Salı, Şubat 22, 2011

Taze Annenin Önerileri : Doğum Sonrası Toparlanma vs.

doğumdan 7 gün önce-doğumdan 45 gün sonra

Doğumdan sonra çektiğim fotoğraflara hep "çabuk toparlanmışsın" gibi yorumlar geliyor, teşekkür ederim :) Emin olun bunlar beni çok mutlu ediyor. Benim hala vermem gereken kilo, daha da önemlisi sporla toparlanması gereken göbeğim var.
Şimdi şunu kabul edelim; hamilelik çok güzel bir süreç, insan büyüyen karnına hayranlıkla bakıyor, hele ultrasonda bebeğini izlediğinde bu mucizeye şükrediyor. Kilolar ise ya farketmeden ya iştahın fena halde açılmasıyla alınıyor. Ama doğum gerçekleştikten sonra o "boş" göbek gözünüze hiç de hoş veya şirin gözükmüyor emin olun. Gözüken varsa da ben onlardan değilim :) Doğum yaptıktan birkaç ay sonra size "kaç aylık" diye sormaları kadar moral bozucu bir şey olamaz herhalde.
Ben ne beslenme ne egzersiz konularında uzman değilim ama elimden geldiği kadar sağlıklı beslenip hareketli kalmaya çalışan biriyim. O yüzden burada sadece benim araştırmalarım ve içimden gelenlerle yaptıklarımı anlatmaya çalışacağım.

Aslında bu konu hamilelikle başlıyor. Hamilelik sürecinde aldığınız kilonun ne yiyerek alındığı çok önemli, eğer sağlıklı beslenerek aldıysanız doğumdan sonra hepsi buhar olup gidiyor. 
Kendinize sağlıklı alternatifler bulun. Ben hiç yemediğim şeyleri hamilelik sürecinde yemeye başladım. Hem yararlı diye hem de nedense güzel geldi hepsi. Mesela tatlı ihtiyacını bir kaşık tahin-pekmezle karşılamaya çalıştım veya bir muzla. Arada tabii ki kaçamaklar yaptım :))
- Öğünleri atlamayın, sık sık beslenin. Bu benim için genel bir yaşam tarzı aslında. Çünkü ben aç kaldığında lanet olup başına vuranlardanım. Doktorum bu konuyu söylediğinde benim için hiç zor olmadı. Ayrıca eğer aç kalırsanız gebelik şekerinizin yükselmesi söz konusu olabilir.
- Mutlaka hareketli olun. Hamileliği bahane olarak görüp yatmayın :) Bu dönemde yapılabilecek bir sürü egzersiz var (Dr. Mehmet Öz' ün Bebeğinizi Beklerken kitabında ayrıntılı olarak anlatılmış) Veya en azından hergün yürüyüş yapabilirsiniz. Hamileyken yaptığınız egzersizler doğumdan sonra daha rahat toparlanmanızı sağlayacaktır.Yalnız spor konusunu mutlaka doktorunuza danışın.Beni okuyanlar hatırlayacaktır, son ayda ağrılarımdan dolayı yürüyememiştim bile, evde biraz hareket etmeye çalışıyordum. Bunlar sağlığınız el verdiği sürece geçerli tabii ki.
- Yeterli kilo almaya çalışın. 12-13 kilo ideal olarak kabul ediliyor. Ben 13.5 kilo aldım, 45.günde 10 kilosu gitti. Bu biraz da bünye meselesi, daha hızlı veya yavaş kilo verenler vardır.

