Perşembe, Eylül 24, 2009

Dikiş Dikmek ve Kalıp Çıkarmak (ve Annemin Diktiği Nişan Elbisem)

Bu aralar dikişle ilgili o kadar çok soru geliyor ki, artık bununla ilgili bir yazı yazmam şart oldu.
DİKİŞ DİKMEK
Çoğunlukla dikişe çok yeni başlayan arkadaşlar nasıl ilerleyebileceklerini, hangi kaynaklardan yararlanabileceklerini soruyorlar. Öncelikle şunu da söyleyeyim ben bu işin eğitimini almadım, zaten annem de üniversiteyi bitirene kadar kendi dikiş makinesini kullanmama hiç izin vermedi :)) Ama ben çocukken her doğumgünümde ve her yılbaşında annemin bana diktiği elbiseleri giydim. Bizim evde kumaşlar, ipler hep gözümün önündeydi. Belli bir yaştan sonra Burda dergilerinden kalıpları kendim çıkarmaya başlamıştım.
Ben hala annem kadar iyi dikiş dikemiyorum tabii ki, o aşıp benim nişan elbisemi dikmişti!! (1980 yılında kendi gelinliğini de dikmiş zaten)

nisan_elbisem
Fotoğraflar 06.07.2007 tarihinde çekilmiştir. Çoğu kardeşimin eseridir.

Yani eğer aileden gördüğünüz bir yatkınlığınız yoksa baştan söyleyeyim işiniz biraz zor olabilir. Terimleri, kumaş cinslerini öğrenmekle başlamanız lazım. Bu durumda kursları tavsiye edebilirim, İsmek kursları hem birçok yerde var hem de çoğu kişi oldukça memnun.
Ama benim gibi ailenizde devamlı görmüşseniz işiniz daha kolay olacaktır, bilen birinin biraz yardımıyla o ilk devreleri kolay atlatabilirsiniz.
Her iki şekilde de unutulmaması gereken birşey var, dikiş pratiğini kazanmak zaman istiyor. Belki bir hafta, belki bir ay sadece düz dikişi tekrar etmeniz gerekebilir. Hemen bir ürün oluşmasını beklemeyin. Bir sürü şey çöpe atacaksınız, o yüzden ucuz kumaş kullanmaya çalışın.
Yararlanabileceğiniz kaynaklar konusuna gelince maalesef Türkiye' de çok kaynak yok bu konuyla ilgili. Benim bu yazımda anlattığım Tüm Yönleri ile Dikiş Rehberi adlı kitabı alıp kullanabilirsiniz. (D&R' ın internet sitesinde uygun fiyatı) Yalnız bu kitap başlangıç seviyesindekilere pek uygun değil çünkü açıklamaları daha ileri seviyelere göre yapılmış.
Bunun dışında kalıplar için tabi ki Burda dergisini öneriyorum. İlk başta hazır kalıplarla başlamak bence daha iyi.
KALIP ÇIKARMAK GİYSİ TASARLAMAK
Kalıp çıkarmak ve giysi tasarlamak ise çok ayrı birşey.
Dikiş dikmenin tekniklerini herkes öğrenebilir ve biraz sabırla herkes dikiş dikebilir ama tasarlamak başka birşey. Bu işin okulu var sonuçta.
Ben bu konuda mimarlık okumuş olmamın avantajını kullanıyorum diyebilirim. Okurken çok kişi söylerdi de inanmazdım; mimarlık okuyan başka tasarım kollarını da yapabiliyor. Çünkü tasarım evrensel birşey ve önemli olan üç boyutlu görmeyi başarabilmek. Yani tabi ki ben çok orijinal şeyler tasarlıyorum diyemem ama gördüklerimi aklımda tutup başka şeylerle birleştirip çok daha başka birşey yapabiliyorum.
Kalıp çıkarırken ise ben hazır bir kalıptan başlıyorum. Bu bana olan hazır bir kıyafet de olabiliyor. Sonra artık el alışıyor eklemeler-çıkarmalarla bambaşka bir kıyafete dönüşebiliyor.
Benim tavsiyem önce çok basit şeylerle başlayın. Kol kısaltmak, uzatmak gibi. Daha sonra bir kıyafetin kolunu diğerine; veya yakasını başka birine ekleyerek farklı kalıplar oluşturabilirsiniz. Yani yap-boz gibi birşey. Zaten kıyafeti oluşturan birkaç öğe var. Bunları değiştirdiğiniz zaman çok başka şeyler ortaya çıkar.
Dediğim gibi bunlar aslında herkesin yapabileceği çok basit şeyler, aslında tam kalıp çıkarmak da denemez. İşi ilerletenler ve bu işin okulunu okuyanlar (duru butik gibi) terzi mankeni üzerinde drapelerle çalışabilir, sadece plilerden bir elbise oluşturabilir.Ayrıca dikiş dersi de kalıpları ve dikişleri çok iyi anlatıyor, onu da bir takip edin derim.

