Cuma, Mart 22, 2013

Gizli Fermuar Dikişi


Gizli fermuar dikişi aslında uzun zamandır sorulanlardandı ama geçen yazımdaki yorumda görünce hatırladım. Eteğin fermuarını dikerken bir yandan da fotoğraflamaya çalıştım.
Gizli fermuar dikişsiz gözükmesi sebebiyle hoş duran bir detay ve uygulanması çok kolay aslında. Benim eteğim bel bantsız (kemersiz) ve astarlıydı, ona göre anlatacağım. Aynısını pervazlı veya kemerli modellerde de uygulayabilirsiniz.


Gizli fermuar dikişi için olmazsa olmaz iki şey var: Biri tabii ki gizli fermuar ikincisi ise fermuar ayağı. (Makinenin içinden çıkar ve modele göre değişkenlik gösterebilir.) Benim makinemin fermuar ayağını üstte görüyorsunuz, oldukça ince plastik kısmın sağında ve solunda iğnenin hareket edebilmesi için delikler var. Ayağın takıldığı yerdeki plastik ise sağda veya solda olabiliyor böylece sağ tarafa veya sol tarafa çok yakın dikiş yapabiliyorsunuz. İşin püf noktası bu ayak zaten, fermuar dişine en yakın dikişi çekmenize yarıyor.


1. Gizli fermuar ayağının ön tarafı bu şekildedir.
2. Dikmeye başlamadan önce mutlaka fermuarın tersini çevirip dişlerini açacak şekilde ütüleyin.
3. Fermuar dikilecek kenara dişler içeri bakacak şekilde yerleştirip dişlere yakın olarak dikin. Fermuarın dişlerini dikmeyin yoksa fermuar takılır, ilerlemez. Aynı şekilde diğer kenara da fermuarın diğer kısmını dikin.
4. Fermuar içeride kalacak şekilde astarı da üzerine kapatıp dikin. Bu dikiş kumaşa fermuarı dikerken yapılan dikişten daha dışarıda olmalıdır, dişlere o kadar yakın olmamalıdır; böylece astar fermuarın çalışmasına engel olmaz. Diğer kenarın da astarını üzerine kapatıp dikin. Fotoğrafta gözüken köşeyi 45lik kesin. Fermuarı kapatıp kumaşta ve astarda açıklık kalmışsa çevirip dikin.
Son olarak ütüleyin. Benim gibi kalan iplikleri kesmeyi unutmayın :))


12 yorum:

  1. Şu güzelim eteği üzerinde görmek için sabırsızlanıyorum. Niyeyse bu tarz eteklere elbiselere karşı bir zaafım var :) Heryerdede bulunmuyor ya rengi istediğiniz gibi olmuyor ya boyu aşırı kısa oluyor falan.. Yakında alıp bir dikiş makinesi öğrenmeye çalışacağım galiba, sen böyle dikip dikip koydukça bloga benide acayip heveslendiriyorsun :) Renk harika güle güle giy cnm;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikiş dikmenin avantajı çok, kendi üzerine göre istediğin boyda dikebiliyorsun. Ama günlük kıyafetleri çoğunlukla o kadar ucuza bulabiliyorsun ki diktiğine değmiyor.

      Sil
  2. ÇOK GÜZEL ANLATMIŞSIN LAÇİN.NORMAL FERMUAR AYAĞIYLA MI DİKTİN,BİRDE GİZLİ FERMUAR AYAĞI VAR DEMİ.SEVGİLER...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu fermuar ayağı diye geçiyor, gizli diye ayrılmıyor. Benim makineme uyan bu var.

      Sil
  3. O kadar güzel anlatmışsınki ben bile denemek istedim:) Oysaa bu konularda 0'ım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar teknik detaylar, matematik gibi. Gerisi geliyor zaten bir kere öğrenince.

      Sil
  4. gözüm fistodan başka şeyi görmüyor, göremiyor :o

    YanıtlaSil
  5. Ben gizli fermuar dikişini uzman tvdeki videondan öğrenenlerdenim mesela ve o sayede uyguladım bugüne kadar, bu daha da pekiştirdi, çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. teşekkür ederim sizi uzman tvdende takip edip kalıp çıkarmayı öğrenmiştim onlar içinde teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.