Salı, Kasım 20, 2012

Kumaş ile Duvar Kaplama


Öncelikle bu yazıyı yazmam maalesef planladığımdan çok daha fazla zaman aldı. Bu kumaşla ilk kapladığımda bir-iki hafta sonra da çerçevesini bitirmiş olup bitmiş haliyle yazmayı düşünüyordum. Çerçeve için düşündüğüm ahşap çıtaları yapı marketlerde bulamadım, kapı pervazı diye satılan profilli ahşaplardan almak istedim. Ama ham olacaktı, onu beyaza boyamak gerekiyordu, 10 metretül gibi bir metraj çıkıyordu ve olmadı :) Dün de kumaşçılarda benim kumaşın aynısının devamını görünce planı tamamen değiştirip kalan kısmı da kumaşla kaplayıp büyük duvarı bitirdim. Yaklaşık 10 m2 gibi bir alanı (4m uzunluk x 2,5 m yükseklik) kaplamış oldum.
Kumaşla duvarı kaplamak duvar kağıdı yapıştırmaya benzese de ince kumaş yapıştırıcıyı emip daha çok hareket imkanı sağlıyor ama bir yandan da buruştuğu için biraz zorluyor. Yine de üç saatlik bir çalışmayla 10 m2 çok rahat kaplanabilir.

Yapıştırıcıyı Hazırlama :

Benim yapılışına ve yapıştırıcısına baktığım yer bu siteydi. Yapışıtırıcı için mısır nişastası ve suya ihtiyacınız var. Sitede 3/8 cup mısır nişastasını az suyla eritip üzerine 4 cup kaynar su ekleyip beraber pişirin diye yazıyor. Ben dün 1 bardağa yakın mısır nişastasının üzerine tencerenin ağzına kadar su koyup öyle hazırladım. Nişastalı yapışıtırıcıda suyun oranı sadece yapısının biraz da koyu veya cıvık olmasını sağlıyor benim anladığım kadarıyla. Ama yapı genel olarak jöle kıvamında oluyor, aklınızda olsun. Tencerede karışım kaynadıktan sonra altını kısıp koyulaşana kadar karıştırın, koyulaşınca da ılınması için bir kenarda bekletin.
 

Kumaşı Hazırlama :

İnce kumaş seçmenizde fayda var, ince poplin veya terikoton tarzı olabilir. Benim kullandığım oldukça inceydi, arkası hafif görünecek kadar.
Kumaşı ben boyuna kullanmayı tercih ettim. Yani kumaşın eninde (1,5 mt) ve duvar yüksekliğinde (süpürgeliği düşünce 2,5 mt) parçalar kestim. Tabii ki duvardaki yamuklukları hesaba katarak bir 5 cm kadar fazla kesmekte fayda var. Bu parçaların yanlardaki bitiş kısımlarını kestim. Böylelikle 7,5 metrelik kumaşla yaklaşık 4,5 metrelik duvarı kaplayabilirsiniz. Siz kendi yerinize göre bu ölçüleri değiştirin.

Kaplama :

Yapıştırıcı oda sıcaklığına gelince kaplamaya başlayabilirsiniz. Öncelikle tavana yakın yerlerde duvara büyük fırçayla yapıştırıcı sürün. Kumaşın eni kadar sürmeniz gerekiyor. Kumaşı soldan başlayarak yapıştırın ve sağa çekerek düzeltin. Kumaşı üstten başlayarak sabitleyince ben devamını yapıştırıcıyı üstten sürerek hallettim. Kumaş ince olduğu için yapıştırıcıyı üstten sürseniz de tamamını emecektir. Bir yandan fırçayla sürerken bir yandan da diğer elinizle sıvazlayarak düzgün bir şekilde yapışmasını sağlayın. Yapıştırıcı 12 saatten önce kurumayacağı için çalışmak için zamanınız var. Söküp tekrar yapıştırabilirsiniz.
 
İlk başladığımda (aylar önce) bir bulanık fotoğraf çekebilmişim
 
Üstten alta doğru çalışın ve benim gibi büyük alan kaplayacaksanız ikinci parçayı yapıştırırken desenlerin tutmasına dikkat edin. Yapıştırma işlemi bitince tavan birleşimi, süpürgelik birleşimi gibi yerlerdeki fazlalıkları bir maket bıçağıyla kesin ve temizleyin. Ben kalan yapıştırıcıyı da üstten tekrar tüm kumaşa sürmeyi tercih ettim.
 
Kuruması 1 gün (şimdi evler sıcak olduğu için 12 saat gibi sürüyor). Kuruduğu zaman kumaş sertleşecek ve sağlamlaşacaktır.
 
