Salı, Eylül 20, 2011

Tshirtten Bebek Taytı Yapımı


Bir önceki yazımdaki bebek taytını yapmak için sadece bir tshirte ve kalıp olarak kullanacağınız bir bebek taytına ihtiyaç var. İşaret kalemi de çok işe yarayacaktır. Koyu renklerde işaret kalemi yerine terzi sabunu da kullanabilirsiniz. Bir de not, tshirtün penyesi ne kadar likralı olursa tayt da o kadar kullanışlı olacaktır. 
Tshirt yerine penye kumaş da kullanabiliriz ama tshirt kullanmadaki amaç etek ucundaki reçmeyi taytın paça bitişi yapmak.

Öncelikle kalıp olarak kullanacağımız taytı ağından ikiye katlıyoruz. Ön ve arka bacak oyuntusu farkettiği için hangi tarafın kalıbını aldığınıza dikkat edin. Bir de ön ortadaki bel, arkadan her zaman daha düşüktür. Bunu en son ön kısma biraz daha girerek de verebilirsiniz.

Taytın kalıbını çıkarmak için alt fotoğraftaki gibi ikiye katlamıştık, tshirtü de hiç kesmeden bu şekilde boyuna ikiye katlamamız gerekiyor. (pembe noktalarla işaretli olan orta hizası) sonra taytın yan kat hizasını tshirtün kat hizasına getirip ön veya arka oyuntuyu alıyoruz ve dikiş payını bırakıp kesiyoruz. Tshirtü açıp bu sefer taytı arka kısmının kalıbını çıkarmak için katlayıp yine yan katını tshirtün orta kısmına hizalıyoruz. Arka kısım biraz daha oyuk olacaktır, o kısmı da kesip yukarıda bahsettiğim beli de arkadan öne doğru inecek şekilde kesince tayt kalıbımız hazır olmuş oluyor.



Oluşan iki parçanın her birini paçadan ağa kadar dikiyoruz. (bunlar bacak arası dikişleri oluyor.) sonra da ağ kısımlarını birleştirip önden arkaya orta dikişi yapıyoruz. Bel kısmına da lastik geçirdikten sonra tayt hazır oluyor.

Paçayı tshirtün etek ucundan yaptığımız için bu kısma ayrı bir dikiş çekmeye gerek kalmıyor.

Beldeki dikiş kaymasını görmeyiniz :)




NOT : Penye diktiğim her yazıya bunu ekliyorum tekrar yazayım:

Penye kullanırken mutlaka penye/jarse iğnesi kullanın. Esnerken atmasını istemiyorsanız sık ayarlı zigzag dikiş veya esnek dikişle bütün dikişleri yapabilirsiniz.

21 yorum:

  1. fashionhousebyzeto20 Eylül 2011 19:24

    Süper bir değişim olmuş ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  2. taytımız oldu ama bu sefer de tişörtsüz kaldık :) bir sonraki proje de perdeden tişört yapımı olsun... daha sonra da oturup perde örelim:)

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkürler anlatım için:)
    çok şirin olmuş bende deneme istiyorum oğlum olduğu için aynı taktikle pantolonu kalıp alarak bakalım becerebilecekmiyim:))
    tekrardan teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. çok güzel bir fikir olmuş , hemde kullanılmayan t-shirtler değerlenmiş olur

    YanıtlaSil
  5. Nil in üzerinde görüp çok beğenmiştim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Nil çok şanslı çok becerikli ve zevkli bir annesi var. Tayt muhteşem, güle güle giysin minik prenses..

    YanıtlaSil
  7. Yine super bir sey yapmissin. Ellerine saglik!

    YanıtlaSil
  8. çok sevimli :=)

    http://rainbowgatherer.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  9. Baktım baktım okudum okudum Tshirt ün neresi taytın neresi oldu anlayamadım:))
    Sonuç güzel olmuş ama keşke doha çok foto olsaydı.

    YanıtlaSil
  10. İkinci fotoğrafta yazdım ama herhalde anlaşılmamış. Tshirt ün etek ucu taytın paçası oluyor.

    YanıtlaSil
  11. Harikasınız, fikir olarak çok beğendim. Böyle giymediğimiz ne kadar çok kıyafet çıkıyor evlerimizden, neler yapılabilir başka, kim bilir?

    YanıtlaSil
  12. az önce tişörtümü 6 aylık kızımın taytına göre kestim teğelledim ve akşamı bekliyor dikilmesi için malum bizim kız gündüzleri çok kısa uyuduğundan akşam olacak dikiş faslı:) bu fikrin için gerçekten çok teşekkürler kızıma birkaç tane dikmek istiyorum bu yöntemle, böyle güzel pratik fikirleri her zaman bekliyorum tekrar teşekkürler miniğine öpücükler

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Laçin kızım şu an 3 yaşında ama 3-4 aylık dönemlerinde yaşadığımız yerde kızıma göre ne külotlu çorap ne de tayt bulabilmiştim, mevsim kışı gösterince (kaloriferimiz olmasına rağmen o da düzenli çalışmıyordu) kızımın üşümesini engellemek için ben de uzun kollu penye badimin kolundan ve gövde kısmıdan 2 tane tayt dikmiştim.Senin gibi kabiliyetli olmayınca sadece pantolonların içine giyebilecek bir şey olmuştu ama en azından durumu kurtarmıştım:))

    YanıtlaSil
  14. Mimledim sizi :) http://purpleviolet-87.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  15. bugün yorum yoladım ama gitmedi sanırım :)
    lacin seni mimledim :D
    eğer istersen bloğuma bakabilrisin

    YanıtlaSil
  16. En kisa zamanda bakacagim

    YanıtlaSil
  17. [...] olunca da bu yazımda anlattığım şekilde kesip dikip taytı bitirdim. Tek farkı paçalarına düz renk parça eklemem [...]

    YanıtlaSil
  18. Selam lacin, sik ayarli zig zag icin kac numaraya ayarlamak gerek singeri? Ben numara islerini cozemedim hala, deneme yanilmayla ilerliyorum. Senin standartlarin var mi tension ve lenght ayarlarinda?

    YanıtlaSil
  19. Sık ayarlı yapacağım zaman 1,5-2 gibi ayarlıyorum uzunluğu. Tansiyonu hep 3,5-4 civarında tutuyorum.
    Ama kumaşlara göre çok değişiyor, her kumaşta ayarlamak lazım aslında.

    YanıtlaSil
  20. [...] biraz uzun yaptığım için şimdilik katlı kullanıyor. Taytı bu yazımda anlattığım tshirtlerden yaptıklarımdan. Ayakkabıları Puma, sonunda küçük numara (20) [...]

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.