Perşembe, Eylül 12, 2013

Kolay Penye Elbise Yapımı ve Baykumaş


 
Biraz önce bitirdiğim örme kumaşlarla (ribana, penye, jarse gibi) çok kolay ve kısa sürede yapılabilecek bir elbise modelini anlatmaya çalışacağım. Aslında kendisi tshirt ün uzatılmış hali, aynı yöntemle tshirt de dikebilirsiniz tabii ki.


Yapımını anlatmadan önce bu kumaşların adresi Baykumaş' tan bahsetmek istiyorum. Online kumaş alışverişi maalesef ülkemizde yaygın değil, ancak birkaç site var, bunlar da piyasadan pahalı oluyor genelde. Ama yakın zamanda tanıştığım Baykumaş parça olarak sattığı kumaşlarla bir alternatif oluyor, üstelik fiyatları da çok uygun.
Geçen hafta bana bir dünya kumaş gönderdiler. Döşemelik, perdelikler de var ama ilk olarak dikkatimi penyeler çekti. İyi kalitede penye bulmak pek kolay değildir, bunları çok sevdim. Özellikle siyahın kalitesi muhteşem.
Bu kumaşlardan ilk olarak çizgili ile günlük bir elbise diktim.


1. İlk olarak kendinize olan bir tshirt ten kalıp çıkarın. Ön ve arka parçalar için tshirt ü ortadan ikiye katlayın, bu hizaya kağıdın bir kenarını yerleştirin ve kol oyuğu, yaka oyuğu ve etek ucunu çizip kesin. Kol için ise kağıdı ikiye katlayıp kat yerini kol parçasının omuz hizasına yerleştirin. Kol oyuğu kavisini ve uzunluğunu çizip ikiye katlanmış kağıdı kesin. Kağıdı açtığınızda simetrik bir kol kalıbınız olur. Aslında ön ve arka kol oyukları farklı olduğu için simetrik değildir ama esnek kumaşlarda bu şekilde kullanılabilir. (ön ve arka parçalardaki kol oyuklarını da aynı kesiyoruz aynı sebepten)
Kumaşın esnek kısmını eninde kullanıp parçaları kesin.
2. Ön ve arka parçaların omuz dikişlerini çekip kolları ekleyin.
3. Kol ağzından başlayıp etek ucuna kadar yan dikişi çekin.
 Bu aşamada bir prova yapsanız iyi olur, ben baştan çok bol başladığım için prova kısmı uzun sürdü. (çok daralttığım için çizgiler tutmadı maalesef)
 4. Yakayı biyeli bitirmek için kumaştan enine kestiğiniz şeridi ikiye katlayıp yakanın ön yüzüne iğneleyin. Dikip biyeyi içe çevirin ve dikiş payının dışarı çıkmaması için üzerinden ince bir dikiş geçin.


5. Dikiş geçilmiş yaka bu şekilde oluyor.
6. Kol ağızları için de aynı yöntemi kullanabilirsiniz veya çift iğne ile bitirebilirsiniz.

Çift iğne kullanımı için bu yazıma,
genel olarak penye dikişi hakkında bilgi için bu yazıma bakabilirsiniz.

12 yorum:

  1. Çok güzel olmuş eline sağlık...

    YanıtlaSil
  2. ben de geçenlerde keşfetim siteyi 6 parça kumaş aldım 3tane hediye göndermişler. İçinde uzun bir penye kumaş da var. Ne yapsam diye düşünürken bu elbise ilaç gibi geldi. Umarım becerip dikebilirim :)

    YanıtlaSil
  3. eline sağlık. çok klas duruyor... üzerindeki duruşunu görmek için sabırsızlanıyorum :)

    YanıtlaSil
  4. küçük bir ilçede yaşıyorum bloğunuzu okuya okuya kendime bir dikiş makinesi aldım ama kumaş yaşadığım yerde bulamıyordum. Bu bilgilendirme çok yararlı oldu. kızıma ve kendime bişeyler dikebilirim umarım bu penyelerden..

    YanıtlaSil
  5. idolumsunüz seviyorum sizi:))) site süper gerçekten

    YanıtlaSil
  6. Ćók cok güzel bana dikişi öğreten kadın :) bana iplik makarasının nasıl durucagini ögreten kadın nadir detaylı anlatan resimli detaylı paylasimda bulunan dikiş ustam :) seni internette gördügumden beri online ustam oldun valla he 2 cocuklu olunca hayat teladi herzamn oturamiyorm ama benm icin bi etek bile yapmak bile hayaldi çook tsk ederim belki hatirlarsn yorum birakiodm nasil dikicem bel lastigini nasil geciriosun keske yapabilsem die :))) optummm ♥♥♡♥♡♡♡♡

    YanıtlaSil
  7. Penyeler taa buradan ışıyor zaten:) Pratik ve şık sizin kod adlarınız olmalı:) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Güzel kumaşları Adana'da bulmak zor.Çok sapa yerlerde satılıyor.Baykumaş2ı çok merak ettim.Hemen uğrayacağım.
    Umarım Batu'dan fırsat bulup geçen yıl alıp sadece 2kez dikiş dikebildiğim makineme zaman ayırabilirm:)

    Anlatımın için teşekkürler;)

    YanıtlaSil
  9. bayıldım........... her yaptığınıza.

    YanıtlaSil
  10. Ne kadar pratik ve güzel...

    YanıtlaSil
  11. kumaşlarda güzel modelde.. ancak benim çizgili eşyalarda özellikle enine çizgililer de yan dikişteki dengeyi tutturmak..
    sevgiler ♥NK

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.