Cuma, Şubat 02, 2018

Rosacea ve Beslenme


Rosacea teşhisi konulduğunda hemen size sıcak içeceklerden, baharattan ve acılı yemeklerden uzak durmanızı söylerler. Bana da söylediler ve yaptım da. Hiçbir değişiklik olmadı. 
Acaba kaçınmamız gereken şeyler bunlar mı, ya durum daha farklıysa..
Açıkçası benim beslenme bilincine ulaşmam iki senemi aldı. (Rosaceanın ilk 6 senesi bunlardan habersiz geçti) Birçok makale ve kitap okudum bunlarla ilgili. İşin özü maalesef artık yediğimiz hiçbir şeyden yeterli vitamin-minerali alamıyoruz, birçok ürünün genetiğiyle oynanmış durumda ve aslında bizim vücut yapımız bunlara müsait değil. Bu yüzden de çok daha fazla dikkatli olmamız gerekiyor özellikle de otoimmün veya kronik bir hastalığımız varsa. 
Hiçbir hastalığın tek başına seyrettiğine inanmıyorum ben, mesela benim rosacea ile bağırsak sağlığı arasında çok büyük ilişki var. Beslenmemi değiştirdiğimden beri gaz ve kramp sorunum tamamen bitti. (Ne zaman beslenmemin dışına çıkıyorum o zaman bu rahatsızlıklarım anında ortaya çıkıyor)

Bana beslenme düzenim ile ilgili çok soru geliyor, hepsine de birazdan anlatacaklarımı anlatıyorum. Bir kısmı "yapamam çok zor" diyor, bir kısmı buna zaten inanmıyor (kesin ilaç kullanıp söylemiyor diyor), çok küçük bir kısmı ise bu konu hakkında düşünüp uyguluyor. İşin kimyasal ve tıbbi kısmını anlatmak bana düşmez ama bu konuda uzman birini önerebilirim. Mutlaka Dr. Ayşegül Çoruhlu' nun kitaplarını okuyun. Kitaplardaki her şeyi uygulamak zorunda değilsiniz ama vücut, daha da önemlisi hücre nasıl işler, hastalık nedir onu öğrenebilirsiniz.

Bundan sonra anlatacaklarım tamamen benim deneye yanıla, araştırıp kendime uyguladığım şeyler. Eğer tereddütünüz varsa doktorunuza danışın. 

1. Sebze Ağırlıklı Beslenme (özellikle çiğ) 
Ülkemizin yörelerine göre değişmekle birlikte maalesef beslenme düzenimizde çok az sebze var. Oysa ki her gün, hatta her öğünde mutlaka sebze bulunmalı. Hatta sebze alımını arttırmak için sebze suyu içilmeli. (sabah aç karnına tercih ediyorum ben)

2. Glutensiz Beslenme
Beni en çok etkileyen gluten. Bağırsak kramplarından rosacea nın alevlenmesine kadar birçok etkisi var. Tamamen kestiğimde çok iyiyim. (Benim bahsettiğim glutensiz beslenmek gidip pirinç unundan yapılan makarnayı yemek değil, yanlış anlaşılmasın. Glutenden kaçarken şeker yüklemesine hiç gerek yok)

3. Rafine Şekersiz Beslenme 
Aslında buna hem rafine şeker hem de katkı maddesi dememiz gerekiyor. Hepsi tamamen kesilmeli

4. Protein Kaynakları 
Eskiden protein kaynağı benim için sadece kırmızı etti. Ama artık az kırmızı et, yumurta ve bol balık ve bitkisel proteinleri daha çok tercih ediyorum

5. Meyve
Her gün iki porsiyon meyve mutlaka. Sabah saatlerinde daha iyi.

6. Sağlıklı Yağlar
Zeytinyağı, çiğ kuruyemiş, avokado, tereyağı

7. Baharatlar
Cilt doktorlarının kaç dedikleri. Ne kadar çeşitli baharat, o kadar iyi

8. Takviye
Yine araştırmalarım sonucu benim bulduklarım aç karnına probiyotik ve yağlı yemekle omega3
(Kendime not : Bunları almayı atlamamalıyım.) Probiyotik olarak kefir ve yoğurt da her gün mutlaka. (ev yapımı sirkesiz-limonsuz fermente turşu da çok faydalı)

9.Su
Yine atladığımız bir konu. En az 2 lt su içmek çok çok önemli.

