Salı, Şubat 05, 2013

Mario Badescu ve Rosacea Son Durum


Rosacea hastalığı ile ilgili o kadar çok mail alıyorum ki, bu kadar çok insanı etkileyen bir hastalık olması beni üzüyor. Geçen seneki aynaya bakamadığım dönemi kimsenin yaşamasını istemem, ayrıca yüzde devamlı olan acı daha da kötü.
Benim durumumu merak edenler var, onlar için kısa bir özet geçeyim:
Hamileliğimin başlarında ufak tefek sivilce benzeri şeylerle başladı rosacea bende, sonra giderek artan bir seyri oldu. Hamilelik nedeniyle sadece topikal ilaç kullanabildiğim için kontrol altında tutmak bile imkansızdı. Doğumla beraber biraz azalsa da sonra en kötü dönemine geçti. Yüzümün acısından yan yatmak bile çok zordu, bu sefer de emzirdiğim için ilaç almayı oldukça fazla erteledim. En son -artık doğumdan on beş buçuk ay sonra- cilt doktorunun "bu atak halinin bu kadar sürmesinin cildin yapısında kalıcı değişikliklere neden olacağını" söylemesi üzerine çocuk doktorumuzun ve artık sütümün azalmasının da verdiği cesaretle anne sütünü kesip yan etkileri oldukça fazla olan bir antibiyotik kullandım. On beş gün süren bu süreç bile yan etkilerden dolayı çok sinir bozucuydu.
İlaç bittikten ancak üç-dört ay sonra cildim düzelmeye başladı. Önce sivilce benzeri oluşumlar söndü, sonrasında da kızarıklık giderek azaldı. Uzun zamandır da yanaklarım ve çene bölgem ağrılı sivilcelere hala müsait ama onları akne kremleriyle kontrol edebiliyorum. Kızarıklık oldukça az ama hassasiyet hala var, kullandığım ürünlere çok dikkat ediyorum.
Bioderma H2O, Kiehl' s temizleme sütü ve gece serumu, Bionike Rose Defense kremi kullandıklarım arasında. Bunlar kötüleştirmekten öte iyi gelenler.
 
Kendi rosacea hikayeme bir yorum yapmam gerekirse benimkinin hormonal olduğunu düşünüyorum. Hamileliğimi ilk öğrendiğimde beta hcg nin aşırı yüksek olması, sonra yapılan olağan testlerde hormon değerlerimin yine çok yüksek seviyelerde gözükmesi, doğumdan sonra emzirme döneminde de yine hormon dengesizliklerinden yaşadığım bazı şeylerden bunu çıkarıyorum. Tabii ki antibiyotiğin etkisi vardır (o kadar sıkıntıya ve zarara değsin) diye düşünüyorum ama emzirme dönemi bittikten sonra hormonların yerine gelmesinin düzelmeye sebep olduğu görüşündeyim.
Hala rosacea' ya meyilli bir cildim olduğunu biliyorum. Ama bu hastalık ailemde yok, çok beyaz tenli değilim, kılcal damarlarım gözükmez, kırk yaşın üzerine daha çıkmadım. Genel anlamda rosacea tipine uymuyorum yani.
 
Bir de yeni tanıştığım bir ürün var ki aslında geçen sene mailde bir arkadaş tavsiye etmişti. Cevap verdim mi hatırlamıyorum, ama okudum ve aklımda kalmış. Mario Badescu' nun Control Cream' i. Mavi bir krem bu ve nemlendiriciden çok nemlendirici altına sürülen hassasiyeti kontrol etmeye yarayan bir krem. Ama makeupalley' de de yorumlandığı gibi atak dönemindeki iltihaplı sivilceleri olan, şiş durumdaki ciltte bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Sadece kızarıklık ve hassasiyeti kontrol etmeye yarıyor. Ben limango' dan oldukça uyguna almıştım, sanırım bazı eczaneler de bu ürünü satıyor.

2 yorum:

  1. bende şu anda bu hastalıkla uğraşıyorum ilaçtan kremden bunaldım alnımda ve sağ yanağımda mevcut dediğin gibi aynaya bile bakmak istemiyorum :(

    YanıtlaSil
  2. Ben roaccutane değil tetradox diye bir antibiyotik kullandım. Onun kadar olmasa da yine de yan etkisi çok olan bir ilaç tetradox da.
    Emzirmeyi bırakmıştım (15 aylıktı zaten) çünkü doktor atak döneminde tedavi edilmezse kalıcı izler kalır demişti. Eğer çok acil değilse emzirme dönemi bitene kadar bekle derim.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.