Pazartesi, Aralık 19, 2016

ÖRDÜKLERİM : Tığ İşi Motif Örgü Hırka


Bu senenin başında yazdığım bu yazımda motif hırkalardan bahsetmiştim. O sırada aslında ip de almıştım ve motiflere başlamıştım ama sonra bir hata yapıp motifleri ütülediğim için sonucunu beğenmedim ve kaldırdım. Sanırım o ipin akrilik olması da ütüyle bozulmasına sebep olmuştu.

Bu sonbaharda başladığım ipi (yün içerikli olmasına dikkat ettim) ve renklerini daha bilinçli seçtim. Motifi de klasik hanım dilendi bey beğendi yerine daire başlayıp kareye dönen sunburst (Türkçe' sini bulamadım maalesef) motiften gittim. Sonuç çok içime sindi. 

Öncelikle yararlandığım kaynakları yazmamda fayda var. A' dan Z' ye bu hırkanın yapımını ve videosunu bu linkten izleyebilirsiniz. Instagram' da ise smilenaworld, ebruzulfikaroglu hesaplarına bakabilirsiniz.



Benim kullandığım ip Alize Superlana Midi'ydi. Renklerim : 62(açık krem) , 56(kırmızı), 100(küf), 69(haki), 584(sütlü kahve), 152(bej melanj), 208(açık gri melan) ve 60(siyah) renklerini kullandım. Siyahtan 5 yumak, diğerlerinden 1er yumak gitti. Tığı 5 numara kullandım.
Alize'nin bu ipini yüncülerde bulmak zor olabiliyor, internetten almak isterseniz burada var.


İnternette bulduğum bir şemayı buraya ekledim. Bu motifin ikinci sırasını 12 trabzanla yapan şemalar da var ama benim ipime bu şema daha çok uydu. İkinci sırayı şemadaki gibi 16 trabzan ile yaptım. Yalnız motiflerimin biraz daha büyük olmasını istediğim için yukarıdaki şemanın son sırasından önce bir yuvarlak sıra daha koydum yani 5 yuvarlak sıra (5 renk) ve en son siyah ip ile kareyi yapıp kapattım. Birleştirme için bir çok teknik var, genelde örerken birleştiriliyor ama ben hepsini örüp bitirdim sonra motifleri dikerek birleştirdim.
İki kol 2x12 =24,  gövde=24. Toplam 24+24= 48 motif
Motiflerim 16 cm x 16 cm boyutunda oldu. 



Hırkanın tek zor tarafı hırkayı oluşturacak şekilde birleştirmekti. Kol altının dar olması giyerken sorun yaratacağından kol parçasını tümüyle geniş tuttum.
Öncelikle kolları birleştirerek işe başladım. Üç tane motifi birleştirip kolun genişliğini elde ettim. Dört tane üçlü sırayı birleştirip kolu oluşturdum ve uzunlamasına dikerek kol altını kapatmış oldum. Aynı şekilde diğer kolu da tamamladım. Bu iki kol parçasını sadece arkada kalın çizgiyle gözüken kısımda birleştirdim. 
Gövde için ise 6 şarlı yatay sıralar yaptım. 4 tane 6lı motif sırası birleşerek gövdeyi oluşturdu.
Bütün motifleri birleştirdikten sonra kol ağzına sık iğne ile, yaka ve etek ucuna üçlü trabzan ile sıralar geçtim.



3 yorum:

  1. Çok güzel olmuş ve çok yakışmış, ellerinize sağlık, iyi günlerde giyin.

    YanıtlaSil
  2. Harika görünüyo denesem hiç fena olmaz :)

    YanıtlaSil
  3. çok beğendim !!!! sen bu işi biliyorsun

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.