Cumartesi, Eylül 26, 2009

Fondötenlerin Ömrü

Yavaş yavaş kış gelmeye başlayınca ben de fondötenlerimi yerinden çıkarmaya başladım. Ama o kadar az kullanıyorum ki ömürleri bittiğinde yalnızca dörtte birini falan harcamış oluyorum.
Bu arada :
Bir fondötenin ömrü, açılmadan 1-1,5 sene, açıldıktan sonra ise 5-6 aydır. Pudra fondötenler, akıcı kıvamlılara kıyasla daha uzun ömürlüdür. 1 yıl kullanılabilirler.
Makyaj malzemelerinin ömürleri çok önemli. İstediğiniz kadar kaliteli malzeme kullanın, ömürleri dolduğunda kullanırsanız ciltte alerji yapabilirler, tahrişe neden olabilirler.
Bu yüzden ben de güzelim fondötenlerimi atıp yenisini almak zorunda kaldım. Zaten fondötenlerimin birçoğunu çok uzun zamandır kullanmıyordum, ama nedense atmamıştım.




1. Maybelline Wonder Finish: Herhalde aldığımda cildim yağlıydı, çünkü bu sürünce pudraya dönüşen yani bana hiç uygun olmayan fondöten tipi.
2. Loreal True Match: Bunu geçen sene almıştım. O zamanlar çalışıyordum ve ofisin çok yakınında bir Watsons vardı. Hey gidi günler... Bu fondöten aslında güzel ama benim için biraz kalın yapısı, yani kapatıcılığı yüksek.
3. Maybelline dream matte mousse: 1. için söylediklerimi yineliyorum, o kadar eski.
4. MAC Face and Body Foundation: İşte bunu atmaya elim gitmiyor. Ama alalı iki seneyi geçti, kullanmamam lazım. Bu baya baya ince, kapatıcılığı çok az ama ömrü doldu. O kadar büyük ki yarısından fazlası hala dolu.
5. Clinique Balanced Make Up Base: Bunun da yapısını sevmiştim ama alalı 1,5 sene falan oldu, gidiyor...

Dün de nemlendirici özellikli, ince yapılı ve gramajı az bir fondöten ararken Watsons' tan Maybelline Affinitone'un Dark Beige rengini aldım. Renginin ismi koyu olsa da kendisi o kadar koyu bir renk değil, zaten koyu fondötenlerden hiç hoşlanmam.
Hem gramajı az, 30 ml; hem de fiyatı uygun 14.99 lira.
(Gece makyajı ve kapatıcılık istediğim zaman zaten Mac' in moisture blend' i var hala bitmedi.)
Siz makyaj malzemelerinizin ömürlerine dikkat ediyor musunuz?

22 yorum:

  1. Pek değil..
    Ben makyaj malzemelerimi kolay kolay atamıyorum..
    Atmam için alerji yapması lazım galiba :)))
    Kıyamıyorum.
    En çabuk gözden çıkarttığım rimellerim.
    Zaten kuruyorlar çünkü.

    YanıtlaSil
  2. Desene bendekilerin hepsi çöp :) 1 sene oldu alalı.Hiç kullanmıyorum aslında.Hafif bir pudra.ya da tek bir allıkla çıkıyorum dışarı.Kozmetik sevdamdan olsa gerek bir çok markanın fondötenini doldurmuşum eve :)

    YanıtlaSil
  3. bende dikkat ederim tarihlerine ama fondetenlerimi atmıyorum.
    corap giymedigim mevsimlerde ilkbahar ve sonbahar gibi zamanlarda bacaklarıma sürüyorum çorap gibi duruyorlar bacaklar içinde ürünler var ama bunlarıda kullanmış oluyorum kısa eteklerde tavsiye ederim.zuhal

