Çarşamba, Şubat 16, 2011

Süt Birikmesi

Pazar günü -aslında sabaha karşı başlayan- müthiş bir ağrı hissettim sol göğsümde. Önce meme ucu çatlağıdır diye krem sürdüm kalkıp ve büyük bir hata yapıp ağrıyı dindirmek için buz torbasıyla uyudum. Kalktığımda durum daha beterdi. Sabah aklıma hala sütün birikmiş olabileceği gelmiyordu, ağrılara aldırmadan eşimi bir güzel Boat Show' a yolculadım. Sonra Niloş' u emzirme zamanım geldi işte o zaman dünyam döndü. Allah' ım bu nasıl bir acıdır (eminim yaşayanların içi sızlıyordur, yıllar geçse de mümkün değil unutulmaz) Bebek bir yandan ben bir yandan ağlıyoruz, evde tek başımayım ne yapacağımı da bilmiyorum. 
Doktorum yurtdışında olduğu için kahrolası saat farkından dolayı adamın uyuduğu saate denk geldim, ulaşamadım. Başka bir doktor tanıdığa ulaştık ve durumun süt birikmesinden kaynaklandığını anladım. Önce ağrıyı kesmek ve süt yollarını açmak için aspirin sonra kayınvalidem yetişince sıcak kompres ve acılı bir sağma deneyimi. Şu an yazarken bile içim fena oluyor. Neyse ki dişimi sıkarak sağabildim biraz ama iki saat sonra aynı acılar geri geldi çünkü birikmeden dolayı tıkanma olmuş. Bütün gün sıcak kompres+sağma ile tıkanmayı açabildim çok şükür yoksa operasyon gerekecekmiş. Ateş de yapmadı bana ama büyük birşey atlatmışım doktora göre.
Dün itibariyle normale dönebildim ancak, çok şükür iyileşti ama ben de bittim. Artık mümkün değil dolu bırakmam bundan sonra, okuyan arkadaşlara da öneriyorum. Allah kimsenin başına vermesin şu ana kadar yaşadığım en büyük acıydı (Allah daha beterini göstermesin inşallah)

60 yorum:

  1. geçmiş olsun :( ben yaşamadım ama benim bile içim sızladı.seni takip ederken çocuk olayını her boyutuyla görmüş oluyorum.teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. tüylerim diken diken oldu okurken. özellikle yalnız başına kalman çaresizlik bilmediğin bişi için çok fena oluyor. Aklımdaydın nerelerde diye. Çok çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  3. geçmiş olsun.aynı beni anlatmışsın yazında.doğumdan sonra bende yaşadım aynı acıları.allah yardımcın olsun.

    YanıtlaSil
  4. geçmiş olsun laçincim..

    YanıtlaSil
  5. Büyük geçmiş olsun. Yaşamadım ama o kadar etkilendim anlattıklarından. Dediğin gibi Allah kimsenin başına vermesin. Ama paylaşman çok iyi oldu, böylece herkesin aklında bulnur en azından. Handan YİĞİT.

    YanıtlaSil
  6. çok geçmiş olsun laçincim bende aynı problemi yaşadım inşallah tek seferliktir, çünkü benim yaşadığım yaklaşık 3 ay kadar falan sürmüştü ara ara kendini hissettirerek..

    tekrar çok geçmiş olsun..
    nil'e sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Çok geçmiş olsun. Bir daha yaşanmasın inşaallah.

    YanıtlaSil
  8. çok geçmiş olsun canım umarım tekrar olmaz. benim henüz bebeğim yok ama okurken çok etkilendim. birde bişey sorucam bunu engellemenin bir yolu yok mu? yani böyle acı çekmemek için öncesinde ne yapmak gerek nelere dikkat etmek lazım ?

    YanıtlaSil
  9. çok teşekkürler arkadaşlar dediğim gibi kimse yaşamasın inşallah.
    *bilgece: Mutlaka iki memeden birden emzirmek gerek, emmediyse de mutlaka sağmak gerekiyor. Eğer başlangıçta farkına varsaydım bu kadar kötü olmayacaktı, biriktikçe sorun yaratıyor.

