Perşembe, Kasım 04, 2010

Kapüşonlu Pelerin Yapımı


Bir önceki yazımda belirttiğim üzere kapüşonlu pelerini nasıl yaptığımı anlatıyorum.
Yaklaşık 150 cm kumaşa ihtiyacınız var. (tabii çift en olan kumaşlar için) Ben bir de birkaç senedir yünlülerle temas edemediğim için -batıyor da- içini siyah bir triko kumaşla astarladım. Eğer astarlı çalışmak isterseniz astardan da aynı ölçüde kumaş lazım.


DÜZELTME : üstteki fotoğrafın üzerine yazdığım yarıçap değil çeyrek dairenin yay ölçüsü olacak. Yani kesikli çizgiyle belirtilen yayın ölçüsü. 

Öncelikle ne kadar uzunlukta istediğimize kendimizi omuzdan itibaren ölçerek bakıyoruz. Benim kullandığım herhalde en kısa boy, bundan daha uzun olabilir ama kısası pek işlevli olmayacaktır. Kumaşımızı ikiye katlayıp önce boyun oyuğunu kesiyoruz. Benimkinin yarıçapı çeyrek daire yayı bitmişte yaklaşık 25 cm gibi bir şey oldu, ama birazdan anlatacağım pensli sistem için 28 cm gibi almanız daha doğru olur. Eğer pensle uğraşmak istemezseniz 25 yeterlidir. Bu bölümü kesip çıkardıktan sonra 65 cm yarıçapında bir daire kesiyoruz. Böylece pelerinin gövdesini tek parçada hallediyoruz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Bu kısım opsiyoneldir : 

Eğer omuzlara daha iyi otursun isterseniz tam omuza gelen kısımlarda pens yapmanız gerekir. Bunun için arka ortayı kendinize düzgün yerleştirip omuzların nerede olduğunu bulabilirsiniz. İki taraftan da yaklaşık 3cm lik üçgenler çizin ve kesin. Sonrasında bu bölümleri dikin. Böylece omuz kısmı çok iyi oturacaktır. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Sıra geldi kapüşon kısmını hazırlamaya. Ben büyük kapüşon sevdiğim için uzunluğunu oldukça fazla tuttum. Eğer küçük kapüşon yapmak isterseniz uzunluğu 45-50 cm gibi alabilirsiniz. Tepe kısmını ben yuvarlattım ama normal dikdörtgenden de yapabilirsiniz, o zaman tepe kısmı sivri olacağı için taktığınızda daha değişik durur. Aşağıdaki şekilden üst üste koyduğumuz iki kumaş parçasından kesiyoruz ve işaretlediğim bölümü dikiyoruz. Böylece kapüşon hazırlanmış oluyor. 


Bundan sonra hazırladığımız iki parçayı birleştiriyoruz. Gövde kısmının boyun oyuğuna kapüşonun alt kısmını (şekildeki 26cmlik kısım) dikiyoruz. Biri yuvarlak diğeri düz olduğu için önce teğelleyip sonra dikmenizi öneririm. 
Astarsız yapacaklar için işlemler bitmiş oluyor. Benim gibi astarlı çalışacak olanlar aynı işlemleri bir de astar kumaş için yapacaklar, sonra kumaş ve astarın yüzleri üst üste gelecek şekilde koyup yanlar, kapüşon kenarlarını dikip alttan bıraktıkları boşluktan çevirince temiz bitişli ve astarlı pelerinleri hazır olacak. 
Ön kısmının kapanması için henüz bir şey koymadım ama büyük manto kopçalarından kullanabilirim diye düşünüyorum. 

23 yorum:

  1. Biraz dikiş pratiği olan herkes yapabilir,çünkü çok güzel anlatmışsın Laçin.. Benim pelerinler hamile bayanlara daha cok yakısıyor savunmamı doğruluyor üzerindeki duruşu.. Güle güle giyin çok yakışmış..

    YanıtlaSil
  2. Bayıldım!!! Çoook güzel, ben de istiyoruuummmm!!!