Doğumdan sonra ise aynı şekilde beslenmeye devam edin ama biraz daha fazla. Çünkü vücut süt üretmek için enerjiye ihtiyaç duyuyor.Yalnız "o süt yapar, bu süt yapar" kandırmacalarına fazla kulak asmayın hele ki tatlılar konusunda.Eğer öyle olsaydı yiyecekleri sadece birkaç parçadan ibaret Afrika kabilelerindeki annelerin hiçbirinin sütü olmazdı. Yeterince sıvı alırsanız, dengeli beslenirseniz sütünüz olur merak etmeyin. Önemli olan kendinizi yeterli ve mutlu hisstmeniz. (Çocuk doktorumuzun verdiği bilgiler bunlar) 
Doğumdan sonra gevşeyen karnın toparlanması konusunda ise maalesef korseler hiçbir işe yaramıyor, anlık güzel görüntüden başka. Hamilelikte gevşeyen kasların çalıştırılmasıyla toparlanma oluyor ancak. Bu egzersizlere normal doğum sonrasında daha çabuk başlanabiliyor bildiğim kadarıyla ama benim gibi sezeryan yaptıysanız doktorunuz size izin verdiği zaman başlamalısınız. Dünkü doktor kontrolünde artık spora başlayabileceğimi söyledi doktorum dikişlerden endişelenmeme hiç gerek yokmuş. Ama kesinlikle acele etmememi söyledi, emzirme bitene kadar (en az 6 ay) hormonlardaki değişimden dolayı yavaş yavaş eski halime döneceğimi anlattı. (Bu bilgilerin hepsi de benim doktorumdan alınmadır)

27 yorum:

  1. Süper tatlı bir hamileydin şimdi de süper tatlı bir lohusasın çok normal bu dönem sen söylemesen farkedilmiyor bile o var dediğin kilolar.
    Sol'da kalmışsın (bilek :P)

    YanıtlaSil
  2. günaydın.senin gibilere imreniyorum ben 10 kilo aldım doğumdan önce ama 9.5 ay oldu hala 5.5 aylık gibi görünüyor göbeğim:( arada egzersizler yapıyorum fakat işe yaramıyor galiba.

    YanıtlaSil
  3. lacincim gercekten cabuk toparlanmissin Masallah diyorum. ben de bu konuda nacizane birseyler soylemek istiyorum. ben hamileligimde 25 kilo aldim ve su an hala 10 kilosunu veremedim. gerci hamilleik oncesi cok zayif oldugum icin 10 kilo pek goze batmiyor ancak tabi ki sarkmalar cok can sikici. bir de dogumdan sonra 6. ayda genellikle yeniden adet gorulmeye baslaniyor ve asil kilolar o zamn gitmeye basliyor. benim de o bahsettigim 15 kilo 6. aydan sonra gitti. herkese bebisiyle saglikli musmutlu birhayat diliyorum. kilolar nasilsa verilir ~:)

    YanıtlaSil
  4. Çok merak ettim kaç kilosunuz suan :)bende uc bes kılomu verıp hamıle kalmak ısteyenlerdenim cevap vermeyebılırsınız:)sadece kac kılo ıle hamıle kaldıgınızı merak ettım mukemmel gorunuyorsunuz yenı dogum yapmıs bırı ıcın.

    YanıtlaSil
  5. Gercekten Cok az kilo almissiniz ben Cumartesi gunu dogum yapacagım insallah sizin gibi süreç beni bekler ;) verdiginiz bilgiler Cok Guzel bakalım ben ne olacağım ;)) bebis saglikli olsun umarım veririm kiloları ama bünye ve beslenme kesinlikle....ben inanılmaz tatli canavariyimm bakalım sonuc ne olacak ;(( Cok tatli görünüyorsunuz bu bir gercekkkkk ;)) kokosssssss

    YanıtlaSil
  6. *moda(e)ratör: canım, sen de öyle oldun :)o bileklik hep solda da bilekliğin kendisini çeviriyorum :)
    *nazçiçeği: bence egzersizle gider, tam olarak eskisi gibi olmasa da çok iyi bir duruma gelebileceğine inanıyorum ben.
    *melisa: zayıfların o kadar alması normal bence. Evet 6.aydan sonra aslında vücut eskiye dönmeye başlıyor.
    *merve: şu an 63.5 kiloyum, 60 ile hamile kaldım :) Ama 58-59 kilolar benim için çok daha iyi
    *kokoss: olur olur merak etme. Ama kesinlikle önce bebeğin ve annenin sağlığı, bunlar detaylar sadece.

    YanıtlaSil
  7. çok cici,çok tatlı bir hamileydin,şimdi çokta cici bir anne oldun.çok kilo almadığın için hamileliginde ki doğrusu zaten bu,hemende toparlanmışsın..süt yapar aman da şunu da ye tuzaklarına düşmemeni tavsiye eder,bebeğine uzun sağlıklı güzel bir ömür dilerim.

