Pazartesi, Nisan 04, 2011

Bu Aralar

Bu aralar günler biraz zor geçiyor. Nil' in gündüz uykuları çok azaldı. Bu da benim gündüz hiçbir şey yapamamam anlamına geliyor. Ne bebek bakımına, ne temizliğe ne ütüye kısacası hiçbir şeye yardımcım olmadığı için bütün işler birikiyor tabii. (Bu şekilde olması biraz da benim kararım, yardım istemiyordum şimdiye kadar ama artık kendimi de düşünmem gerekiyor. Tek başıma herşeye yetişmem imkansız) Bir de şu "büyüme sıçraması" da denilen doymadığı, huysuzlandığı bir dönemden geçiyor.

Gündüzleri devamlı ilgi istiyor, üç aylık olmasına günler kala en sevdiği şey agu yapmak çünkü. Bütün günüm bu şekilde geçince akşama pilim bitmiş oluyor, erkenden uyuyorum. Gece uykuları da azaldı bu ara, bakalım bu hafta doktor randevumuz var aklımdakileri soracağım kendisine. Daha önce bazı arkadaşlarla paylaşmıştım, benim de bir sorunumdan ötürü ilaç kullanmam gerekti o da benim sütümü azalttı. Birkaç günüm kabus gibiydi. Buzluktakilerle takviye yaptım, son gün bir öğün mama vermek zorunda kaldım (doktorumuzun tavsiyesiyle). Yoruldukça daha da azaldı, azalınca moralim bozuldu, bu da yine kötü etkiledi tabii. Yani tam bir kabustu birkaç gün. Şimdi yavaş yavaş eski halimize geliyoruz, en kısa zamanda enerjimi tekrar kazanıp yine güzel şeyler yazmaya devam edeceğim.

36 yorum:

  1. ''büyüme sıçraması,'' olduğu dönemlerde :bebek doymuyor gibi geliyor ama 2-3 gün sabıra emzirmeye devam edersen annenin süt üretimi bebeğin ihtiyacına göre artıyor.mama verenler bebeğin doğmadığını hissedince süt miktarını artırıyor.emziren annelerin ise böyle bir adaptasyon süreci yaşaması gerekiyor....çok doğal

    YanıtlaSil
  2. Öyle yapmaya çalışıyorum, daha sık emziriyorum. Ama dediğim gibi şanssızlık tam da benim ilaç kullanmam gereken döneme denk geldi. Adaptasyon çok daha zor oldu o yüzden, şimdi yavaş yavaş normale dönüyor.

    YanıtlaSil
  3. bol emzir ama en önemlisi su içmek ve bol bol dinlenmek.. Bilgisayar başında, iş yaparak vs değil baya baya uyuyarak dinlenmek.. Yardımcı şart bana göre, en azından arada bir..Bu aralar..Eskiler nasıl yapıyordu dersen, ben dedim zamanında! , ya az emziriyorlardı ya da erken ek gıdaya geçiyorlardı genellikle.. Yada biraz hırçın çocuklar oluyordu niyeyse!!(annenin stresinden etkileniyorlardı çünkü) Bİr de motillium diye bir ilaç var, 2-3 aylık bebeklerde bile kullanılıyor şurubu, emziren annelerde süt artırma etkisi yapıyor..Doktorunla bir konuş istersen..Ben 7-8 aylıkken ara ara kullandım prof doktorumun tavsiyesiyle..Sen de bir danış istersen.. Başka sormak istediklerin varsa sorabilirsin..Biz çoğu dönemden geçtik çünkü..Ama mutlaka doktorunla da teyid et bence..Doktorların fikirleri de bebekler gibi farklı malesef ve bebeği takip eden doktora güvenmek gerek gibi geliyor bana,biraz iç güdülerine de tabiki..