Bu nişastalı yapıştırıcı eskiden bu yapıştırıcılar yokken çok kullanılan bir tarifmiş. Özellikle kağıt, karton gibi şeyleri iyi yapıştırdığı için çocukların işlerinde kullanılırmış. Ayrıca daha az nişasta ve daha çok suyla sulu bir karışım yaparsanız bu da ütü kolası olarak iş görüyor, çünkü kumaşı sertleştirme özelliği var. Aklınızda olsun :))
 
 

73 yorum:

  1. GARÇEKTEN MUHTEŞEM BIR ÇALıŞMA OLMUŞ ILK DEFA BÖYLE BIR ŞEYLE KARŞıLAŞTıM.
    KÜÇÜK BIR ODAM VAR ORADA DENEYEBILIRIM

    ÇOK TEŞEKKÜR EDERIM :)

    YanıtlaSil
  2. bununa ilgili tek endişem acaba kalıcılıgı nasıl olurdu, sen yapalı aylar oldugu için kumaşın duvara tutmama ihtimali kalmadı. Harika olduuu emeğine sağlık blogdaşım açılay staylaa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aylardır duruyor, hiç problem olmadı.
      Sağol canım :))

      Sil
  3. harika olmuş gerçekten.emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Küçük Nil varken böyle bir projeyle nasıl başa çıktın bilmiyorum. Çok beceriklisin, nazar değmesin, maaşallah. Süper bir çalışma.
    Yalnız bu herkesin yapabileceği bir şey değil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nil' le her şey zor zaten ama imkansız değil :) Bir yolunu bulup yapıyorum.

      Sil
  5. harika olmuş :) süper fikir

    YanıtlaSil
  6. süper süper süper.kağıt kaplamakla ben burda ekol lmuşken bıde umaş kaplsam varya..off...aklın başka çalışıo senın sevıyorum seni:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) teşekkür ederim. Aklıma birşey takılıyor ve bunu araştırıyorum, benim icat ettiğim şeyler değil bunlar.

      Sil
  7. yaaa vallaaa söylenecek söz yok süperrr bende hemen uygun bir kumaş bulup satın alıp hemen faliyete geçirmek istiyorum .. senden fikirde almak istiyorum duvarlarım koyu gri rengi eşyalarımdada griler ve kırmızıklıklar bejler hakim ben şimdi içinde sarılıklar bulunan bir kumaşmı alsam yoksa yine kırmızılıkları barındıranmı evimiz fazla güneş almadgı için basıkk oldu :( aydınlatmak istiyorum help me plaseeee :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aydınlatmak istiyorsan daha açık renklere gitmen lazım o zaman. Sarılar böyle renkleri söyleyince olmazmış gibi geliyor ama görmek lazım.

      Sil
  8. mükemmel olmuş :) ve de çok orjinal benim sorum acaba çıktığı zaman nasıl oluyor arkasında iz bırakıyormu ve de kalıcılığı ne kadar :)

    Çok hoş olmuş cidden çok beğendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orijinal sitede iz bırakmadığı yazıyordu. Ben de önce daha küçük desenli bir kumaşla yapmıştım öyle belirgin bir iz kalmadı

      Sil
  9. Süper görünüyor, sen anlatırken kolaymış gibi görünüyor ama iş başa düşünce bilemiyorum hani :)) yine de emeğine sağlık, çok hoş bir çalışma olmuş.

    YanıtlaSil
  10. harika fikirmiş keşke duvar kağıdı kaplamadan önce görseydim :)
    maliyet açısından kağıda göre nasıl oldu?

    YanıtlaSil
  11. Ben de bekleyenlerdendim çok açıklaycı bir yazı olmuş,eline sağlık... Bir de, sorması ayıp maliyeti ne tuttu acaba kumaşın ? :)

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel bir çalışma olmuş elline sağlık..

    YanıtlaSil
  13. ELLERİNE SAĞLIK MÜKEMMEL OLMUŞ, HERKES YAPAMAZ BU ÇALIŞMAYI ÇOK ZOR.

    YanıtlaSil
  14. Teşekkürler duvar kağıtlarında kullanılan yapıştırıcı bebeklere zararlı olabilir diye, sonra cin malı olmayan duvar kağıdına 2 kat fiyat vererek duvar kaplıyordum ama bu en içime sinen oldu :) çünkü kimyasal olmayan bir yapıştırıcı var harika.....
    daha önce hiç duymamıştım :)
    bunca yıl seni takip etmekte pek çok haklı nedenim var :)
    sevgiler Nile ve sana
    ***

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hiç kimyasal olmaması ve kokusunun da olmaması büyük avantaj.

      Sil
  15. Merhaba yağtığın karışım duvar kağıdını da yapıştıryor mu acaba. Evde bol miktarda kağıdım var da...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapıştırır gibi geliyor bana ama denemedim hiç.

