Çarşamba, Şubat 25, 2009

Obi Kemer Yapımı

pembe_obi_kemer


Yorumlarda bazı şeyleri nasıl diktiğimle ilgili sorular geliyor. Kısaca yanıtlanacaklarsa yorumlara cevap olarak yazmaya çalışıyorum. Ama birşeyi baştan nasıl dikildiğini sadece yazıyla anlatmak pek yararlı olmuyor, mutlaka adım adım fotoğraflanması lazım. Obi Kemerin yapımını anlatmam için istek gelmişti -siparişle bir tane yapacaktım zaten- her aşamasını fotoğraflamaya çalıştım, iki günde ancak toparlayabildim.

Obi Kemer Yapımı'nı Kalıp Hazırlama, Biçme, Dikiş olarak üç bölümde anlatmaya çalışacağım.

KALIP HAZIRLAMA :

Obi Kemer için iki farklı parçaya ihtiyacımız var.

obi_kemer_dikis_kalip1

İlki gövdeyi oluşturacak bölüm. Yukarıdaki şablona uyarak bir kalıp hazırlıyoruz boyutları 38 cmx10 cm olacak. Kenarlarını ben pahlı hazırladım, isterseniz düz de bitirebilirsiniz.
İkincisi ise bağcıkları oluşturacak bölüm. Bunun için kalıba çok gerek yok sadece 75cmx7 cm lik şerit olacağını bilmemiz yeterli.

BİÇME :

Kullanacağımız kumaşı düz iplik kat yerini oluşturacak şekilde katlıyoruz. Bir diğer deyişle enden kenarlar üst üste gelecek. Kumaşın kat yerine kalıpta işaretlediğimiz kat yerini yerleştirip dikiş payı vererek kesiyoruz. (Bu şekilde iki adet kesiyoruz.)
Bağcık parçaları için ise verdiğim ölçülerde iki adet şerit (düz iplikte/boyuna) kesiyoruz.

DİKİŞ :


obi_kemer_yapimi
1. Öncelikle ütü ile ilgili işlerimize başlıyoruz. Gövde için hazırladığımız parçalardan birine kalın NonWoven tela ütülüyoruz. (Normal telalar biraz ince olabilir ama yine de iş görür)

2. Bağcıkları önce kısa kenardan ikiye katlayıp ütülüyoruz. Ütü izi oluştuktan sonra açıyoruz.
Sonra kısa kenar ucunu içe katlayıp ütülüyoruz. (bu uç bağcığın dışarıda kalacak ucu olacak, daha temiz bitecek) Uzun kenarları ortada oluşan ütü izine hizalı olarak katlayıp ütülüyoruz.

3. En son da uzun kenarı tekrar katlayıp ütülüyoruz. Böylece sadece bir ucu açık kalan diğer bütün kenarları içe katlanmış olan bağcığımız dikişe hazır oluyor. Üzerinden dikiş çekiyoruz.

4. Hazırladığımız telalı gövdeyi yüzü üstte kalacak şekilde koyup üzerine bağcığı kısa kenarda ortalayarak yerleştiriyoruz. (Diğer kısa kenara da diğer bağcığı) Bu parçaları iğneyle sabitleyip üzerine telasız gövdeyi tersi üstte kalacak (yüzü kapatacak) şekilde koyuyoruz.

5. Çepeçevre makine geçip sadece bir uzun kenarda ortada (döndürmek için) bir kenarı açık bırakıyoruz. Bağcıkların dikildiği kısa kenar ortalarını dikişle ileri geri giderek sağlamlaştırıyoruz. Bıraktığımız açıklıktan tümünü dışarı doğru döndürüyoruz. Açıkta kalan bölümdeki kenarların dikiş paylarını içe doğru ütülüyoruz.

6. Son olarak da gövdeye sarmal olarak dikiş çekiyoruz.

5 yorum:

  1. şifonu yaglı kagıtla dikerse kaymıyor ..

    YanıtlaSil
  2. [...] ütüleyin, sonra açıp ortaya hizalanacak şekilde iki taraftan içe doğru ütüleyin. (Obi Kemer yapımı yazımdaki bağcıklarla aynı yöntemdir, [...]

    YanıtlaSil
  3. laçincim bnde bu kemerden yapıcam ama fıkrın senden oldugunu belırtmek istiyorum blogumda nası yapıcam sadce ismini yazmayım diyorum isme tıklansın=)

    YanıtlaSil
  4. *arzu: Canım link vermek için: atıyorum cümlen "Laçin Yapmıştı" olsun. Yazıyı yazdıktan sonra Laçin kelimesini mousela seçip yazı panelinde yukarıda dünya üzerinde zincirli bir simge vardır. (sol baştan 5. simge-bağlantı yazar) ona tıklayacaksın. Sana vermek istediğin url'yi soracak oraya benim adresi yazarsan link vermiş olursun.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel olmuş. Cimcimemin doğumundan sonra kavuşmayan kemerlerim arttı. Bir çok giysimde kullanabilirim sanırım. Hemen dikeceğim. Umarım kemer bende kavuşur! Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.