Salı, Kasım 23, 2010

Puf Kaplama

Evlenirken mobilya seçiminde her şeyin kullanılabilir olmasına özen göstermiştim. Antremiz oldukça küçük olmasına rağmen bir dolap yaptırtmış, ayakkabı giyerken rahatlık olsun diye de puf ekletmiştim. (yaklaşık iki aydır falan göbeğimden eğilemediğim için puf bu ara en çok bana yarıyor :) 
Aynı şekilde yatak odası takımımı da ayak ucu puflu seçmiştim. İkisini de her ne hikmetse beyaz suni deri yaptırtmıştım o zaman. Aradan geçen iki buçuk sene içinde antredeki o kadar değil ama yatak odasındaki puf beyazdan griye döndü. Üzerine çanta koymaktan olduğunu düşündüğüm bu lekeler cifle, çamaşır suyuyla hiçbir şeyle çıkmadı bir türlü. Çirkin görüntüsünden kurtulmak için kaplamaya karar verdim, kumaşları IKEA' dan aldım.


Antredeki duvar sticker larıma uygun olsun diye üzerinde kuşlar ve kafesler olan renkli bir kumaş seçmiştim. Bu puf küçük ve sadece süngerden oluştuğu için onu kaplamak oldukça kolay oldu. (Diğer pufu kaplamakla aynı yöntemi kullandım, aşağıda bulabilirsiniz.) Köşelerini işaretleyip bu kısımlara dikiş attım, altına çevirdiğim fazlalıkları da yapıştırarak bitirdim.


Yatak odasındaki puf ise oldukça büyük olduğu için biraz daha uzun sürdü ama yine de birkaç saatlik iş sadece. Öncelikle pufun üstten en ve boy ölçülerini aldım, alta kıvrılacak payları da ayarlayıp bunu kumaşa çizdim. Kumaşın tersini çevirip üzerine kaplayacağınız şeyi yerleştirerek de yapabilirsiniz. Sadece dört dikişle halledeceğim için önemli olan dört köşe noktasını yerleştirmek. Benim pufun ölçüsü 42x165 ti, bütün kenarlardan da 22 şer cm pay bırakarak kumaşımı kestim.


1. Pembeyle işaretlediğim hem dikey hem de yatay yönde bıraktığım 22 şer cm lik paylar. Bunların birleştiği nokta belirttiğim dört köşeden biri oluyor.
2. Bu iki çizgiyi üst üste gelecek şekilde katlıyoruz. Böylece köşeden dışa 45 derecelik bir açı oluşmuş oluyor. Hem yatay hem dikey payları aynı verdiğim için tam olarak örtüşmesi gerekir. 
3. Son olarak da işaretlenmiş yerden dışa kadar dikiyoruz, fazlalıkları kesiyoruz. Böylece düz kumaşın köşelerde aşağı dönmesini sağlamış oluyoruz. Bu dikişleri dört köşe için de yapıyoruz.
Son işlem olan dikiş payını kesmeden önce kaplayacağınız şeye uyup uymadığını kontrol etmenizi öneririm. 


Bu şekilde kılıf gibi üzerine geçirip payları alta gerdiriyoruz. Ben önce uzun kenarları uçlardan katlayıp zımba tabancasıyla sabitledim. Sonra kısa kenarları katlayıp onları aynı şekilde sabitledim. Zımbalarken gerdirmek önemli yoksa potluk yapabilir. 

15 yorum:

  1. aaa çok güzel olmuş,eline sağlık. bizde aldık o zımba tabancasından böyle bir şey yapaım o halde :)

    YanıtlaSil
  2. yatak odasındaki puf özellikle harika olmuş

    YanıtlaSil
  3. cok hos olmus canım.henuz karnım egılemeyecek kadar buyumedı fakat onumuzdekı gunler ıcın verdıgın faydalı bılgılerı zevkle takıp edıyorum.
    sevgıler...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel olmuşlar yatak odasındaki kumaş seçiminiz de çok güzel. İyi günlerde kullanın...

    YanıtlaSil
  5. Özellikle antredekini çok beğendim. Seni çok eskiden beri takip ettiğim için stickerları da net hatırlıyorum. Düğün zamanlarımız da yakındı, şimdi doğumlarımız da öyle olacak :) Benim blog yeni nasip oldu, bebeğim için anı olsun diye giriştim, umarım hep güzel anılar olur...

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık ,Kumaşa bayıldım güle güle kullanın.sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık,acaba önceki suni deri malzeme üzerine mi kapladınız, yoksa önce ki malzemeyi söktünüz mü?
    söktüyeniz nasıl yapılıyor, acaba zor bir işlem mi? ben de evdeki bazi sandalyelerin kumaşlarını değiştirmeyi istiyorum da göüm biraz korkuyor.
    sevgiler
    Özlem

    YanıtlaSil
  8. özellikle antredeki kumaşa bayıldım...elinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. *sycorox: bu işlerde çok işe yarıyor zımba tabancası.
    *bahar: teşekkürler
    *kissy: beş hatta beş buçuk ay hareketlerin hiç kısıtlanmıyor zaten, sonra başlıyor yavaş yavaş :)
    *müge: teşekkür ederim.
    *3kişilikdünyam: Senin de hayırlı olsun, sağlıkla gelsin :)
    *uysalanne: teşekkürler.
    *özlem: Ben sökmeden üzerini kapladım, bence gerek yok.
    *içimdeki ekip: teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. daha çok dekorasyon yazısı bekliyoruz, bayılıyorum fikirlerine :) pelin

    YanıtlaSil
  11. çok güzel olmuş gerçekten. yatak odasındaki kumaşı çok beğendim nereden aldınız acaba :)

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel olmuş, elinize sağlık. Acaba silikon tabancası ile de böyle bir sonuç alınabilir mi?

    YanıtlaSil
  13. *pelin: yeni şeyler yaptıkça yayınlayacağım.
    *bitte: kumaşlar ikea' dan, yazmıştım.
    *gezgin: bazı kumaşları yapıştırmayabiliyor silikon, bir deneyin derim.

    YanıtlaSil
  14. her ikiside çok çok güzel olmuş ellerine sağlık ama aklında bulunsun.Benimde salon koltuklarım deri hemde krem ve ciddi kararmalar olmaya başlamıştı ve bir arkadaşım arap sabunu kullan dedi.Sıvı arap sabunu aldım ve öyle bastırmaya ovmaya gerek kalmadan hakkaten tüm kararmalar gitti...

    YanıtlaSil
  15. *mutluedenseyler: valla ben arap sabunu da dahil bütün temizlik malzemelerini denemiş ama bir türlü sonuç alamamıştım :(

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.