Çarşamba, Eylül 15, 2010

İnternet Bilgi Kirliliği ve Hamilelik Kitapları

Hamile olduğumu öğrendiğimden bu yana okuyacak bir şeyler aradım. Öncelikle tabii ki internetten okumak gafletinde bulundum. Kendimde her şeyden şüphelendim önce "ya mol gebelikse"  sonraki haftalarda ya "kalp atışını duyamazsak"..Sonra bir düşük tehlikesi geçirdim (8.haftamda), hemen doktora gittim endişelenecek bir şey olmadığını her şeyin yerli yerinde durduğunu söyledi. Önlem olarak üç hafta iğne oldum. Ama doktorun dediğini unutup yine internetten abuk subuk şeyler okuyup boşuna moralimi bozdum. Aynı şekilde testler için de.
Maalesef biraz geç öğrendim, internetten sağlık konularını araştırmak hiç iyi değil çünkü herkesin vücudu farklı, herkesin yaşadığı farklı. Zaten doktorlar bir sorun olduğu zaman pat diye yüzünüze söylüyor, saklamaya hakları yok. Benim önerim sağlık için hiçbir forumu veya sitelerdeki yorumları okumayın
Günlerce moralinizin bozulmasıyla kalıyorsunuz. Bir sorunuz varsa doktorunuza sorun, sizi ve durumunuzu en iyi analiz edebilecek kişi o çünkü. Dediğim gibi ben de bunu çok üzüldükten sonra öğrendim.
Şu an internetten sadece bir iki siteye bakıyorum, onlar da haftalık gelişim için. Biri http://gebelik.org/ diğeri de bunun orijinali gibi bir şey zaten (genelde çok esprili yazıyorlar, o yüzden de seviyorum) http://3dpregnancy.parentsconnect.com/ . Mesela şu an (23.haftada) bebek Harry Potter kitabı boyutunda ve ağırlığında :))
hamilelik_kitap

Kitaplar için ise açıkçası çok araştırma yapmadım, biraz tıbbi bir şey istiyordum. Geçen ay D&R da gezinirken bu kitabı gördüm. Prof. Dr. Mehmet Öz' ün SİZ serisinden "Bebeğinizi Beklerken" isimli kitabı. Benim hoşuma giden kısmı sadece hamilelik değil bebek bakımını da içermesi. Hamilelikte vücuttaki değişiklikler, beslenme, egzersiz, doğum, bebek gelişimi gibi birçok konuyu kapsıyor. Tıbbi konulara meraklı olduğum için çizimleri çok hoşuma gitti ama çok hassassanız bazı çizimleri kaldıramayabilirsiniz.

hamilelik_kitap1
Solda egzersizler, sağda sezaryen

Bir çırpıda okunacak bir kitap değil aksine dönüp dönüp okunacak bir kitap bu. Kitaptaki egzersizleri uyguluyorum mesela; genel olarak denge sağlamaya yardımcı oluyor, kol ve omuzları çalıştırıyor. Biraz da bacak hareketleri var. (Doktoruma danıştım egzersiz konusunda) Bunun dışında kas yırtılmalarının nasıl olduğu, karşılaşılabilecek bütün rahatsızlıklar ve ağrılar da anlatılıyor. Kitabın tek kötü tarafı bence tamamen Amerika' daki yaşantıya göre yazılmış olması. Hastane bölümlerinde bu daha iyi anlaşılıyor. Onun dışında oldukça bilgilendirici bir kitap, üstelik anlatılanlar bebek bakımı da dahil olduğu için uzun bir zaman dilimini kapsıyor. 

16 yorum:

  1. Laçin hanım,hamilesiniz anladığım kadarıyla,tebrik ediyor.. guzel sıkıntısız bir hamilelik donemi geçirmenizi diliyorum.Sitenizi saç modeli ararken keşfettim ve bir kaç gundur muptelası olsum diyebilirim.Oldukça becerikli vede zevk sahibisiniz.Face deki sayfanıza da yazdım,dukkan sayfanızda problem var sanırım.Bu arad size 3 aylık bir bebek annesi olarak tavsiyem olucak bir kitap var.Akıllı Bebekler Akademisi ( Prof.Semih Summak ) Hamilelik donemide de çok faydasını goreceğinizi umduğum bir kitap.Ayrıca bebek bakımıyla ilgili tecrubelerimi paylaşacağım sitemi hazırlıyorum.Muhakkak size bildireceğim..Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Benim doktorumda aynı tavsiyelerde bulundu ve internetten uzak durmamı söyledi. Gerçekten herşeyi pat diye söylüyorlar.Kolay gelsin ;)

