Salı, Nisan 16, 2013

Yurtdışından Alışveriş

Yurtdışından alışveriş ile ilgili son günlerde çok soru gelmeye başladı, daha önce bu konu hakkında yazdım büyük ihtimalle ama kısa kısa üzerinden geçmek istedim.
İlk yurtdışı alışverişimi 6-7 sene önce yapmıştım, ebay' den araba için hello kitty' li vites ve el freni kılıfıyla çanta getirtmiştim. Uzakdoğu' dan, büyük ihtimalle Hong Kong' tandı. Kozmetik yasağından önce strawberrynet' i çok kullanmıştım, ne yazık ki artık öyle bir şansımız kalmadı.
 
Online satış sitelerinde iki sistem var. Biri; ebay, aliexpress gibi birçok satıcının bulunduğu havuz sistemi (bizdeki gittigidiyor mantığında). Bu tip sitelerde birden fazla ürün alırken farklı satıcıların ürünlerini tercih ederseniz farklı satıcılarla muhattap olursunuz, baştan bunu bilmeniz gerekir. Ayrıca bu tarz sitelerde satıcılarla iletişime geçmeniz, bir miktar İngilizce yazışmanız gerekebilir. En basiti kargo takip no verip vermediğini sormanız gerekebilir. Özellikle bu ara çok sık baktığım aliexpress' te çok uygun fiyatlar bulmanız mümkün.
İkinci sistem ise normal tek bir kaynaktan alışveriş yapılanlar. Benim bu aralar tercihlerim sheinside, chicnova, choies, romwe, chicwish, asos gibi siteler. Birçoğu ptt ile geliyor kapınıza ve takip numarası sayesinde adım adım takip edebiliyorsunuz. Tabii ki şehrinize geldikten sonra amaçsızca bir hafta dolaşabiliyor paketiniz, o ayrı. Takip numarası kaybolmaması için çok önemli. Geliş süresi gönderim yerine göre değişiyor. Uzakdoğu' dan gönderilenler 15 günü buluyor, asos'tan bir hafta-on günde geliyor genelde.
 
Ödeme için kredi kartı kullanılıyor. Eğer güvenlik konusunda endişeniz varsa birçok bankanın sanal kart uygulaması da var onu kullanabilirsiniz veya paypal' e üye olup kart bilgilerinizi her seferinde tekrar yazmak zorunda kalmadan alışveriş yapabilirsiniz.
 
Çok basit olarak anlatmaya çalıştım, inşallah yardımcı olabilmişimdir. Özetle; ne alırsanız alın, mutlaka satıcıyla iletişimde olun, takipli kargo seçmeye çalışın.

12 yorum:

  1. ben o vites takımını hatırlıyorum çok tatlıydıııı:)
    Laçin bak sen bunu yazınca ben de hatırlayınca düşündüm de bloglarken sosyal hayatta görüştüğümüz insanlardan daha çok vakit geçiriyor ve her detayı bilir olduk yıllar içinde ne garip ve güzel b'şi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi, daha çok detay akılda kalıyor okudukça. seneler geçse bile hatırlanıyor.

      Sil
  2. faydalı bir paylaşım oldu teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,benim merak ettiğim,ebay'den satın alınan ürünlerde gümrük sorunu olup olmadığı? Ebay'den de kolaylıkla alabiliyor musunuz?
    Teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gümrük sorunu ne aldığınıza ve ne kadar tuttuğuna bağlı. Belli bir fiyatın üzerindekiler ve yasaklı ürünler (kozmetik, ilaç gibi) dışında sorun olmayacaktır. Ama yine de kontrol edenin insiyatifine kalmış.

      Sil
  4. Çok faydalı oldu. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  5. Çok bilgilendirici , çok teşekkürler Laçin Hanım..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Peki birşey sorucam bende; Chicnova'dan aldığın dantelli bluz sitesinde çok pahalı görünüyor, ordan mı aldın..? Aynı modele ebay'dede rastladım çok uygun fiyatlarla ama güvenemedim. Çok beğenmiştim o bluzu tavsiye verebilir misin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben oradan aldım ama hem ebay de hem de aliexpress' te daha uygun fiyatlılarını gördüm sonradan. Dediğim gibi satıcıyla baştan konuşursan bir problem çıkacağını zannetmiyorum.

      Sil
  7. ali expressten bende alışveriş yaptım ama fotoğraftaki ürünün birebir aynısı gelmeyebiliyor,bireysel satıcılar olduğu için muhatapta bulamıyorsun.. Sipariş verirken kötü gelirse üzülmeyeceğim bir miktar olmasına dikkat ediyorum..
    ayrıca alırken free shippin olanlara dikkat etsinler,aksi takdirde astarı yüzünden pahalıya geliyor..

    YanıtlaSil
  8. ali expressten bende alışveriş yaptım ama fotoğraftaki ürünün birebir aynısı gelmeyebiliyor,bireysel satıcılar olduğu için muhatapta bulamıyorsun.. Sipariş verirken kötü gelirse üzülmeyeceğim bir miktar olmasına dikkat ediyorum..
    ayrıca alırken free shippin olanlara dikkat etsinler,aksi takdirde astarı yüzünden pahalıya geliyor..

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bilgiler teşekkürler strawberry'de.n ve ebay'den kozmetik alışverişi yapıyordum çokca hala düşündükçe sayıyorum içimden yasaklayanlara :) Asos'un kargo ücreti ne kadar peki Türkiye'ye?shinside'a bakacağım sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.