Salı, Mart 20, 2012

Sık Sorulan Sorular : Dikiş-Kumaş Boyama


-Dikiş dikmeyi hiç bilmiyorum nereden başlamalıyım?

Eğer benim gibi dikiş dikilen bir evde büyüdüyseniz göz aşinalığı işinizi kolaylaştıracaktır. Ama hiçbir bilginiz yoksa kitaplardan öğrenmeniz çok zor, belki bir kursa gitmeniz gerekebilir. (Kursa hiç gitmediğim için maalesef bu konuda bilgim yok ama ismekler veya özel kurslara bakabilirsiniz.)

Dikiş dikmek genel olarak teknik bilgilerden oluşur, geliştirmek yaratıcılığınıza ve tecrübenize kalıyor.
- Dikiş makinesi alırken nelere dikkat etmeliyim?

Dikiş makinesi için seçebileceğiniz birkaç marka var: Singer, Pfaff, Brother gibi. En ekonomik olanı Singer şu an. Singer' in ilik açma fonksiyonu olan modelleri uzun vadede işinizi rahatça görecektir. Ben 5 senedir kullanıyorum. (Benim kullandığım model artık üretilmiyor) Bir de Singer' in yetkili servisleri çok yaygın, ayrıca parçaları (iğne, ayak gibi) ucuz ve kolay ulaşılabiliyor.

Eğer biraz daha fazla bütçe ayırabilirseniz Brother' ın bazı modellerinde ise eklenen bir ayakla overlok makinesi olma özelliği var ki, çok yararlı bence.

Bir de bu konu ile ilgili şu videomu izleyebilirsiniz. (Janome ise terzimde rastladığım markalardan, çok memnunlar)
- Esnek kumaşlar dikerken zorlanıyorum, sebebi nedir?

Yeni nesil ev tipi dikiş makineleri artık birçok kumaşı dikebilme özelliğine sahipler. Yapmanız gereken sadece kumaşın özelliğine göre iğne kullanmak. Bunun için özellikle penye/jarse gibi esnek kumaşlarda uygun iğne kullanmaya dikkat edin.
- Overlok makineleri hakkında bilginiz var mı?

Terzimin sanayi tipi overlok makinesini kullandım, aslında kullanımı göründüğünden daha kolay. Ev tipi olanları maalesef bilmiyorum ama Yuki' yi uygun fiyatından dolayı önerdiklerini duydum. Yine de yetkili servisini bir araştırın. Bu makineler maalesef bozulabiliyor, servisin yakında olması iyi olur.
- Dikişe yeni başlayacağım, hangi malzemeler olmazsa olmaz?

Aslında bu soruyu şu videomda cevaplamıştım.
- Evde kumaş-giysi boyama (çamaşır makinesinde boyama) hakkında bilgi verir misin?

Öncelikle çamaşır makinesinde veya kaynatarak boyama aktarda satılan kumaş boyalarıyla yapılıyor. Bu boyalar en iyi pamuk, ipek gibi kumaşlarda sonuç verirken jarse gibi kumaşları boyamayabiliyor. Çamaşır makinesinde boyadıktan sonra kalan boyayı temizlemek için ben iki kere çamaşır suyuyla temizlik bezlerimi yıkıyorum. Kalan boyalar temizlik bezlerine geçiyor ve makinenin içi temizleniyor.

Boyamadan önce aklınızda tutmanız gereken birkaç şey var.

- Dikişler polyester ipliklerle yapıldığı için boya tutmayacaktır. Yani beyaz gömleği kırmızıya boyarsanız beyaz dikişli kırmızı gömleğiniz olur.

- Yüksek ısılarda boyama yapacağınız için (kaynatarak veya çamaşır makinesinde 60-90 derece) giysinin çekmesini hesaba katmanız gerekir. Özellikle pamuklu kumaşlar daha çok çekebilir.

Solmuş giysilerinizi ise bir kovaya koyacağınız boyalı suyun içine batırarak yenileyebilirsiniz. Bunun için suyun kaynar olmasına gerek yok, hafif sıcak su yeterli oluyor.
- Tekstil kalem/boyaları ve kumaş üzerine kullanılan akrilik boyalarla ilgili bilgi verir misin?

Tekstil boyaları opak olarak kullanıldığında oldukça dayanıklı oluyor. Önemli olan kuruduktan sonra arkasından ütüleyerek sabitlemek. (Bu boyaların toz sim ve sim yapıştırıcıları da mevcut)

Tekstil kalemleri birçok markanın var, bunlar keçeli kalem şeklindeler. (Çocuk için olanlara bakabilirsiniz) Bu keçeli kalemlerin de bastırarak koyu şekilde boyanması gerekiyor, hafif dokunuşlarla yapılan boyamalar dayanıklı olmuyor.

