Perşembe, Ağustos 18, 2011

Hareketli bebek sendromu :)

image

Nil hanım ayakta durmaya pek meraklı ya, uyuyamıyor artık.


Aslında uykuyla sorunu olmadı bugüne kadar. Hastaneden geldiğimiz günden itibaren uyku sorunu olmasın diye çok uğraştık babasıyla. İlk günlerde geceyle gündüzü ayırt etmesine, sonra da yatağındayken uykuya dalmasına yardımcı olmaya çalıştık. Bu şekilde 4 hatta 5 ay hiç sorun olmadı.
Diş sıkıntılarında maalesef her saat başı kalkıp ağlıyordu ve sadece emerek uyuyabiliyordu. Bu şekilde baştan beri yapmamak için direndiğim "emerek uyuma" ya alıştı. Sonra yatır-kaldır yöntemiyle bıraktırdım. Bu sırada yatağa yatırdığımda dönüyordu ama henüz kalkamadığı için elimi üzerine koyup pışpışlayarak uyutabiliyordum.
Buraya geldikten sonra birkaç günde o kadar hareketlendi ki artık yatakta yatırsam bile anında kalkabiliyor. En son dün akşam (twitterda da yazdım) iyice fena duruma geldi. Zaptedemeyince ayağımda salladım hemen uyudu, tam kalkıp odadan çıkacaktım ki hoop kalktı oturdu gözleri kapalı halde, sonra kendini öne verip önce dizlerinin üstüne sonra tutunup ayağa kalktı. Kalkınca uyandı artık tabii. Bu döngüyü üç kere ben, artık uyku fena sıkıştırdığı için ciyak ciyak ağlayınca da annem yaptı. Sonunda uyudu.
Uykusunda hala bir sorun yok aslında yine kendi düzeni ve süresinde uyuyor ama devamlı oyun oynamak istediği için uykuya dalamıyor.
Gün içinde devamlı oynatıyorum enerjisini harcasın diye, beraber azıyoruz. Her akşam üstü mei tai ye asıp denize yaklaşık 1 km yol yürüyorum. Sırf onu 10 dak. denizde yüzdürebilmek için. Ama yine de enerjisi bitmiyor, uykudan gözlerini ovuşturuyor hatta esniyor ama yatağa koyduğum an hoop ayağa.
Bir anda çok şey öğrendiği için oldu diyorum ve alışacak diye bekliyorum.


Bu arada (geçen gün blogcuanneye de yazdım) artık benim bebeğim de yaramaz yani artık "çok anne" yim. Bu zamana kadar sorunsuz ve uslu olduğu için hep "az anne" gözüyle bakıldı da bana, ondan.

35 yorum:

  1. şu fotoğraftaki gülüşü bile her şeyi açıklıyor zaten, doğumdan sonra kiloların hepsini verdin, ama daha çok verecesin peşinde koşmaktan sanırım.. kolay gelsin darısı başıma diyorum:))

    YanıtlaSil
  2. Aynen oyle. Birsey yapmadan dogum kilosunun disinda bir kilo daha vermisim. Nil sagolsun :)

    YanıtlaSil
  3. bu modeller böyle demekki.. bende de var 9 aylık hergün yeni birşey hergün yeni bir cadılık... bitmek bilmeyen enerji de cabası.. uyumak kayıp gibi geliyor onlara, iyice yorulup sızıyor bizim cadı da.. sadece banyo yapmak su dolu küvette oynamak dinginleştiriyor biraz... kolay gelsin çok anne.. ne olursa olsun çok annelikten azı yok, az annelik diye birşey yok...:)) sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Az anne diye birsey olamaz tabii ki ama bazi seyleri rahat olunca ben cok rahat buyutmus oluyorum cevremdekilerin gozunde. Yaptiklarim kiymete binmiyor o zaman, o yuzden az anne olayi :)

    YanıtlaSil
  5. Benim yiğenimde aynı dediğin şekilde kendini kaldırıyor ve uyuyamıyor uyayamadıkca da sinirleri bozulup ağlıyor
    bizde hep ayakta sallar olduk ki normalde hep kucağımızda uyurken saolsun dadısı halletti bu işide :( birçok yöntimi denediğimiz halde biz bir çözüm bulamadık maalesef yada çözüme geç kaldık büyüdüğü için (13 aylık) hiç bir yöntem kar etmiyor :(