    YanıtlaSil
  4. Kendine bu kadar özen gösteren,kendini önemseyen bir bayan olduğunuz için öncelikle sizi tebrik ediyorum.
    Makyaj malzemeleri üzerinde belirtilen süreleri geçince kati surette kullanımdan kaldırılmalıdır.
    Belirtilen süre dahilinde bile doğru kullanımda bulunulmadıysa malzemeler aktifliğini yitirir ve bu da malzemelerden verim alamamaya ya da sağlık problemlerine yol açabilir.
    Makyaj kadının doğasında olan, karşıkonulamaz bir istektir,ihtiyaçtır.
    Köylerimizdeki nice kadınlarımızın kozmetik ürünler alabilecek güçleri olmadığından ceviz kabuklarını dudaklarına sürüp kırmızı renk kazandırdıklarını biliriz.
    Çünkü kadın beğenilme duygusundan tat alır ve kendini sevmeyi seven en güzel canlı da kadındır.
    Kadını tamamlayan unsurlar makyajı,temizliği ve güzel kokusudur.
    Pis kokan bir kadına kim yaklaşmak ister ki sorarım sizlere?
    Ama temiz kadın öyle mi! O her daim insana estetik duyguları hissettirir.
    Kadın erkek ilişkilerinden tutun da iş ilikisine ordan en ufak çaptaki ilişkilere kadar bu faktörler önemli rol oynar.
    Lafı çok uzatmak istemiyorum.Sadece bu konuyu önemli gördüğüm için fikirlerimi belirtmek istedim.
    Ben makyaj malzemelerini kısacası kozmetik dünyasını çok seven bir bayanım.
    Çil,leke gibi bir problemim olmadığı için fondöten ihtiyacım hiç olmadı.Cildimin konstrantının da uyumunu beğendiğim için bu şekildeki ürünleri kullanmadım.Oysa ki sizin çilleriniz olduğu halde cildiniz bozuk gözükmüyor aksine çilleriniz tüm fotoğraflarınız da belli bile olmuyor,çok yakın çekimler hariç.
    Sürekli kapatıcı ,fondöten mi uyguluyorsunuz?
    Çiller güzeldir oysa ki...Kiminde güzel durmaz fakat size yakışıyor bence.
    Mesala ben Doğa Bekleriz hanımefendiye çillerini çok yakıştırırım.O belki çilsiz olsa bu kadar sempatik bir görüntüde olmayacaktı diye düşünüyorum.
    Mesala bazı sivilceli,noktalı ya da delik deşik ciltler vardır işte onlar için fondöten öenmlidir .
    Benim bir tanıdığım vardı .Kendisinin cildi gerçekten bozuktu ve fondöten,kapatıcı süremeden hayatta dışarı çıkmazdı.Yüzünde sanki ayrı bir kat varmış gibi dururdu ama yakışırdı kıza çünkü kız güzeldi.
    Ama bunlara çok gerek yok diye düşünüyorum ben.
    İnsan cildini sevmeli,kendini sevmeli!
    Lafı uzattım galiba.Diyeceğim şu ki arkadaşlara lacheen hanımın sözlerini önemseyin gerçekten çok önemli bir konu bu.İleride sağlık problemleri ile uğraşıp servet harcamaktansa atın elinizdeki milyonlar değerindeki eskimiş malzemeleri.


    Banu Dereoğlu

    YanıtlaSil
  5. Ben sezonluk kozmetiklerimi sezon dışında (fondoten,güneş kremi, yazlık-kışlık nemlendiricilerim vs) hep buzdolabında saklıyorum. Hatta Mudo'da mini bir buzdolabı görmüştüm, banyolara almak lazım aslında.

    YanıtlaSil
  6. *mughetto: daha önce kozmetik cilt bakımlarından ağzı yanmış biri olarak tavsiyem dikkat et. Cilt bir kere bozuldu mu bir daha düzelmesi aylar alabiliyor. Benimki maalesef cilt bakımı ürünlerimden olmuştu.
    *ebruli: O bende de var işte her gün makyaj yapmam ama her malzemem tam olacak :)
    *zuhal: olabilir tabi, ama ben o sprey olanlardan da hiç kullanmadım. O şekilde bacağıma falan süremem
    *banu dereoğlu: yazdıklarınıza katılıyorum, herkes için makyaj başka birşey ifade ediyor. Ama dikkat edilmezde çok başka şeylere yol açabilir.
    Benim çillerim yaz bitince görünmeyecek kadar açılıyorlar. Yani ancak çok yakınımdakiler görebiliyor. Fotoğraflarda çoğunlukla hiç makyaj yoktur yüzümde, hergün kullanmıyorum.
    *sesiber: Acaba etkili olur mu, bilen birine sormak lazım.

    YanıtlaSil
  7. benim cok ciddi alerji problemlerim oldugu icin, makyaj malzemelerini alırken de kullanırken de cok dikkat etmeye calısıyorum...

    aldıklarımın yarısı cope gider kullanılamadan ama yapıcak bişi yok tabi napalım :(

    bir kere farketmeden kullandım ve cildimde kırmızı kabartılar olustu 3 haftada anca gectiler..

    dikkat edilmesi gereken bir konu bence

    YanıtlaSil
  8. ama bu sadece sıvı olanlar için geçerli // mesela bende the body shop mineralli toz fondoten var , yaklaşık ömrü likit olanlara göre 2-3 kat daha fazla ;)

    YanıtlaSil
  9. benim çillerimde yazın koyulaşıyor.kışın hafifliyor.Güneş koruyucu kullanmazsam leke dahi oluşuyor.Şu ana kadar hiç bir makyaj malzemesini bitirmeyi başaramadım.

