Çarşamba, Aralık 07, 2011

Pekmezli Kurabiye/ Bebe Bisküvisi



Yemek tarifi pek vermiyorum, sanırım yemek anlatmayı pek sevmiyorum. Anlatmayı sevdiğim şeyler belli zaten, dikişleri anlatayım ben. Neyi nasıl yapacağınızı anlatayım elimden geldiğince, bilgim yettiğince. Neyse bu tarifi vermemin sebebi kendisinin hem benim gibi çok tatlı sevmeyenler için uygun bir kurabiye olması hem de hazır bebe bisküvisi vermek istemeyen annelere bebe bisküvisi yerine geçmesi. Orijinal tarif Hülya' dan, ben hem yarım ölçü yaptım hem de bazı malzemeleri değiştirdim.

Malzemeler :

  • 1 yumurta

  • 40 g. tereyağı

  • 1/2 su bardağı pekmez

  • 1 tatlı kaşığı nişasta (ben mısır kullandım, buğday daha iyi olabilir)

  • çekilmiş fındık veya ceviz veya her ikisi de

  • birkaç damla vanilya

  • biraz karbonat, biraz tuz

  • aldığı kadar un




Fındığı (ve/veya cevizi) rondoda ufak parçalar haline gelene kadar çekiyoruz. Un hariç bütün malzemeleri karıştırma kabına alıyoruz, unu yavaş yavaş ekliyoruz. Benim kullandığım pekmez özel ev yapımı bir harnup pancar pekmezi, kayınvalidemlerin memleketinden geliyor. Siz de doğal pekmez bulabilirseniz daha iyi olur.



Bu tür hamurları mikserin yoğurma ayaklarıyla yapmayı tercih ediyorum. Homojen bir hal aldıktan sonra elimle yoğuruyorum.

Bu hamur açılabilecek kadar yumuşak olmalı, o yüzden unu fazla koymayın. Merdaneyle hamuru açıp kalıpla şekiller kesiyoruz.



Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştiriyoruz. (Bu tarifle bir büyük bir de küçük tepsi kurabiye çıkıyor.)

180 derecelik önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakikada pişiyor. Rengi döndüğünde hemen çıkarmanızı öneririm, çok pişirmeyin ki sertleşmesin.

Ilınmasını bekledikten sonra kendiniz çay veya kahvenin yanında, bebeğiniz ise ara öğünlerinde tüketebilir :))

20 yorum:

  1. Guzel kizina sifa olsun her yedigi insallah. Sadece ufak bir bilgi vermek istiyorum: Bebeklerin sindirim sistemi 1 hatta bazen 2 yasina kadar gelismedigi icin tahillari yedirmek vucutlarina asiri yuk bindiriyor ve bagirsaklar ekstra calisarak cok yoruluyor. Ayrica tahillar zor sindirilmesinden dolayi vucuttaki diger vitamin ve minerallerin bagirsaktaki emilimini azaltiyor. Mideyi daha saglikli olan yiyecek ve proteinlerle doldurmak yerine tahillarla dolduruyoruz bazen. Beslenme uzmanligi uzerine calismalarim oldugu icin paylasmak istedim, Umarim heyecanina ve emegine limon siktigimi dusunmezsin:)

    YanıtlaSil
  2. Yok düşünmem.
    Herşeyi dengeli vermeye çalışıyorum zaten. Ben doktorumuzun da tavsiyesiyle Nil' e özel yemek yapmıyorum, evde pişen herşeyden veriyorum.
    Bu tarz atıştırmalıklardan da günde 1 tane ancak yiyor zaten :)

    YanıtlaSil
  3. tamda diyecektim ki yemek tarifi yazmayı sevmiyorum dedigin yazına senin gibi yeni anne olmuş arkadaşlara bebek yemek tarifleri versen ne iyi olur ,hem dikiş bilgini ver hemde bebeiş mamalarını sen hamarat hanımsın yaparsın hepsini....nazar degmesin ....

    YanıtlaSil
  4. Lacincigim, ceviz, findik gibi agac "nut"larini ve yerfistigini verirken dikkat etmek lazim, sayet allerjisi varsa tehlikeli olabiliyor. esimin yegeninde antep fistigi ve yerfistigi haric butun findik/fistik turlerine karsi allerji var, o sebeple cok hassasim ben bu konuda, mazur gor...

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık Laçin
    en kısa zamanda oğluma deneyeceğim ben de...

    YanıtlaSil
  6. Nil' in yok, o yüzden veriyorum.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba lacin harika bir tarif hemen deneyecegim birde sen nil'e muhallebi veriyormusun?? Aksamlari yatmadan once verilir diyorlar ama nasil yapacagimi bilemedim muhallebiyi

    YanıtlaSil
  8. Yok ben hiç vermedim muhallebi.

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık Laçin hanım Çok nefis görünüyor en kısa sürede yapacağım kızıma...

    Bebeklerde tahıllar öenmli yer oynuyor..
    pekmezinde bebeklere olan faydası saymakla bitmez zatennn...

    YanıtlaSil
  10. ellerinize saglık,pekmez ve tahılların bebk&cocuk gelişimlerinde ayrıca cevizin beyin gelişiminde çok büyük faydası var tarifinizi hemen uygulayacagım,buna benzer bir kurabiye yapmıstım kızıma ama sizin tarif çok daha güzele benziyor :)Yarasın Nil'e ..

    YanıtlaSil
  11. ellerini yerim ben ya çok tatlı mahşallah

    YanıtlaSil
  12. acaba fotoğraf makinanızın markasını sorabilirmiyim... çok güzel çekimler...

    YanıtlaSil
  13. sevgili laçin peki bebe bisküvisi vermiyor musunuz?
    arada vermenin sakıncası olur mu ki? ben arada veriyorum ama acaba mı dedim.teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. hazir paketli urunleri vermemeye calisiyorum. yani mumkun oldugu kadar az.

    YanıtlaSil
  15. teşekkürler tam tahmin ettiğim gibi...ben de canon 500d kullanıcısıyım...çok iyi bir seçim...mimarlık,moda,tasarım yanına birde fotoğrafçılığı eklemelisiniz :)

    YanıtlaSil
  16. Yok fotoğrafçılık konusunda temel birkaç şeyden başka hiç bilgim yok. Eşim biliyor biraz, ondan almıştık zaten :)

    YanıtlaSil
  17. pekmezli kurabiye fikri güzelmiş, daha önce hiç denemedim.Şu "aldığı kadar un" kavramını hiç tutturamıyorum ama, un için ortalama bir ölçü söylemeniz mümkün mü?

    YanıtlaSil
  18. ellerinize sağlık, belki sade un yerine un+irmik eklense daha besleyici olabilir bebekler için,

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.