    Neyse, çook öpüyorum seni,sevgiler
    Zerrin

    YanıtlaSil
  4. Canım benim Allah kolaylıklar versin. Aman herşeyi bir kenera bırak kendine dikkat etki sütün bol olsun:)

    YanıtlaSil
  5. Selam,
    Hakikaten çok kolaygelsin. Zor dönemler. Biz nasıl büyütmüşüz (10 yaşında oldu) bilmiyorum. Böyle bir dönemden yeni haberim oluyor. Biz birlikte büyüdük zaten derim hep, hakikaten doğruymuş :)

    YanıtlaSil
  6. Kolay gelsin, zor bi dönem bilirim, şöyle düşün bide, kendini daha iyi hissedersin belki, çalışmadığın için daha şanslısın. Ben tüm bunları tek başıma yapıp bide çalışıyorum.

    YanıtlaSil
  7. çok doğru, eminim daha zor. Ama çalışınca insan biraz olsun uzaklaşıyor. Bazen öyle düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Öyle, öyle. Kendime bakmam lazım biraz.

    YanıtlaSil
  9. Kitaplarda konulan bir ad bu :) Ben de ona yoruyorum şu an, bilinmese aslında "birkaç gün huysuzdu" deyip geçilebilecek birşey :)

    YanıtlaSil
  10. İşte o dinlenmeyi yapmadığım için oluyor zaten, doktorum da ona yoruyor. Annelerimiz nasıl yapmış ben de bilmiyorum, ben de bir cengaverlikle yaparım herşeyi dedim ama yavaş yavaş tükeniyorum artık.
    Aynen öyle doktora sormadan yapmıyorum hiçbir şey senin dediğini de sorarım.
    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Laçin çok geçmiş olsun. Geçen Pazartesi kalktık hiç sesi çıkmayan,sürekli gülen,agu diyen,kendi kendini oyalayıp uyuyan kızım çığlık çığlığa?? Kucağa alıyoruz duruyor? O zaman dedik iyi sancısı,ağrısı yok. Eşim dedi acaba büyükbabalar/anneler,halalar vs mi kucağa alıştırdı ondan mı? Ailemize gidiyoruz kime baksa,bizim dışımızda kimin kucağına gitse ağlıyor,ama nasıl!! Seside iyice yükselmiş! Bu defa eşim dedi,iyi çocuk rahat diye nazar değdi! :)) Bana söyleniyor herkese anlatıyorsun diye :)
    Gece huzursuz,gündüz huzursuz.Dedik yandık!Ve korktum açıkçası! Çok daha fazla emiyor neyse Salı akşamı çocuk doktoru olan yakın bir arkadaşımı aradık ve sağolsun anlattı.Büyüme sıçramasıymış.Anne babaya daha bağlı oluyormuş vs vs uzun uzun anlattı. Neyse biz bunu anladıktan sonra herşey daha kolay oldu.Derken C.tesi sabahı Melisa hiçbirşey olmamış gibi kaldığımız yerden devam etti. Ve bu dönem dönem olucakmış dedi. Dikkat edersen bununla birlikte yeni yeteneklerin olduğunu göreceksiniz dedi. Gerçekten de pazartesi'den beri agu'nun yanında dilini çeviripi daha farklı konuşmaya,daha sesli olmaya başladı. Dilerim aynı güzellikleri siz Nil'de de görürsünüz. ;)