    YanıtlaSil
  8. laçincim hiç dert etme kilolarını bir süre sonra eski kilona dönersin, hiç olmadı böyle kalsan bile önemli değil. Çocuk her zaman sinirleri yıpratır ve yardımcın yoksa, eski kilonda kalmak seni yaşlandırır.

    YanıtlaSil
  9. AHHH ahhhhhh,benim derdimde doğumdan sonra oluşan çatlaklar.6 yıl oldu doğum yapalı.Çatlağın kesin tedavisi yok diye biliyorum aceba yanlış mı biliyorum?Nolur çatlaklara kesin tedavi bulsalar:( kanserin bile tedavisi varken neden çatlakların yok.Sarkıklık,kilo falan hepsi düzeliyor ama çatlaklar baki kalıyor.Kesin tedavisi mümkün olsa milyarlarca para veririm gözümü kırpmadan.

    YanıtlaSil
  10. ben de 12 kiloyla tamamladim hamileligimi, ayni sekilde 40 gune eski halime donmustum.

    dengeli beslenilirse verilmeyecek kilo yok.

    http://burcualver.blogspot.com/2011/02/dogum-sonrasi-kilo-sorunsali.html

    YanıtlaSil
  11. daha şimdiden 20 kilo alan bir anne adayıyım ben! ama seni böyle doğumdan sonra fıstık gibi görünce geleceğe dair inanacım artıyor;) ki hamile halinde bile çok güzel bir hatunmuşsun bence.

    YanıtlaSil
  12. sen en tatlı annesin gözümde:)) önerilerin çok güzeldi herzamanki gibi.kızın ve etrafındakıler çok şanslı valla.kilonada inanamadım çok daha zayıf duruyosun heralde boyun epey uzun.birde senin kullanmaya basladığın bir nemlendirici vardı bepanthol plus f(memnunmusun onu sorucaktım)

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Laçin, gerçekten harika görünüyorsun. Seni çok beğeniyorum. Benim 2. bebeğim dün 8 ayını doldurdu. sağlıklıyız çok şükür. Ben şu anda hamile kaldığım kilonun altındayım, birkaç kilo fazlam vardı başlangıçta. dediğin gibi bünye çok önemli, herkes aynı değil, ama herşey gibi vücudumuz da özveri istiyor, öen istiyor, elimizden geleni yapalım, paylaştıkça güzel şeyler öğreniyouz birbirimizden.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. gerçekten harika görünüyorsun , gerçekten.. ahh ahh inşlh ben de hamileyken az kilo alır ve hemen veriirrm, zaten önemli olan sonrasında o kiloları vermek ..canını hiç sıkma çünkü hiç koca göbekli durduğun yok, çıtı pıtı bir anne görünüyorsun:))

    YanıtlaSil
  15. harika görünüyosun :)) resminin kenarına bi nazar boncuğu da iliştirseydin keşke göze gelicen ;)) sevgiler

    YanıtlaSil
  16. paylaşımlarınız için teşekkürler.. çok tatlısınız..

    YanıtlaSil
  17. öaşallah size imrenerek baktım ben 25 kilo aldım hamileyken 10 kilosu gitti de bi 10 kiloyla başım dertte az tahin helvası yemedim sütüm olsun diye hala da emziriyorum kızım 20 aylık şimdi başlıyorum mekik çekmeye:))bloguma da beklerim kumasmakas.blogspot.com nili de benim için öpün

