Çarşamba, Mart 21, 2012

Sık Sorulan Sorular : Blog-Kişisel


Blog yazmak istiyorum, nasıl başlarım?

Blog yazmak için blogger.com (blogspot.com) adresine girip bir blog adı seçerek hemen yazmaya başlayabilirsiniz. Blogunuzun şablonunu/temasını beğenmiyorsanız düzenlemek için html bilgisine ihtiyacınız var ama zor bir iş değil, yapabilirsiniz. (Bu konu ile ilgili aratırsanız birçok kaynak var) Ben şu an wordpress kullanıyorum, blogger dan önce de kullanıyordum, geri döndüm. Wordpress' in bazı özellikleri daha çok hoşuma gidiyor ama blogger çok daha kolaydır, kişiselleştirilebilir ve daha rahat tanınabilir.
Blogundaki görselleri hangi programla yapıyorsun?

Ben bu iş için Photoshop kullanıyorum, üniversiye yıllarından alışkanlık oldu, zaman zaman daha basit programları denesem de elim photoshop' a gidiyor.
Fotoğraf makinesi ne kullanıyorsun?

Canon 600 d ve tamron 17-55 lens kullanıyorum genelde. (Bazen telefonla çektiklerimi de koyabiliyorum, onlar anlaşılıyor zaten)
Doğumdan sonra nasıl kilo verdin? Sezaryenli göbeği nasıl erittin?

Hamilelik süresince aşermediğim ve sağlıklı yemeye dikkat ettiğim için sonrasında hiç zorlanmadım. Toplam 13,5 kilo almıştım, 4,5 ayda hiçbir şey yapmadan verdim. Sadece Nil' e hava aldırmak için elimden geldiğince hergün yürüyüş yapmaya çalışıyorum hala.

Doğumdan iki ay sonra kullanmak zorunda olduğum bir aylık hormon tedavisi olmasa sanırım daha çabuk da giderdi kilolar. Bunun biraz ırsi olduğunu düşünüyorum, annem 25 kilo alıp hiç emziremediği halde hemen verebilmiş. Normalde 10-12 kilo alanların 40 günde bütün kiloyu vermesi bekleniyor, benimki geç bile gitti diye düşünüyorum. Doğum kilosu en hızlı verilebilen kilolardan ama bünyeye göre değişiyor o yüzden 6-12 ay süre tanımakta fayda var. Ben anne sütü verildiği sürece rejim yapılması taraftarı değilim (aslında hiçbir zaman) o yüzden aşırı bir kilo yoksa yavaş yavaş gitmesini beklemek daha doğru diye düşünüyorum.

Sezaryenle göbek kalması arasındaki ilişkiye çok inanmıyorum, bu da kişiye göre değişebilir bence. Göbeğin gitmesi bence en çok zaman alan şey, ben birkaç pilates hareketi yapıyorum sadece ama düzenli yaptığım söylenemez. Bir de emzirme süresince vücudun karın yağlarını tuttuğuna dair bir yazı okumuştum, sabretmek gerekiyor.
Doğum sonrası oluşan çatlaklar için neler yapıyorsun?Çatlaklarından tamamen kurtulabildin mi?Etkili olduğunu düşündüğün bir yöntem var mı?

Daha önce yazmıştım, benim hamileliğim süresince hiç çatlağım olmadı. Doğuma girerken bile yoktu.  Ama bir hafta sonra minik çizgiler oluştuğunu farkettim. Benimkiler şeffaf halde çıktılar. O zamandan beri aklıma geldikçe Madecassol sürüyorum, eczanelerde satılan ucuz bir krem. Aslında sabah madecassol akşam acnelyese+madecassol tedavisi var birçok kişi tarafından kullanılıp sonuç alınan. Ama uzun süre kullanılması gerekiyormuş. Benim çatlaklarım az ve çok yüzeysel olduğu için problem etmiyorum pek.
Mimarlık eğitimi ve mesleği hakkında bilgi alabilir miyim?

