Cuma, Ağustos 28, 2009

Eda' nın Entel Elbisesinin Kalıbı

Bu hafta bir kalıp daha yayınlayacağım demiştim ya, sonunda yetiştirebildim. Eda' nın bu yazısında bahsetmiş olduğu elbisesini diktikten sonra uzun süre kendime de dikmek için kumaş aradım ama bir türlü bulamadım. En sonunda Migros' tan aldığım pareolardan birini bu işe harcadım, pişman değilim :))
Aslında elbisenin dikişi inanılmaz basit, sadece bir-iki saatte yapabileceğiniz birşey. Üstelik hiç de öyle durmayacak. Eda bu giysiyi elbise olarak giyeceği için astarlı çalışmıştım ama kendime yaparken -tunik olarak kullanacağım için- astar kullanmadım.
Bu elbise/tunik için en güzel sonuç verecek kumaşlar tülbent tarzı ince pamuklular veya ince ipekliler olabilir. Bir de eğer eni geniş bulabilirseniz çok daha rahat edersiniz. Benim kumaşın eni 110 cm olduğu için etek ucuna ek yapmak zorunda kaldım.


Öncelikle kumaşımızı verev şekilde (45 derece) katlıyoruz(1) ve kat yerinden ikiye ayırıp iki tane üçgen parça elde ediyoruz.(2) [Eğer benimki gibi eni dar kumaş kullanıyorsanız kalan kumaşları bu iki üçgenin uzun kenarına ekleyerek uzatabilirsiniz.]
En üstte verdiğim kalıbı baz alarak bu üçgen parçalardan boyun ve kol kısmını kesiyoruz. Böylece ön ve arka parçalarımız hazır oluyor. (3)



Bundan sonraki kısım sizin isteğinize kalmış. Eğer yakınınızda bir terzi varsa veya evinizde overlok makinesi varsa yukarıdaki şekilde (baby overlok) uçlarını bitirebilirsiniz. Elinizle bastırabilir veya ince zigzag çekebilirsiniz.


Uçlarını bu şekilde bitirdikten sonra kalıpta dikiş yazan yerleri dikeceğiz. Bunu için kumaşı tersi ters şekilde yerleştirip üstten makine çekeceğiz. (Koltuk altından düz bir çizgiyi sabunla işaretlerseniz yamuk dikmemiş olursunuz.) Ben tunik olarak kullanacağım için sadece 40 cm dikip kalanını yırtmaç olarak bıraktım. Eğer elbise olarak kullanacak ve bütün dikişi tamamlayacaksanız basen kısmının sarmaması için dikişi etek ucuna doğru biraz açarak bitirebilirsiniz.
Son olarak da boyun kısmını içe katlayıp üstten makine çekiyoruz. Böylece boyundan bağlanması için tünel hazırlanmış oluyor.(4) Bu tünele de istediğiniz tarz bir kurdele/bağ geçirdiğiniz takdirde elbise tamamlanmıştır.
Güle güle giyin.


11 yorum:

  1. :) süper yaa:)
    devam devam sirada ne var?
    anlatim cok iyi:)

    YanıtlaSil
  2. Annem vardı o kumaştan bende verirdim sana canım. Ne güzel anlatmışsın yahu dur bakalım bu hafta alalım şu makinayı da bir vakit bulursak denerim belki Helgam :O

    YanıtlaSil
  3. Çookkk güzel olmuş. Ayrıca çok pratiksiniz.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Bende kızım için buna benzer bir modeli 2 yemeniden çift kat olarak diktim o zaman astar kullanmıyorsun.
    Eline sağlık.Yapılışınıda çok güzel anlatmışsın.

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık laçincim,
    giydiğin zmnda resimle tamam mı :)

    YanıtlaSil
  6. iyi günler laçin hanım.umarım iyisinizdir.ben yine bir şey soracaktım musadenizle.penye dikimi hakkında.penye dikerken dikişlerin büzülmesini yada atlamasını önlemek için ne yapmalıyım malum normal dikiş makinelerinde penye dikmek sorun.birde penye iğnesi işe yararmı? dikerken mulaj kağıdıyla dikmek yararmı? şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. *nergisce: yine bir elbise var aklımda ama bakalım ne zamana yapabileceğim.
    *stil direktörü: canım aynı olmayalım bu sefer diye düşündüm :))
    *hayatmayat: teşekkür ederim.
    *çiçek: tabii ki, çift kat da yapılabilir ama o zaman çok uçuş uçuş durmuyor maalesef.
    *syhn: inşallah, en kısa zamanda giyeceğim.
    *havva: Penye-jarse dikerken mutlaka uygun iğne kullanın. İnanılmaz etkili oluyor. Benim makine de problem çıkarıyordu, son tamirden sonra şu an iyi. Mulaj kağıdını denemedim ama ince kumaşlarda işe yarıyor diye biliyorum.

    YanıtlaSil
  8. laçincim cok güzel
    tiril tiril :9
    tam yazlık :))

    YanıtlaSil
  9. *sezgi: biraz geç oldu, yaz bitiyor ama olsun :))

    YanıtlaSil
  10. eline sagik iyi gunlerde giy
    :)

    YanıtlaSil
  11. çatladım resmen süpppeeel

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.