    YanıtlaSil
  10. Çok geçmiş olsun. Okurken benim içim gitti sen iyi dayanmışsın. Çok dikkat et. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. çook geçmiş olsun.. içim eridi okurken yahuu.. neyse ki atlatmışsın...henüz bana gerekli değil ama yazdıkların gerçekten önemli deneyimler..yeniden çok geçmiş olsun..

    YanıtlaSil
  12. Laçincim çok üzüldüm.Annelik bebek meselelerine şimdilik uzağım ama çok etkilendim.Çok geçmiş olsun.Sen neyi yanlış yapmışsın da böyle olmuş?
    Yoksa bu bünye ile ilgili birşey mi?

    YanıtlaSil
  13. *efenes: başka çarem yoktu, eğer boşaltamasaydım ilaçla süt üretimini kesmeleri gerekecekti, tıkanıklığı açmak için de yaracaklardı maalesef.
    *bebe: inşallah başkalarının işine yarar, benim aklıma gelip de önceden müdahale etseydim bu kadar kötü olmayacaktım.
    *gülşah: Tabii benim hatam da var ama o gün bebeğin az emeceği güne denk geldi bir de dört saat deliksiz uyudu ilk defa.Benim hatam ise dolduğu halde sağıp boşaltmamam :(

    YanıtlaSil
  14. canım çok geçmiş olsun inan korktum şimdi o kadar çokmu ağrı oluyor:(

    YanıtlaSil
  15. çok geçmiş olsun bende yaşadım aynı acıyı seni çok iyi anlıyorum benim oğlum benden korkup kırkıncı günde memeyi kesti daha sonra 8 aylık olana kadar sağıp biberonla verdim.. gerçekten çok zor

    YanıtlaSil
  16. çok gelmiş geçmiş olsun. post yazmadığından dolayı bi aksilik olduğunu tahmin etmiştim :( Allah bi daha yaşatmasın.

    YanıtlaSil
  17. o kadar iyi anlıyorum ki. ben de 3 hafta antibiyotik kullandım ama meğerse içerde buyudukçe buyuyormus acıya da dayanıklı oldugum için sabrettim ama iltihaplanma yapıp akmaya başlayınca operasyon bile değil ameliyatla hastanede yatarak ancak çözebildik. Çok zor, o kadar acı çektim ki okudukca tuhaf oldum şimdi. Ben de arkadaşlarımla hep söylüyorum bol bol sağın diye.
    Çünkü benim o ihmalim nedeniyle hem oğlumu sütten kesmek zorunda kaldım hem de açık yaralarla sargılarla 1 ay geçirdim. Kalıcı bıçak izleri de cabası oldu :(
    savas

    YanıtlaSil
  18. Geçmiş olsun Laçincim. Benim başıma gelmedi ama arkadaşlarımdan duymuştum daha önce :( Aman dikkat et...

    YanıtlaSil
  19. laçincim annem bebek bazen çok uyur uyandırıp emzirmek gerekir derdi istersen bunu da doktoruna danış canım bu arada ben sana yakınım arabam da var acil bişey olursa çekinmeden ara lütfen semra

    YanıtlaSil
  20. sen ne tatlı ne şeker bir annesin böyle su gibi okuyorum seni..buğün üzüldüm biraz çook geçmiş olsun.bir insana saçı bu kadarmı yakışır yanakları tatlı tatlı olur:))tek kelimeyle hayranım size..sabah işe gelir gelmez ilk işim sizi ziyaret etmek oluyor.güzel yazılarınız için tekrar tşkler.birde nasıl böyle incecik kalabiliyorsunuz varmıdır bunun sırrı bunula ilgili hiç tiyo vermiyosunuz:))işin aslı sizden bununla ilgili yazı beklemem..

