Salı, Şubat 01, 2011

Kırk Uçurma, Yarı Kırk ve Diğer şeyler

Son birkaç senedir (evlilik hazırlıklarımdan beri) adetlerle ilgili birçok şey öğrendim hala da devam ediyorum benim için yeni ama yıllardır bilinen şeyleri öğrenmeye. Böyle şeyleri elimden geldiği kadar da uygulamaya çalışıyorum, benim düşüncem bu. Ama eminim herkes o kadar ilgi göstermiyordur, seçim meselesi tamamen.
Yeni öğrendiklerim ise kırk uçurma ritüelleri. Geçtiğimiz cuma üç haftalık olduğu için Nil' im sokakta gezmeye çıkardık ilk kez. Daha önce doktor ziyaretlerine gitmiştik ama bu gezi ilk oldu. Bir çıkınca kırk uçurmayı abarttık cumartesi babaannesine, pazar günü ise cici teyzesine gittik. 


Benim ayakkabıma su serptiler, bebeğime ise yumurta hediye edip yüzüne un serptiler. Yumurta sağlıklı bir hayatı olsun diyeymiş, yüzüne un serpilmesi ise ak saçlı, ak sakallı olsun uzun yaşasın diyeymiş. Şeker ise ağzının tadı hiç bozulmasın diyeymiş. Benim güzel arkadaşım, Cici teyzesi, ise özel şeyler yaptırmış kızıma. Pembe keselerde şeker, un ve yumurta; bir de özel nakışlı mendil aldık ondan da.  
Bu adetler bazı yerlerde tam 40 gün geçtikten sonra yapılıyor, ama bizim gibi 20 gün 20 geceyi geçirince de yapanlar var. Eğer dışarı çıkmazsa pısırık olurmuş, bu da başka bir tez :))

Eminim daha çok adet vardır bu konuyla ilgili, başka bildikleriniz var mı?

15 yorum:

  1. :))) Bizde gezmiştik böyle ,yumurta koymuşlardı koynuna oğluşun :) bende seviyorum galiba eski adetlerimizi yaşatılmalı bence de ..Öpüyorum sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Laçin bende senin gibi hamileliğimde öğrendim birçok adeti. Bizde 40ından sonra gezmelere çıkarılır (gerçi birde doktora,yakın alışverişe çıktık)
    Bizde de aynen yazdığın gibi yumurta şeker un olayı var.Dilerim hepimizin bebeği sağlıklı,uzun,mutlu ve huzurlu bir ömür yaşar inşallah.Allah minnoşlarımızın kaderini güzel etsin.Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Yesinler onun ak saçlarını... Unlu suratı da ne komik olmuştur kim bilir :))

    YanıtlaSil
  4. ben de yarı kırk ve kırk gezmelerıne gıttım kızımla. yarı kırkında normal geziye gitmiştik alışveriş vs... berekettir derler bizde de.eve geldiğimizde de yarı kırk banyomuzu yapmıştık, kovaya suyu koyup, eski tas usulü kucak kucağa banyo. suyu dökerken de bebişi havaya kaldırıyorsun ki, boyu uzun olsun :)
    Kırkında da kime götürürsen, ona benzer derler bizde.Ben çok titiz ve hali vakti yerinde olan akrabamıza gitmiştim.Ayrıca uzak yolculuk daha iyi derler, rahat gezer - tozar - sıkıntısız olur diye deniz aşırı git denir. Gittiğim yer kadıköy'dü. orda senin dediğin gibi yumurta-şeker-un üçlüsüne bulandık. Yumurtayı pişirip yemen ve bebişi emzirmen gerekiyor.Bereketlenmeniz amaçlı :) Şeker / un yazdığın anlamda :)
    Yine 40 banyosu var.Bu defa 40 altın koyuyorsun kovaya. Bilezik - yüzük - çeyrek ne varsa, toplam kırk olacak.40 delikli elekten suyu geçirip (süzgeç kullanmıştım ben) önce bebeği sonra kendinizi yıkıyorsunuz.En son da öpüşüp koklaşıp - beraber yıkanıyorsunuz :) Derisinin her yerine altın değecek kadar bereketli / paralı olsun diye... Kız çocuk zaten bereket demektir. İlk dişinde + ilk adımında + ilk konuşmasında ... çook adetler var daha ilklerinde :)

    YanıtlaSil
  5. Bilecikte küçük oğlumu doğurdum.çocukları tuzlarlarmış.teri kokmasın diye .ben sadece bir tasın içine biraz tuz döküp yıkadım ,duruladım.fazlasına cesaret edemedim.belkide ondan teri az kokuyor ama ben bayılıyorum o kokuya..