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Lacin,
    Sessiz ve derinden bir takipçinim, seni çok doğal buluyorum ve takdir ediyorum. Maşallah da diyeyim hemen :)
    Ben de büyük temizlikler harici yardımcı almayanlardanım. Henüz bebeğim yok ama şimdi bile zor yetişiyorum işlere. Üstelik bir de evden çalışıyorum. Ev işleri gözümün içine bakıyor yani :) Zaten yapı olarak yapabilecek enerjim varsa mutlaka yapmalıyım bir işi ve kendim yapmalıyım, yardım istemek benim için hayattaki en zor şey sanırım :) Halim varken neden yardımcı alayım diye düşünüyorum, kendi işimi kendim yapayım. Bir de ev mutlaka düzenli olmalı, o konuda rahat bir tip de değilim. Anneme kızardım neden yardımcı almıyorsun da böyle ölümüne yoruluyorsun diye, ben de onun gibi oldum :)Ama gerçekten yorucu bir şey bu. Anneme ve arkadaşlarına bakıyorum, hepsi keşke zamanında enerjimizi o kadar harcamasaydık diyorlar, keşke dikkat etseydik kendimize. İlerde pişman olmamak için şimdiden dikkat etmek lazım. Hem insan psikolojik olarak da yıpranıyor. Mesela eşimle dışarı çıkacaksak ben iki saat boyunca deli gibi sağa sola koşturup mutfağı, banyoyu, evi toparlıyorum, 2 saat sonunda hazırlanmaya başlayıp, yorgunluktan gözüm döndüğü için de eşime patlıyorum :) İnsan kesinlikle bazı konularda daha rahat olmalı, kendine yüklenmemeli, enerjisini sonuna kadar harcamamalı. Senin şimdi bebeğin de var, kendine herkesten daha iyi bakmalısın, psikolojik olarak ve bedenen dinlenmiş olmalısın ki o da huzurlu bir bebek olsun.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  13. Yavaştan bizimki de başladı farklı şeyler yapmaya, demek ki onunla alakalı.
    Bir de biz yeni nesil çok inceliyoruz bence, annelerimiz bilmiyor mesela böyle şeyleri

    YanıtlaSil
  14. Ben de bunları söylüyorum kendime ama bir türlü hayata geçiremiyorum. İnsanın gerçekten önce kendine iyi bakması gerekiyor her durumda.

    YanıtlaSil
  15. Kolay değildir tabii. Zaten yapabilecek olsan bu kadar yorulmadan önce yapardın. Ama böylesi daha iyi düşünerek bir adım atmalısın. Zamanla her düzene alışılıyor. Muhtemelen iyi ki bu kararı almışım diyeceksin. Bence en çok zorlandığın iş hangisiyse onun için bir yardımcı almakla başlayabilirsin. Üzerindeki yük biraz bile azalsa her şey normale dönecek eminim.

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Lacin, uzun suredir izliyorum sizi. Muhtesemsin. Uzun yillar Norvec'te yasadim. Kucuk kizim Norvec'te dogdu. Sutum azalmaya baslayinca yaslica bir ebe, malt icecegi icmemi soylemisti. Gercekten cok ise yariyor. Elbette alkolsuz olanindan. Resmen bir patlama yasiyorsun. Elbette bol bol su icmeyi unutma.
    Sutun bol olsun. Buyume ataklari sekil degistirip degistirip karsina cikacak. En son ataga da ergenlik diyorlar;))). Bence yeni anneler buna alismaya calisin. Her huysuzluk yaramazlik degildir. Bazen cocuk kabina sigamiyor haberiniz olsun. Ama yine de anne olmak herseye deger.Hizla buyuyorlar, degisiyorlar.Her sene baska birine anne oluyorsun. Nerden mi biliyorum, 8 ve 18 yasinda iki kizim var da ordan;)))))
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Pet şişeşine yada su koyulan plastik şeyler var ya adı aklıma gelmiyor:)
    onun içerisine sıcak su koyup havluya sarıp göğüslerinize koayabilirsiniz günde 3-4 kere yapmanız sütünüzü arttıracaktır.Birde belkide biliyorsunuzdur bilinçli bir anne olduğunuzu düşünüyorum.emzirirken sağ gögüten başladıysanız ara verdiğinizde tekrar sağ göğsü verin ve sonra diğer göğüse geçin.Sebebi ise; çoçuğun emmesi ile ilk gelen süt protein içerikli oluyor daha sonradan ise yağdan zengin çocuğu doyuran süt gelmeye başlıyor 2.emişinde bu sütü almış oluyor.O yüzden bol yağlı sütü emdikten sonra diğer memeye geçirin.

    YanıtlaSil
  18. herşeyin üstesinden gelirsin sen
    yeterki canın istesin.

    YanıtlaSil
  19. merhabalar..
    ilk postlarınızdan beri takipteyim aslında, yıllardır yani..
    yorum yazmak bugüne kısmetmiş..
    sütünüzün azaldığını ve yorgunluğunuzu okuyunca dayanamadım,üzülmeyin..
    allah yardımcınız olsn bol bol sütünüz olsun..
    sütünüzle kalın..