    YanıtlaSil
  21. laçincim cok gecmis olsun.
    ben tam 4 kere yasadim bunu :( malesef 4. su bir operasyonla acilabildi :( ne kadar aci verdigini ve zor bisey oldugunu cok iyi bilirim.
    sen zaten cozum yollarini biliyorsundur ama ben aklimda kalanlari kisaca yazayim;
    mutlaka ama mutlaka emzirme sonrasi goguslerde kalan sut pompayla alinmali,
    oldu ki sertlik farkedersen once cok sicak kompres ve masaj yapip hemen akabinde sagilmali, sagdiktan sonra da soguk havlu / buz konulmali (bu soguk kompresin sebebi; sagma sirasinda kanallar yeniden aktive olup normal ustu sut uretmeye basliyor, bunu normale cevirmek icin).
    bir de dorugun doktoru olan bayan, bana sabah aksam ilik dus esliginde goguslerimi elle yoklamami, normal disi bisey var mi diye kontrol etmemi onermisti, bu ise yariyor cunku ates ya da sizlama olmadan farkedebiliyor insan.
    cok zor umartim tekrarlamaz, operim Nil'i.

    YanıtlaSil
  22. bak soyle de bi yazi yazmisim,isine yarar belki.
    http://kirazsevdasi.wordpress.com/2009/07/21/yasadigim-emzirme-sorunlari-hakkinda-genel-bir-yazi/

    YanıtlaSil
  23. geçmiş olsun, ben de yaşadım çok zordur, hele ateş de varsa zangır zangır titretir insanı. arada ufak birikmeler hissederdim yine, emzirirken bir yandan masaj yaparsan göğüslerine hem birikmeleri farkeder hem büyümeden dağılmalarını sağlarsın. umarım tekrarlamaz

    YanıtlaSil
  24. çok geçmiş olun anne olmadığım içinseni anlayamıyorum ama allah kimseye göstermesin bu acıyı

    YanıtlaSil
  25. Allah yardımcın olsun canım ya bende evlilik aşamasındayken gözüm iyice korkmuş bulunuyor valla :S

    YanıtlaSil
  26. Çok geçmiş olsun, Lal büyüdükçe unutacaksın herşeyi :)
    Sıcak havlu ile göğsü dinlendirmek en kolay çözümdür bu durumlarda.
    Tekrarlamaz inşallah ...

    YanıtlaSil
  27. çok geçmiş olsun.. Yaşayan bilir ve unutmaz
    bende kızım 1 haftalıkken olmuştu
    hafif ateşimde çıkmıştı
    Allahtan yanımda annem vardı . Çok şükür bir daha da yaşamadım ..

    YanıtlaSil
  28. Çook geçmiş olsun o acıyı 21 yıl önce bende yaşadım ve dediğin gibi yıllarda geçse hala unutamam.Ben sizin kadar şanslı değildim gerçi tam operasyon geçirecekken kendiliğinden kocaman bir delik açıldı göğsümde ve ancak iki ayda temizlendi içinde birikmiş iltihap,ilaçlı sagı bezleriyle.Gerçekten büyük birşey atlattığınız,sık sık emzirin emmediği zamanda mutlaka boşaltın göğsünüzü..Allah kımseye böyle bi acı yaşatmasın gerçektende

    YanıtlaSil
  29. çook geçmiş olsun.bende 4 aylık hamileyim,anlattıkların altın değerinde gerçekten.dehşete düştüm şimdi ayy!e o zaman ne kadar zamanda bi sağmak gerekiyo ki aşağı yukarı.4 saat süt vermeyince birikiyor mu.ayy ne zormuş yaa!çok tırstım şimdi!

    YanıtlaSil
  30. Çok geçmiş olsun Laçin,okurken bile içim sızladı.Allah bir daha yaşatmasın :(

    YanıtlaSil
  31. çok geçmiş olsun arada kontrol ederdim bende ve her emzirmede mutlaka 2 göğsümü eşit emzirirdim.ilkinde sağ ile başladıysam ikincide aynen yapardım.Ve en fazla 3 saatte bir emzirirdim :\

    YanıtlaSil
  32. Gecmis olsun Lacin'cim, okurken bile icim titredi, bir daha olmaz insallah..