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,
    Aynı fikirdeyim.Mümkün olduğu kadar internete bakmadım.Sadece gebelik.org sitesinde hafta hafta gelişimini inceledim.
    Hamilelik,bebek dergilerini aldım her ay.Açıkçası orada da canımı sıkacak bir şeyler varsa okumadım.Çünkü herkesin bedeni farklı.Bazen arkadaşlar bile can sıkıyor.Niye o testi yaptırmadınız diyenler falan filan derken.Doktor gerekli ise zaten dediğiniz gibi hemen yüzünüze söylüyor.
    Geçen haftalarda Mehmet Özün kitabını gördük biz de eşimle D&R da alalım mı dedik.Ama doğuma az kaldığı için vazgeçtim.Kitaptan alıntıların yapıldığı bir makaleyi okudum aldığım dergilerin birinde.
    İlk aylarda ben de panik yaptım ama sonra telkin ettim kendimi ve doktorum da sağolsun çok sakin biri.
    Hep olumlu düşünün,herşey güzel olacak unutmayın.Canınız mı sıkıldı,hemen bebeğinizi hayal edin,o doğduğunda yapacaklarınızı..

    Mutlu bir hamilelik dönemi dilerim...

    YanıtlaSil
  4. merhaba laçin,
    Emzirmeyle iilgili,

    www.emzirme.com

    adlı sitede iyidir. Ama çok fazla araştırma yapmak, sakıncalı olabiliyor. gereksiz yere insan kendini üzüyor. ben sağlıkçı ve bu işlerin içinde olmama rağmen bebeğim prematür olduğundan internetten okuduklarımla moralim gerçekten çok bozuuldu.. Dr.la konuştukça rahatladım.hamilelik ve bebek olduktn sonraki dönem gerçekten çok hassas. annelerin ve anne adaylarının yapacağı en önemli şey , Dr.larına güvenmek..

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. ben burcu lacincim merhabalar.... alakasız olcak ama zevkine güvendiğim ve de senin de her ay avondan alışveriş ettiğini bildigim için naçizane 2 sorum olacak yanıtlarmısın rica etsem;
    1- daha önce almış oldugun arabian serisindeki turkuaz kalemden memnunmusun göz içim çok hassas da yanma yaptı mı acaba?
    2- boyundan çapraz takılan slouch geniş çanta var(açık kahverengi) bundan hiç gördünmü tatlım, güzelmi? zevkine cok güvendiğim için soruyorum.... bu arada seni ve blogunu çok seviyorum,ellerine emeğine sağlık tatlım....

    YanıtlaSil
  6. merhaba,
    bu yazın gerçekten benim için faydalı oldu..hamilelik süreci gerçekten sıkıntılı..etraftan duyulanlar, kendi araştırmalarımız vs derken bi anda allak bullak olabiliyo insan..ben de ilk hamileliğimi down sendromu teşhisi ile sonnlandırmak durumunda kaldım..çoook zor bir süreç..allah sana sağlıklı, hayırlı bir bebek nasip etisn inşallah..

    YanıtlaSil
  7. Ailenin ilk sezeryanlı çocuğu olarak sezeyan doğumu merak ediyordum açıkçası ama hiç araştırmamıştım korktuğum için.. (Kardeşlerimin doğumu da oldukça zor olmuştu.)

    Bu çizim merakımı yeterince giderdi..:)

    İnşallah sağlıkla küçük Laçin'i kucağınıza alırsınız..:)

    YanıtlaSil
  8. Laçin, bebek hareketlerini hissetmeye basladın mı ... ben cok merak ediyorum,heyecanla bekliyorum,ilk nasıl olacak diye.. senin artık baslamıstır diye dusunuyorum..