    YanıtlaSil
  20. slm laçin,1 yıldır takip eidyorum seni,benimde 13 ocak doğumlu bir kızım var,hergünümüz farklı geçiyor ama asıl önemli ve sana msj yazmamdaki sebep süt arttırıcıc mucizevi formülü sneinle paylaşmak istemem...iki bardak süte bir tepeleme yemek kaşığı nişasta ekleyip ve isteğe göre şekerini ilave edip kaynatıp,içine bol ceviz kırığı ve yarım çay kaşığı tarçın (ki olmazsa olmazıdır sütü arttıranların,) ekleyip ister ılık ister sıcak içiceksin.ben bunu gece yatmadan yapıyorum çoğu geceler pijamamın göğüs kısmının tamamen süt ile ıslanmasıyla uyanıyorum düşün yani ertesi akşama kadar yetiyo bebişime sütüm.şiddetle tavsiye ederim çoğu kişi tarafından denenmiştir,sağlıkla kalın:)

    YanıtlaSil
  21. Sevgili Lacin
    Sutu artirmak icin caylari oneririm. Amerika da yasiyorum ve mothers milk tea marka cayi iciyorum. O kadar artiriyorki birkac gunde bir iciyorum. Istersen yollayabilirim.

    YanıtlaSil
  22. burada da still-tee var acaba aynı mı içeriği?

    YanıtlaSil
  23. benimki ilaç sebebiyle olduğu için bu tip formüller işe yarar mı bilmiyorum ama teşekkürler denerim. şimdi daha iyi zaten

    YanıtlaSil
  24. çok teşekkür ederim, senin kadar güçlü olabilsem keşke

    YanıtlaSil
  25. çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  26. teşekkür ederim değerli bilgiler için

    YanıtlaSil
  27. insan yorgunluktan arada duygusal patlamalar yaşayabiliyor, bugün bile daha iyiyim. Çok teşekkürler desteğin için.

    YanıtlaSil
  28. Bu ara daha iyi pek birşey yapmama gerek kalmadı ama yeni bir ilaca başlayacağım o da aynı yan etkiyi gösterir mi bilmiyorum. Malt içeceğini biliyorum ama kilo yapar diye açıkçası denemekten kaçındım :)

    YanıtlaSil
  29. Lacin, still tee inanılmaz arttırıyor sütü ama bir süre sonra çok fazla arttırdığından bebek tek göğsü bitiremez hale geliyor ve ilk süt son süt dengesi bozuluyor. Son sütü ememiyor çoğunlukla. Bu çayı kullanabilirsin ama çok fazla ve sürekli kullanmanı tavsiye etmem deneyen biri olarak. Onun yerine aynı cins rezene çayını öneririm. Bir de bal çok yaradı bana. Aynı büyüme atağı dönemlerini atlattık biz de yakın zamanda.

    YanıtlaSil
  30. laçincim uzun suredır takıp edıyorum ve vakıt buldukca yazmaya calışıyorum..oncelıkle benımde 1 aylık bebıkım var ve bızımde huyumz degıstyı uykuları azaldı zor dalıyor ve hemen uyanıyor....ınsallah duzelır cunku annemle baksakta zombı gıbıyım..sutun azalmasına canını sıkma benım ılk 2 gun gelmedı maltlar caylar kefırler dere otları hergun bunların hepsını ıctım aralıksız..ancak bunye meselesı emınım cunku en yakın arkadasımın fıskırıyor boyle beslenmesede....ben once emzırıyorum ve ardından anne sutu(mılupa)beslıyorum..sarılık rıskımız oldu dıye mama takvıyleı gıttık ılk 1 hafta ve oyle devam edıyoruz once emzırıyorum ardından takvıye...mama verıyorum dıye sakın uzulme sımdıkı mamalr ınanılmaz ıyı..keza bız pırınc unlarıyla buyumedık mı..anne sutu ıle buyuyen bebekten daha saglıklı bebekler var etrafımda mama ıle beslenen..cunku onceden hersey doğaldı anne sutude yarıyordu sımdı hersey sentetık ve sutumuz kımbılır eskılere gore nasıldır..ılk sutu verdık sanslıyız..kolosturumu asıyı aldı bebıklerımız...lutfen canını sıkma allah baska dert vermesın saglıklı olsunlarda mama ıle emerek farketmez...sevgıyle kalın...

