Cuma, Aralık 16, 2016

DİKTİKLERİM : PEMBE KÜRK KABAN


Renkli kürk kabanlar bir süredir dikkatimi çekiyordu. Geçen hafta gittiğim Kadıköy cuma pazarında tam da hayalimdeki kabana uygun suni kürk kumaş bulunca almıştım, ama dikilip bitmesi biraz zaman aldı. Dikişini anlatmaya başlamadan önce ben aldığım bütün kumaşları yıkıyorum, bunu da eve gelir gelmez yıkamıştım. 


Aralık 1994 Burda dergisi benim için farklı bir sayıdır. Anneme bilinçli olarak diktirdiğim ilk model olan önlük elbise bu sayıdadır. Yıllar içinde patronları kaybolduğu için uzun aramalar sonucunda dergiyi tekrar bulup almıştım. 

Bu dergideki 101 numaralı modeli çok basit bir kalıp olduğu için seçtim. Ama şunu söylemem lazım ki çok çok büyük bir kalıp. Sanırım yanlardan ve kol ağzından toplamda 5 er cm daraltma yaptım. Hele ki yakası.. Yaka inanılmaz büyük kalıyor, kalıbı bozmak pahasına da olsa yakanın kat çizgisinden yine 5 cm kadar içeri girip bir dikiş çektim. Burası kat yeriydi aslında ama dikişli oldu benimkinde. (4 numaralı parçanın yatay çigisi kat yeri) Bu düzenlemelerin dışında düşük omuz olmasını sevdim çünkü kürk gibi kabarık kumaşlarda normal omuzlar fazla kabarık duruyor bir anda 80 lerden fırlamış gözükmeniz muhtemel. Bu tarz hatta daha bile düşük omuzların kürk kumaşlarda daha iyi durduğu kanaatindeyim.




Kapanması için kürk kancası yerine 2 adet büyük çıt çıt kullandım. Dikişi zor olmasa da kumaşın zorluğu yüzünden benim için uzun süren bir çalışma oldu (3 gün kadar) Ama çıkan sonuçtan memnunum, uğraştığıma kesinlikle değdi. 

Kürk kumaş veya tüylü kumaş çalışmak isteyenlere önerilerim :

1. Kumaşı kesmeden önce mutlaka yıkayın, tüyler toz toplamış olabilir.
2. Modelinizi olabildiğince basit seçin, pensli ve parçalı modellerden uzak durun.
3. Kalıp ne çok bol ne de çok dar olsun. Hareket etmek için yeriniz olsun ama içinde yüzmeyin. Zaten olduğunuzdan iri gösterecek, bu etkiyi daha da arttırmayın.
4. Kürk kumaşın tersi üste gelecek şekilde katlayıp yayın, üzerine kalıp parçalarını tüylerin yönünde koyun. Parçaların hepsi aynı yöne bakmalı. Yoksa tüy yönlerinin biri aşağı, biri yukarı olur.
5. Kürk kumaşı kestikten sonra mutlaka süpürün. Yerleri ve kesilmiş parçaları. İlk defa dikiyorsanız her yere yayılan tüyler sizi deli edebilir.
6. Diktikten sonra bütün dikiş yerlerini de yine elektrik süpürgesiyle alın. Hala tüy dökmeye devam edecektir.
7. İmkanınız varsa kapalı bir odada çalışın, yoksa tüm evi tekrar tekrar temizlemeyi göze almalısınız. O tüyler her yere uçacak :)
8. Köşe, pervaz ve astar birleşimi için bu yönteme mutlaka bakın, ben çok rahat ettim.


1 yorum:

  1. Çok şık olmuş. Mağaza kıyafeti gibi :) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.