Mimarlık eğitimi diğer dallardan farklı olarak çoğunlukla uygulamalı eğitimler içerir. Başka bölümlerde görülen "vize zamanı çalışıp diğer zamanlar yatma" bizim bölümde pek olmaz, devamlı çalışmanız gerekir. Her gün çalışıp jüri zamanı sabahlamak şeklinde özetlenebilir :) Ama gözünüz korkmasın, eğer seviyorsanız gerçekten zevk alarak okuyacağınız bir bölümdür. Tasarımın her dalına bambaşka bir gözle bakmanızı sağlar, yaptığınız bir projeyi sonuna kadar savunmayı öğretir, üç boyutlu görmeyi öğretir.

Zorunlu stajları vardır. Büro stajımı o zaman babamın çalıştığı inşaat şirketinde, şantiye stajımı ise okuldan bir arkadaşımızın bulduğu bir yerde yapmıştım. Stajlarda çalışma şartlarıyla ilgili çok şey öğrenebilirsiniz, iyi değerlendirmek gerekir.

Mimarlığın bir güzel yanı ise okulda öğrendiğiniz şeyleri çoğunlukla iş hayatında uygulayabilmenizdir. Özellikle tasarım konusunda çalışmak istiyorsanız en azından nereden başlayacağınızı bilerek girersiniz. Ben hep tasarım ağırlıklı çalışmak istedim ama bir baş mimarın temize geçireni olmaktan korktum. Şansıma dördüncü sınıftayken yanında yarı zamanlı çalıştığım mimar bir inşaat şirketine geçip ben mezun olunca da beni çağırınca tam istediğim işi yaptım. Tecrübesiz halimle yapabileceğim kadar sorumluluk verildi, tasarım yapma özgürlüğü verildi ve gerçekten çok severek çalıştım. Yaklaşık 3 sene boyunca birçok farklı proje çizdim, ufak ince yapı şantiyelerini yürüttüm.

İşten ayrılmamın tek sebebi 60 km uzağa taşınıyor olmamdı. O işten sonra iki işe daha girdim sonrasında ama başka sebeplerden ötürü onlardan ayrıldım. Sonrasında da tasarımın moda alanına olan ilgim dolayısıyla evden üretmeye ve terzime ürettirmeye başladım. Şu an için bebeğim dolayısıyla hiçbirini yapamıyorum. Ama ileride istediğim gibi bir mimarlık işi bulursam (çok şey istediğimin farkındayım) çalışmak istiyorum, veya kendimi geliştirebilirsem tekrar moda tasarımına da dönebilirim, bilmiyorum.

31 yorum:

  1. Laçincim sana gmail adresinden bir mail atmıştım bakma fırsatın oldu mu acaba, bana olumlu yada olumsuz dönersen çok sevinirim kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  2. Bir çok kişi gibi benim de blog yazmaya başlamama neden olan kişisin.Bu konuda pek bilgim olmadığı bir zamanda sana sormuştum.Sen de bildiklerini paylaşmıştın.Blogumun da ilk izleyicisiydin:)

    YanıtlaSil
  3. ne istediğini çok iyi biliyor ve uyguluyorsun .çok şey öğreniyorum bloğundan ve de senden.Çok teşekürler
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. merhaba laçin, benim PİNTEREST üyeliği hakkında bir sorum olacak.Facebook üzerinden mi davetiye gönderiliyor,mail ile mi? Üye olmak için davetiye göndermen mümkün mü?

    YanıtlaSil
  5. merhaba yaptığın her şey çok güzel ve blogun da çok içten sıcacık geliyor.sana aldığım siyah bir ayakkabı il ilgili sorum olacak.bağcıklı bir ayakkabı ve bağcık deliklerindeki metaller sarı.gümüş takılarla falan hoş olmuyor.siyaha boyamak istiyorum ama neyle?yardımcı olursan sevinirim.

    YanıtlaSil
  6. benim içimi cıvıl cıcıl yapan bir tarzın var, merakla açıp okuduğum, hep ilgilendiğim bir blog..tek bir alanda değil her alanda bilgi paylaşımında olman en çok beni cezbeden..

    sevgilerimle,
    zeynep..

