Penye ve jarse tarzı kumaşlar dikerken en büyük sorun kenar bitişlerinde yaşanır. Eğer normal kumaş diker gibi içe katlayıp düz dikişle makine çekerseniz ilk giyişinizde cırt-cııırtt şeklinde o kısımların dikişi atar. Sebebi basit : kumaş esnerken dikiş esnemez.
Konfeksiyon dikişine bakarsanız ön yüzden çift dikiş, arkadan overlok görüntüsü vardır, bunu reçme adı verilen makineler tek dikişte yapar. (Takip edenler bilir, bazı dikişlerimi sırf bu yüzden terzimin reçmesinde yaptırıyorum.)
Evde reçmenizin olması çok düşük bir ihtimal olduğu için ev makinelerinde bu işi nasıl yapabileceğimize bakmak lazım. Eğer çift iğne takılabilen bir makineniz varsa, çok benzerini yapabilirsiniz. Çift iğneyle düz dikiş diktiğinizde ön yüzden çift dikiş, arkadan zigzag gözükür. Ve bu dikiş aynı esnek kumaşınız gibi esner.
Çift iğne adı üzerinde iki iplikle çalışır. İpliği nereye taktığımızı biliyoruz, ikinci iplik için yer bulmak lazım. Benim makinemde (Singer mars2818-eski olduğu için artık üretilmiyor) masura sarma yerine taktığım masurayı ikinci iplik olarak kullanıyorum. Birinci iplikle beraber ikisini tek iplik gibi geçiriyorum ve sadece iğneye geçirirken ayırıyorum.
İpliği bu şekilde geçirdikten sonra başka yapacak bir şey kalmıyor. Dikiş uzunluğunu ayarlayıp normal şekilde kenarları katlayıp dikiyorsunuz.
Ve sonuç :
EKLEME :
Çift iğne kullanımı için sadece çift iğneye ihtiyacınız var, ayak falan değiştirmiyorsunuz. Kumaşa göre nasıl iğne değiştirip takıyorsanız çift iğneyi de aynı şekilde takıyorsunuz. İğnenin düz olan kısmı arkaya gelecek, sadece dikkat etmeniz gereken bu. Singer' in çift iğnesi bu şekilde paketlenmiş olarak ikili halde satılıyor :
Çok faydalı olmuş, böyle şeyler paylaşmana bayılıyorum :) eline sağlık
YanıtlayınSilGünaydın Laçin,
YanıtlayınSilellerine sağlık uzun zamandır arıyordum bunu
çok teşekkürler sen harikasın :)
Merhabalar,
YanıtlayınSilEvimde Nuh Nebi'den kalma bir dikiş makinam var ve kimse onu kullanmayı bilmiyor. Ben deneme yanılma yöntemiyle düz dikiş yapabilmeyi becerdim. Ancak daha fazlasını yapamıyordum ve çift iğnesini nasıl kullanacağımı da uzuun zamandır merak ediyordum. Nette çok vakit geçirebilen biri olmadığımdan, bunu araştırma/öğrenme yoluna da gitmedim hiç nedense..
Postunuzu okuyunca ve bir öğretmen gibi anlatımınızla beni öyle mutlu ettiniz ki, yorum yazmadan ve teşekkür etmeden geçemedim..
Teşekkürler bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için, sizi ilgiyle takip ediyorum..
Sevgiler..
senden öğrenecek ne çok şeyim varmış.iyiki varsın ....
YanıtlayınSilLaçinn bu çok güzel bişey ..:) Benim makinemede olur mu acaba benim ki singer talent 3323 ama olmuyor herhalde...
YanıtlayınSilSizinkindede Mevcut bu özelik iğne yapisik tek gövde
SilBide ilik açarken 1234 yerine 4123 yaparsaniz hayali yeri geriye dönme sansi olur
SilSizinkindede Mevcut bu özelik iğne yapisik tek gövde
SilSizinkindede Mevcut bu özelik iğne yapisik tek gövde
SilLaçinn bu çok iyi görünüyor..:)) Benim makinemede olurmu acaba benimki singer talent 3323 ama olmuyor herhalde..
YanıtlayınSilfaydalı bir bilgi olmuş. teşekkürler. ben de birşey sormak istiyorum. Benim de bir singer makinem var. Penye jarse gibi esnek kumaşlarda sürekli ip kopuyor. neyi yanlış yapıyorum acaba? bir fikrin varmı?
YanıtlayınSilMakinaya çift iğneyi nasıl taktin ben orasını anlayamadım ? Bu özel bı aparatmi her makinaya uyumlumu ??
YanıtlayınSillaçin çok teşekkür ederiim.
YanıtlayınSilMerhaba Laçin
YanıtlayınSilÇok aydınlatıcı bir konu olmuş teşekkürler. Çift iğne için özel bir dikiş ayağı var mı yoksa iğneler mi çift bunu anlamadım.
Selamlar. Bununla igili yazı yapacağım deyince önceden almıştım bu iğneyi. Yazını bekliyorum. Çok yararlı oldu. İlk fırsatta deneyeceğim. Taklit yapıp çizgili penye kumaşımdan bu peplum bluzu deneyebilir miyim. Sanırım izin vardır :) Ellerine sağlık. Çok işe yarayacak..
YanıtlayınSilEvet, ben de bu yöntemle dikiyorum. Bu yöntemi ilk keşfettiğimde (!) dünyalar benim olmuştu :D Düşünüyorum da, penyelerin / jarselerin dışında da kullansak nasıl olur acaba? Kumaşı toplar mı sizce?
YanıtlayınSilwww.kendindik.com
hemencik basitmiş gibi görünüyor.hatta bu hıızla gidip ipde takarım ben şimdi makineme. dikişin arkadan görüntüsünü merak ediyordum birde ben laçin.hakikaten reçme gibi bizimde arkası overlokumsu mu olacak. ve o çıt çıt diye ip kopma olayından kurtulacaksam ben bu işe bayıldım...
YanıtlayınSilMErhaba , ben bu igneyi fransada bulmam için ingilizce yada fransizca smi lazim acaba yazabilirmiisniz?
YanıtlayınSilAynı makinadan bande de var ve birsürü penye kumaşım ..nasıl dikicem diye dusunuyordum, internette ararken buldum sitenizi, singerin sayfasinda bile bu kadar aciklamali anlasilir bilgi yok ,gercekten tesekkur ederim
YanıtlayınSilMerhaba, ben çift iğne dikişini denedim, lakin arkasında iplikler toplandı..dikiş ayarının sık veya gevçek oluşuyla alakalı bir surum olabilirmi, benim de hiza sorunum var çift dikiş yapamıyorum mutlaka eğri oluyor:) ayrıca penyelerim var beceremediğimden bozarım diye korkup dikemiyorum...
YanıtlayınSiluzun zamandır aradığım bilgi çok faydalı olmuş teşekkürler :)
YanıtlayınSilİki iplik geçiriyoruz ama altına tek iplik geçiyorya altı nasıl zigzak oluyor
YanıtlayınSilsüper anlatmışsınız.. teşekkürlerrr
YanıtlayınSil