Salı, Ekim 28, 2014

Diktiklerim : Deri Püsküllü Etek


İtiraf ediyorum diktiğim parçaların hepsini aynı oranda sevmiyorum, bazılarını bir kere giyip kaldırırken bazı parçalarla resmen aşk yaşıyorum. Şimdiye kadar diktiklerimden en beğendiğim parça deri kollu bu mantoydu, bu deri püsküllü etek ise bir anda ikinci sıraya yerleşti. 
Nasıl yapabileceğimi, nasıl bir deri kullanmam gerektiğini çok düşündüm. Birçok karalama yaptım, kalıp için birkaç Burda dergisi karıştırdım, birkaç gece de rüyamda gördüm :) 

 fotoğraf kaynakları /image sources : whowhatwear, pose, pinterest

Bu etek için ilham kaynağım Tamara Mellon' un eteğiydi. Anvelop parçanın kemere birleşimindeki pli dışında sonuç oldukça benzedi. Bence bu projenin kilit noktası malzemeydi; püskülleri keserek oluşturacağım için düz durması çok önemliydi, bu yüzden kırışabilen yumuşak suni deriden başka bir materyal kullanmam gerekiyordu. Kadıköy cuma pazarında tam da bu işe uygun bir suni deri buldum. Aslında kendisi tam olarak arkası dalgış kumaş sıvamalı vinylex di.


Kalıp için bir pensli etek kalıbı kullandım, boyunu biraz uzatıp püsküllü olacak kısımları vurgulamak için önce kestim sonra tekrar birleştirdim. 
Yeri gelmişken söylemem lazım (instagram' dan takip edenler bilirler) yeni makimem (Janome Gold Plus), tekerlekli ayak ve deri iğnesi ile normal bir kumaşla çalışır gibiydim. Bütün dikişlere -dikiş payları düzgün dursun diye ince bir üst dikiş çektim. 


1. Püskül olacak alt parçalar ile üst parçaları birleştirip üstten makine çektim.
2. İki ön ve iki arka parça burada gözüküyor. 
3. Ön ve arka parçaları birleştirmeden önce püskülleri yaptım. Bunun için derinin arka kısmından 0.5 cm lik çizgiler çizip üstten 1 cm kalana kadar makasla kestim. (Hem maket bıçağı hem de rulet ile denedim, ikisi de kaydı maalesef yine en rahatı makastı) Başta çok zorlayacağını düşündüm ama bütün kesim işlemi bir buçuk saatte falan bitti.
4. Fotoğrafları yok ama bundan sonra ön ve arka parçaları birleştirdim ve üstten makine çektim. Kemeri takıp arka ortaya da fermuar taktım ve yine fermuarla beraber arka orta dikişinin de üzerinden makine çektim.

11 yorum:

  1. bu parçayı diktiğinize çok memnun oldum :) bende bu etekten dikmek için bordo deri aldım, model olarak da daha önce diktiğim bu kalıbı kullanmayı düşüyodum sizce bu kalıp olur mu? tabi bir kaç pile iptal edilip oval yeri de düzleştirilicek..
    http://birdikbinbak.blogspot.com.tr/2014/02/bir-parca-dantel.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalıptaki plileri kumaş kaldırır mı bilmiyorum, önce bir deneyin bence.

      Sil
  2. Tek kelimeyle harika olmuş, güle güle giyin eteğinizi :)

    YanıtlaSil
  3. Laçincim evet haklısın.diktiğin parçaları ben çok beğeniyorum ama üzerinde göremiyorum..Bu son parça harika olmuş..sen de duruşu da ayrı tabi..güle güle kullan. Takipteyim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kısmı "verilecekler" bölümüne gidiyor diktiklerimin, sanırım dikene kadar sıkılıyorum.

      Sil
  4. süperr olmuşş hatta yukardaki resimlere nazaran sizinkini çok daha fazla beğendim :) bu modeli bende pinterestte sıkça görüyorum ama hem istediğim kumaşı bulamamaktan hemde deri dikmekten kortuğuma cesaret edememiştim... sanırım sadece püsküllerin çantasını yapmakla yetineceğim :) iyi günlerde ve mutlulukla kullanmanı dilerim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Deri için mutlaka teflon veya tekerlekli ayak kullanın, çok farkediyor.

      Sil
  5. Harika olmuş elinize sağlık, deri Etekleri çok seviyorum fakat dikmek için bir türlü cesaret edemiyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. müthişsin
    senin yaratıcılığına becerine şapka çıkarıyorum
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık Laçin Hanım, ben eteğin yanlarını anlayamıyorum. Yan boyları eşit değil gibi duruyor. Arka boy eşit değil mi? Her zaman çok şıksınız.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.