Perşembe, Mayıs 14, 2009

Salaş Etek Kalıbı

Penyeden yaptığım salaş etek kalıbını bilgisayardaki tüm çizim programlarım gittiği için mecburen elle çizdim, artık idare edin. Öncelikle bu etek için ihtiyacınız olanlar : Bel bandı için ribana (kendinden nervürlü, çok esneyen bir penye türü; özellikle montların kollarında ve yakalarında kullanılır) etek için penye kumaş. Penye kumaş yerine aynı havayı verecek esnemeyen bir kumaş da kullanabilirsiniz aslında. Çünkü esneyen kısım sadece ribana olacak ve basene kadar gelecek.



Etek için ihtiyacınız olacak kumaşın ölçüsü : 150x120. Tabi benimkinden daha uzun veya daha kısa yapmak isterseniz ona göre ayarlayabilirsiniz. Ama kısa kenarı arttırırsanız aynı havayı vermeyebilir. Eğer kısa yapacaksanız hem kısa hem de uzun kenarı orantılı olarak kısaltın.

Kumaşı ölçüye göre kestikten sonra bel oyuğu açmak gerekiyor. Aslında bel değil basen oyuğu oluyor. Bunun için kendi baseninizi ölçün. Sonra çemberin çevresinden yola çıkarak 2Πr formülüne göre r sayısını hesaplayın. Yani eğer basen 90 geliyorsa :

2Πr = 90 (Π ' yi 3 alalım hoca izin verdi :)) → 6r = 90 → r= 15 olur.

Böylece kumaşın merkezinden r yarıçapında bir çember çizip burayı kesiyoruz.

Ribana için ise basen ölçümüze gere ölçüyü ayarlıyoruz. Baseni 90 cm olarak almıştık, o zaman kullanacağımız ribananın eni 90cm+dikiş payı olacak. Ribana bandı katlayarak kullanacağımız için istediğimiz yüksekliğin 2 katını da yükseklik olarak alacağız. Ben 44 cm aldım.



Etekten kestiğimiz bölüme bir yanını diktiğimiz ribanayı yerleştiriyoruz. İki kat kullanacağımız için üstten katlayıp diktiğimiz yere birleştiriyoruz. Böylece 22 cm yüksekliğinde ribanamız oluyor. Kullanırken bir kere daha dışa katlıyorum ben yani sonuçta 11 cmlik bir bant gözüküyor.

Etek uçlarını serbest bırakabilirsiniz, penye atmaz. Veya overlok çektirebilir veya reçme yaptırabilirsiniz.

Penye yerine başka bir kumaş kullandıysanız normal şekilde katlayıp makine çekebilirsiniz.

5 yorum:

  1. lacheen ciğim yine süper basit ve gösterişli bir model olmuş, kutlarım. yalnız birkaç sorum var. cahilliğimi mazur gör olur mu? ribana nedir? kendimiz mi hazırlıyoruz? hazır mı alıyoruz? nerden alıyoruz? kumaş mıdır? penye midir? ben acemi bir terzi olduğum için ilk defa duydum ve meraklandım:) kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  2. merhaba sizi uzun zamandır izliyorum ama yorum yapmak bugüne nasip oldu. Yaptıklarınıza bayılıyorum. bende kendi çapımda uğraşıyorum birşeyler dikmeye:) bu eteğe bayıldım bende denemek istiyorum ama bu ribanayı nereden alabilirim yardımcı olursanız sevinirim. yaptığınız ve anlattığınız herşey çok güzel sizi tekrar tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. cok kolaymıs ben bıle dıkebılırım ...ayrıca sanada cok yakısmıs....

