Çarşamba, Mart 07, 2012

14. ayda yeni uykular



Bu ara Nil' in uykusuyla ilgili bir şeyler deniyorum. Aslında çok uzun zamandır uyku melegi' nin Kim West tarzı uyku eğitimini uyguluyordum. Aslında ilk başta bu Nil' in istediği bir şeydi ben sonradan bunun Kim West tarzı olduğunu öğrendim. Klasik uyku rutininden sonra yatağına yatırıp yanındaki sandalyede (daha doğrusu minicik bir pufta) oturuyorum. Kendi kendine bir şeyler mırıldanıp dönüp uyuyor. Bu bazen 15 dak., bazense 30 dak. sürebiliyor. Bu arada ben hiçbir şey yapmıyorum, bana dokunmak istiyor bazen yatağının parmaklıklarından elini çıkartıyor, elini tutup öpüyorum. Sonra elini içeri çekip yatmaya devam ediyor. İlk zamanlarda yatağına yatırabilmek için uğraşmam gerekti, konuşup ikna etmeye çalışarak bazen de kucağımda sakinleşmesini bekleyerek yatırdım.



Aslında benim sorunum ilk uykuya dalması değildi ama genel olarak uykunun düzene girebilmesi için benim yardımım olmadan uyumayı öğrenmesi gerekiyordu, oradan başladım. Bu şekilde çok uzun zamandır uğraşmama rağmen araya hastalık, üç azının birden çıkması (köpeklerin ucu çıkamadı bir türlü) girince yöntemin işe yaramadığını düşünmeye başlamıştım. Çünkü yöntemde sandalyeyi gün geçtikçe uzaklaştırıp sonunda odadan çıkmak var ama bunu yapamıyorum. Nil o uyuyana kadar yanında olmamı istiyor, ben de yanında oluyorum, zorlamıyorum.

Asıl sorunumuz olan gece birçok defa kalkması ve emzirmeden sakinleştirememe de geçenlerde çözüm bulmaya karar verdim. Birkaç gece neden emmek istediğini anlamaya çalıştım, kesinlikle aç değildi çünkü 2 dak. bile emmiyordu sadece orada durup uykuya dönmek istiyordu. Uyku meleği Seride hanım da sağolsun bu sorunumuzu gece emmesini bıraktırmadan çözemeyeceğimizi anlatınca bu işi yavaş yavaş hallettim. Önce birkaç gece emzirmeden sakinleştirmeye çalıştım, artık eskisi kadar zor değildi biraz "me.me" diye ağlayıp sonunda uykuya dönüyordu. Geçen gün sabahtan Nil' e bu durumu anlatmaya başladım. Sabah kalktığında hemen perdeleri açtım, sabah olduğunu artık emebileceğini söyledim. Gece olunca perde kapanınca herkesin uyuyacağını anlattım. Gün boyu aralıklarla buna devam ettim. O gün şansıma gündüz uykusunu iyi uyumuştu ve gece uykusu için hazırdı.

Akşam yine aynı rutini tekrarladık, bu sefer emzirdikten sonra perdeleri kapatıp gece lambasını açtık ve ben tekrar anlattım. O gece hiç kalkmadı! Sadece birkaç kez mıkırdandı, ağlamadı bile. İkinci gece iki kez kalktı, çok kısık sesle daha sabah olmadığını herkesin uyuduğunu söyledim, biraz su verdim ve hemen uykuya devam etti. Şu an aynı şekildeyiz. Odasında su bulunduruyorum, yanına gidip çok kısık sesle anlatıyorum, hemen uykuya dönmezse oturup bekliyorum. Şimdilik 6-6:30 arası kalkıyor, ama ben razıyım buna.



