Perşembe, Temmuz 07, 2011

6 ay (ya-rım-yıl)



Nil' in 6 ayı doluyor bugün, artık yarım yaşında. İlk 6 ay anne sütünün önemini artık herkes biliyor herhalde, ben de bununla ilgili deneyimlerimi paylaşmak istedim.

1 yaşına kadar da anne sütü önemini sürdürüyor, ben de elimden geldiğince vermeye devam edeceğim. Tabii bir de Nil istediği sürece..

- Hamilelik sürecinde sütüm olup olmayacağını çok merak ediyordum. Annem ne bana ne de kardeşime hiç veremediği için saçma bir düşünceyle bunun bende de olabileceğini takmıştım kafama. (Normal doğum korkuma bir neden yine annemin yapamamış olması, ben de kardeşim de 10ar gün geç doğmuşuz. Artık hayati tehlike başlamışken sezaryene almışlar annemi. Nedense bu konuların genetik olabileceği düşüncesindeyim.) Doğumdan önce herşeye hazırlıklıydım, mama vermeye de gayet sıcak bakıyordum.

- Hastanede ilk emzirme tabii ki başarısızdı. Ben emzirmeyi bilmiyordum Nil isedevamlı uyuyordu. Bir de her yerinizi mıncıklayan bir sürü insan. Tamam size yardım etmeye çalışıyorlar ama doğumdan çıkmışken tepenizde bu  kadar insanla emzirebilmek hiç mümkün değil. Ben uysal yapıda olduğum için sinirimi bozmadım ama herkese söylüyorum daralırsanız yalnız kalmak istediğinizi söyleyin. Belki yanınıza sadece annenizi veya bir arkadaşınızı alabilirsiniz.

- Doğumdan sonra ilk üç-dört gün süt tam olarak gelmedi. Tabii ki sezaryenin etkisi bu, sancı çekmeyince süt üretiminin uyarılması gecikiyor.

Kendimi hazırlamış olduğum için gayet rahattım. Yalnız daha büyük bir sorun vardı Nil doğuştan "tok" tu. Emzirmek için ayağını mıncıklamamız gerekiyordu. Bu hali hala sürüyor aslında, acıkmamışsa emzirmeye çalışırsam kıyameti koparıyor.

- Bu arada ilk zamanlar her emzirmeden sonra lansinoh kullandım. Hiç çatlak olmadan kurtardım o tehlikeli dönemleri.

- Sütüm çoğalana kadar önce emzirip sonra mama verdim. Sonra yavaş yavaş doymaya ve nihayet mamayı hiç almamaya başladı. Bu süreç bir hafta kadar sürdü. Mama vermeyi bırakınca süt vermenin değerini anlamaya başladım. Hafif bir sahiplenme başladı bende.

- Birkaç hafta boyunca her gece inanılmaz bir titreme nöbetiyle uyandım. Kan ter içinde kalkıp inanılmaz üşüdüğüm için üzerime iki battaniye örtüp tekrar yatıyordum. Bir süre sonra geçiyordu. Sonradan öğrendim ki buna da "süt ateşi" deniyormuş, süt toplanırken bu şekilde titremeler olabilirmiş.

- 40 günün dolmasına birkaç gün kala bu yazımda anlatmıştım, mastit oldum. İnanılmaz ağrılar çektim, tıkanıklık da olduğu için hakikaten operasyonun ucundan döndüm. Çünkü Nil hala tam performansla ememiyordu. Sonra akıllanıp düzenli olarak emzirdikten sonra boşaltmak için sağmaya başladım. Çıkan süt miktarına bakıp şımardım o zamanlarda.

- Bu şekilde üç aya yakın zaman geçtikten sonra tam da sütüm maksimum seviyedeyken hormonlarla ilgili bir problem yaşadım ve östrojen içerikli bir hormon ilacı kullanmak zorunda kaldım. Önce beş günlük iki doz, bir süre sonra da 21 günlük tek doz ilaç kullandım. Bu ilaç kullanımı sütümü neredeyse yarı yarıya azalttı. O zamanlarda 150-160 ml çıkarken 80-90 ml ancak çıkmaya başladı, o da en dolu olduğu zamanlarda. Yaşadığım süt şımarıklığının üzerine bu çok kötü bir darbe oldu bana. Resmen depresyona girdim. Neyse ki buzluğa attığım sütler beni bir süre idare etmeye yetti.

Bu dönemde çocuk doktorumuz çok sakin davrandı, kendisi de anne sütüne çok önem verse de geçici bir süreç olduğu için gece öğününü mama vermemi önerdi. Bu şekilde yaklaşık 10 gün günde bir öğün mama vererek o süreci atlattık. O 10 gün bana asır gibi geldi, dediğim gibi süt şımarıklığı bu. İlaçlar bittikten sonra sütüm yavaş yavaş yerine geldi.