    YanıtlaSil
  6. az annede neymiş öyle ? daha ne yapıcaksın ki çocuk yaramaz olmasa bile ona sevgiyle bakmak , ilgilenmekte pek tabi annelik:D Nil zevkli yaşamanın tadını almış birkere , artık kim tutar onu boncuğum . bu zamanın bu şeklide geçmesi icab ediyormuş demekki . ama sen yine çözümler üretmeye başlamışsın bile

    YanıtlaSil
  7. hiç az anne çok az anne olur mu ya :)
    Kötü bir benzetme bence.Her anne o kadar çok annedir kii:)
    Sizde Nil'in çok çok annesisiniz bence=))

    YanıtlaSil
  8. Uretiyorum ama ise yariyor mu bilmiyorum

    YanıtlaSil
  9. Aynen oyle her anne bebeginin en iyi annesi zaten.

    YanıtlaSil
  10. Bilmiyorum ki, ben gecici diye dusunuyorum ama sizinki gibi surebilir de.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba fotograf herşeyi özetlemiş aynısının erkek versiyonu benimki:))))
    Bizde 9,5 aylıgız epeydir koltuklardan sandalyelerden tutunup yürüyoruz ..
    Yalnız benimki dogdu dogalı hiç bir gece 6-7kereden az kalkmadı hep bölük pörçük uyku..çalısıyor oldugumdan haftasonları uykuyu oturtmaya calıssamda olmadı..:( şimdilerdede aynı Nil gibi pozlar veriyor gecenin 2sinde öyle istikrarlıki hergece aksatmaksızın haydi kalk oynayalım modunda:)) ve emmek için sıcaktan susamaktan kalkmaları ile bütüngece uykusuzuz enson sabah 6da kalk anne sabah oldu dergibi bagrınıyor yatagından aldıgımdada hoplayıp zıplamaya baslıyoruz..

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Lacin Hanim,

    yazdiklarinizdan cok sey ögrenebilyoruz. Bir sorum vardi:

    "İlk günlerde geceyle gündüzü ayırt etmesine, sonra da yatağındayken uykuya dalmasına yardımcı olmaya çalıştık"

    Bunu tam olarak nasil yapdiniz ? Anlatabilirmisiniz ?
    Cok Tesekkürler

    YanıtlaSil
  13. YEDİRENK, benimde ilk kızım öyleydi, uyku nedir bilmezdik işe giderken canlı cenaze modundaydım her daim.. gece uyanmaları büyüyünce gece uyanıp yanımıza gelmelere bıraktı yerini artık o kadar yılmıştım ki kafam yastıktan düşerek uyumaya birgün gelirken yastığını da getir dedim baya bir gözü kapalı yastık taşıdı geldi.. o da geçti şimdi 10 yaşında koca kız..
    minik cadımda uyku konusunda nispeten daha iyi en azından geceleri, uyku seven anne babanın uyku sevmeyen kızları... ama minik cadı da 5 saniye yalnız kalamıyor hep benimle oturun modunda.. işi gücü serdik oynuyoruz habire :)))

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    Ilk gunlerde gece de devamli beslendigi icin gunduzden farkli davraniyordum. Perdeleri kapatip karanlikken emziriyordum mesela, onun disinda konusmuyordum. Gunduz de mutlaka aydinlik olmasi gerekiyor ve devamli konusup sarki soyluyordum.
    Kendi yataginda uyumaya alistirmak icin de yatirip sirtina hafifce pat pat yapip pispislayarak uyuttuk baslarda. Karin agrilari oldugu icin yuzustu rahat ediyordu. Yalniz bu is bir saatten fazla surebiliyordu pispislamaktan yanaklarimiz uyusuyordu. Esimle nobetlese yaparak giderek pispislama suresi kisaldi ve yatirdigimizda uyumaya basladi sonunda.
    Ama dedigim gibi bu hareketlenmeden onceydi.

    YanıtlaSil
  15. Calisinca zor maalesef duzen oturtmak, yani ona bakanin duzeninde kaliyor.
    Uyumayan cocuk cok zor kolayliklar diliyorum size de.

    YanıtlaSil
  16. LAÇİN; bende küçük kızımı kendi uyuması konusunda alıştırmaya kararlıydım ama ben çalıştığım ve babannede baktığı için mümkün olmadı ayakta sallanıyor malesef, ama Bade gece uykusuna dalarken kendi uyumayı 6 aylıkken kendi tercih etti. Şimdi gündüz ayakta sallanarak gece kendisi uyuyor...