Henüz tam anlamıyla oturmuş değil çünkü gündüz uykularında yine zorlanıyorum ama bir yola girdiğimizi düşünüyorum. En önemlisi de Nil' in bu duruma bir itirazı yok, daha dinlenmiş ve mutlu uyanıyor sabahları. Bence bu yöntemlerde çocuğu gözlemek çok önemli, gerçekten sorununun ne olduğunu anlayabilirseniz çözüm için daha rahat adımlar atabiliyorsunuz.

Aslına gece emzirmememin haricinde yaptığım şeyin çok da uyku eğitimi olduğunu düşünmüyorum, bu Nil' in daha ilk doğduğundan beri "yanımda olduğunuzu hissettirin" isteğiydi. Yanımızda hiç rahat uyumadı (garip çocuk) kendi yatağında ama yanında olduğumuzu bilerek uyumak istedi. 3-4 aylıkken ben onunla uyumak istediğim için öğle uykularında zorla yanıma alıyordum, el ele tutuşup uyuyorduk o zaman. Ben biraz onun istekleriyle bu eğitim yöntemini karıştırıp birşey uyguladım sanırım.

34 yorum:

  1. Uyku sorunu gerçekten çok zor, Sezen hiç emmediği için biz böyle sorunlar yaşamıyoruz allah tan ama akşam 9 da muhallebi tarzı bir mama yediriyorum karnının tok olduğundan emin olduktan sonra uykuya yatırıyorum, bizim de sorunumuz bensiz yatmaması, benimle uyuyor arada uyandığında yanındaysam sorun yaratmadan uykuya devam ediyor. Allah kolaylık versin.

    YanıtlaSil
  2. 2 aylık bir bebeğim var...Sizi 2 yıldır takip ediyorum...Kızımı yetiştirirken idolüm siz olacaksınız...

    YanıtlaSil
  3. http://pelin-in.blogspot.com/8 Mart 2012 00:39

    bende aynı durumdayım.bu bilgiler çok işime yaradı.aynı şekilde gün içinde de sık emmek istiyor.gece uyanıp emmek istiyor.akşam zor uyuyor.bana da doktoru uzun zamandır gece emzirmeyi bırakmalısın diyor ama bana zor geliyor açıkçası.ama benimde uğraşıp bu sorunu çözmem lazım.paylaşım için teşekkürler.gerçekten çok faydalı oldu.

    YanıtlaSil
  4. Bu bilgileri paylaştığım için teşekküler Laçin. En azından ümit var diyebiliyor insan. Ben de son 1 aydır gece emmelerinin çözüm değilde sorun olduğunu anladım. Aynı Nil gibi kısa emmelerin arkasında tek dokunma, güvende hissetme ihtiyacı olduğunu fark ettim. O sırada blogcuanne Ferbere biraz bakış açımı değiştirdiği için kitabını aldım ve tam bakamasamda ara ara okuduğum yerler bunun doğru olduğu hakkında destekleyici bilgiler veriyordu. Yani aynı şekilde emmeyi bıraktığı zaman biraz daha huzurlu gecelere başlayacağız sanırım. Ancak son 3 haftadır yakamızı bırakmayan hastalıklardan denemeye fırsat olmadı. 1-2 gece emzirmemek için direndim ama hasta olduğu için hiiiiç kabullenecek bir durumda değildi. Ben de hasta olduğum için uğraşacak durumda değildim. Üstümüzden atar atmaz denemeye başlayacağız. Ben yine de bu gece yazını okuduktan sonra biraz anlattım. Bakalım gece nasıl geçecek :)

    YanıtlaSil
  5. Lacin selam bebegin anne babayla yatmasi konusunda ne dusunuyorsunNil isteseydi alismasina aldirmadan yaninizda yatirirmiydin ?