Bunların dışında en sıkıntılı olabilecek konu bir de laktoz. Yani inek sütü ürünleri. Peynir için çözüm kolay, zaten sevdiğim keçi peynirine geçtim. Ama sütten vazgeçemediğim için laktozsuz tüketiyorum. Onu da bırakmak için çabalıyorum.

Tekrar yazıyorum, bunlar benim kendi araştırmalarım sonucu edindiğim bilgiler. Hiçbir cilt doktorunun önerisi değildir. Bu şekilde beslenerek rosaceanın %80 inden kurtuldum. Bunların dışına çıkıp kaçamak yaptığımda veya çevrel faktörler sebebiyle (yorgunluk, uykusuzluk, hastalık) yine rosacea belirtileri ortaya çıkıyor ama hemen gerekli önlemleri aldığımda (bu beslenmeyi katı şekilde uyguladığımda) üç gün içinde kurtuluyorum. İleride içeride bir şeyler bozulursa belki farklı şeyler de denemem gerekebilir ama şu an bu şekilde beslenmeyle her şeyi çözüyorum.
Rosacea nın dışında sindirim sistemiyle ilgili yaşadığım sıkıntılardan da kurtuldum. Gaz, şişkinlik ve krampları yaşamıyorum artık. 7 kilodan fazla verdim bu dönemde ayrıca. Bir taşla bir sürü kuş!
Ben beslenmem kısıtlanıyor diye hiç düşünmüyorum, resmen aydınlanmış hissediyorum kendimi. Çöp yemiyorum.

İşin kozmetik tarafına gelirsek Rosacea kremleri tabii ki kullanılır, ama yüzeyseldir. İçeriden tedavi edilmedikçe tam bir iyileşme sağlanması maalesef zor. 

Alerji testlerine güvenmediğim için yaptırmadım, vücudumu dinledim. Kendinizi en iyi bilen sizsiniz, belirtileri göz ardı etmeyin. 

7 yorum:

  1. Merhabalar.
    Bende rafine şekerden ve katkılı gıdalardan olabildiğine uzak duruyorum ama hiçbir değişikliğim yok malesef :( önerebileceğiniz bir şey var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komple glutensiz ve çok bol sebze içeren beslenme

      Sil
  2. Merhabalar, sizi uzun suredir begenerek takip ediyorum, 4 senedir rosacea hastasi olarak ozellikle. Arastirmalariniz icin tebrik ederim, cok sey ogrendim sizden. Gitmedigim doktor kalmamisti fibromiyalji ve rosacea icin sadece bir dahiliyeci gluteni kes demisti bana. Azaltmak bile cok farkettiriyor. Umarim bir gun tamamen kurtuluruz, size de gecmis olsun. Saglikli mutlu gunler dilerim..

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar Laçin hanim, sizi begeniyle takip ediyorum. Ben de rosacea hastasiyim ve glutensiz beslenmenin cok faydasini gordum. Bozdugum an ataklar basliyor gercekten. Umarim birgun temelli kurtuluruz. Saglikli gunler diliyorum..

    YanıtlaSil
  4. bende 5 yıldır çölyak hastasıyım ve glutensiz besleniyorum ayrıca tüm paket ürünler yasak bunlara süt ürünleride dahil ve benimde sizin gibi yüzümde kızarık lekeler olustu en sonunda bu lekelerinde gluten içeren yüz bakım ürünlerinin kullanımından kaynaklandıgı söylenildi suan sadece bebe sampuanı kullanıyorum

    YanıtlaSil
  5. bioderma nemlendirici ve la roche cc sizin öneriniz ile aldım ve iyiki almışım kendimi çooook iyi hissediyorum. çok iyi geldi bana. çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Ben de en son cildimde artan rosacea ya ek döküntülerle baş edemeyip 2 dermatologdan da fayda göremeyince beslenme işini gerçekten ciddiye almaya karar verdim. Başta zor gibi duruyor ama dediğin gibi çöp yemeyeceğiz...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.