    YanıtlaSil
  33. laçin çok geçmiş olsun, ben de merak etmiştim neden yazmıyor. sanki içime doğdu başı belada mı acaba diye düşündüm.
    bende de şişme olmuştu ama demek ki sütüm çok olmadığından öyle klinik bir durum olmamıştı. sağınca da sanki bebeğin emme hakkını elinden almışım gibi geliyordu:)))

    YanıtlaSil
  34. Laçinciğim geçmiş olsun canım bende oğlumda bunu yaşamıştım.ogün deliksiz uyumuştu tabi bende,gece sancıyla uyanana kadar.oğlumu kaldırıp zorla emzirmiştim ama yetmemiş sağmıştım.Seninle birkere daha yaşadım.Ama inan bana ikinci çocuğunda çok daha sakin oluyorsun.

    YanıtlaSil
  35. İçim sızladı okurken Laçin'cim, operasyonsuz atlatmana sevindim, umarım tekrar yaşamazsın tatlım...

    YanıtlaSil
  36. bende de bir kez ateş olmuştu süt birikmesinden dolayı. ilk haftalarda gazı olmadığı için uzun uzun uyuyordu bizim ufaklık. bir gün ben de onunla uyuyayım dedim. sonra bir uyandım ki, ölüyorum sandım. aynen sıtma nöbeti gibiydi. bir üşüyor bir terliyordum. bir de durduramadığım bir titreme.allahtan annem yanımdaydı da ne olduğunu söyledi. amaaan, neyse boşver. geçti gitti işte. çok geçmiş olsun canım ;D

    YanıtlaSil
  37. gözümden yaş geldi okurken, geçen hafta bir değişiğini ben yaşadım hıçkıra hıçkıra ağladım ağrı geldiğinde, çok büyük geçmiş olsun, bütün annelere Allah yardım etsin..

    YanıtlaSil
  38. Çok geçmiş olsun sevgili Laçin. Umarım bir daha olmaz. Annelik ne kadar zor bir şey. Tüm annelerin Allah yanında olsun...

    YanıtlaSil
  39. canım laçincim çok geçmiş olsun. bunu yaşamayamn anne var mıdır acaba?
    benim yüksek ateşle anlaşıldı tıkanma. iki gün boyunca ağrı çektim yaşamayan bilemez acısını.nilciği kokla benim yerime.sevgiler

    YanıtlaSil
  40. çok çok çok geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  41. Canim belki doktorun soylemistir ama tekrar edeyim burada bir arkadasim yeni dogum yapti oradan biliorum.
    doktoru bir gogsu en fazla 20 dk emzir demis ilk 10 dk protein sonraki 10 dk yag gelirmis.eger bi gogsunu 10 dk emzirip digerine gecersen cocuk sadece protein alirmis.20 dk dan fazla emmelerde gogus ucu yaralari baslarmis.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  42. ben bu durumlar icin gogus ucuna takilan plastik biberon ucuna benzeyen biseyler kullandim bebek direk emebildigi icin sagma islemine gore daha az agrili ve acili oldu, bende bir kac gece dayanmaya calistim ve en son hastanenin hemsiresini aradigimda bana onlari almami onerdi ama ismini hatirlaymiyorum ama kesinlikle hayatimi kurtardilar kesinlikle ne soguk kompres ne sicak kompres yapmayin dediler bana soguk sutu kese sicak ise sut uretimini arttirdigi icin daha fazla sisme ve sanci agri yapar dediler, sadece olabildigince bebegi emzirmeniz gerekiyor dediler ama buda bebek sismis olan goguslerden sut alamadigi icin bebegi daha cok hircinlastiriyor, size tavsiyem doktorunuza bu urunu tarif edin ve mutlaka bir cift edinin bunlardan, ismini hatirlarsam tekrar yazarim bu arada emin degilim bu urunun turkiyede olup olmadigindan sevgiler...

