Salı, Ekim 02, 2012

Biye Yapımı


Biye, birçok değişik amaçla kullanılabilen, temel olarak verev kumaş parçalarının birleştirilmesiyle oluşturulan şeritlerdir. Hazır olarak saten veya koton biye bulabilirsiniz, daha da güzeli istediğiniz kumaştan kendiniz yapabilirsiniz.
Bu iş için biye yapma aparatları da satılıyor ama son aşamada ütülerken yardımcı olması dışında bir işe yaramıyor, bence gerekli değil.
Biye yapmak için kullanacağınız enin 4 katı eninde verev kesilmiş şeritlere ihtiyacınız var. Verev kesmek için kumaşın en ve boyundan aynı ölçüleri alıp cetvelle birleştirin. (Geometri bilgilerinden yola çıkarsak bir eşkenar üçgen çizin.) İlk 45 derecelik çizgiyi çizdikten sonra istediğiniz kalınlıklarda çizerek şeritleri arttırın.


Benim kullanacağım biyenin oldukça kalın olmasını istediğim için 12 cmlik şeritler kestim. Yani biyenin bitmiş hali 3 cm oldu.


1. Kesilen şeritleri birbirine dikin. Fire vermemek için verev kesilen uçları şekildeki gibi birleştirin.
2. Uzun şerit oluştuktan sonra öncelikle ikiye katlayıp ütüleyin.
3. Sonra bu katı açıp oluşan ütü çizgisini baz alarak iki yandan içeri katlayın ve öyle ütüleyin.
4. Son olarak da tekrar üstüne katlayın ve ütüleyin. Ütülerken bir yandan da  sararsanız hem açılmaz hem de daha rahat ütüleyebilirsiniz.
Hazırladığım biyeyi nasıl kullanıp diktiğimi de anlatacağım.

23 yorum:

  1. ne güzel anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
  2. Güzel paylaşım olmuş canım,teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. Bu defa anladım gibi, şu verevine kesme olayına aklım ermiyordu, o da tamam :)

    YanıtlaSil
  4. iyi oldu bu tşk ler laçheen. zaten hazırlarda içine giren kısmı dar oluyor.

    YanıtlaSil
  5. Yazacağım şey konuyla hiç alaklalı olmayacak; evlilik yüzüklerimiz aynıymış!..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle mi :) 5 sene olacak bizim, inanılmaz rahat yok gibi

      Sil
  6. Annem istenen kalınlığa göre iki kat dikiş paylı kesip diktikten sonra çengelli iğneyle tersine çevirip ütüler, ama ince biyeler için yapıyordu tabi kalın için sizin anlattığınız çok mantıklı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da güzel yöntemmiş, şifonlarda falan kullanılabilir

      Sil
  7. süper, çok teşekkür ederim ayrıca :)

    YanıtlaSil
  8. kumaş çok güzelmiş.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    sitenizi yaklaşık 4 gündür deyim yerindeyse hatim ettim gerçekten çok güzel bir anlatımınız var birde çok zevli şeyler yapıyorsunuz...
    ben 12 yıldır moda tasarımcılığı yapmaktayım çok iyi markalarda çalıştım dünyanın en iyi okullarından birinden mezunum ve şimdi birazcık ara verdim kendime dikiş makinası aldım ve blogları araştırmaya başladım kim ne dikiyor diye ve size hayran kaldım gerçekten içinizde birşeyler var çünkü bu yaptıklarınızı biz teksitilciler olarak yapıyoruz ama bir mimar için bu kadar detaylarla uğraşmak bu kadar dikim tekniği kullanmak gerçekten inanılmaz tebrik ederim sizi umarım bir gün gerçekten tanıma fırsatı bulurum sizi... Sevgiler,sibel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel hanım çok teşekkür ederim öncelikle. Çocukluğumdan beri çok seviyorum ve çok araştırıyorum. Terzimin tepesine dikilip izliyorum mesela.
      Beğenmenize çok sevindim :)

      Sil
  10. kumaşınız da çok güzelmiş, anlatımınıza laf yok. mimar olmanın da katkısı var tabi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlaşılır olmuştur inşallah, teşekkür ederim.

      Sil
  11. Laçin ellerine sağlık valla çok güzel anlatıyorsun insan daha da dikmek istiyor bişey sormak istiyorum bu biyeyi makinede nasıl dikebiliriz biye aparatı olmadan da olur mu ?

    YanıtlaSil
  12. laçin hanım merhaba,
    ben kumaşları nereden aldığınızı sormak istiyorum ümraniyeden aldığınızı okuyorum ama tam olarak neresindedir bu kumaşçılar bir tarif edermisiniz :)
    yatak başlığım için döşemekil kocaman çiçekleri olan bir kumaş bakıyorum ama istediğim kalite ve doğallıkta bir kumaş bulamadım ne eminönü ne diğer döşemecilerde şansmı birde orada deneyeyim :)

    YanıtlaSil
  13. süper bir şey çok teşekkürler... bir matematikçi olarak izninizle,yanlış anlamadıysam bir şey düzeltmek isterim. İlk üçgene eşkenar üçgen demişsini. eşkenar değil de ikizkenar dik üçgen olacak değil mi. Kumaş köşesi 90 derece olduğuna göre..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.