Pazartesi, Temmuz 11, 2011

Haftasonu - Kına



Bu haftasonu da yine düğünümüz vardı, bu seferki sünnet düğünü. Cumartesi yola çıktık, akşam düğünü yaptık. Pazar günü de eve döndük.

İkimiz olsak bir şey değil ama Nil böyle programlarda çok yoruluyor, ama katılmamız gerekiyor. Davul zurna eşliğinde uykuya dalan, on kişiyle aynı evde olunca devamlı uyanan ama zor da olsa dalıp sabaha kadar uyuyan bir bebek o. Orada yine gündüz uykusu şaştı, kalabalıkta tabii ki uyuyamadı. Neyse ki çok mutluydu, herkesin kucağında gezip onlara gülücükler attı. Orada ilk defa çorba içti ve çok sevdi.

Düğünde kına da yakıldı, bu sefer gidip ben de aldım biraz. Avucuma parmağımla N harfi çizdim, güzel de tuttu. Kız bebeklere 6 ay kınası yapıldığını duydum, bilen var mı?

20 yorum:

  1. allahım parmaklara bakkk..

    ya uykularının bozulması beni çok üzüyor, bizimki hastalıktan sonra hala toparlayamadı..

    YanıtlaSil
  2. evet canım ben de duydum ama ben ilk duyduğumda şnu demiştim : yuh yaa,hep bu kadın milleti uyduruyo bu saçma adetleri..bence son derece saçma , birçok adet gibi. nil çok tatlı bi bebek maşalh, ara sıra resim eklersen çok sevinirim, belki bebek yapasım gelir:)) hihihiii

    YanıtlaSil
  3. Maalesef düzenleri bozuluyor hemen. Aynen ben de çok üzülüyorum uykular bozulunca.

    YanıtlaSil
  4. Çoğu adetin bir mantığı yok ama ben öğrenip yapmak istiyorum. Bu tarz şeyleri yaşatmayı seviyorum çünkü.

    YanıtlaSil
  5. benimde kızım 6 aya çok yaklaştı yapmayı düşünüyoruz annemle 40 mevlütüde yapmamıştım havalar soğuk gripli çok diye bizim burda (bandırma....) 40 mevlütü gibi dua okunur yemek verilir ardından pasta kesilir yemekten sonra bebeğe kına kıyafeti giydirilir annesinin kucağında sandalyeye oturrulur kimisi annenin ve bebeğin başına kırmızı örtü örter ama ben sevmiyorum süslü kına tepsisinde kına gelir kına annesi (ki bebeğin kına kıyafetlerinide o alır genelde annenin en yakın arkadaşı olur...yada teyze...yada anane) kınayı bebeğe yakar anneyede yakar isteyenlerde kına yakar kendine ardından (bunuda ayvalıkta bi arkadaşımda görmüştüm...)oyun oynanır gelenler ufak tefek hediyeler getirir...böyleydi bildiklerim ama bende araştırıyorum eminim güzel farklı yorumlar gelicektir bende merakla bekliyorum...

    YanıtlaSil
  6. Canım ben kızım altı aylıkken çanakkalede yaşıyorduk, orada komşum demişti yapalım bende bu tarz gelenekleri yaşatmayı seviyorum. Kırk mevlüdünü kışa denk geldiği için yapmamaştık. İkisini bir arada yaptık ve çok güzel olmuştu. İki arkadaşım kına annesi olmuşlardı. Onlar nile kırmızı pjama takımı almışlardı kırmızı bantlı(istersen fotolarını mailine gönderirim) İlk önce mevlütü okundu beyaz gelinliğe benzer bil elbise giydirmiştim. Sonrasında pijamasını giydi bi tepside kalem, makas, ayna getiriyorlar ve bebeğin hangisini tutacağını bakıyorsun. Sonrasında kınasını yaktılar ve bizimkisi yorgunluktan kınalarıyla uyuya kalmıştı.Ellerine kırmızı küçük pullu kınalık takmıştık. Sonrasında misafirler şarkılar söyledi oynadı çok eğlenmiştik ve bize bir anı kaldı. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. 6 ay yada 1 yaşında yaparlar bodrum taraflarında..mahaşalah niloşa(benim kardeşimin kızının adıda nil onun için ayrı bir seviyorum senin minik nili)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. bende yapmıştım altı ay kınası
    çok güzel bir adet hem evde mevlüt okunmuş oluyor kına kıyafeti sen dikersin tabiii bizde diktirmiştik önce mevlitinde giydiği beyaz elbiseyi giydirdik kına yakılırken kına kıyafetini hediyeleri geliyor büyüklerden güzel olur istersen yap derim bende

    YanıtlaSil
  9. ayy maşallah kıyamasamda tam ısırmalık bacakları kolları :)) bende adetleri yaşatmayı seviyorum,inşallah kızıma da yapmayı düşünüyorum.Ama çok bilgili değilim bu konuda.Senden ayrıntıları öğreniriz umarım :))