      Sil
  16. Laçin aklımatakılan bi kumaşın ek yerleri ? üst üste gelen yerler nasıl oluyor? Kumaş olarak her kumaş olabilirmi mesela su metre ile satılan ikea kumasları gibi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kumaş ince olduğu için sorun olmuyor. Fotoğraflarda var mesela ama hiç gözükmüyor bile, ancak çok yakına gidilince anlaşılıyor.
      İkea' nın ince kumaşları olur ama döşemelik gibi kalın olanlardan olmaz.

      Sil
  17. Harikasın Laçin çok güzel ve başarılı bir çalışma bundan önceki postlarında önünde bir kıyafetle poz vermiştin ve ben arka planda dedim ki evindeki duvar kağıdı çok güzelmiş nerden aldı acaba diye hayıflanmıştım:) böyle olacağını bilseydim sana muhakkak sorardım , ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski duvar kağıtlarına benziyor evet, bana da nostaljik geldi o yüzden :))
      Teşekkür ederim.

      Sil
  18. ^^ babam küçükken evde bant ya da uhu kalmadığında kitap kaplarındaki yırtıkları, yenilemeyi hep bu karışımla yapardı, bizde kardeşimle gülüp, alay ederdik. bu tip şeylere yaradığını idrak edememişim sanırım o yaşta :) aslında çok yaş almış biri de değilim :) aklımın köşesine baba yapıştırıcısını duvar kaplama olarak not ettim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kayınpederimden aynı şeyi duydum :) Sanırım bir çoğumuzun anne-babasının bileceği kadar eski bir yöntem bu :))

      Sil
  19. ELİNİZE KOLUNUZA SAĞLIK :D VE AYNI ZAMANDA MAŞALLAH :D

    semforever-semforever.blogspot.com

    YanıtlaSil
  20. Harika olmuş!! Fotoğrafların için çok güzel bir arka plan:) Bu duvarın önünde çektiğin fotoğraflar daha çok hoşuma gidiyor:)

    YanıtlaSil
  21. Maşallahh sana Laçincim, Nille bukadar vakit alan işlerin bile üstesinden geliyorsun, bende sürekli terapi niyetine bişeyler yapmaya çalışıyorum ama Çınardan nekadar vakit bulabilrsem artık:)
    Duvar süpper olmuş emeğine sağlık, bizede çok güzel fikir verdin teşekkürler..

    YanıtlaSil
  22. Bir kadın olarak, erkeklere mal olmuş bir işi hem de kendi yaratıcılığınız ile yaptığınız için ayrıca tebrikler.

    YanıtlaSil
  23. şahane olmuş, renkler de harika :)

    YanıtlaSil
  24. Cok güzel olmus Lacin, ellerine saglik ;)

    YanıtlaSil
  25. çok çok güzel olmuş tebrikler .aymı yapıştırıcıyı içine jelatin katarak bizde yazı yapıştırmak için tezhibte kullanıyoruz yapışkanlığı arttırır ve yapışma süresini kısaltır sanırım bu iş içinde jelatinin zararı olmaz :)sevgiler

    YanıtlaSil
  26. bu duvarın önündeki fotoğrafları görüp ne şahane bi duvar kağıdı diyordum hep ki kumaşmış.çok çok da güzel olmuş.güle güle kullan :)

    YanıtlaSil
  27. Laçincim çok ama çok güzel olmuş..ellerine sağlık..bayağı da vaktini almış anlaşılan..
    özellikle neden kumaş seçtiğini duvar kağıdı seçmediğini merak ettim :)..istediğin deseni mi bulamadın? yoksa kumaş olmasını duvarın hava olabilmesi için mi tercih ettin?

    YanıtlaSil
  28. Kumaş seçimin de kaplama da harika.Ama şunu merak ettim;daha sonra sıkıldık,bu kumaş çıktığında(nasıl çıkıyor)iz kalıyor mu ?

    YanıtlaSil
  29. Çok şık olmuş gerçekten. Ellerinize sağlık. fotograflardan duck tarzi kumaşlar gibi duruyor. Acaba kumaşı nerden aldiniz? Paylasirsaniz çok sevinirim.. Beni çok eskilere götürdü bu desen. .sevgiler...