    YanıtlaSil
  7. Siyah oje olabilir bence.

    YanıtlaSil
  8. Gönderdim mailine :)

    YanıtlaSil
  9. teşekkür ederim ilgine :) her konuda

    YanıtlaSil
  10. sacma sapan bır blog

    YanıtlaSil
  11. laçin günaydın nil'in 1 yaş videosunda fondaki şarkı için seni tekrar rahatsız ediyorum.eşin bulabildimi acaba.

    YanıtlaSil
  12. tşk ler denicem

    YanıtlaSil
  13. İnşallah mimarlıkla ilgili genel anlamda bir fikir verebilmişimdir. Başka sorun olursa mail atabilirsin :)

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Laçin "Kadriye" nin mailini niye yayınladın ki? Bu kadar insan seni okuyorsa "saçma sapan bir blog" olmadığın ortada. Kadriye umarım geri dönerde bu yorumu okur; Kadriye sana söylüyorum : sanırım sende "delisin"...

    YanıtlaSil
  15. Herkes dilediğini düşünmekte özgür, hakaret olmadığı sürece herşeyi yayınlıyorum.

    YanıtlaSil
  16. paylaşımınız için çok teşekkürler şimdi kendi blogumu oluşturabilirim.

    YanıtlaSil
  17. Laçincim bende bi konuda fikrini merak ediyorum 31 haftalık hamileyim bebek bakım ürünleri markaları arasında kararsız kaldım sen nil için hangi markaları kullanmıştın yardımcı olabilirsen sevinirim

    YanıtlaSil
  18. benide blog yazmaya teşvik etiniz:)))fakat benim bir sorunum var.ben bogger kullanıyorum ama google sayfasında adımı yazınca blogum bir türllü görünmüyor bir türlü beceremedim bana yardımcı oabilirmisiniz.?

    YanıtlaSil
  19. Ne zaman açtınız blogunuzu? Biraz zaman alabilir google' da görünmesi. Bir de yazı girdiniz değil mi

    YanıtlaSil
  20. yaklaşık 2-3 hafta kadar oldu kısa bir yazımıda yayınladım..

    YanıtlaSil
  21. ayarlarda arama motorlarında görünsün diye bir bölüm var onu işaretlemiş miydiniz

    YanıtlaSil
  22. evet onuda işaretledim ama bir türlü anlam veremedim..:(((
    hefesim kaçtı

    YanıtlaSil
  23. sanırım biraz zamanı var bir süre sonra inşallah görünür.

    YanıtlaSil
  24. Birkaç yazı daha girmeyi deneyin, google' ın indexlemesine yardımcı olursunuz.

    YanıtlaSil
  25. ilgin için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  26. ben dikiş makinası almak istyorum bi ara heves edip omeganın çok gzl ama antka deneblcek kadar eski bi makinasını almıstım eskiciden çok gzldi bni idare ediyodu ama bzldu ve kullanamıyrm artk zaten onuda topu topu 2 3 hafta falan kullanablmiştim yani bnm dkiş makinaısıyla alakam bu kadar ve şimdi dikiş makinası almak istyorum hangi marka hangi model önerirsin bi internet stesinde bunu buldum ama nasıldır uygunmudur bilemiyorum SİNGER 1409 PROMISE DİKİŞ MAKİNASI

    YanıtlaSil
  27. Singer' in ilik açabilen (en ucuzun bir pahalısı sanırım) modelleri uzun süre işini görür. Ama daha iyi birşey istiyorum diyorsan Brother veya Pfaff' a da bakabilirsin.

    YanıtlaSil
  28. merhabalar tek başınıza ya da bebeğinizin de içinde olduğu fotoları kim çekiyor?

    YanıtlaSil
  29. Fotoğraf makinesinin zamanlayıcısıyla çekiyorum, ancak hafta sonları eşim çekiyor.

    YanıtlaSil
  30. merhaba bende yeni başladım yazmaya su fotonyukleme ısını çözemedim help mee :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.