Pazar, Ekim 25, 2009

Piyano Hikayem

Solda üstteki "piyanomu satıyorum" yazılı resmi görenler "ne alaka" diye düşünebilirler. Çoğu kişi benim piyano hikayemi bilmez. Bilenler de unutmuşlardır, üzerinden 15 seneden fazla geçmiş.



Ben ilkokuldayken, okuldaki arkadaşlarım arasında piyano çalmak çok popülerdi. Zaten ailem de benim muhakkak bir enstrüman çalmamı istiyorlardı. (Birkaç sene sonra ben şarkıcı olmayı hayal edecektim, orası ayrı konu :=) ) Böylelikle ben 9-10 yaşlarındayken piyano dersi almaya başladım, tabii önce eve Hermann Mayr marka bir piyano alındı. O zamanlar gazetelerin kampanyaları olurdu; araba, piyano o şekilde alınırdı.
Piyano dersi vermeye gelen öğretmenim Onnik Bey o zamanlar 85 yaşındaydı. Zar zor yürürdü ve bizim evimiz beşinci kattaydı. Asansör yoktu tabii, adamcağız nefes nefese kalırdı. Kocaman burnu ve kulakları olduğunu çok net hatırlıyorum. Her geçtiğim parçanın üzerine (Beyer' de) tarihi ve imzasını atardı. O yaşta bir çocuk için klasik parçaları sevmek çok zordu; bazen hiç çalışmazdım, canım istemezdi. İşte o günlerde Onnik Bey kapıya geldiğinde (annemler evde yoksa) kapıyı açmıyordum. Evet, çok kötüyüm biliyorum ama çocuk aklı işte. Bir de herhalde çalışmadığım için utanıyordum, yediremiyordum kendime. Ama yine de 85 yaşında adama yapılacak şey değildi. Adamcağız zaten nefes nefese çıktığı merdivenleri gerisin geri iniyordu.
Çok iyi bir öğretmendi, büyük ihtimalle rahmetli olmuştur. Huzur içinde yatsın. 

Buna rağmen 1994' te bir resitalde çaldım. Fotoğrafta davetiyenin ön yüzü ve içinde benim çaldığım parçalar var. Çok heyecanlanmış ve devamlı dudaklarımı kemirmiştim sonradan izlediğim videoda görmüştüm. Ama çaldığım parçaları çok severdim. Özellikle Vollstedt' in Danse Oriantale' sini şu an bile çok severim. Hatta birkaç sene öncesine kadar piyanonun başına oturup yeniden çalmışlığım da vardır.

Resitalin üzerinden 15 sene geçmiş ve ben piyanoya olan ilgimi bir hayli yitirdim. Artık evler de büyük değil, ne benim ne de annemlerin evinde piyanoma maalesef yer yok. Yoksa benim için çok güzel anılar içeriyor, ama kullanmıyorum artık. Eğer piyano almak isteyen olursa benimle itibata geçebilir, çok iyi bir markadır.

9 yorum:

  1. Muhhah demin konuştuğumuz gibi, okurken yine yarıldım :)

    Onnik amca gör bak nasıl da vicdan yapmış benim arkadaşım :(

    Bana bak gelince VHS BETA vsdir kesin kayıt bir cdye falan kopyalatsın da Berkoş izleyelim sonra da Micheal Jackson figürleri ile dans edersin bizde sana alkış tutarız kızım ahahah :)

    Yazarken bile yarılıyorum burada :)
    Sana bir Matmazel gerekirmiş bak gör o zaman İdil Biret olurdun ahahah:)



    NOT: Kanka neyseki bu piyano yoksa bunu bile yapıp ben piyano yaptım satıyorum diye yazarlardı şerefsizim :) Anladın sen onu ahah :)

    YanıtlaSil
  2. Ünlü birinin müziğe nasıl başladınız sorusuna verdiği cevabı okur gibi okudum :) Laçin 10 parmağında 10 marifet deyimini tam anlamıyla karşılıyorsun valla :))
    Benim için çok uzak müzik, enstrümanlar.. Tebrik ediyorum seni..

    YanıtlaSil
  3. asılda zor bi karar olsa gerek,sonuçta anı,hemde güzel bir anı (: şahsen ben satmaya kıyamazdım umarım kıymetini bilen biri tarafından alınır (: sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. *stil direktörü: Ahhahah Edoş delisin sen ya :))
    *n@zo: yok be canım gördüğün gibi sürdüremedim işte. Ayrıca benim hiçbir zaman spordan bahsettiğimi göremezsin, çünkü bütün okul hayatım boyunca denedim, olmadı. Artık kabul ettim hiçbir sporu yapamıyorum ben.
    *neslihan: doğru da sonuçta vazo değil ki bu, yemek konsolu kadar yer kaplıyor. Büyük evim olsa zaten düşünmezdim.

    YanıtlaSil
  5. cnmm süpermişş walla tebrıkler..piyanoya ilave bir de bale gecmısımız vardı bizim dönemin kac sene yaptımm o baleyi:)

    YanıtlaSil
  6. merhaba kızım küçük daha 1.5 yaşında ama ben 3 yaşında piyano derslarine başlamasını istiyorum...
    düşünebilim aslında ..

    YanıtlaSil
  7. *ozge: bale benim anaokuluyla sınırlı kalmıştı :))
    *asyaselda: güzel birşey piyano, ileride matematik derslerini daha rahat yapar. İkisi arasında bağlantı var.

    YanıtlaSil
  8. Aslı Çavdar29 Ekim 2009 14:16

    Merhabalar, çok sevdiğim bir arkadaşım 2. el piyano arıyordu .kendisine sizden bahsedeceğim. fakat ne kadardır fiyatı hiç bilmiyoruz. hiç araştırmadık henüz. bilgi verebilir misiniz.

    iyi günler dilerim

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Laçin,

    Piyanonun detaylarını alabılırmıyım? Bır arkadasıma ıletıcem.

    Sevgiler Burcu.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.