    YanıtlaSil
  30. her yaptığınla süpersin maşallah diyorum canım

    YanıtlaSil
  31. BENDE YAZINI ANCAK OKUMA FIRSATI BULABİİDİM LAÇİN.GERCEKTEN ÇOK BAŞARILI Bİ ÇALIŞMA..DENEMEYİ DÜŞÜNÜORUM.
    AMA SENİN KADAR BAŞARILI OLABİLİRMİYİM BİLEMİYORUM DOĞRUSU..
    ELLERİNE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
  32. Sevgili Laçin,
    Mail ile sorduğum soruma bu kadar güzel ve detaylı bir yanıt verdiğin için sana çok teşekkür ederim. Ellerine ve emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  33. Çok güzel olmuş gerçekten ben de aynı yöntemle oğlumun odasına duvar sticker'ı ağaç yapmıştım. http://baybarslavals.wordpress.com/2012/05/31/diy-duvar-stickeri/

    YanıtlaSil
  34. süper bişey yapmışsınız çok heyecanlandırdı beni kalkıp tüm evi kaplayasım geldi ama kendime hiç güvenim yok çünkü bu tarz işlerde çok beceriksizim...bu arada yeni yaşınızı sağlıkla mutlulukla sevdiklerinizle geçirmeniz dileğiyle

    YanıtlaSil
  35. Harika olmuş, bu yapıştırıcıyı ilk defa duydum. Çevre dostu olmasına bayıldım. Ben de salonum için heveslenmeye başladım şimdi ;)

    YanıtlaSil
  36. çok güzel olmuş, ellerinize sağlık, güzel günlerde kullanın.. yalnız kafama takılan bir konu var, temizliği nasıl yapılacak bu duvarın, yapıştırıcı silmeye dayanıklı mıdır? bir de bu yapıştırıcıyı kumaş ile kutu kaplamada kullanabilir miyiz sizce??

    YanıtlaSil
  37. Merakla beklediğim çalışmandı bu. Kumaş seçimi harika. Ben de düşünmeye başladım şimdi acaba becerebilir miyiz diye.
    Ellerine sağlık gerçekten. Küçük bir çocukla olduğun için şaşırılması gereken birşey böyle işlere girmen ama en çok bu yönün hoşuma gidiyor. Mutlaka kendin için ve planların için çocuğu bahane etmeden fırsat yaratabiliyorsun. Çok güzel birşey bu.

    YanıtlaSil
  38. Çok güzel olmuş gerçekten ama merak ettiğim bir şey iki parçayı yanyana yapıştırdığımızda kumaşın kenarları dikili olmadığından atmalar olabilir onun önüne nasıl geçebiliriz? Sevgiler...
    ! •• Değerlendiriyorum ve Paylaşıyorum •• !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. atma olmuyor çünkü yapıştırıcıyı kumaşın üzerine de sürdüğüm için iyice sertleşiyor, tabiri caizse kazık gibi oluyor yani.

      Sil
  39. Fotoğraflarda gördüğüm bu güzel duvar kağıdını nereden bulabilirim? derken kumaş olduğunu öğrenince çok şaşırdım.Müthişsiniz...

    YanıtlaSil
  40. çok güzel umarım bende yapabilirim

    YanıtlaSil
  41. Çok güzel olmuş, elinize ağlık.
    Bu yapıştırıcı tahta bir dolabı kumaş ile kaplamada da kullanılabilir mi acaba, fikriniz var mı?

    YanıtlaSil
  42. dün duvar kağıdı ile antreyi kapladım artanlarıyla napsam diye bakınırken gördüm çok güel olmuş elinize sağlık. demek ki nişastalı yapıştırıcı ile slında birçok nesnenin üzeri kumaş kaplanabilir. çok güzel fikir, ben duvara cesaret edemem ama küçük şeylerde deneyebilirim:)

    YanıtlaSil
  43. benim merak ettiğim temizliği nasıl oluyor mesela kalem boyası silince çıkar mı? Bi de odamın duvarları mavi renk ince kumaş alırsam arkadan mavi kendini belli etmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duvarın açık renk olması gerek yoksa rengi belli olur.

      Sil
  44. Duvardan çıkartmak istediğimizde kolayca çıkarabiliyormuyuz bir de rutubetli duvara uygulamak doğru olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet rahatça çıkıyor, denedim. Ama rutubetli duvarda tutmayabilir diye düşünüyorum.

      Sil
  45. Selam ben kahve çuvaline fayans a yapıştırmayı düşünüyorum?ne dersiniz?kalın ve yüzey kaygan?

    YanıtlaSil
  46. Nasıl yani �� yapıştırıcı olarak nışasta ve su mu kullandınız sadece başka ek bir ürün yok mu içinde ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka hiçbir şey yok evet. Kimyasal yapıştırıcı olmadığı dönemlerden kalma bir tarif bu.

      Sil
  47. lacin hnm DUCK kumas yada poplin kullanabilirmiyiz acaba ?

    YanıtlaSil
  48. Laçin hnm duck kumaş yada poplin veya pazen gibi umaşlar kullanabilirmiyiz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kumaşın biraz ince olması lazım, poplin belki olabilir ama duck kalın gelir

      Sil
  49. Laçin hanım stor perde kumaşı​olur mu acaba?

    YanıtlaSil
  50. Stor perde kumaşından olur mu acaba

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.