    YanıtlaSil
  18. *selin: çok teşekkür ederim.Aynen öyle, onlar tuzakten başka birşey değil.
    *zeynep: Yardımcım maalesef yok, tek başıma bakmaya çalışıyorum.
    *naz: çatlakların maalesef kesin tedavisi yok, lazerle falan biraz düzeltebiliyor bildiğim kadar.
    *burcu: aynen öyle :)
    *3: olur olur, gerçekten veriliyor.
    *emelle hayat ne guzel: Çok şükür boyum kısa değil, kilom da hep böyledir herkes şaşırır nedense.
    O nemlendiriciden memnun kalmıştım, bitirdim onu.
    *ozgur: çok teşekkür ederim. Aynen öyle biraz çabayla gidiyor gerçekten.
    *modavesaire: Bilerek o süreci yaşarsan emin ol verirsin.
    *yonca: teşekkür ederim. Yok, birşey olmaz :)
    *aynur: teşekkür ederim.
    *nagehan: 20 kilonun üzeri biraz zor gidior maalesef. maalesef o helvalar çok da işe yaramıyor :)
    Ama geç değil tabii ki sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. evet,çabucak tekrar formunuza kavuşmuş gibi görünüyosunuz. çok da fazla kilo almamışsınız. benim ablam da 1 ay önce doğum yaptı.o da yaklaşık 16 kilo almıştı ama şu an 5-6 kilo fazlası kaldı. zaten bebişimizin 4 kilo olması sayesinde doğumdan sonra çoğu kilosu gitmişti.şimdi de emziriyor ve noröal beslenmesine devam ediyor. zaten abur cubur huyu pek yoktur,o yüzden o da sizin gibi zorlanmadı kilo vermekte.

    YanıtlaSil
  20. Lacincim biliyorsun normal dogum yaptım ve 3.cu haftada sadece 3 kusur kilom kalmıştı. Şimdi eski kilomdayim evet ama ermedigim aşı 40i çıktıktan sonra erdiğim icin gobis hafif yağ bağlamaya başladı. 20 dakikalık bir Pilates DVD im var ama hiç yapamadım. Aslında power plate e başlamak istiyorum. Kısa zamanda sikilasmanin garanti sporu ama sonrası yiyeceklere cok dikkat etmek gerek. Bu arada gecmis olsun. Ben de su an sıcak kompresle dolaşıyorum. Aklında olsun sallayinca isinan el isiticilarini tavsiye ediyorum! Havludan cok daha etkili...

    Sevgilerrr

    YanıtlaSil
  21. Canim 12-13 normalin en ust siniri o yuzden belki de 10 kiloyu gecmemek lazim cunku 3.5 kilon 45 den sonra kalmis.
    Seda

    YanıtlaSil
  22. Hamilelikten önce güzeldin hamileyken güzeldin şimdi de güzelsin maaşallah :)

    YanıtlaSil
  23. *derya: tam olarak olmasa da yavaş yavaş dönüyorum. Emzirmek çok büyük artı gerçekten.
    *mordolap: canım normal doğum çok daha avantajlı bu konuda. power plate i çok öneriyorlar ama vakit bulmak lazım tabii.
    *seda: Valla 10 kiloda kalabiliyorsan süper, o zaman birşey kalmaz gerçekten.
    *love and smile: o senin güzel görüşün, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  24. laçhincim seni uzun zamandır takip ediyordum ama artık daha bi sıkı takip eder oldum çünkü hamile olduğumu öğrendim daha çok yeni bıgün doktora gidicem bakalım kaç haftalık... en büyük korkum tabiki kilo çünkü çok kilolu haöile kaldım ama senin bu resimlerini gördükçe motivasyonum artıyor şuan çok şaşkınım ne yemeliyim ne yememeliyim aslında ilk şoku atlatamadım galiba :)

    YanıtlaSil
  25. ben de 15 kilo ile bu cuma doguma gittim. Ancak dogumum pzrtesi sezeryanla sonuclandi (avrupada sonuna kadar dogal dogum diye diretiyorlar) ve bebegimi kucagima aldim cok sukur. sadece 4 kg'yu kaybederek ve kocaman sis bacaklarla geri geldim. Seni gorunce biraz daha moralim duzeliyor ben de insallah senin gibi olurum diyorum..xx

    YanıtlaSil
  26. ne güzel yazmışsın ben 2 yıllık evliliğim ama çevremdekilerin korkutmaları ve tabii kendi korkularım yüzünden 1 türlü cesaret edemiyorum.... ama bir de yaş sorunu var şuan 26yım ama karar verene kadar kaç olurum bilmiyorumm:(

    YanıtlaSil
  27. herşeyden önce çok güzel görünüyosun laçin,hiçde öyle fazlan varmış gibi durmuyor.ben boyunu merak ettim valla.bende 62-63 kiloyum ama sen çok zayıf duruyorsun valla.
    pınar

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.