Pazartesi, Ağustos 10, 2009

Saç Bakımı -Doğal Yöntemler

Geçen yazıma gelen yorumlarda saç bakımıyla ilgili sorular vardı, neler yaptığımı anlatıyorum. Baştan uyarayım bu yazı baya uzayabilir :))
Daha önce yazmıştım, birkaç senedir saçımla çok oynadım. Neredeyse her rengi denedim, kestirdim uzattım, falan filan.

Şu iki fotoğrafın arası yalnızca iki ay. Bakır rengini çok beğenmiştim o zaman ama hem 15 günde bir boyatma sıkıntısı hem de benim kendi saç rengi değiştirme hastalığımdan dolayı kendi doğal saçıma dönmeye karar vermiştim. Ama hep yapılan hatayı yapıp çok koyu bir renge boyatmıştım. (evet bu rengi bir kuaför yaptı) Açıldığında yanmayan saçım siyaha boyandığında resmen yandı. Püskül gibiydi, hiçbir şekil almıyordu. Zaten fotoğrafta gözüküyor.
Nişan fotoğraflarımı anımsayanlar olacaktır, alttaki nişan fotoğrafı bu iğrenç saçlı halimden sadece üç ay sonraydı. (saçımda birkaç parça çıtçıt vardı ama genel olarak oldukça sağlıklıydı.)



Yani demek oluyor ki saçınız yandıysa, yıprandıysa ve uzamıyorsa hala yapabileceğiniz birşeyler var. Umutsuzluğa kapılmayın. Saçınızdaki yıpranma sadece uçlardaysa sadece oraları kestirerek kurtulabilirsiniz ama saçın bütünündeyse mutlaka bakım yapmanız ve size iyi gelecek şampuanlar kullanmanız gerekecektir.

Vereceğim öneriler bende oldukça işe yarayan ve araştırdığım yöntemlerdir. Ama herkese herşey iyi gelmeyeceği için sizde işe yaraması kesin değildir.

Baştan söyleyeyim eğer evde doğal bakımlar yapacaksanız, uygularken biraz kokabilir, yağlı dolaşabilirsiniz. Eğer bunları göze alamıyorsanız bu bakımları yapmanız biraz zor.

Zeytinyağı Bakımı:
Saç bakımı için ilk sırada zeytinyağı geliyor benim için. Bulabildiğiniz en doğal zeytinyağını kullanmaya özen gösterin. Kullanmadan önce biraz ısıtıp ılık olarak sürerseniz daha etkili olduğu söyleniyor. Diplerine sürüp masaj yapın, sonra da uçlarına kadar yedirip saçınızı önce streç film ile sonra da havluyla sarın. Bir-bir buçuk saat kadar bekletebilirsiniz.

Zeytinyağı dışında badem yağı, hint yağı gibi yağlar da saç için kullanılabilir. Yağların saçtan kolay çıkması için yıkamadan 10-15 dak. önce bir yumurtayı sürüp bekletebilirsiniz. Yumurta yıkarken şampuan gibi köpürecek ve yağın arınmasını kolaylaştıracaktır.
Saçınızın ne kadar yıprandığına bağlı olarak haftada bir veya ayda bir yapabilirsiniz. Artıları : Saçınız beslenip parlak olacak. Eksileri : Yumurtayla durulasanız bile yağdan ilk seferde tam olarak arındıramayabilirsiniz.
Turp Suyu Bakımı :
Bu yöntemi yeni öğrendim. Bir orta boy turbu rendeleyip 4 bardak suyla beraber yarım saat kadar kaynatıyorsunuz. Sonra süzüp ılınmasını bekliyorsunuz. Ilınan turp suyuna bir adet yumurtayı kırıp çırpıyorsunuz. Karışımı masaj yaparak saçınıza sürüp önce streç filmle üzerine de havluyla sarıp 1,5-2 saat bekliyorsunuz. Sıcak olmayan suyla yıkayıp şampuanlıyorsunuz.

Bu yöntemi iki günde bir yapmayı öneriyorlar.
Artıları : Saçı besliyor ve daha hızlı uzamasını sağlıyor. Eksileri : Kokusu maalesef çok kötü, ama saçınızda o koku kalmıyor neyse ki. Bir de saçın rengini biraz solduruyor gibi geldi bana ama tam olarak emin değilim.
Muz Bakımı :
Bir muzu rendeleyip içine birkaç damla badem yağı katıyorsunuz. Bu karışımı sürüp 15 dakika bekliyorsunuz. Saçınızı önce maden suyuyla durulayıp sonra şampuanla yıkıyorsunuz.
Bu bakımı en kısa zamanda deneyeceğim.

