Cuma, Nisan 20, 2012

Kumaş Boyama : Jean Denemesi



Senelerdir giydiğim bir jean ceketim var, hatta tam olarak üniversite ikinci sınıftayken almıştım. O zamanlar Terkos pasajına falan sık giderdik okuldan sonra, bir de jean pardesü modası vardı. Bir süre pardesü halinde kullandıktan sonra bir terzide kısalltırmıştım aynı sene. Yani en az on senedir dolapta bu ceket.

Ama bir süredir hem yeşilimsi kirli yıkaması, hem de yıkanmaktan solmuş rengi hoşuma gitmemeye başlamıştı, ne yapabilirim diye düşünürken kumaş toz boyalarıyla boyamak geldi aklıma. Tencerede kaynatmaya veya çamaşır makinesinde boyamaya üşendim açıkçası, bir de sadece rengini kırmak istediğim için suya bastırıp boyamayı seçtim. Yarım kalmış orta mavi renginde toz kumaş boyası, biraz fikse, bir kaşık da tuz ekledim. Yarım saat boyunca arada karıştırarak beklettim, durulayıp makinede yıkadım. Arada hafif hareler olsa da istediğim gibi oldu. Tabii jean bu hareleri kaldırıyor ama başka kumaşlarda pek de güzel durmazdı.



Suya bastırarak boyama, bu şekilde renk kırmak, solmuş renkleri yenilemek için kullanılabilir. Büyük renk değişiklikleri için aslında çok tavsiye etmiyorum ama denenebilir de, bu elbisemi o şekilde boyamıştım. Dikkat edilmesi gereken birkaç şey var :

- Boyanacak giysiyi/ kumaşı mutlaka önce ıslatın, her yeri ıslansın.

- Boyayacağınız alan mümkün olduğu kadar büyük olsun. Çok büyük bir kova, küvet olabilir.

- Boyayı sıcak suyla eritip kovanın içindeki sıcak suya ekleyin. Tuz ve fiske koyun.

- Boyayacağınız giysiyi / kumaşı ekleyin ve arada karıştırın. Toz kumaş boyaları cildi hemen boyar, mutlaka eldiven kullanın.

- Bir- iki saat bekleyip (kumaşa göre yarım saatte de renk alabilir, benimkinde olduğu gibi) durulayıp yıkayın.

- Olay mahalini temizlerken :)) toz kumaş boyası vitrifiyeden, plastikten kolay çıkar ama tekstil ürünleriyle temas etmişse geçmiş olsun :)

16 yorum:

  1. Ben de geçenlerde solmuş siyah trençkotumu ve hırkamı boyadım toz boyayla makinede. Boyanın arkasında boya sabitleyici yazıyordu. Nereden bulunabileceği hakkında bir fikriniz var mı? Biz annemin bilgisine dayanarak yumuşatıcı gözüne sirke koyduk, boyanın sabitlenmesini sağlarmış. Gayet güzel oldu. Tek endişem beyazın üzerine giyilirse boyayıp boyamayacağı.

    YanıtlaSil
  2. Yeni gibi olmuş :) Geçen gittim Terkoz pasajına zara'da H&m 90-100 liraya satılan herşey 10-20 lira.. İnan o manzara karşısında ağladım.. Tekrar gitmelisin bence :)

    YanıtlaSil
  3. Yıllardır gitmedim, çok ters şu an bana.
    Ama hep öyledir orası.

    YanıtlaSil
  4. Sabitleyici denilen şey fikse diye geçiyor, o da aktarda satılıyor. Sirke de konuluyor sabitlemek için, doğrudur.
    Yıkandıysa giysiyi boyayacağını zannetmiyorum.

    YanıtlaSil
  5. yine iyi iş çıkarmışsın :)

    twitter'da paylaştığın şu bluzu nereden aldığını öğrenebilir miyim?

    http://distilleryimage0.instagram.com/a36ca5268a3911e181bd12313817987b_7.jpg

    YanıtlaSil
  6. trendyol' dan, Selucia kampanyasındaydı

    YanıtlaSil
  7. http://2.bp.blogspot.com/-KdxzQllGEWY/T42WRD1CYzI/AAAAAAAAn7g/x-gmpIqKDPI/s1600/sailor-nautical-rope-knot-bracelets-anchor-clasp-navy.png bunu seversiniz diye dşndm





    İ++İ

    YanıtlaSil
  8. Lacin konuyla ilgisi olmaya bisey dormak istiyorum. Kizim 6 ocak 2012 yani 3 aylik sen herhalde 3aylikken ek gidaya basladin yani meyve suyu ve yogurt ile. Nasil basladigini merak ediyorum? 3aylik cok erken degilmi? Doktorumuzla bu konuyu daha konusmadik

    YanıtlaSil
  9. [...] Kumaş Boyama : Jean Denemesi [...]

    YanıtlaSil
  10. Ben 4 aydan sonra kaşığa alıştırmak için başladım dr umuzun tavsiyesiyle. Sadece meyve püresi ve yoğurttan günde bir kere başladım. Sonra bir ondan, bir öbüründene çıkardım. Ama bunlar sadece birer kaşık.
    Doktorunla konuşmadan hareket etme bence.

    YanıtlaSil
  11. benim de eski klasik kesim kot montum var..evde dikiş makinamda var ama ufak tefek yenilemeler sökük dikme ve bebeğime kıyafet dikme dışında daha büyük projelere girişemedim daha :) ama onu hem kısaltıp hem daraltmak istiyorum Laçin..nası yapabilirim..Kolay bi yöntemi vardır inşallah..Fikrin var mı??

    YanıtlaSil
  12. Kısaltmak kolay ama daraltmak biraz zorlayabilir :((

    YanıtlaSil
  13. hıııı...çok teşekkürler cnm..ben onu gözden çıkardım biraz üstünde çalışıyım en iyisi :)

    YanıtlaSil
  14. hangi marka kullandınız? resmini çekip yollarsanız çok memnun olurum birde ne kadara aldınız?

    YanıtlaSil
  15. Benimde mavi kot ceketim var sizce siyah boyayla yapsam cok mu siyah olur hani hafif grimsi olsun istiyorum

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.