EKLEME:
Düğün fotoğraflarımı ve gelinliğimi merak edenler bu yazımdan bakabilirler.
Gelinliğim Bakırköy' deki Yelda İşlekel' in eseridir. 
Gelin tacım ise Fontana Tiara Emel Toprak tarafından bana özel yapılmıştır. 

37 yorum:

  1. elbise çok güzel, sen ayrı bir güzel..;) turuncuyu hiç sevmem normalde ama ilk defa sanırım gözüme müthiş bir renk olarak gözüktü..

    benim anneannem de terzi.. o zamanlar dükkan pek açılmazmış, evde dikermiş. o da kendi gelinliğini kendisi dikmiş, nasıl bir duygudur ki acaba?:) tabi şimdi bl fıtıgı, boyun fıtıgı oturup da bıseyler dıkemıyor.. annem de anneannemden tıpkı sizin gibi dikiş öğrenmiş. ben de annemden dikişe değil ama, iğne iplik ve terimlere aşinayım..

    umarım ben de gün gelir sizin gibi birseyler dıkebılecek kıvama elırım..;)zaten bu konuda en buyuk heveslendırıcımsınız..

    sevgiler..;)

    YanıtlaSil
  2. çok hoş bir elbise sarı renge bayılırım model harika ve çok yakışmış sanada

    YanıtlaSil
  3. *rumeysa: eskiden zaten dikiş makinesi olmayan ev yokmuş, benim annem de rahmetli anneannemden öğrenmiş.
    inşallah yardımcı olabiliyorumdur.
    *moda-yemek tarifleri: canım o turuncu aslında ama fotoğraflarda sarı mı çıkmış?
    Modeli annemle beraber tasarlamıştık

    YanıtlaSil
  4. ÇOK GÜZEL OLMUŞSUN GÜLMEK SANA ÇOK AMA ÇOK YAKIŞIYOR.ANNECİĞİNİN ELLERİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  5. Benim doğumgünüm 6 Temmuz,senin de nişan gününmüş:) Bu arada resimler bir harika,sen daha bir harikasın.Yüzündeki o gülümseme hiç eksik olmasın.Koccaman sevgilerrr

    YanıtlaSil
  6. laçin resimlerde bana çok farklı geldin, sana da öyle geliyor mu? :)uzun saçtan heralde.
    elbisen çok hoşmuş. annen bu konuda profesyonel sanırım. sende onun izinden gidiyorsun ne güzel.

    bende dikiş dikmeyi bir belediyenin kursunda öğrendim. bazen geliştirmek için ismeğe devam etmeyi düşünyorum.

    YanıtlaSil
  7. *karabidikim: teşekkürler
    *pride: evet aynı tarih :)) teşekkür ederim.
    *syhn: sonuçta iki sene geçmiş, bir de saçlar değişik :))
    annem profesyonel değil, sadece bana ve kendisine dikti o zamanlar

    YanıtlaSil
  8. Elbise süper canım, bravo annene..Fotoğraflar da süper(=
    Benimde annem dikişi bilmeseydi ben de öğrenemezdim sanırım..
    Küçükken düğünler için hep abiye kıyafetler dikerdi bana, pek süslü bişeydim eheh ama nişanıma fln dikebilceğini sanmıyorum, daha doğrusu ben kıyamam ona diktirmem..Boyun fıtığı var, eskisi gibi çok dikemiyor artık

    YanıtlaSil
  9. shny dikiş için ismekin hangi bölümüne gitmek gerekiyor acaba

    YanıtlaSil
  10. *style by t: Değil mi, anneden öğrenmek çok başka birşey.
    Boyun fıtığı çok kötü gerçekten.
    *can kuşu: syhn' dan cevap bekliyoruz :)
    *jege: kesinlikle çok başka birşeydi.
    yeri gelince paylaşırım ama daha önce yazmıştım zaten bu yazımda: http://www.lacheen.org/2008/05/dugun-fotograflari/

    YanıtlaSil
  11. melek

    merhaba

    uzun süredir blogunuzu takip ediyorum hatta benimde bir denemem oldu elbise dikemedim ama hüsranla sonuçlandı ksımın 7 sinde sözüm var çok magaza gezdim istediğim gibi şık ve uygun bir fiyatta bir elbise bulamadım hala da arıyorum kesşke becerim olsada dikebilsem inanın çok güzeller fiirlerim var ama icrat yok

    hala elbise arıyorum
    bana yardımcı olurmusunuz nereden alabilirim ya da diktirebilirm uygun fiyatta ama şık bir elbise

    YanıtlaSil
  12. Sevgili lacheencim selam...Bayıldım ,bir renk bir insana bukadar mı yakışır...Hem sade hem gösterişli.. çok güzel gerçekten ..Hele kardeşinin yanında ki sırtın dönük pozun perfect...Mutlulukla kal sevgilerimle nur...