    YanıtlaSil
  17. Az anne cok anne sozun cok hosuma GİTTİ aynı sey bende DE var cunku...Brenımde oglusum hareketlendıgı ıcın kendını uyandırıyor donmeye kolunu kurtarmaya calışırken . bende yatagında uyutuyorum hıc sallamadım siisss pat yapıyorum ve kendı kendıne uyumayı ogrettık aılecek.UMARIM BIRDAHA SALLAMANA GEREK OLMAZ VE HAREKETLENEN NILOSUN KENDINI IYICE KONTROL EDINCE HERSEY DUZELIR...SEVGILER

    YanıtlaSil
  18. az anne yok olamazda ama az yorulan anne var o da zaten öyle olamlı :) benimde 5,5 aylık bir erkek bebeğim var. allah hepimizin herkesin bebeişini korusun. sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Lacin,

    Bu da bir donem ve gececek. Size tavsiyem sakin rutininizi bozmayin. Bir sure zorlar ama sonra Nil'in kendisi de alisir. Simdi dedigin gibi yeni yeteneklerini devamli denemek istiyor.
    Az anne, cok anne olayina da guldum. Ne etiketler var. Kendi aci cekiyor (veya cekti) diye etrafindakilerinin de aci cekmesini beklemek sadistli kdegil de nedir?

    YanıtlaSil
  20. Bu ay sonunda yaşına basacak bir yaramaz oğlanda bende var. Bir ben bilirim yaşadıklarımı.İlk 6 ay belki ömrümün yarısı gitti.Uyumadı ve hep ağladı.Gece gündüz demeden.Hiçbir yerde durmadı belki 6 ay evden dışarı kafamızı çıkarmadık.Durmuyordu uyumuyordu çünkü hep ağlıyordu. Şu an odasına kurduğumuz çingene salıncağı var ordaa uyuyor beyfendi.Yeni yeni alıştırmaya çalışıyorum yatağında yanlız başına uyumaya.Şükür eskisine nazaran iyi ama gene biryerlere gidince helede dışarıda biryerlere gidince eve dar atıyoruz kendimizi sıkılıyor hemen .Çok çektim ben ama bu beni çok annemi yaptı :))Hayır
    Benim acemi anneliğim ve oğlumun bana benim ona alışmam biraz uzun sürdü diye düşündüm hep ben.
    Anne annedir azıda çoğuda yoktur.
    Herşey yoluna girecek sakın unutma

    YanıtlaSil
  21. bu arada sanırım tracy hoog faydalandıklarınız arasında,çunku bende gece gunduz ayrımı,kendı yatagında uyuması ve kendı kendıne uyumasını tıpkı bu sekılde yaptım :)) ama su bır gercek sızde annesınız ve supersınız benım gıbı ugrasan tum anneler gıbı:))

    YanıtlaSil
  22. Evet ozellikle baslarda tracy hoggun kitabindakileri uyguladim. Sonra bazi seyleri uymadi ama hala uyguladiklarim var.

    YanıtlaSil
  23. Bazi bebeklerin yapisi getcekten zor oluyor. Ama herseyde oldugu gibi bu bebeklerin de kolay yonleri mutlaka var. Biri disarida rahattir, digeri guzel yemek yer, digeri ise guzel uyur mesela. Cevremde hep boyle goruyorum.
    Sonucta bebekler cok keyifli ama bir o kadar zorlar. Hepsi saglikla buyusun insallah.

    YanıtlaSil
  24. Yok rutinimizi devam ettirmeye calisiyorum ben de.
    Maalesef her konuda oldugu gibi cocuk konusunda da oyleyiz.

    YanıtlaSil
  25. Amin hepimizinkini

    YanıtlaSil
  26. Insallah kalkmayi ogrenince de durur yatakta :)

    YanıtlaSil
  27. Sana kolaylik yapiyor annesi, gece kendi kendine uyuyor ne guzel

