Pazar, Eylül 21, 2014

DIY : Boncuk Örme Çanta Yapımı


Deli işi projeler birkaç ayda bir aklıma düşüyor ve bitirmeden de içim rahat etmiyor, uykumda bile devam ediyor. Boncuk örme bilekliklere ve oluşan desenlere hayranlığımı daha önce yazmıştım ama kendim yapma gibi bir düşüncem olmamıştı. Sonra "daha başka neler yapılabilir" sorgusunun cevabı olarak aklıma bir çanta yapma fikri geldi ve sanırım üç haftaya yakın bir sürede bitirdim kendisini. 





Malzemeleri ben büyük bir tuhafiyeden (Ümraniye Tuğra tuhafiye) aldım ama daha yaygın olan Bijuland' larda da hepsini bulmanız mümkün. Boncuk örme tezgahı yerine internette kutuların kenarına çentik atıp ipleri buralardan geçirenler falan var ama çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Zaten fiyatı da uygun, bu tarz basit bir şey alınabilir. Çanta olacağı için iri kum boncuk kullandım ama çok iyi olduğunu söyleyemeyeceğim, bütün boncuklar aynı boyutta olmadığı için yamukluklar oluyor. Tezgaha geçirilen ipler için ben nakış ipi (sanırım havlu kenarına iş yapılıyor bununla) kullandım, örgü kısmı için ise normal dikiş ipi. Bir de fotoğrafta olsa da gözükmeyen boncuk iğnesi var tabii ki. Bu tarz büyük boy boncuklarda çok önemli değil ama küçük boy kullanılıyorsa mutlaka boncuk iğnesine ihtiyaç var. 

Maalesef yaparken video çekemedim ama boncuk örmeyi ve 
bu tezgahı kullanmayı hiç bilmeyenler için şu videolar yararlı olacaktır : 

Farklı desenler kullanmak istediğim için önce kareli kağıda desenlerin taslağını çizip sonra tamamladım. Aslında bu iş tamamen matematik, sayıp desenleri oluşturuyorsunuz. Bu iş için aldığım çantanın enine göre ben boyutlarını ayarladım, önce bir deneme modeli yaparak kaç boncukla hangi boyutta bir desen oluşturduğunuzu görebilir ve buna göre gerekli olan sayıları hesaplayabilirsiniz.
Yeterince desen yaptıktan sonra kalan ipleri arkasına gizleyip çantanın üzerine yapıştırdım, o kadar boncuk ördükten sonra bu iş en kolay kısmıydı tabii ki. Dün katıldığımız düğünde de kullanarak kendisinin açılışını yapmış oldum.


elbise- koton / çanta- ben yaptım 

11 yorum:

  1. gerçekten büyük sabır işi olmuş ama değmiş :)

    YanıtlaSil
  2. Bravo size,hayran kaldım yine..Bu ne sabır Maşallah ..

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle saçlar yine kıskanılası , hem de çok ...
    Ben tezgahtaki halini bilezik olarak görmüştüm. O kadar çok aradım ki , ama bulamadım. Yapmak bana imkansız geliyordu ( bunu yapan insan olmaz diye düşünüyordum ) ama yazı sayesinde ve tezgah sayesinde yapabilirim voltranı geldi bana :) teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. çok güzel bir çanta olmuş.. yeni bir teknik de öğrenmiş oldum sayenizde.. teşekkürler. sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. harika bişi olmuş bayıldım :D

    YanıtlaSil
  6. harika olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. cok cok guzel.. gule gule kullan. Deli islerini severim. Tezgahi bulabilirsem denemek istiyorum:))

    YanıtlaSil
  8. Laçincim sana bakmaya doyamıyorum desem.yıllardır takip etmekten en keyif aldığım blog senin blogun! Bir kadina kosa saç ancak bu kadar yakışabilir. Ekol oldun bende ilham perim...Öyle ki saçlarım bile senin gibiydi.ama uzadılar. Istanbul'da nerye kestiriyorsun lütfen mail atarsan sevinirim..sirf sende görüp heveslendim dikiş makinasi bile aldım.neyse...:)nil'i çok çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. off Laçin mükemmel olmuşsun
    elbise çok yakışmış
    yeni mi aldın, bu aralar elbise arayışındayım, renkleri modeli mükemmel

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.