Pazartesi, Mart 09, 2009

İstek pazartesi:Kol Dikişi

Her pazartesi sizden gelen istekleri yayınlayacağımı söylemiştim. Dikişle ilgili istek gelince sizler için dikişte kol takma ile ilgili bir yazı hazırladım.

Dikişte en sıkıcı ve sorun çıkarabilen kısımlardan biri kol takmaktır. Hele dikiş dikmeye yeni başlayanlar için kabus olabilir. Aslında temel birkaç noktayı bildikten sonra diğer kısımların dikişlerinden bir farkı kalmayacaktır. Kol dikişini iyi yapabilmek için öncelikle kalıptaki işaretleri doğru olarak alıp, aktarmak gerekir. Bu işaretler : A (öne birleşecek nokta) ve B (omuz noktası). Çizdiğim şablonda gözüken simetri çizgisine bakılırsa kol kalıbı dikey olarak simetrik gibi gözükse de aslında ön ve arkaya birleşecek kısımlar farklıdır. Bu yüzden eğer A noktası alınmaz veya ters konulursa kol mükemmel dikilse dahi yanlış olur, oturmaz.

Şablonda görülen iki noktanın anlamı ise bu noktalar arasındaki yerin yedirilerek takılacağıdır. Yani kol ön ve arka parçalara esnetilerek takılır. Bu durumda kol kalıbı daha küçüktür.

Eğer iki nokta yerine * işaretleri olsaydı (benim kullandığım kalıp o şekildeydi) bu sefer iki nokta arası büzülerek takılacaktı. Bu durumda kol kalıbı daha büyüktür.



Kalıba bu noktalar aktarıldıktan sonra kumaş düz iplik yönüne göre kesilir. (kol kalıbında çoğunlukla düz iplik dikey yöndedir, istisnai durumlar oldukça azdır.)  Benim kullandığım kalıpta büzgü olduğu için makine ayarlarını tansiyon düşük (0-1 arası), dikiş uzunluğu yüksek (4-5 arası) ayara getirip * lar arasında dikiş yapılır.[fotoğraf 1] İnce ve kayan kumaşlarda iki sıra yapmak daha dengeli bir büzgü oluşturur. İplik uçlarını serbest bırakılır ve kol altları birleştirilir.



Kol ve gövde kumaşın yüzü yüz gelecek şekilde koltuk altlarından iğnelenmeye başlanır. (Koltuk altından ön tarafa ve koltuk altından arka tarafa doğru) * işaretinin olduğu ve büzgü dikişinin başladığı yere kadar iğnelenir. {2} Büzgü dikişinin başladığı yerden itibaren kol kalıbını oturtmak çin büzgü dikişinin ipliği çekilerek kumaşın büzülmesi sağlanır. {3} Büzgü ayarlanarak [omuz noktası(B) da korunarak] iğneleme tamamlanır. {4}İğnelenen kumaşların kaymasını önlemek için elde teğel yapılabilir. Sonra da üzerinden makine çekilir. {5} Noktalar dikkatlice tutturulduysa kol dikişi düzgün olarak yapılmış olur.

2 yorum:

  1. bu kalıp işime yarayacaktır çok teşekkürler bu arada bu dikiş makinesinin aynısı bendede var ama dikişten pek anlamadığımdan bana hiç özelliği yok gibi geliyor makine konusundada yardıma ihtiyaç duyarsam yardımcı olurmusunuz acaba

    YanıtlaSil
  2. harikasınız kendi kendime dikiş öğrenmeye kalktım kafayı yemek üzereydim çok güzel anlatmışsınız teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.