    YanıtlaSil
  3. ellerine saglık ,anlatımda çok güzel ,laçin kumaş nereden ,bayıldım ben kumaşa

    YanıtlaSil
  4. birde seni yorgun gördüm :(

    YanıtlaSil
  5. *seddosh: Kesinlikle, daha önce bir-iki parça diken biri rahatlıkla yapabilir. Çok basit bir model çünkü.
    *ness: teşekkür ederim.
    *dikis dersi: Ümraniye kumaşçılar sokağından kumaş.
    Artık ağrılarım olmaya başladı, onlar yoruyor beni :(

    YanıtlaSil
  6. Yine döktürmüşsün ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. çok hoş olms kumasn fiyatı nedr nerdn aldn :)

    YanıtlaSil
  8. oldukça basit çok hoş bir model olmuş güle güle giy:)
    ama ben kumaşa bayıldım ne kadar değişil bir kumaş.çok güzel.çok :)

    YanıtlaSil
  9. Harika tatlı duruyorsun Laçin.

    YanıtlaSil
  10. Ellerine fikrine sağlık süper olmuş sen hamile olduğuna emin misin :)))) Umarım herşey yolundadır bebişin ve senin için. Çok yakışmış maşallah...

    YanıtlaSil
  11. Yapımını öğrendikte kumaşı nerden bulacağız Laçin..Bsyıldım kumaşa çok güzel..

    YanıtlaSil
  12. çok güzel anlatmışsın.senin kumaşında çok güzel, bu tarz kumaş bulabilirsem denemek isterim. teşekkürler laçin :))

    YanıtlaSil
  13. yapımı çok basit geldi. Dikişten korkan birisi olarak bunu deneyebilirim ama senin kumaşın çok güzelmiş laçincim ya, çok da yakışmış. Güzel günlerde giy, paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık.Uygun bir kumaş bulursam bende dikmeyi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  15. arkadaşlar bu modelin alt kısmına da 3 pens atılabilir ,, o zaman alt kısmı çook hafif dar olur, ççok hafif ama, ben öyle yapacağım.:) sevgiler

    YanıtlaSil
  16. bunun bi de kırmızısını yap laçin, çook şık olabilir kenarlar siyah şeritler kesersin, ama kapşonsuzz.. çok şık olur :)

    YanıtlaSil
  17. harika olmuş ellerine sağlık. hamilelik döneminde rahatlıkla kullanılabilecek bir pelerin. çünkü mantoların göbüş düğmeleri kapanmıyor artık:)

    YanıtlaSil
  18. Bir an kızınla aynı pelerini giydiğinizi düşündüm :) Çok şirin bir görüntüydü..
    Ben bile heyecanlıyım, hadi doğsun artık..

    YanıtlaSil
  19. cok güzel olmus Yapımıda kolay gibi görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  20. benim gibi acemi dikişçiler için çok güzel bir anlatım..Teşekkürler.benim sorunum bu dairleri keserken oluyor.Acaba önerebileceğin basit bir yöntemi var mı ?

    YanıtlaSil
  21. Laçincim, ben bu pelerinin aynısından diktim, boyunu biraz uzun tuttum sadece.. ancak biçerken, yaka oyuğunun yarıçapını 25 cm değil de tam yarısı olarak 12,5 cm tutmama rağmen yine de bol oldu. omuzlara pensle oturttum, biraz oldun toparlandı. yarıçapını değil de çapını 25 santimetre almadığından emin misin? yoksa ben yanlış yunluş mu kestim? (Bu arada gören herkes bayılıyoo, aynı zamanda gebe olduğum için de alternatif bir palto oldu, fikir için teşekkürler)

    YanıtlaSil
  22. harikasınız ya.. gerçekten :)
    ben de hep böyle bişeyleri bişeylerle değiştiririm amatör olarak :) annemden de her seferinde ''ahh kızımm'' ı yerim tabiki=)
    biçok moda bloğunu takip ediyorum ama sizinkine takılıp kaldım :)
    bu yaz dikiş kursuna gitmeye karar verdim, sizden özendm :)
    sorum şu ne zamandır diliş dikiyorsunuz?? sizin kadar olmasada bişeyler dikmem ne kadar zaman alırki?
    bebeğiniz de hayrlı olsun, maşallah ikinize de..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.