    YanıtlaSil
  6. benim oglum yanlizca ilk 5 ay emebildi, zorla. sonra emmek istemedi benim de sutum yetmedi. emziren anneler icin soyluyorum, tek sorun emmek icin uyaniyor olmasi olmayabilir. benim oglumda hala geceyi kesintisiz geciremiyor. bazi geceler 3 bazi geceler 6 kez kalkiyor. 6-7 ay arasi uykusunun en iyi oldugu donemdi, Nil'de oldugu gibi. sonra dis, iki de hastalik derken duzen yeniden bozuldu ve aliskanlik haline getirdi die dusunuyorum. hala dis cikiyor ama tek sebebi bu mu emin degilim.

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler bebek bakımı ile ilgili deneyimlerinizi paylaşmanıza çok seviniyorum :) hoş her paylaşım güzel ama
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. hadi bakalım, umarım tam olarak bu sisteme geçer.

    YanıtlaSil
  9. Çok katı düşünmüyorum aslında, hatta küçükken alınması taraftarıyım. Ama büyüdükten sonra (5-6 ay) yatağını bilmesi daha iyi gibi geliyor. Yatağını bilsin ama istediği zaman da anne-babanın yanına gelebilsin diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  10. bebeğin ya da çocuğun anneyle veya babayla uyuması konusunu ben epeyce araştırmıştım. çalışmayan anne gönül rahatlığıyla çocuğunu kendi yatağında yatırabilir ama anne babadan tüm gün uzak olan çocuk için bir de gece ayrı yerde yatmak disipline ederken onu biraz uzağında tutmak anlamına gelebilir. amerika'da çok ünlü pediyatristler bile çocuklarıyla beraber uyuyormuş ki çocuklar sevgiyi daha somut hissedebilsinler. ama belli yaştan sonra çocuk zaten kendisi o mesafeyi kendisi koyacak ve doğal olarak kendi yatağında yatmak isteyecek.

    YanıtlaSil
  11. Ben de yanına almaya katı bakmıyorum.

    YanıtlaSil
  12. Her çocuk farklı olabiliyor ama benzer yanlar oldu mu faydalı oluyor gerçekten. Ben de başka annelerin tecrübelerinden faydalanıyorum.

    YanıtlaSil
  13. İnşallah, bakalım.

    YanıtlaSil
  14. Uyanmasının birçok sebebi var. Gündüz yeterince uyumazsa gece daha sık uyanabilir, rüya gördüğü için uyanıyor olabilir, anneyi özlediği için uyanıyor olabilir. Uyandığı zaman kendisinin uykuya dönmesini öğretmek amaç ama ne kadar olabilir bilmiyorum.
    Alışkanlık haline geliyor kesinlikle katılıyorum, ve bu çok çabuk oluyor.

    YanıtlaSil
  15. Aslında Ferber de biraz yanlış biliniyor. Benim komşum Ferber' i uyguluyor şu an ve işe yarıyor.
    Hastalıklar, diş çıkarma düzeni bozuyor. Ama bir düzen olursa ona dönmek daha kolay oluyor, o da kesin. Defne de çok rahat anlar gibi geliyor bana :)

    YanıtlaSil
  16. Güle güle büyütün bebeğinizi :)
    Benim yaptığım da yanlışlar var sadece o an doğru hissettiğimi yapmaya çalışıyorum. Siz şu an bile bebeğinizi gözlemlemeye çalışın, size ne istediğini anlatacak zaten.

    YanıtlaSil
  17. Anne sütü alanlarda çoğunlukla bu yaşanıyor, ama almayanlarda da bambaşka şeyler olabiliyor. Ama genelde bir güven duymak istiyorlar sanırım.

    YanıtlaSil
  18. Aslında o kadar zor değil. Sakin durup mantıklı bir açıklama yapmak lazım çocuğa. Çünkü bu alıştığı bir düzen ve değiştirmek istemiyor.

