Çarşamba, Nisan 25, 2012

Oyun Çocuğu Nilpot



Geçen yaz Assos' a gittiğimizde Nil daha 6,5 aylıktı, ilk dişini çıkarıyor ve ilk kez emekliyordu. Üstüne bir de mekan değişimi yaşamıştı. Uykusu tam anlamıyla kabustu. Evdeyken olan bütün düzeni bir anda bozulmuş, bütün gece defalarca uyanıp ağlayan bir bebek haline gelmişti. Benim için çok zor günlerdi. Bu arada ben de bu uyanmalarına yanlış davranmış (aslında bunun kalabalık bir evde olmanın da etkisi var, bir an önce susturmak için yapılmaması gereken ne varsa yapmıştım) ve çok küçükken kurulan düzenini bozmuştum. Bu düzen bozukluğu uzun zaman sürmüştü.
Bu sefer ise artık 15,5 aylık bir oyun çocuğu olarak yapması gereken şeyi yaptı; bütün gün koştu, oynadı. "Yürümeye başladığı zaman asıl zorluk başlıyor" gibi bir kanı var genel olarak, aslında pek de doğru değil veya çocuğa göre değişiyor diyebilirim. Nil çok hareketli, yerinde duramayan bir çocuk olmasına rağmen; basamaklar-çukurlar gibi engellerle karşılaştığı zaman kendini atmak yerine yavaşlayıp oradan geçmenin yolunu bulur. Eğer biz yakınındaysak tutunur, kimse yoksa ellerini koyup tırmanır. Ama bu da çocuğun yapısı; daha deli göz çocuklar var, onlarla daha yakın temas kurmak gerekiyor.

Bütün gün dışarıda olup çok hareket edince de yorulup uyudu tabii ki, hem de ses falan dinlemeden. Çoğu zaman yatağa yatırırken kucağımda uyuyakalarak.

Nil doğduğunda gazlı bir bebek olmadığı için bizim 0-6 ayımız cennet gibiydi. Emer, uyur, temel ihtiyaçlarını yapardı. 6 ay boyunca uykusu geldiğinde her yerde uyudu. Sonrasında zorluğumuz birden başladı ve çok şiddetliydi. "ilk" leri hep üst üste geldi, 7 aylık ayağa kalktı, yatağa yatıramadık. Devamlı ayakta durmak istiyordu. Ama 13 ayda ancak yürüdü :) 14. ayda bu yazımda anlattığım gece emzirmesini kestiğimizden beri hepimiz çok rahatız. Eğer gece emzirmesini kesmeme itiraz etseydi, sorun çıkarsaydı sanırım çok ısrarcı olamazdım ama kendisi de kesintisiz uyku istiyordu artık anladığım kadarıyla. Zamanı gelmişti, hiçbir sorun çıkmadı. O zamandan beri daha mutlu uyanıyor, daha rahat uyuyor. Bu ara biraz daha geç yatıp daha geç uyanmak istiyor, kendisi değiştiriyor düzenini.

24 yorum:

  1. "bu arada ben de bu uyanmalarına yanlış davranmış (aslında bunun kalabalık bir evde olmanın da etkisi var, bir an önce susturmak için yapılmaması gereken ne varsa yapmmıştım) ve çok küçükken kurulan düzenini bozmuştum." merak ettim, yapılan yanlış şeylerin ne olduğunu, yapmamak adına soruyorum :)

    YanıtlaSil
  2. sallama, uyusun diye emzirme gibi şeyler :)

    YanıtlaSil
  3. Ne yapılacak ki başka ağlayan bir çocuğa? Gerçekten merakımdan soruyorum, ağladığı yerde bırakmak mı gerekiyor?

    YanıtlaSil
  4. tabii ki hayır ama o güne kadar sallanmamış çocuk daha beter ağlamaya başlıyor, en sonunda ise sızıyor yorgunluktan. Bu sefer sallanmadan veya emzirilmeden uyuyamayacağını öğreniyor.
    Yapılması gereken uyutmaya çalışmak yerine sakinleştirmeye çalışmaktı ama işte olmadı.

    YanıtlaSil
  5. laçin'cim nil'in dişlerini fırçalıyor musun? Fırçalıyorsan nasıl başladın nasıl alıştırdın ve hangi diş macununu kullanıyorsun?

    YanıtlaSil
  6. fırçalıyorum birkaç aydır. Rocs' un bebek diş macununu kullanıyorum ama onu bile yutması hakkında soru işaretleri var kafamda. Sanırım macunsuz devam edeceğim.

    YanıtlaSil
  7. Ne zaman emziriyorsun nili peki?kizim gecen hafta birakti emmeyi(1 yasinda) sut icirmeye basladim gece 11 de o uyurken veriyorum sabaha kadar kalkinca su iciyor sadece
    Emmeyi birakti diye uzuldum once ama yeterince emzirdim diye avutuyorum kendimi:))

    YanıtlaSil
  8. Bir sabah, bir akşam emiyor Nil. Gündüz istemiyor, herhalde o da yakında bırakacak.

    YanıtlaSil
  9. Aynen zeynepte gunduzleri emmemeye baslayinca yakindir birakmasi demistim kendi kendilerine birakmalari cok guzel birsey dimi zorlanmiyoruz

    YanıtlaSil
  10. nili çok tatlı yandan olan resmi babasına nekadar benziyr.