    YanıtlaSil
  6. Nice 20'lere, nice 40'lara inşallah...

    YanıtlaSil
  7. minenin yazdıklarında okudumda evet 40ında kime götürürsen ona benzer demişlerdi banada :)
    hem uzak bir yer seçmiştik hemde okumuş olmasına dikkat etmiştik bizde...
    40 banyosundada 40 kez altınlı suyla başından aşağı su dökülür demişlerdi bizede...
    Öyle çok adetler varki daha bilmediğimiz. Mesela 6 ay bebek kınasını da bizde yeni öğrendik kız bebekler kına yakılırmış :))

    YanıtlaSil
  8. 40ında tuzlu suyla yıkanırmış bebişler, teri kokmasın diyeymiş. İlk defa dün duydum bunu ve arkadaşlarım gerçekten tuzla yıkanan bebeğin büyüyünce terinin kokmadığını iddia ettiler. Ben şaşırdım kaldım. Tuzla yıkanmayanın teri çok kokuyorumuş. Denemekten zarar gelmez herhalde Laçincim. :)

    YanıtlaSil
  9. Bende kızımda bir çok bebek adetlerini yaptım :)Ama bana en komik gelen şey güle güle deme sütün gider demeleri olmuşdu :))Bende bebek mevlüdünü kırkının içinde yapmayı çok seviyorum.Kızımda tam 38 günlük falandı yaptım çünkü ramazana denk gelmişdi mecburen bayramdan hemen sonra yaptım.Şimdi oğlumda da aynısı olacak galiba onunda doğumu ramazana denk geliyo :))

    YanıtlaSil
  10. bizde de bebek kimin evine giderse gitsin ilk defa gittigi icin bebege hediye verilir(genelde giyebilecegi orgu tarzi seyler) adinada sicanlama denilir eger vermezsen evininiz sicanlar basarmis:D
    sican diye farenin buyugune deniyo bu arada:)
    Nilin resimlerini istiyoruuuz hatta Nil hanim icin yeni bi bolum istiyoruz bugun Nil ne giydi yada bugun Nil neler yapti gibi
    sevgileirmle esra

    YanıtlaSil
  11. bir arkadaşımda yumurtayı koynuna koymustu. :)

    YanıtlaSil
  12. lacin'cim bende yarın minik kurbağamı ağırlayacağım evimde, halası olarak 40 uçurmaya bana geliyor tatlı kurbağam... senin bloğunda bugün bunları okumam tesadüf oldu şimdiden hazırladım yumurta, un ve şekeri... saolasın valla yoksa gelip gidecekti bebişimiz ama şimdi biliyorum yapmam gerekeni... allah nice yaşları nasip etsin... kızın çok tatlı maşallah....

    YanıtlaSil
  13. Öncelikle allah uzun ömürler versin, anneli babalı büyütün kızınızı.Benimde 7 ay önce bir kızım oldu. Benim annemler bebeği kırkladılar bide.Yıkadılar yani.Suyuna 40 tane minik çakıl taşı (taş gibi kız olsun:)tuz (mis gibi koksun teni:) ve süpürge teli (doğru, düz olsun:)koydular.Ağzına gül yaprağından su içirdiler tatlı dilli olsun diye. Bide bunu 3 kere, 20, 38. ve 40'ında yaptılar. (Çok zengin olsun diye:) Bili,n istedim...Nesibe

    YanıtlaSil
  14. Bodrum'da bu tür adetler çok ve hala uygulanıyor. Biz yumurta,un.. dışında 40. gün yıkanmıştık bebeklerimle :) Yıkama suyuna zeytin yaprağı koyuyorlar, sağlıklı olsun diye :) Bir de kız bebeklere 1. yaşgününde kına yakılıyor :) Onu da blogumda görebilirsin :)

    YanıtlaSil
  15. Hediyeler çok şirinmiş ama :) Bizde de vardır kırk uçurma ama artık 40 günü evde bekleyemiyor kimse :) Bende olsam 40 gün evde duramazdım :D

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.