{Bir de atladığım ampüller var. Evcimen yorumunda hatırlattı sağolsun :
"2 bepanthen, 2 evigen ve 1 adet bemiks ampul kırıyoruz kaba birde 2 kapak badem yağı ekleyip saça sürüyoruz. Sterçleyip 2 saat bekletiyoruz. Normal yıkıyoruz Ayrıca 700 ml. şampunana 5 bepathen ampul 3 evigen ampul kırıp her kullanımda iyice çalkalayıp her bayoda onunla yıkıyoruz."}

Şampuan :
Bakımların dışında şampuan da çok önemlidir. Kozmetik şampuanlar çoğunlukla saçınıza iyi gelmez. Onun yerine bitkisel şampuanlara yönelmelisiniz. Özellikle aktarlardan alabileceğiniz Defne Şampuan' ı iyi bir yardımcıdır. Saç dökülmesi sorununuz da varsa (benim vardı) Bioblas oldukça iyi.

20 yorum:

  1. Off koyu saç çok yakışıyomuş size. Bu arada aramıza dönmenize çok sevindim.

    YanıtlaSil
  2. Ben de 16 yaşımdan bu yana saçımla sürekli oynuyorum :)Hatta yıllar içinde Hesi'nin kafası die bi post yapıcaktım. Resimleri bi toparlayabilirsem...

    Benim de ciddi olarak uçlarının çatallaşması ve lastik gibi olması saçım turuncu iken olmuştu. Çözüm de kestirmek oldu tabi. Saç yanıp lastikleşince bir daha eski haline dönmüyor malesef. Ama tavsiye ettiğin bakımlarla kuvvetlendirilip kopması engellebilir.

    Yumurta + zeytinyağı bakımını ben de yapıyordum, geçen kış yine platinken kuaför müsveddesi açarken saçımı yok yıpratmıştı. Şu an yine platin olmasına rağmen hiçbir sıkıntı yok. Çünkü bu kuaförüm çok ii nazar değmesin.

    Turp bakımını da duymuştum, ama denemedim hiç. Bir derdim olmadıkça bakım yapmıyorum aslında, üşengecim biraz :/

    YanıtlaSil
  3. Benim ilk önce çok methini duyduğum ve 2 aydır denediğim süper yumuşak ve parlak yapan 4'lü bepanthen ampul,evigen ampul, bemiks ampul ve badem yağı..2 bepanthen, 2 evigen ve 1 adet bemiks ampul kırıyoruz kaba birde 2 kapak badem yağı ekleyip saça sürüyoruz. Sterçleyip 2 saat bekletiyoruz. Normal yıkıyoruz Ayrıca 700 ml. şampunana 5 bepathen ampul 3 evigen ampul kırıp her kullanımda iyice çalkalayıp her bayoda onunla yıkıyoruz. Ben saçımın hızlı uzamasından memnunum ama eşim dertli :) Zaten eczaneden bunları alınca saçınız için mi alıyorsunuz diye sorarlar. Doktorlar bile dökülmeye canlanmaya tavsiye ederler.Ben Bunları maske olarak haftada bir yapıyorum. Benim saçımda aynen sizin gibi röflelerden vs. yanmış durumdaydı ve şuan bende kendi saç rengim koyu kestaneyle nihayete erdirdim :) Bu karışımı çok deneyen ve memnun kalan var. Tavsiye ederim.. Yumuşaklığını hissedince hayret edeceksiniz. 5 yıllık evliyim eşim ilk defa saçın bu kadar yumuşak diyor :)Dost tavsiyesi :) sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Laçin'cim ne iyi yapmışsın bu konuya değinerek.Benim saçlarım da röflelerden mısır püskülü gibi oldu :) Aklına gelebilecek her markanın ,tüm bakım ürünlerini denedim. Senin tavisyelerini gözardı etmeyip denemye başlıyorum.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Ben de zeytinyağı kullanıyorum Laçin, gerçekten yumuşatıyor saçı.