    YanıtlaSil
  31. ben iki çocuk annesiyim küçük kızım iki yaşında en önemlisi de onu dğurduktan sonra kesinlikle emzireceğim demiştim çünkü büyük kızım 3 aylıkken emmeyi bıraktı benim küçüğünde uyguladığım yöntem gündüzleri sürekli emzirdi senin dediğin gibi gece uykusu azaldı sadece geceleri milupa mama verdim gündüz sürekli emzirdim kendim de humana still tee çayını içtim çok büyük faydasını gördüm sütüm bollaştı gece düzenli mamasını verdiğim haldebir buçuk yaşına kadar emdi en önemlisi de arkadaşların dediği gibi düzenli uyku bol sebze su ve humana stell tee çayı şiddetle tavsiye ediyorum

    YanıtlaSil
  32. birde yardımcı almama konusunda biraz da tedirgin olmamızdan kaynaklanıyor.mesela banyoda temizlediği bezle mutfak tezgahını silerse yada kirli suyu dökmeden temizliye devam ederse endişesi var.arkasından gezeceksek bir anlamı yok.böyle makul fiyatlara çok hijyenik temizlik yapan biri bulursam hiç düşünmem aslında....o kazandığım zamanı ne güzel değerlendiririm

    YanıtlaSil
  33. still tee den kullanıyorum ama üç günde bir falan ancak aklıma geliyor. Ben hiç dolu bırakmıyorum süt birikmesi yaşadığımdan beri mutlaka sağıp boşaltıyorum bebek emdikten sonra. Sonra o sütü de veriyorum.

    YanıtlaSil
  34. Ben de aynı şeyleri ilk bir iki hafta yaşadım, merak etme sütün yerine gelmesi altı haftayı alıyor. O dönemler takviye olarak verdim mama, sonra zaten gerek kalmadı.
    Ben ve kardeşim o dönemlerde bile mamayla beslendiğimiz için karşı değilim mamaya tabii ki. Kolaylıklar diliyorum sana :=)

    YanıtlaSil
  35. Bizim doktor da süt azalması dönemlerinde gece mama takviyesini tavsiye ediyor. Böylece dinlenmeye zamanın olur diyor.
    En iyisini yapmışsın sen de, inşallah ben de gerektiği kadar emzirebilirim.

    YanıtlaSil
  36. benim kızım 15 aylık ve çok güzel emiyr bende aynı sıkıntıları yaşadım moral huzur çok önemli kendini çok kasma kasıldıkça azalıyr çünkü humanayı bende kullandım. günlük nerdeyse 5 litre sıvı aldım sebze -et yemekleri de yanı sıra tabi.6 aya kadar hep tek başımaydım sonra kayın validem geldi yanıma işe başladım.inan sütüm dahada arttı çünkü işte kafam dağılamaya başladı kızımı özleyerk geliyrdm evde yardımcı olan biri olduğu iç,n kafamdaki işllerin bir çoğu kendilğinde ortadan kalktı rahatladım kızımla verimli zamn geçirmye başladı havalar güzelleştği içinde her güneşte dışarı attım kendimi.moral çok önemli kendini üzme inan yaşadığın sıkıntıları bilinçli annelein hepsi yaşıyr öyle yada böyle.annem 6 çocuk annesi doğurmuş doyurmuş salmış sokağa ee büyükler var tabi yanında dert etmemiş güvenlikerini bizim gibi değillerki herşey dert bizde hatta öyle oluyrki bazen duygusal patlamalardan bebeklarimiz bile nasibini alıyr evdeki huzursuzluğu hissediyrlar.o nedenle kendine vakit ayır arada babnnesine bırak dışarı çık mağazaları gez temiz hava al en güzeli kendin için bir kahve söyle iyi gelceğini düşünüyrm çok yeteneklisn bununda üstesinden gelceksidr.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.