    YanıtlaSil
  4. laçin
    çok güzel anlatmışsın
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle merhaba diyeyim bu siteye bu gün bu saatte ilk olarak bakıyorum ve tam bana göre bir site bu arada nişanlım msn yoluyla bana site linkini gönderdi ve şimdi siteyi incelediğim kadarıyla çok güzel buldum yaratıcılığın bu işte çok parmağı var :) elbetteki sizinde bildiğiniz gibi. E şimdi bu saatte uyuyor olmam gerekirdi fakat çok ayıp kaçmazsa eğeraskım diye hitap edicem :) çünkü harbiden o benim askım :) askımın bana önerdiği siteyi bi an önce görmek ve incelemek istedim ve uykumda yok değil bende bu tarz uğraşlarla meşgul oluyorum ve her nekadar övünmeyi sevmesemde insanlar herzaman beğenilerini belirtmekten geri kalmayıp birbirlerine yeri ve zamanı geldiğinde beni tavsiye ediyorlar kabalık etmek istemem sakın yanlış anlamayın lütfen sizinle tanışmak isterim ve yazışmakta tabiki ama onca işiniz arasından fırsatınız olursa lütfen benimle iletişime geçin ( LaCheen ) :) benim için bu yorumu okumanız çok önemli çünkü biliyorumki yaratıcılıkları olan ve her konuda bişeyler üretebilmeyi seven insanlar sıradan değil diye düşünüyorum yine yanlış anlamayın lütfen sadece fikirlerimi yazıyorum ben bu güne kadar çok fazla olmasada içimden geldiğinde çok farklı eşyalar takılar elbiseler v.b şeyler yaptım hiç makinada dikiş dikmeyi bilmezdim elbise nasıl dikilir heberim bile yoktu herşey bi ihtiyaçtan doğdu diyeyim babamdan bi kot pantolon istemiştim ve bana bağırmıştı o an bişeye öfkeliydi sanırım bana patladı ve bana bağırarak ağlamamı sağlayacak kelimeler sarfetti buda benim çok ağırıma gitti sonra ben kızdım tabii ve kendime pantolon dikerim ben sana ihtiyacım yok dedim içimden bi an öfkeyle ama içimden o pantolonu dikip karşısında giyesim geldi o an için ve ben böylece dikişe başladım annemin dikiş makinası vardı ve o komşuya her gittiğinde yada evde olmadığında ben hemen makinanın başına oturup kurcalamaya başladım fakat merak ederek o an ki ökem orda kalmıştı sonrası merak işte neyse öyle böyle ben pantolonu diktim tabi kalıp çıkarmayı bilmiyorum eski pantolonumu dikiş yerlerinden kesip bir minder kumaşına yerleştirdim ve kestim sonra teğelledim diktim ve en sonunda artık benimde değişik bir pantolonum vardı
    ve ben aynaya bakıp gülümsüyordum herkes o pantolonu nerden aldığımı sorup durdu ben yaptım dediğimde kimisi hayret kimisi kıskançlık kimiside afferin kız sana bunu gerçekten senmi diktin vaaay ve bakışları sergilediler bana aynı hazır gibi olmuş falan dediler onlarda istediler falan öyle işte bi keresinde bir arkadaşımın kulağında bir küpe görmüştüm çok beğenmiştim fakat phalıydı onu alamazdım ama yinede o küpede aklım kaldı düşün düşün ay ne güzel ay çok hoştu diye diye birgün evdeki bira tenekesinin sarı parlak kısımları dikkatimi çekti ve birden aklıma o küpeler geldi ve ben hemen işe koyuldum ve o küpeleri yapmayı başardım ve onuda herkez çok beğendi. . .
    Sevgili LaCheen
    artık gözlerim yanmaya başladı ve bu saatte bu sitede olduğum için şanslıyım bunuda askıma borçluyum onun sayesinde sitedeyim ve tabikide temel olarak siz ve çalışanlarınız sayesinde böyle farklı bir siteyi inceleme fırsatı buldum şimdi uyumam lazım daha sonra yine yazıcam ve sitedeki gezime kaldığım yerden devam edicem eğer isterseniz sizinle iletişime geçek istiyorum ve de yaptıklarımı size göstermek istiyorum bana bu konuda bilgi verirseniz çok mutlu olurum herşey gönlünüze göre olsun Allah herşeyi hayırlısıyla size nasip kısmet etsin diyeyim çünkü ALLAH'TA BİŞEYLERİ İSTERSENİZ GERÇEKTEN OLUYOR BEN İSTEDİM VE OLDU OLMAYADA DEVAM EDİYOR tüm sevdiğim şeyler bu günümde benimle olmaya karar vermiş durumdalar
    neyse artık bu saatte :) size iyi geceler denir değilmi iyi geceler hoşcakalın şimdiden teşekkür ediyorum ...iyi çalışmalar kolay gelsin. :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.