    YanıtlaSil
  11. merhaba laçin hanım... öncelikle maşallah Nil'e... hem çok tatlı, hem de bir bebeğe göre anlattıklarınıza balkılırsa çok uslu ve akıllı:) benim merak ettiğim ilk yürüme çabalarındayken nasıl bir ayakkabı tercih ettiniz? ve ilk yürüme ayakkabılarını nerelerden almamızı önerirsiniz? bir de akşam muhallebisi hala veriyor musunuz ya da ne zaman kestiniz? iyi günler...

    YanıtlaSil
  12. Maşallah Nil'e nazarım deymesin.
    .Benim kızım doğduğundan beri uyku yüzü göstermedi maalesef..bizim hem uyku hem gaz hem emme sorunu vardı..40 günlükken emmeyi bırakmak istedi ben direndim 15 aya kadar emzirdim..buda bana düzensiz ve yanlış uyku alışkanlığı olarak geri döndü..ş
    şimdi hala uyku düzenimiz yok..gece 2 kere kalkar( bu eskiden 5 kez kalkma hatta uyumayıp gece 5 te yatma şeklindeydi) ama 18 aya kadar durumumuz gerçekten vahimdi..tükenmiştim artık yorgunluktan..şimdi daha iyiyiz.(.ha bu iyileşme kızımın uyku düzeninin olumlu değişiklik göstermesinden olmadı tabiki..benim yanıma alıp birlikte uyumaya alıştırmamızdan kaynaklı oldu..) ilk kalkmasında gece sütünü mutlaka içer sabaha kadar çılgınlar gibi döne döne uyur..tabi beni uyutmayarak...

    YanıtlaSil
  13. Tam yürümeden ayakkabı giydirmedim ben, evin içinde kaymasın diye deri patik giydi. İlk ayakkabısını burada yazmıştım.
    Muhallebi hiç vermedim, doktor gerek olmadığını söylemişti. Bir-iki kere denedim yemek yemediğinde hiç sevmedi zaten.

    YanıtlaSil
  14. Endişelerimde haklıymışım demek ki :)) Teşekkürler bilgi için.

    YanıtlaSil
  15. eşim diş hekimi sevgili laçin.bende bu konuyu merak etmiştim sordum eşime.kendi öğrenene kadar 3-4 yaşlarına kadar yani,macunsuz fırçalamak en doğrusuymuş.sonuçta macunların hepsinde kimyasal madde varmış ve atılması çocuklarda daha problemli sonuçlara yol açabilirmiş,hatta dişlerini sarartabilirmiş.süt dişlerindeki mekanizma ana dişlerden daha farklıymış.macunsuz fırçalamak,ama mutlaka fırçalamak gerekmiş,hem alışkanlık olması açısından,hem de dişlerinin ve diş etlerinin gelişmesini desteklemek açısından.:)

    YanıtlaSil
  16. rica ederim:)

    YanıtlaSil
  17. Nil'in taytına bayıldım, çok stil sahibi bir bebek maşallah :)

    YanıtlaSil
  18. O taytı ben yapmıştım, burada:http://lacintenel.com/2012/03/01/kurukafa-baskili-bebek-tayti/ var :))

    YanıtlaSil
  19. hemen yorumumu düzeltiyorum:
    becerikli annenin stil sahibi bebişi :) en kısa sürede bende deneyeceğim....

    YanıtlaSil
  20. Uzulme Lacincim, sen tatile gitmesen de degisebilirdi. Benim kizim da 4-6 ay arasi cok guzel uyurdu, sonra Turkiye'ye tatile gitmistik. Aradaki 7 saatlik farktan dolayi donunce uyku duzeni alt ust oldu ama duzelttik. Sonra disleri cikmaya basladi. Her disi ciktiginda ayni problemi yasiyoruz. Uykusu yine alt ust oluyor. Tam duzeltiyoruz, hoop yeni bir dis. Artik o kadar yoruldum ki hicbir yontemi denemek istemiyorum cunku iyice agresiflesiyor. Tum disleri ciksin o zaman duzeltiriz diye umuyorum.:) Simdi yine Turkiye'ye gidicez. Saat farki yine mahvedecek bizi ama bu sefer bir duzenimiz olmadigi icin korkmuyorum. Olmayan duzenin bozulmasi korkutmuyor cunku:) Benim tek tesellim saglikli olmasi ve buyudugunde cok akilli ve kolay bir cocuk olma ihtimali:) Allah saglik,huzur ve aile icinde buyumelerini nasib etsin, ne diyelim... Ama en ufak aksilikte anneligimi cok sucluyorum. Ben mi boyle hissediyorum yoksa tum anneler mi bu kadar hassas bilmiyorum ;/

    YanıtlaSil
  21. Laçin hanım fotoğraftaki Nil'in puma ayakkabıları kaç numara,nereden aldınız?cevaplarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  22. çalacağım o pijamayı oğluma haberiniz olsun:)

    YanıtlaSil
  23. O 20 numara, viaport' taki puma' dan almıştım. Dün limango' da da vardı kampanyası.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.