    YanıtlaSil
  43. bu arada urunun ismini hatirladim:) nipple shield googlede resmine bakarsaniz anlarsiniz ama turkcesi nedir bilmiyorum gogus ucu kalkani olabilir siz dktorunza sorun kesinlikle burada bunu oneriyorlar ozellkle bebek cok uykuya duskun ve cabuk yoruluyorsa bu uc onun daha kuvvetli emmesini sagladigiicin kisa surede daha cok sut emebiliyor.
    gecmis olsun

    YanıtlaSil
  44. geçmiş olsun laçin aspirin içtim demişsin o şekilde nili emzirmedin değil mi tanıdığım bir arkadaş içecekti doktor emzirmeyle sütünden bebeğe geçer çok zararlı olur dedi o yüzden dedim Rabbim korusun inşallah bir daha yaşamazsın.

    YanıtlaSil
  45. demek sütün çok. maşallah. nazar değmesin. uyuyup emmesse, sağıp, biberona koymayı tercih et. tekrarlayabilir. alısverıse cıkmadan once, kendını organıze etmen lazım. oncesınde emzırıp yıne uzun surecekse dısarda kalacagın vakıt, yıne yanında pompan olsa ıyı olur. aynı acıyı cekme. cok kotu bırsey, ben ateslenmıstım de..

    YanıtlaSil
  46. :(( off kıyamam.. bu kadar önemli bir varlık dünyaya getirirken hem öncesi hem sonrası ne kadar sancılı oluyordu hatırladım gerçekten:( birde benimki üstüne kolikti:D bunu yaşayan anneler ne demek istediğimi bilirler:)) ah ahh. geçmiş olsun diyorum ucuz atlatmışsın gerçekten

    butiksuuu.blogspot.com

    YanıtlaSil
  47. çok çok geçmiş olsun.ben de benzer bir şey yaşadım ve sürekli pompayla süt sağıyordum.birde çok dikkat et mikrop kapmasın.o acıyı çok iyi bilen olarak,tekrar geçmiş olsun diyorum.

    YanıtlaSil
  48. merhaba lacin cim, ayni aciyi ben hem ilk bebegimde hemde 2 ay once dogum sonrasi yasadim,seni cok iyi anliyorum canim,benim bide bebegin agzinda pamukcuktan dolayi hem bebekte yara hem bende yara olustu, bebek her emdiginde canini ince ince cekiyor, doktorum saolsun bebegin agzinda pamukcuktan dolayi mantar oldugumuzu bildide 1 hafta bebege damla banada krem verdi, simdi aklim cikiyor ya yeniden olursam diye, aynen senin gibi yanlizdim bende sitma nobetinde esim calisiyordu ve bende ingilterede yasiyorum annemin gelmeside imkansizdi oyuzden seni cok iyi anliyorum canim oagri muthis zor helede yek basinaysan daha da zor allah herkese sifalar versin bidahada yasatmasin kimseye canim nil ide operim kendine dikkat et byy

    YanıtlaSil
  49. Lacincim cok gecmis olsun. En yakin arkadasim aylarca boyle bir durumdan muzdarip oldugu icin nasil bir aci oldugunu biliyorum. Sana cok onemli bilgiler vermek istiyorum bu konuda. Amerika'da yazsiyorum. Bu konuda burdaki doktorlarin bile sicak kompresten baska bir onerileri yok. Sakin operasyon falan yaptirma tekrar yasarsan. (insallah yasamazsin). Ilk yapacagin sey Reflexology. Elinin uzerindeki kemikleri ve onlarin arasindaki bosluklari parmaklarinla bastirarak masaj yapacaksin. Bu masaj gogsunu yumusatacaak. Ikinci ve en etkili yontem: gogsunu zeytinyagi ile iyice ovup uzerine gogsunun tamamini kaplayacak cig bir lahana yapragi koyacaksin. Bu o kadar etkili oldu ki arkadasimda, ogrendiginde neden daha once bilmedigine cok uzuldu cunku aninda acildi dugumler. Bu yontemleri bize ogreten arkadasimiz Amerika'da Reflexology ve Homeopathic Medicine okudu. Bu konularda cok bilgili oldugu icin, verdigi receteler ne sana ne de bebegine zararli olmadigi icin guvenle uygulayabilirsin. Yazini gec okuduguma ock uzuldum, keske o gun gorup yazsa idim, aci cekmezdin bos yere. Neyse, gecmis ya, onemlisi o. Cok opuyorum seni. Kendine iyi bak. Sumeyye

