumaş için dün gece bu kalıbı bulmayı hayal ederek uyumuştum. Çok mutlu oldum, teşekkürler =)

    YanıtlaSil
  3. Süpermiş. Özellikle astar-etek-bel bandı birleşimine nasıl lastik geçirdiğini anlatman çok hoş. Bunu heryerde kullanabiliriz. Ellerine sağlık. Çok güzel olmuşlar.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Laçin,

    Etekler tek kelime ile muhteşem olmuş! :) Desenli şifonlarda da süper olur bence bu model.

    Benim başka bir sorum olacak: Şifon dikmek nasıl? Zor mu? Zorsa ipek astar dikmek kadar mı zor, tiril tiril viskon dikmek kadar mı zor? :) Ben de şifonumsu bir kumaş dikmeye yelteneceğim yakın zamanda ama, cesaret edemiyorum. :/

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık vallahi bu etekten yaza dikecektim de nasıl olacağını kestiremiyordum, çok çok sağolasın ^^

    YanıtlaSil
  6. ay harika! bi dikiş makinam olsa deneyimsiz deneyimsiz girişicem yapmak için :)
    O kadar güzel anlatıyorsun ki, çok basit ve kolayca yapabilirmişim gibi geliyor :)) O da senin marifetin, eline sağlık ;)

    YanıtlaSil
  7. Çok hoş ve profesyonel olmuşlar. Anlatım için teşekkürler. Kumaşlar da hakikaten çok güzelmiş.

    YanıtlaSil
  8. çok güzel olmuş laçin. en kısa zamanda üzerinde de görmek istiyoruz güzel kombinlerinle.

    YanıtlaSil
  9. sifon dikmek hic zor degil sadece 70 numara igne kullanman lazim. bir tek anlattigim gibi bitisler biraz zorlayabilir, onu da zigzag dikisle hallediyorum ben.
    yoksa sifonun normal dikisi hic zor degil.

    YanıtlaSil
  10. Füme etek gerçekten çok hoş görünüyor. Rengi havası bi başka. Ben ancak böyle bir eteği diktirebilirim. Dikişe dair en ufak bi fikrim yok :))

    YanıtlaSil
  11. dikiş kursuna başlıyorum 15 şubatta iple çekiyorum :)) çok güzel oldu etekler eline sağlık..

    YanıtlaSil
  12. Eline sağlık Laçin elinin değdiği her şeyden harika şeyler çıkıyor çok yeteneklisin maşallah...

    YanıtlaSil
  13. Laçin Hanım,
    Zaman zaman yorumlara alınıp sanırım yazmak istemediğiniz anlar oluyor.
    Ancak sizden ricam lütfen boşverin:) Ben sizi okumaktan büyük keyif alıyorum. Dikiş dikemiyorum mesela ama her anlamda güzel şeyler üzerine fikir sahibi oluyorum sayenizde. Önemli olan da bu benim için...

    YanıtlaSil
  14. genelde alinmiyorum aslinda, artik 5.seneme girdim blog yazmada gelen yorumlarin amacini az cok anlayabiliyorum. ancak bazi seyler oluyor tabii beni uzen.
    ama yazmak istemedigim zamanlar cok az, ben bildiklerimi anlatmayi seviyorum. uretebildigim surece de yazacagim sanirim :)
    tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  15. cok az kalmis, insallah istedigin her seyi ogrenebilirsin.

    YanıtlaSil
  16. Şu bürümcük kelimesi ne tatlı:D bilmiyordum Türkiye'de de bürümcük dendiğini... Sayende gene öğrenmiş oldum. Şu bel bandı takma işinde pek başarılı değilim bunu öğrenmem lazım! Anlatım için teşekkür ederim. Bir de şu son yorumunda gelen tuhaf yorumlara alınmamayı ya da belki takmamayı da öğrendim senden. Ne diyeyim büyüksün Laçin, iyi ki varsın! xxx

    YanıtlaSil
  17. çok güzel olmuş ellerinize sağlık..hmm düşündümde zıt renklerle de overlok çekilebilir çılgın tipler için süper olabilir..Ya daa bu kumaştan sırtı çarpraz askılı boll önü diz kapaklarına kadar arkası uzun, belinede lastikli bi kemer ve ucu zıt renkle çevrilmiş bi elbise ...düşündümde süper olabilir...

    YanıtlaSil
  18. bu blogu yeni kesfettim ve bayıldım tam benlik bir site dikiş dikmeyi bende cok seviyorum ama evlendigimden beri makinam olmadıgı için ara vermiştim en yakın zamanda bi dikiş makinası alarak uygulamalı olarak takipçin olucam sanırım :))

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Laçin eteklerin çok hoş olmuş ruhunun güzelliği gözlerine yansıyor herzaman..Nil de ne tatlı maşallah. Benim de bir kızım var 10 yaşında dikkat et canım çok çabuk büyüyor çocuklar anlayamıyorsun. Aslında senin blogunu herzaman takip ediyorum. Yorum yapmak istedim bu sefer sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Laçin, blogunu takip ede ede yaptıklarına çok özendim ve dikiş makinası aldım, ilk olarakta verdiğin kloş etek kalıbını kullandım sayende çok şirin bi eteğim oldu =)) az öncede plise uzun bi etek diktim =)) paylaşımların için çok teşekkür ederim seni takip etmeye devam edicem =)) bu etek içinde kumaşımı alıp hazırladım 17cm olan yerler bel için çok değilmi kloş etekte 11 cm demiştin bunu lastik geçirip büzdüreceğimiz için mi büyük tuttuyoruz?

    YanıtlaSil
  21. [...] Bu yazımda yapımını anlattığım eteğimi cumartesi günü giydim. Soğuk günlerden sonra haftasonu çok güzel bir hava vardı İstanbul’ da, iyi geldi. [...]

    YanıtlaSil
  22. laçin hanım makine alıp 2 tane etek diktim valla ilk etepimn beli güzel olmadı 2. ise fena değil iki kenar parça dikişlerinden dikiş gözüküyo sizin gibi belli etmeden dikiyim diye göz atıyım dedim :) şimdi detaylı incelicem ne önerirsnz bu arada etekler şahane olmuş ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  23. merhaba laçin hanım,kabarık tutularda da kullanılan bu naylon şifonların başka bi ismi var mı?kumaşçıma gidiyorum hepsinin içinde naylon vardır nasıl bişey arıyorsun diyolar...bide şifonlarda kesilince sökülmeyen bi çeşit var mı?

    YanıtlaSil
  24. Naylon şifon yurtdışında var ama bizde maalesef yok. Ben de bir ara çok aramıştım, kesilince atmayan şifonlar bu naylon şifon. Bulamadım maalesef.

    YanıtlaSil
  25. Laçin Hanım
    Eteğin ön arka ve veya yanlarında hiç dikiş yok değil mi bütün olarak çıkartıyoruz

    YanıtlaSil
  26. tek kelımeyle harıka elıne saglıkk cok guzel bır anlatım olmuss

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.