    YanıtlaSil
  28. öncelikle bu güzel kızçeye maşallah:)...benim kızım 3,5 aylık şu an..tracy hogg kitabı bende de var..ama henüz başarıyla uygulayamadım...daha 1,5 ay evdeyim sonra işe döneceğim...yatır kaldırı nasıl uyguladığınızı bir postunuzda detaylı anlatsanız? başarılı olan birinden okumak sanki beni daha da cesaretlendirecek?: ne kadar sürdü mesela? benin kızım şu anda ev tipi ana kucağında hafif sallanarak veya kucakta dikey salınım yapılarak uyuyor. gündüz uykuları 2 saatte bir (2 saat uyanık kalabiliyor en fazla şimdilik, sonra bir canavara dönüşüyor) sonra da genelde en fazla 1 saat uyuyor. İlk 1 ay emerek uyuyordu sonra gaz sancıları yüzünden bıraktı. sadece kuıcakta bacaklarını dizlerinden karnına çekili vaziyette sıkıştırarak tuttuğumuzda susuyordu, böylece o şekilde tuutp evin içinden yürürken o şekilde uyumaya alıştı ve haliyle ağırlaştıkça bu şekilde uyutmak çok zor oluyor...,çok uzattım sanırım...anlatırsanız çok memnun olurum...İyi günler...

    YanıtlaSil
  29. Anlatirim ama sanki biraz da kendi kendine birakti. Bir de bu ara salladigimiz icin bence basarili olamadik :(
    Ama genel olarak yatirip agladiginda kucaginiza alip sustugu an tekrar yataga koyarak yapiyorsunuz. Yataktan alirken yatay olarak almakta fayda var.
    Ilk gunler iki saati gozden cikarin bu sekilde. Sonra giderek azalacak.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Laçin ,

    Yazdıklarını okuyunca her annenin benzer sorunlar yaşadığını ve üç aşağı beş yukarı aynı yollardan geçtiğini birkez daha anadım. Benimde 16 aylık bir oğlum var, bende Tracy 'nın kitabını okuyup bir düzen oturtmaya çalıştım.Hareketlenemeden önce yatağında , poposuna vurup, yat kaldır yapıp kendi kendine uyuyordu. Ancak kereta 9,5 aylık yürüdüğü için tahmin edeceğini üzere çok erken yatakda dikilmeye başladı, yinede bir süre büyük uğraşlar ile yatağında uyutmaya devam eetik ama sonra oyun oynamanın keyfine vardıktan sonra odasına sokmak bile olay haline geldi. Bizde ayağımızda sallamaya ve sonra yatağına bırakmaya başladık. Ancak buda bir yere kadar devam etti, şimdi kendisi o kadar bilmiş ve harekliki ayağımıza bile yatıramıyoruz.kısacası ayakta sallamakta çözüm olmuyor. Bu sevimli yumurcaklarda mütiş bir enerji var, sanırım en doğrusu hiç taviz vermeden, ağlasalarda odalarında uyumalarını sağlamak.

    YanıtlaSil
  31. çok teşekkürler..çok sevinirim..babasının da çok yoğun olmdığı ve ramazandan sonra deneyeceğm..2 saat ağlamasına nasıl dayanırım işte onu bilmiyorum:)

    YanıtlaSil
  32. dreamandmermaid20 Ağustos 2011 01:58

    ben de çok anneymişim yupppiii :) beş yaşında ama hala çok haraketli bir kızım var, anne karnında başladı serüvenimiz, hareketliliği yüzünden erken doğuruyorum sanan doktorla başladı hikayemiz, doğurmuyodum sadece kzım içimde zıplıyordu, beş sene geçti her yeni tanıştığımız insan bana sabır diliyor, kızıma maşallah diyor, öyle bitmez bir enerji, sanırım sizi de böyle günler bekliyor, sağlıklı olsun da varsın yaramaz olsun :)

    YanıtlaSil
  33. merhaba
    bugun yiğenimle beraberdim. 4 aylık ve dişi patladı alttan. onu da arabasına ya da herhangi bir yere bıraktıgımızda ayaklar bir saniye dahi olsa durmuyor. surekli hareket halinde. uyku sorunu yokken onun da bu aralar baslamıs uyumamaya surekli etrafı izliyor minik hanım.

    YanıtlaSil
  34. yukardaki yorumları okumadan yazıyorum, aynı şey yazıılmış olabilir. Yürüyünce geçecek bu halleri. Bizim deliksiz uykular yurumeye başlayınca başlamıştı. Tam bir şeyi başarma arifesindeyken uykular bozulur. Rutini bozmadan, ayakta falan sallamadan :) aynen sabırla devam

    YanıtlaSil
  35. Cok sukur hastaliktan sonra eski duzenimize geri donduk.
    O ayaklanmalar geceleri oluyor ama yapip tekrar uykuya daliyor, alisti herhalde

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.