Çarşamba, Ekim 08, 2008

iş görüşmeleri


Birkaç gündür iş görüşmelerine gidip duruyorum. İyi geçenler de var, kötü geçenler de. İnternette “iş görüşmesine giderken ne giymelisiniz, nasıl davranmalısınız” gibi birçok makale var. Ama işverenler için hiç yok. Ben yazayım dedim (işverenlerin hiçbirinin dikkate alacağını sanmasam da)
- İş görüşmesine gelenlere bir “merhaba” ve tebessümü çok görmeyin.
- Bütün görüşme boyunca önünüzdeki kağıtalara (bu cv olsa da) bakmayın.
- Karşınızdaki kişi konuşurken en azından bakın, dinlemiyorsanız da dinler gibi yapın.
- Ve lütfen randevu saatinde görüşmeyi yapmaya çalışın.
Benim şu beş-altı görüşmede yaşadıklarım aslında bunlar. Bir kere bile gülmeyen asık suratlı insanlar, on dakika erken gittiğim görüşmeye randevu saatinden yarım saat de geç alınmam, konuşma boyunca birkez bile yüzüme bakmayan işverenler.
Tabi şöyle de bir gerçek var, iş görüşmesine giden kişi bu tarz davranışları da bir bakıma kabul etmiş sayılıyor. İş görüşmesine geç giderseniz o işe alınmayacağınız kesindir ama iş görüşmesine saatinde gidip baya uzun süre bekletilirseniz, kapıdan çıkıp gitme hakkınız var mıdır? Siz özenli bir şekilde, kıyafetinize çeki düzen verip gittiğinizde karşınızdaki kişi en paspal haliyle, saç baş bir yerde sizi içeri alırsa ona “bu halin ne”demeye hakkınız var mıdır? Veya o size önceki işinizde neler yaptığınızı anlattırıp lafı “deneyimiz eksik” e getirirken siz onların işlerini beğenmediğinizde “siz de doğru düzgün birşey yapamamışsınız” diyebilir misiniz?
Tabi herkes böyle değil, bir görüşmemde bunların hiçbiri yoktu. Benim özelliklerim de iş için yeterliydi. Bu yüzden hayırlısıyla pazartesi günü işsiz olmaktan kurtuluyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.