    YanıtlaSil
  19. Benim kızım beni 6 aya kadar zor emdi.
    ondan sonra mamaya başladığımız için uyku düzenimiz iyi.
    birde sadece uyku zamanı yalancı emzik kullandığı için uyandığındada tekrar dalması kolay oluyor.
    3,5 aylıkken gece uykusu oturdu kızımın. akşam 8 de yatar sabah 6-6,30 gibi kalkardı gecede 2-3 emmek için..
    gece kalkmaları 10 aylığa kadar devam etti. şuanda 13 aylık gece hiç uyanmıyor akşam 9 da yatıp sabah 7,30 gibi kalkıyoruz..
    Çalışan bir anne olduğum için benim için uyku düzeni çok iyi..

    İnşallah en kısa zamanda uyku düzeniniz tam oturur...

    YanıtlaSil
  20. Selam,

    23 aylık kızım Sine'yi 10 gün önce anne sütünden kestim ,ben de senin gibi önce anlattım ,anne işten gelince eller yıkanınca meme var ,gece uyurken meme de uyuyor dedim...Gece uykusu biraz düzene girince de gündüzü de kestik ...istediğinde dikkatini başka yöne çekerek ,artık memelerde süt olmadığını anlatarak bitirdik.
    Emerek uyumaya alışan çocuklar uykuyla memeyi bağdaştırdığından her uyandığında uykuya dalmak için emme isteğinde olurlarmış.bunu bir pedagog arkadaşım söyledi. dolayısıyla memeyle uykunun bağını koparınca gece uykusu br zaman sonra düzene girermiş.
    Hala bir iki mırıldanıyor gece ama alıştı gibi...

    YanıtlaSil
  21. Gece bir-iki kere kalkıp gerçekten emse ben böyle bir çözüme gitmezdim. Onunki emmek için değil tekrar uykuya dalmak içindi aynı pedagog arkadaşının söylediği gibi.
    Alışacaklar mutlaka.

    YanıtlaSil
  22. Nil' in de küçükken çok güzel oturmuştu, 4 aylıktı 11 de emerdi en son, sabaha kadar uyurdu. Diş dönemi benim yanlış davranmamdan ötürü böyle oldu.
    İnşallah sizinki de bozulmaz, gerçi artık diş sıkıntısı çok az olur bundan sonra, zannetmiyorum bozulacağını.

    YanıtlaSil
  23. Evet diş zamanı uyku düzeni bozuluyor..
    Ama sancısı geçtikten sonra düzenine devam ediyor çok şükür..

    Gece uykusu hepimiz için gerçekten çok önemli.
    Çalşan anne olsanda olmasanda...

    YanıtlaSil
  24. Siz tabi ki nil in annesi olarak onun ne istediğini daha iyi bilirsiniz ama ben takip ettiğim bilgilerini deneyip onayladım prof.dr sabiha paktuna keskin 3 yaşına kadar çocuk annesiyle aynı odada ve nasıl uyumak istiyorsa o şekilde uyutulmasını söylüyor.( ilk 3 yaş anneye bağlanma süreci bu süreç örselenirse bu dönem uzuyor ve sıkıntılar başlıyor )
    bende ilk oğlumu ne yazıkki 8 aylık ken odasını bilsin diye ayrıdım ve yıllarca delik uykuya hasret kaldık şimdiki bilgim olsaydı bunu asla yapmazdım
    ikinci oğlum bu konuda daha şanşlı daha bilgliyim , doğduğu günden beri .(1 yaşında ) aynı odada yatıyoruz ve 8 aylıktan beri deliksiz sabaha kadar uyuyor ..

    Sabiha hanımın kitaplarını öneririm size çok severek bi çırpıda okucaksınız bütün çözümler var emin olun sevgiler

    YanıtlaSil
  25. bende başlamayı düşünüyorum oğlum 11 aylık sizi okuduktan sonra ama çok zor olck galiba çok hareketli benmki nasıl yatırıcam kalkar ama denmekte fayda var geceleri 4 5 kere kalkıyo çok zor oluyo

    YanıtlaSil
  26. Yazıda da bahsettiğim gibi Nil' le beraber uyuyamıyorum, istemiyor. Çok özgür yatmayı sevdiği için uyurken bana çarparsa sinirleniyor. Hala bizim yatağa almayı deniyorum, uyumak yerine tepemizde zıplamaya başlıyor. Park yatak odamıza sığmadığı için 2 aydan sonra aynı odada yatamadık, yani bize uygun değil.
    Ama dediğim gibi bu konuya hiç katı bakmıyorum, çocuk anneyle uyumak istiyorsa tabii ki uyusun. Gün gelecek istemeyecek zaten.