    YanıtlaSil
  9. sana önerebileceğim çok iyi bir kitap var, daha doğrusu bunlar 3 kitaplık bir seri.ilki; bebeğinizi beklerken sizi neler bekler.ikincisi; bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler. üçüncüsü de; çocuğunuz büyürken sizi neler bekler. Epsilon yayınları.
    Arlene Eisenberg
    Heidi E.Murkoff
    Sandee E. Hathawey
    Bebişle sana sağlıklı güzel bir hamilelik dilerim :))

    YanıtlaSil
  10. Merhaba

    Bloğun ve yaptıkların harika.Ayrıca hamileliğini de tebrik ederim.Bende 17 haftalık hamile biri olarak internetten bilgi alma konusunda ne kadar yanlış yaptığımı zamanla anladım.Bu konuyu dile getirmen çok iyi olmuş.Herkesin hamileliği bambaşka.

    Sağlıkla miniklerimizi kucağımıza almak dileğiyle...sevgiler

    YanıtlaSil
  11. laçin çok doğru diyosun internetten doğru bilgi almak ya da doğru yorumlayabilmek çok zor sağlık konusunda
    hele ki mol gebelik korkusunda o.O geçmiş olsun ben geçen sene pataloji sonuçlarını beklerken toplamda 3 hafta neler çektiğimi çok iyi hatırlıyorum allah kimseye o korkuyu vermesin internet delirtebiliyor insanı ki mol gebelikte çözümsüz bir hastalık değil sonuçta ama o halde insan internetten sadece ben ölüyo muyum diye düşünebiliyor

    YanıtlaSil
  12. Öncelikle hayırlı olsun , sağlıkla mutlulukla kavuşursun umarım bebişine.Hiç moralini bozma , kötü şeylere odaklanma derim insan kurdukça başına geliyor çünkü o yüzden pozitif olmak da fayda var:)

    YanıtlaSil
  13. Bana da söylenen "internette birşey okumamaya çalış"dı. Fakan karışır moralin bozulur dediler.. Doktorum ne istersen ne merak edersen bana sor dedi.Çevrenin tecrübelerini böyle paylaşması güzel oluyor. Teşekkürler. Umarım yakında ben de hayırlısıyla hamile olurum yine..

    YanıtlaSil
  14. sevgili laçin öncelikle tebrik etmek istiyorum seni.dilerim çok rahat ve sorunsuz bir süreçten sonra güzel yavrunu sağlıklı bir biçimde kucağına alırsın. naçizane bir kitap tavsiyesinde bulunmak istiyorum benim hamilelik sürecinde ve sonrasında okuduğum ve çok faydalandığım hatta endişelerim konusunda rahatladığım ve edindiğim bilgiler sayesinde gelenekçi bazı yaklaşımların zararlarınıda öğrendiğim güzel bir kitaptı. kitabın yazarı AYŞE ÖNER bir doğum hemşiresi ve doğum koçu.Umarım fikir edinmene yardımcı olur sevgiler.
    HÜLYA http://www.klankitap.com/hamilelik-dogum-ve-bebek-bakim-kitabi-p153447.html

    YanıtlaSil
  15. Merhaba lacin,

    Son derece haklısın internet bazen hayatımızı kolaylaştırıyor ama bazen de kafamızı karıştırıyor bunun için doğum uzmanlarından cevap almak ve onlara yönetmek sorularımızı son derece doğru olur.
    http://esgectim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  16. Selam Lacin,ben pinar öztürk
    bence de netteki heryere girme annelik hormonlari nedeniyle endise etmek aliskanlik halini aliyor zaten hamileyken okuyup okuyup bunaltma bebisi:)
    Zeynep Kamil Hst.anne bebek odalari var anne sutu uzmanlari var emzirme egitimleri veriyor topu topu 3-4 saat ama hayat kurtariyor birde eylul yada ekim ayinda hersene emzirme haftasi kutlaniyor netten izini surebilirsin tam tarih icin.buyuk univ.hast.vb gibi yerlerde ucretsiz seminerler vs duzenleniyor.ben muhakkak katil derim.ben emzirme konusunda cok degisik sorunlar yasadim ve hepsi hakkinda bilgi sahibiyim ne zaman istersen mail at, ara yardimci olurum seve seve...bir anne bebek sitesinde 4 yil yazi yazdim Amerika dan yazan annelere bile yardimci oldum bu konuda...
    tabii bebis gelince ...
    sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.