Pazartesi, Mart 23, 2009

İstek Pazartesi:Makine Lastiği

Bu yazımdaki bluzlarda kullandığım makine lastiğinin nasıl yapıldığını soran Havva'nın cevabını bir hafta rötarlı olarak yayınlıyorum.

Makine lastiği yapmak için sadece makara lastiğe ihtiyacınız var. Bir de ayak olarak fermuar ayağıyla çok daha rahat çalışılıyor.

Aslında makine lastiğinin iki yöntemi var. Biri eski yöntem olan masuraya lastik sarıp düz dikişle dikmek, diğeri ise lastiğin üzerinden zigzag dikiş geçmek. Bana ilk yöntem çok zor geldiği için hiç denemedim o yüzden ikinci yöntemi anlatacağım.



1. İlk olarak lastiğin olmasını istediğiniz yere terzi sabunuyla kumaşın tersinden düz bir çizgi çekin.

2. Fermuar ayağını takıp ayarı zigzag dikişin 3. genişliğine getirin. Dikiş uzunluğunu ise 3 veya 4 te tutabilirsiniz. İğneyi kumaşa saplayıp sabitleyin ve lastiği çizdiğiniz çizgide sağ elinizle tutun. Sol elinizle ise hem kumaşı hem de lastiğin ucunu (iğneden biraz daha geride dursun) tutun. Bu şekilde dikmeye başlayın. Zigzag dikiş lastiğin üzerinden geçmeli, lastiği dikmemeli. Yani lastik dikişin arasında kalacak.

3. Başladığınız yere dönene kadar zigzag yapın. Lastikte biraz pay bırakarak kesin.

4. Lastiğin iki ucundan çekerek istediğiniz darlığa getirin ve lastiğin uçlarını düğümleyin.

Kumaşın yüzünü çevirin ve işte bir sıra makine lastiğiniz hazır. Eğer birkaç sıra makine lastiği yapacaksanız hepsini yaptıktan sonra aynı darlıkta büzüp sonra düğümleyin.
[ad#yatay-yazilar-arasi]

4 yorum:

  1. tesekkurler lacheen ogretmenim sayende guzel seyler ogreniyorum.

    YanıtlaSil
  2. cok güzel anlatmışsın ..nervür ayagıylada kolay olabiliyor ..1, yıl projen icin başarlar ..eminim cok güzel şeyler dikeceksin ...kolay gelsin ...

    YanıtlaSil
  3. Süper bir site.yıllar önce stilislik ve modelislik kurslarına gittim.Ama başka sektörde çalışmaya başlayınca ara verdim.Şimdi birşeyler dikmeye tekrar başladım.Küçük ayrıntıları unutmuştum.Sayenizde tekrar hatırlayıp bir şeyler üretiyorum.Teşekkürler ...

    YanıtlaSil
  4. mhb lacin,
    site'ni cok beyeniyorum.. ama maalesef ilgi alanim olan, dikisdersi bölümündeki resimlerini/kaliplarini hic göremiyorum. resimlerin acilmamasinin sebebi eski bloglar olmasi olabilirmi?
    tesekkürler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.