    YanıtlaSil
  10. sevvgili hayat11 Temmuz 2011 23:22

    merhabalar bir blogum olmasına rağmen uzun zamandır pek post yaınlayamasamda sizi hergün takib etmekten büyük bir zevk alıyorum. maşallah mutluluklarınıza Allah nazarlardan saklasın bende 6 ay kınası yapan taze bir anne olarak bir orum azayım dedim çok zevkli ve eğlenceli bir organizasyondu benim için ben izmirliyim ve 24 yaşımdayım bu yaşıma dek çevremde insanların biraraya gelip oynayıp gülüp eğlendikleri bir gün... Öncesinde Kuran-ı kerimden aşırlarla başlıyor mevlüt nazar için ve geleceğe ait güzel dualarla devam eden kına tepsi adetiyle bitior ardından kadınlar eğleniyor mevlüt şekeri hazırlanıyor.... en kısa zamnda nil bebeinde kına fotoğraflarını bekliyoruz :) kolay gelsin

    YanıtlaSil
  11. Kesinlikle uykuları bolununce icim gidiyor suni sorun dün yaşandı bizde de ve ilk kez oldukça geç dalabildi ;( sabaha kadar uyanmadan uyuyor mu yoksa uyanıp brslenip uyuyormu ??? Benim bebikim 4 aylık ek gıdalara henüz başladık ancak tam bitirme hiç olmadı sonrasında biberon vermeye devam bıkac kasık mama ardından biberon;( henüz yeni farkındayım inşallah alisicak siz nasıl bir yol izlediniz?? Biraz bahsederseniz çok sevinirim...bu arada tatildeyken uzak kaldım sitenizden söyle gecmise göz attım leoplarli pantolonunuz harika;)) sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Ek gıdayla ilk tanıştığında çok yemiyor zaten, sadece birkaç kaşık. Giderek çoğalacak.
    yaklaşık 4 aydan beri bir kez uyanıyor o da sabah 4-5 gibi oluyordu genelde. Artık 6 ya 7 ye kadar uyuyabiliyor aralıksız. Tabii rüya görüp uyandığı oluyor.

    YanıtlaSil
  13. Süper;)) masallah masallah ;)) saat kaç gibi gece uykusuna yatırıyorsunuz ki sonra sadece gece 1 kez uyaniyor...ve gece uykusundan once sadece anne sutu mu aliyor (4.ay da) bebikim 4 aylik o yizden ;) bunları merak etmemin sebebi etrafımda bebikli ve düzeni olan henüz kimse olmadıgından ;( masallah gercekten ....ek gıdalara geçince uykular üzüyor sanırım ...gece uyumadan veya gece uykusuna yatmadan önce ne ile besleniyor nilciginiz???...birde benim bebikim biberondan brslenip öyle uykuya dalıyor bakalım ek gıdalar la nasıl olacak ....şimdiden cevabınız için teşekkür ederim ....

    YanıtlaSil
  14. Oncelikle ek gida adi gibi ek gida hala.onlari henuz doyacak kadar yemiyor anne sutuyle doyuyor. Bir sure daha da boyle olacak herhalde.
    Bu ara 8 gibi uyuyor 11 de emziriyorum tekrar ve ben de yatiyorum.4 aylikken 7 de uyuyordu genelde yine 11 de gece ogunu olarak emziriyordum.
    Ama her bebegin uyku duzeni farkli, gunduz uykusunu almazsa gece hem zor uyuyor hem de uyaniyor erkenden mesela.eger sorun varsa bunlara dikkat edin derim.

    YanıtlaSil
  15. Anladım çok teşekkür ederim;)) benim bebikimde 4,5 aylık oldu sayılır saat 7-8 gibi uyuyor saat 11 gibi uyanıyor sonra beslenip gece 3 gibi uyanıyor sonra da sabah 6-7 gibi uyanıyor..evet her bebik farklı kesinlikle ben gece uykusunu 6-7 saat nasıl uzatırım diye dusunoyorum sizin Niliniz gibi...120-150 arası yiyor 3-4 saat aralıklarla ...sanırım bu düzeni kendi oturtucak öyle mı oldu sizde???? ...6-7 saat uyuması için daha fazla beslenmesi gerekir sanırım ...Teşekkür ediyorum çok size gercekten..

    YanıtlaSil
  16. 6 ay kınası nedir bilmiyorum ama kızların eli lezzetli olsun diye (elini yemiyoruz amman ha, yemek pişirme açısından) minicik bir kına yakıldığını annemden biliyorum.

    Leopar tulum çok yakışmış Nil'e. Güle güle giysin, zaten o da öyle yapmış :)

    YanıtlaSil
  17. lacheen,
    kolundaki bilekliklere bayıldım özelliklede mavi çiçekli olana,
    nerelerden bu tarz bileklikler buluyorsun.
    hem küçük boncuk hemde bronz altın - yada metal görünümlü güsel bileklikler bulmakta ben zorlanıyorum..

    :(


    nurc

    YanıtlaSil
  18. Bunlar sari altin. Bir nazar boncuklu var, iki tane de mineli kelebekli. Tasli olan su yolu zaten.

    YanıtlaSil
  19. siz ürün satıyormususnuz

    YanıtlaSil
  20. Bazı yaptığım ürünleri satabiliyorum

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.