Akrilik boya pek tekstilde kullanılmamasına rağmen su bazlı olması ve renk çeşitliliği dolayısıyla benim en çok tercih ettiğim boyalardan. Bir de çok yaygın, Cadence TexCo gibi markaları yapı marketlerde ve birçok kırtasiyede bulmak mümkün. Akrlik boyalar da yıkanmaya çok dayanıklı. Bunları da suyla inceltmeden kullanmak gerekiyor.

11 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş. Bende Janome 3016 var. Yaklaşık 3 aydır kullanıyorum ve şimdilik çok memnunum. Bıçaklı Overlok ayağıyla çift iplikli overlok yapılabiliyormuş ama ayağı henüz almadığım için bilemiyorum nasıldır. İlik ayağı ile tek adımda ilik açabiliyorum. Sert ve kalın kumaşları rahatça dikebiliyor. Şimdilik overlok yerine sülfile ayağı ile sülfile yapıyorum o da idare ediyor. Kullanımı da kolay, ben dikiş biliyordum ama annem makinesine hiç dokundurmadığından makine kullanmayı bilmiyordum. Kullanım kılavuzu ile kolayca adapte oldum:)

    YanıtlaSil
  2. cevaplar çok aydınlatıcı, emeğin için teşekkürler tatlım..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Penye dikerken ya sık ayarlı zigzag dikiş ya da esnek dikiş kullanman gerekiyor.

    YanıtlaSil
  4. benim makinamda homemax bim den almıştım125 tl şu an arada bir geliyor aktüelde 150 tl çiftiğne sülfile ilik zigzag cart curt bilumum şeyler var...

    lacheen benim merak ettiğimm...penya kumaşlarda penye iğnesi kullansam dahi dikişlerimi esnettiğimde dikişler çıtır çıtır sökülüyo kopuyo..yani dikiş penyeyi geriyo.sen bi yazında sölmeiştin.bişeyin bişey ayarında dikiyom diye..zigzag mı neydi...zigzag da düz düküş yapılırmı ***

    YanıtlaSil
  5. MERHABA BİLGİLENDİRMENİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

    ELİNİZE SAĞLIK HEPSİ ÇOK GÜZEL BEN TEKSTİL KALEMİ İÇİN MARKA SORACAKTIM SİZE
    ANKARA DA YAŞIYORUM BAKTIĞIM YERLERDE SACECE THİŞÖRTLERLE BİRLİKTE SATILIYOR
    MARKA VEREBİLİRSENİZ SEVİNİRİM

    AİLENİZLE BİRLİKTE SAĞLIKLI MUTLU GÜNLER DİLİYORUM

    YanıtlaSil
  6. Edding 4500 tshirt marker, Bruynzeel Color Express ve Zig Textile Marker bendekiler.

    YanıtlaSil
  7. sormayı unuttuğum bişey, daha doğrusu istemeyi diyeyim... Diktiğin kıyafetlerin altına postu hazırlarken ne tür kumaş ile diktiğini de yazabilir misin? :D Hani kumaşla çok haşır neşir olmadığımdan kumaş çeşitleri hakkında şaşırıp kalıyorum kumaşçıya gittiğimde... En azından diktiklerinden yola çıkarak yapabileceğimiz şeylerde kumaşçıya gidince elim boş dönmeyeyim, şu kumaştan istiyorum diyebileyim diye rica ediyorum. Teşekkürler :D

    YanıtlaSil
  8. Aslında hep belirtiyorum nasıl bir kumaş kullandığımı. Mesela son çiçekli etek için likralı pamuk saten yazmıştım.

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar, size teksil boyama ile ilgili bir kaç şey sormak istiyorum. ben normalde açık renk kumaşlarda teksil boyası kullanıyorum ve ütü ile sabitliyorum. ancak koyu renk kumaşlarda tekstil boyalarının örtücülüğü olmadığı için akrilik boya kullanmayı düşündüm ve yazınızı buldum. akrilik boyayı sabitlemek için nasıl bir işlem yapmak gerekiyor? akrilik boya ile tekstil boyasını karıştırmak fayda sağlar mı? bir kaç ürünü hiç etmeden fikrinize danışmak iştedim. teşekkürler şimdiden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. akrilik boya ile birçok boyama yaptım, sulandırmadan kullanırsanız oldukça dayanıklı oluyor. Ekstra bir işlem yapmanıza gerek yok.

      Sil
  10. Merhaba, kumaşa akrilik boya uygulandıktan sonra, kumaş boyasında yapılduığı gibi tersten ütü ile sabitleme yapılıyor mu?

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.