    YanıtlaSil
  27. Nil de çok hareketlidir, yatakta zıplayıp durur. Her akşam banyo sonrasında masalla falan sakinleşiyor, öyle yatırabiliyorum ancak.

    YanıtlaSil
  28. benim de 18 aylık bi kızım var onun ismide nil :)ben uyku konusunda cok cekenlerdenim bütün gece kac kere uyandıgının sayısı belli degil emerek tekrar uykuya dalıyo aslında uykusundan uyanmıyor bile ama memeyi agzından cekince uyanıyor iyice dalmasını beklemem gerekiyor tekrar yatırmam için tam uyuttum ohh derken aradan yarım saat geciyor yine uyanıyor yine alıyorum emziriyorum derken ben bütün geceyi uykusuz geciriyorum hemde bu dogdugu günden beri hiç degişmedi artık isyanlardayım gözlerim altı cöktü keske yalancı emzik emseydi belki bu kadar olmazdı ama onada alısmadı en sonunda kendi yatagıma alıyorum memem agzında ikimizde sabaha kadar uyuyoruz sabah uyandıgımda belimi hissetmiyorum tabi agrıdan o ayrı :(
    konusarak anlatmak aklıma yattı ama bunu denicem cünkü her anlattıgımı anlıyor belki söyleye söyleye kafasında yer eder gece uyandıgında meme yok diyince anlar işallah bi an önce uykularımız normale döner..

    YanıtlaSil
  29. memede uykuya dalmasına asla izin vermeyin.

    YanıtlaSil
  30. Gece kalkip emmesinin sorunu oydu zaten. Artik gece vermeyip bunun onune gecmeye calisiyorum.

    YanıtlaSil
  31. Merhabalar,benimde 2aylik bir kızım var.yazilarinizi ve Nil küçüklük dönemlerinde yaptıklarınızı dönüp dönüp okuyorum.Bizde sorun gece-gündüz uyumayıp emmek istemesi. Öyle ki artık göğüslerim ağrıyor,sut bitiyor fakat ben onu rahatlatamiyorum. Geceleri sut bittiğinde 1 kez mama veriyordum fakat 1haftadir mamayı istemiyor,emmek istiyor. Doktorumuz yaramazlik yapıyor,hiçbir problemi yok,ac değil diyor. Şaşkınlık ve yorgunluk arasi karmaşık bir durumdayım. Sutum bitiyor diye telaş oluyorum ne yiyeceğimi ve içeceğimi şaşırıyorum. Hep 3. Ayı bekle düzelir deniyor,merakla bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  32. Hemen mama vermeye yeltenmeyin, dr un dediği gibi yaramazlık yapıyordur. 3. aya kadar sütünüz gerçekten de max. seviyeye ulaşacak merak etmeyin. Yeme, içmeden çok rahat olun yeter :)

    YanıtlaSil
  33. Çok haklısınız o kadar bilinçliler ki 2 aylık bile olsalar sizi yönlendirebiliyorlar çok teşekkürler...Her gün bir kere sizin bloğunuzu ziyaret etmesem işim rast gitmiyor sağlıklı ve mutlu günler...

    YanıtlaSil
  34. [...] yatağa yatıramadık. Devamlı ayakta durmak istiyordu. Ama 13 ayda ancak yürüdü :) 14. ayda bu yazımda anlattığım gece emzirmesini kestiğimizden beri hepimiz çok rahatız. Eğer gece emzirmesini [...]

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.