    YanıtlaSil
  13. SÜPER OLMUŞSUN LAÇİN ÇOK TATLISIN YAA MAŞALLAH DİYORUMM

    YanıtlaSil
  14. Gerçekten çok güzel olmuş nişan elbiseniz çok beğendim tasarımda dikim de.böyle becerikli bi anneye sahip olduğunuz için şanslısınız.Yaşım küçük ama tasarlamayı seviyorum bu kadar güzel örnekler verdiğiniz için ve yardımcı olabilecek bilgiler sunduğunuz için ayrıca teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  15. Laçin ,
    Bu fotoğrafları çok net hatırlıyorum ilk blogundan :) Seni keşfettiğimde ben de nişanlıydım ve " Aa benim saçımdan , nişan elbiseme de benziyor" demiştim tabi benimkinin kuyruğu yoktu :) O zamanlara gittim birden...

    Bu arada annenin gelinliğini çok merak ettim. Düğün fotolarından hatırladığım kadarıyla çok hoş bir bayandı..Onun gelinliğini de yayımlayacak mısın ??

    YanıtlaSil
  16. Lacin'cim ne sanslisin sen oyle, anneciginin ellerine saglik, muhtesem bir elbise cikarmissiniz ortaya, sen de pek bir guzel olmussun.
    Ahh buarada fotomodelligi de gayet basarili yapmissin, 2.fotona bayildim;))

    YanıtlaSil
  17. *melek: size benim gelinliğimi diken yelda işlekel' i önereceğim, kendisinin yeri Bakırköy' de ama maalesef fiyatları çok uygun değil.
    *nur: çok teşekkür ederim.
    *fatma: teşekkürer
    *chilekciko: işe yarıyorsa yazdıklarım, ne mutlu bana :)
    *melusina: annemler ist' dan taşındıkları için o fotoğrafı bulabilir miyim bilmiyorum. Yine de bakarım.
    *madammoda: teşekkür ederim. 2. fotonun devamı da var aslında da kestim onu :)

    YanıtlaSil
  18. çook tatlısın.bir elbise bu kadar yakışır bir insana.seni takip etmeden duramıyorum.özellikle dekorasyon fikirlerin benim için çok önemli.bu konuda yeni görüntüler ve fikirler bekliyorum.gerçekten çok zevkli buluyorum seni.çok tebrik ederim seni laçin

    YanıtlaSil
  19. Laçin fotoğraflar bir harika! Çok güzel görünüyorsun. Uzun saç ta yakışıyor sana. Kıyafetin de süper. Annenin emeğine sağlık. Çok hoş bir anı olmuştur annenin nişan tuvaletini dikmiş olması.
    Üniversiteden sonra başlamış olmana rağmen çok hızlı bir şekilde ilerlemişsin ve klasik şeyler dikmiyorsun.Annenin katkısı çok büyüktür muhakkak. Bazen görmek bile bir çok şeyi öğretiyor gerçekten.
    Birde mimarlık okuyanların gerçekten tasarıma ciddi bir eğilimleri oluyor. Mimarlıktan modaya yönelen pek çok isim var ve hakikaten çok başarılı işler yapıyorlar.
    Bu arada yazında ismimi görünce çok sevindim. Çok naziksin.
    Eşinle mutluluğunuz bir ömür sürsün inşAllah. Başarıların katlanarak artsın.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Gerçekten çok hoş olmuş benimde turuncu rengiyle aram hiç iyi değildir ama çok koyu bir renk olmadığı için çok hoş durmuş :) süperrrr

    YanıtlaSil
  21. yardımcı oluyorsam ne mutlu bana ..bazen ifade zorlugu çekiyorum neyi bilip bilediklerini bilmiyorum biraz burda sorun oluyor ..
    renk seçimi çok güzel herkez taşıyamaz sanırım bu renki sende süper olmuş..bu arada kardeşinin hakkını yememek lazım çok güzel açılardan fotograflamış bende yanlız çekildigin fotografı daha çok tuttum :)
    burası bahçeşehir mi..özledim diyemi benzettim acaba ..

    YanıtlaSil
  22. Immm merak ettim bak simdi, uyuyamam falan gece :))

    YanıtlaSil
  23. Merhaba blogunu bi kaç aydır takıp ediyorum gayet başarılı buldum çok içten ve isteyerek yazmışsınız yazılarınız, başarılar ve mutluluklar dilerim...