    YanıtlaSil
  50. Çok geçmiş olsun Laçin hanım. Ben de bu sıra adet dönemimdeyim ve inanılmaz meme ağrım var. Okurken tuhaf oldum. Maşallah siz atlatmışsınız, ben buna bile dayanamıyorum bazen. Çok geçmiş olsun tekrardan. Nil bebeğe öpücükler

    YanıtlaSil
  51. Offf çok kötüdür bilirim:((( Bebeiş daha küçük olduğu için tam ememiyor olabilir ya da emme aralıkları uzunsa (Mesela uyuyakalıyorsa) emziremeseniz bile sütünüzü sağıp poşete koyup buzluğa atın..Hem gerekli olduğunda kullanmak için stoğunuz olur hem de süt birikmesi olmasını engellemiş olursunuz.....

    Bu arada sizi çoook uzun zamandır okuyorum, bebeğinizle birlikte sağlıklı ve mutlu uzun bir ömür dilerim....
    VeryMe

    YanıtlaSil
  52. oncelikle bebegınızı saglıkla buyutun.bu gıbı durumlarda bır lahana yapragını 15 dk kadar gogus uzerıne kapatırsanız cok rahatlarsınız.fakat bu sure cok uzatılmamalı sutun kesılmesıne neden olur.bu yontem avusturalyada uygulanmaktadır.bu acıyı cok ıyı hatırlıyorum kızımdan ve lahanalar haslanmıs gıbı oluyor adeta bır deneyın derım.hoscakalın.

    YanıtlaSil
  53. O kadar iyi anlıyorum ki seni.Aynı tecrübeyi 8 yıl önce yaşamıştım.Ve ne yazık ki operasyon gerekmişti.Şimdi okurken o günlere döndüm de off off.Çok dikkat et kendine.

    YanıtlaSil
  54. Cok ama Cok gecmis olsun 9 gunüm kaldi doguma ama icim gitti ne zaman sağsamm ne yapsam diyedusunmeye başladım İnsallh Birdaha yaşanmaz bu acı ....sevgiler ;((Kokosss

    YanıtlaSil
  55. Merhaba Laçin. Geçmiş olsun öncelikle. Benim kardeşim de 3 ay önce doğum yaptı ve hala bebeğini emziriyor. Ona geçenlerde senin başına gelen bu durumdan bahsettim ve kendisinin de bir kere kıyısından döndüğünü söyledi. Bebek bir gün çok fazla uyuyunca ve o da emziremeyince süt birikmesi olmuş. Eczacı olduğu halde doğal bir yöntem uygulamak istemiş ve bir kaç büyükçe lahana yaprağını buzlukta dondurmuş. Sonra bunları göğüslerinin üzerine plasterle yapıştırmış ve bekletmiş. Bekletme süresi bittiğinde de hiç bir problem yaşamadan bebeğini tekrar emzirebilmiş acısız ve ağrısız. Dediğine göre, lahana içindeki etken bir madde işe yarıyormuş bu durumda.

    YanıtlaSil
  56. bende yasadim, ilac kullandimm ve sanirim sut uretimi bile nispeten azaldi...

    cok kotuydu:(

    uzuldum, gecmis olsun.


    burcualver.blogspot.com

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.