    YanıtlaSil
  6. Arasında 2ay var dediğin saçlar nasılda değiştirmiş seni. Ocak ayını çıtır nisanı biraz daha kıtır geçirmişsin hehe işin şakası bir yana zeytinyağı bakımını uzuuuun olan saçlarımda ilk fırsatta deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  7. *duygu: teşekkür ederim. Hiç gitmedim ki zaten :))
    *hesionka : ben öyle bir yazı hazırlamıştım ama kayboldu herhalde :)Dert olmayınca bakım da olmaz haklısın :))
    *evcimen: ampülleri hatırlattığınız iyi oldu, onları da ekleyeyim yazıya.
    *ebruli : inşallah iyi gelir sana bu bakımlar.
    *gözde : değil mi, zaytinyağı mucize zaten.
    *tuku : saç ne kdar değiştiriyor insanı işte..

    YanıtlaSil
  8. Laçin,bu kdr değişik saç rengini sende görünce çok şaşırdım :))
    Ama şahsi fikrim kısa saç sana süperr gidiyor..
    Uzun saç..Bilemedim:))

    YanıtlaSil
  9. koyu renk saçın sana yakıştıığını düşünenlerdenim..öneriler için de çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  10. Kısa saç sana çok yakışıyor.renk konusunda hepsi güzel olmuş.Saçlarım çok uzun ve zaman zaman çok dökülüyor ayda 1 zeytinyağlı bakım yapıyorum kesinlikle iyi geliyor.Bendeki tarifte 1 çorba kaşığı maya ve 1 yumurta akıda var.Tabi koku!....Zeytinyağ gerçekten en doğal bakım.

    YanıtlaSil
  11. Her halini beğendim. Saç bir aksesuar aslında, kısa saç daha güzel olmuş sende.

    YanıtlaSil
  12. sende bakır rengi harika duruyormuş...ve uzun saç .ne kadar küçük göstermiş seni .küçüksünde yani genç anlamında ama bi daha genç oluş .18 yaşında gibi ...

    YanıtlaSil
  13. bakımlar için teşekkürler:D
    bu ampülleri nerede bulabilirim aktar,eczane,..vs?

    YanıtlaSil
  14. zeytinyağı ve yumurtayı bende yapmıştım çok farkedşyor tavsiye ederim.. paylaşımlar güzell,
    sevgiyle:)

    YanıtlaSil
  15. ilk resimde saçlarınız çok güzel.. 20lik genç kızlar gibisiniiiz :) (gerçi şu an da yaşınız kaç bilmiyorum)

    YanıtlaSil
  16. *mughetto: Bunlar sadece başlangıç :)) daha ne renkler var...
    *zeynep : inşallah işe yarar sende de.
    *çiçek: Oof senin tarif daha kokulu :))
    *ozgur: tabi ki aksesuar, ama insanı çok değiştiriyor.
    *minikmimik: o rengi ben de sevmiştim ama kullanımı çok zor.
    *seray :ampülleri eczaneden, yağları aktardan bulabilirsin.
    *yazmak ya da yazmamak: ben de de çok işe yarıyor.
    *breitling: teşekkür ederim. şu an 27 yim :))

    YanıtlaSil
  17. ocak 2007 yazdığın resimdeki haline bayıldım!
    normalde kısa saç genç gösterir derler ama sen uzun saçlada çok çıtı pıtısın.

    YanıtlaSil
  18. Hey gidi hey son resimdeki tam resmini de koysana nişan elbisen süperdi bak yeni tanıyanlarda görsün. Yarın şu muzu yapsak mı ne dersin, nasıl olsa eşofman takılıcaz hım?

    YanıtlaSil
  19. ay bu çok güzel bir paylasım olmuş tam da ihtiyacım varken:( saçım da boya yok ama çok ciddi bir dökülme problemi yasıyorum tam 1 yıldır özellikle temmuz aylarında cok fazla artmaktan dogal çözümler arıyorum bioblasın iyi olduğunu duymuştum saç viitaminleri de öyle teşekkürler Laçin.

    YanıtlaSil
  20. Bakım saatim geldi, kalemi defteri aldım postu aynen geçirdim:) Şimdi nerden başlasam diyorum. Bi püskül de benim kafamda var şuan. yumurtalar yağlar korkuttu zira ben daha önce bunların içinde bi de sirke olan bı maske uygulamıştım yıllar önce ve tövbe etmiştim ev yapımı kokulu tariflere ama tavsiye senden gelince bir kez daha denemeye karar verdim. Defne şampuanı marka mı değilse var mı önerebileceğin bir marka? Bir deeee her renk yalışmış sana ama kesinlikle uzun diyorum ben özellikle de koyu ve uzun. Eski yazılarından bi resmini hatırlıyorum düz fönlü arkaya taranmış.. çok hoştu.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.