    YanıtlaSil
  24. madem tekrar yorum yazıyorum:) laçincim şunuda söylemek isterim, annen profesyonel derken bi moda evi olmasada bence o kapasitede. kusursuz gözüküyor elbisen o çaıdan öyle dedim ve bende annenin gelinliğini çok merak ettim.

    ismek bu kadar yayılmadan önce semt belediyelerininde kursları olurdu ben ona gittim semt kursaları daha sonra ismekle birleşti.

    ama şunu da söylemeden gecemiyeceğim laçin, seninle tekrar dikiş dikmeye başladım sende görüp yaptığım şeyler kalıplılardan daha güzel oldu. bu bir iltifat değil bir gerçek ama çiçek olayını çözemedim hala:))

    YanıtlaSil
  25. ahah kuğulu park anladın sen onu :O seni ilk bu fotoyla bulmuştum taa 3 sene oldu değil mi?

    YanıtlaSil
  26. teşekkur etmeye gelipte resmine yorum yaptım:)tekrar gelince aa dedim teşekkur etmemişim ...saolasın varolasın ...benimde senden ögrendiklerim var hemde çokkkk

    YanıtlaSil
  27. laçincim çok güzel olmuşsun ya.hem sade hem şık .elbisenin rengi çok riskliymiş ama sen mükemmel taşımışın.eşinlede boyu boyunauygun olmuşsunuz.allah bir ömür boyu mutlu olmak nasip esin...

    YanıtlaSil
  28. *eda t. : inşallah dekorasyon hakkında da yazacağım vakit bulunca.
    *duru butik: canım senin beğenmen çok önemli benim için. Ben de senden çok şey öğreniyorum, lütfen yazmaya devam et.
    *gülçin: herkesin her renkle arası iyi olmuyor, ben de mor kullanamam mesela.
    *dikisdersi: olsun, bence gayet iyi gidiyorsun. Evet, Bahçeşehir bekarken orada oturuyordum.
    *madammoda: neyi canım?
    *zleyhaa: evet gerçekten vakit harcıyorum, beğendiğinize sevindim.
    *syhn: evet canım annem gerçekten o kapasitede. çiçeği de en kısa zamanda anlatacağım.
    *stil direktörü: :)) hee kuğulu park :)) şaşkın arkadaşım benim..
    *dikisdersi: rica ederim, hepimiz birbirimizden öğreniyoruz.
    *rusi: teşekkür ederim, hepimize inşallah.

    YanıtlaSil
  29. Merhaba..Bende dikişe yeni başladım.Ailede bilen çok olunca heveslendim.Şimdilik ortaya hiç bişi çıkaramadım ama zamanla olur diye umuyorum :) kıyafetinizi de çok beğendim anneniz dikiş konusunda oldukça profesyonel bence..Sevgiler.. :)

    YanıtlaSil
  30. Düğününüz nerede oldu çok hoş bir yere benziyor:)

    YanıtlaSil
  31. MERHABA LAÇİN BİLGİLENDİRMN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER
    SENİN VERDİĞİN ELBİSE KALIPLARINDAN HİÇ DİKİŞ BİLMEYEN BİRİ OLARAK DİKEBİLİRMİYİM ÇÜNKÜ ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYORLAR BİRDE SALAŞ HIRKANIN ÇİZİMİNİ ARADIM BULAMADIM
    KOTONDA ŞU ANDA 89,90 A SATILIYOR HİÇ DİKİŞSİZ VE SADECE KOL GEÇİRMİŞLER
    BU ARADA NİŞAN ELBİSEN SÜPER EŞİNLEDE ÇOK YAKIŞIYORSUNUZ
    ELANİNSU

    YanıtlaSil
  32. maşallah laçincim su gibisin.allah başarını ve mutluluğunu daim etsin.

    YanıtlaSil
  33. Muhteşem elbise ve muhteşem sen :)

    http://ashurem.blogspot.com

    YanıtlaSil
  34. Düğünün nerede olduğunu söylemeyecekmisiniz ? :)

    YanıtlaSil
  35. *eylül: zamanla gelişecektir merak etmeyin.
    *elif: marriott hotel' de oldu.
    *elaninsu: benim versiyonu bu adreste: http://www.lacheen.org/2008/10/kolay-salas-hirka-yapimi/ bualabilirsin.
    *asu: çok teşekkür ederim, amin.
    *yazar çizer: :)) ay çok sağol
    *elif: kusura bakma atlamışım, yazdım yukarıya.

    YanıtlaSil
  36. inci:

    Benım gelınlıgımıde yelda işlekel dikti.ınternetten buldugum gelınlıgın aynısını dıktıler..Arkadaşlar kesınlıkle yelda işlekel ı tavsıye ederım..Laçin senın gelınlıgınde harıka olmuş

    YanıtlaSil
  37. Slm,hangi cizim Programmini kullaniyorsunuz ,iki gündür ariyorum tprkce bulamadim😞

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.