    YanıtlaSil
  10. laçincim valla çokda dikkat etmiyorum çoğu zamanda kıyamıyorum yahu... ama affinitone nun en açık rengini kullanıyorum mükemmel hem çok ince hem çok kapatıcı vede ucuz bir ortak noktamız daha çıktı emin ol uzun süreli kullanımda bile sivilce yapmıyor...

    YanıtlaSil
  11. ben max factor kullanıorum,baya memnunum..fatihte bi yer var..piyasaya göre baya da uygun satıo,ordan allıorum genelde makyaj malzemelerini..

    YanıtlaSil
  12. sesiberin söylediğini bende duymuştum.yazın makyaj mlz.buzdolabında saklamak (ilaçlarıda aynı zamanda)bozulmalarını geciktiriyormuş.Birde fondoten,rimel,ruj gibi malzemelerin bozulduğunu kokularından ve renk değişikliğinden anlayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  13. Laçincim atmaya kıyamam herhalde çünkü en ucuzu mac içlerinde :) beni de en rahatsız eden testerların satılmayışı.. deneme yanılma yöntemi ile doğruyu bulmaya çalışmak baya pahalıya mal oluyor çünkü..
    en iyisi az ama öz almak sanki, ama ne mümkün..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Bu tarihleri görmeyen bir ben varım galiba Lacheencim :) Cilt temizleme ürünleri vardı Avon'dan,ne zaman bitiyor süresi diye o kadar baktım ama bulamamıştım.1 yıldan fazla olduğunu hatırlayınca atmıştım ama onların süresi nasıl bilmiyorum tabii..

    Önemli bir konuya değinmişsin Lacheen,teşekkürler...

    YanıtlaSil
  15. Parfümler için son kullanma tarihi olduğunu duymuştum ama kozmetik için olduğunu bilmiyordum gerçekten. Aslında mantıklı düşününce doğru olduğu anlaşılıyor. Çünkü artık makyaj malzemelerinde de organik ürünler daha ağırlıklı olarak kullanılıyor. Evet benim de elimde bir çöp yığını varmış anlaşılan. Bilgilendirme için teşekkürler Laçin.

    YanıtlaSil
  16. fondöten kullanmıyorum ama nedense hep bir fondötenim olması gerekiyormuş gibi geliyor.biliyorum alırsam bir kenarda kalıcak.artık ufak boylarda birşey alırım herhal:)

    YanıtlaSil
  17. *tatlisubaligi: gerçekten önemli. Son kullanma tarihi geçmese de bana alerji yapabiliyorlar maalesef.
    *Fashioncholic Girl: tabi ki, mesela ben bir ara I.D kullanıyordum onunkisi 2 seneydi. ÜZerinde yazar zaten.
    *devince: benim de aynı o şekilde.
    *eso: haklısın insan kıyamıyor ama kullanmamak lazım.
    *zebiş: max factor' ünkü bana çok kalın gelmişti denediğimde ama sonuçta iyidir.
    *çiçek: tabi olabilir.
    *eda: yurtdışında tester olayı çok gelişmiş ama ülkemizde yok maalesef.
    *delfina: maalesef çoğu markada yazmıyor üretim tarihi falan, artık açıldıktan sonraki süreye bakmak lazım.
    *pelin: maalesef çöpe dönüşüyorlar bir süre sonra
    *pembe: yoo, herkes kullanmak zorunda değil. Bir de cilt tipi önemli, ben azıcık sürünce bütün gün cildimi nemli tutuyor.
    Cilt kuru olunca böyle işte.

    YanıtlaSil
  18. ben de atmaya kıyamayalardanım :)

    bilgi icin tesekkürler

    yine de dikkat etmekte fayda var elbette..

    YanıtlaSil
  19. ben hep bı tane fondoten alıorum zamanı gecınce atıyorum cok fazla olmadıgı ıcın kıyabılıyorum atmaya onun bıle ıcı dolu oluyor bı tane oldugu halde cunku cok fazla kullanmıyorum
    bu konuyu solemen ıyı oldu laçin bakıyım en son aldıgımın zamanına ne kadar var :)

    YanıtlaSil
  20. Bendede sadece Loreal True Match fondoten var açıkcası kapatıcı,toz pudra,allık vs. kullansamda nedense fondoten kullanmıyorum.Ama bu aralar MAC'e uğrayacağım ve makyaj yaptıracağım belki fondöten de alırım sağım solum belli olmaz benim :)

    YanıtlaSil
  21. *yaprakela: evet çok kullanmayınca da maalesef dolu atmak zorunda kalıyorsun, minik ambalaj almakta fayda var.
    *beautyjinn: cilt tipinize göre seçim yapmanız daha iyi olur. Yağlı ciltlerde pudra çok daha iyi sonuç verir.

    YanıtlaSil
  22. Body Shop'ın fondotenini kullanıyorum ben çok memnunum, tavsiye, şiddetle hemde :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.