- Zaman zaman yine sütüm azaldı, sonra arttı. Bana tavsiye edilen birçok şeyi denedim. Açıkçası hiçbiri bende öyle süper etkiler yapmadı. Benim ilacım dinlenmek, mutlu olmak ve su içmek. Bunları yapabildiğim zaman herşey yoluna giriyor.

- 4 aylıkken Nil çok da sevmediği emziği tamamen bıraktı, 5 aylıkken de biberondan içmeyi.

- Geçen gün gittiğimiz 6. ay doktor kontrolünde bundan sonra Nil' in herşeyi yiyebileceğini söyledi doktorumuz. Evde sadece zeytinyağı ve çok az tereyağı kullandığım için de sorun yokmuş. Tabii ki yasaklar var; patlıcan, domates, kivi, çilek, yumurta akı ve bal. Bahsediyorum doktorumuz diğer doktorlara göre biraz aykırı, biraz eski usül ve kesinlikle rahat. Çocuğu aileye eziyet etmiyor ama çocuğun isteklerini her zaman ön planda tutuyor. Benim de hiç istemediğim  öyle "çok hijyenik olsun, organik besleyeyim" taraftarı değil. Büyüyünce nasılsa yiyeceği şeylerden şimdi sakınmanın bir anlamı olmadığını düşünüyor. Bundan sonra herşeyden azar azar tatması için verecekmişim. Kesinlikle "bebeğe ayrı yemek yapmayacaksın" dedi. Sütüm hala yeterli durumda olduğu için (büyümesinden, kilo almasından anlıyor) öyle lapa mamalara gerek yok, emzirmeye devam. Öğün eklenmedi, önce emzirip sonra sofrada ona da yemeklerden verme şeklinde olacak.

Bu arada doktor biberonu kendi isteğiyle bırakmasına çok sevindi. Geçen gün mailde de bir okuyucumla konuştuk, emzik ve biberon anne sütünü emme performansını azaltabiliyormuş. Doktorum da anne sütünü desteklediği için biberonu bırakması hoşuna gitti. Onun yerine suyu da alıştırma bardağı, kaşık neyle olursa verebileceğimi söyledi.

Bu yazdıklarım herkesin yapısına uymak zorunda değil, doktorumuzla kafalarımız çok uyuşuyor o yüzden bana mantıklı geliyor. Bebek bakımında bence insanların içinden nasıl geliyorsa, doktorları nasıl öneriyorsa (tabii onlara uyuyorsa) o şekide olmalı. Tek bir doğru olduğuna inanmıyorum.

44 yorum:

  1. Ben kızmazsan yazdığın konu ile değilde güzel prensesin pileli tulumlarına takılacağım...Severken sıkıştırıp ısırıp öpenlerden değil de iletişim kuranlardanım. Eminim şimdi muhabbet edilince agu şeklinde o da tepkisini göstermeye başlamıştır...
    Allah bağışlasın Laçin...

    YanıtlaSil
  2. Niye kızayım :) Bu konu herkesi ilgilendirmiyor tabii ki.
    Agular 4 aydaydı şimdi başka sesler bile çıkarıyor :) Şimdilik ne dediğini anlamıyoruz

    YanıtlaSil
  3. Ben de çocukların katı kurallarla büyütülmesine karşıyım.Her çocuk için uygulanabilen kesin doğrular yoktur.Çok güzel söylemişsin,çocuk büyütmeyi eziyet haline getirmemek gerekiyor..

    YanıtlaSil
  4. o büklüm büklüm olan bacakları var ya işte tam oraları öpüp ısırmak isterdim :)

    YanıtlaSil
  5. oğlum 14 aylık ben çalıştığım için bakıcı bakıyor ve 3 çocuk büyütmüş biri.başlarda titizleniyordum ama baktım güzel bakıyor bıraktım onun ellerine.arada eski yöntemleri kullanarak birşeyler yapıyor ve işe yarıyor.oğlumda mutlu oluyor bende.o yüzden büyüklerimizi dinlememiz gerektiğini düşünüyorum:)

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel kendinizce bir düzen oluşturmuşsunuz,bence en önemlisi de bu.
    Ben de yeni yeni meyvelere,çorbalara başladım.Bakalım neler yaşayacağız:)

    YanıtlaSil
  7. her şeyi öyle güzel anlatmışsın ki laçin.
    sen mastit yazını yazdığında ben daha hamileydim ve okurken çok üzülmüştüm.aynı şeyin başıma geleceğinden haberim yoktu tabi.hemen yazına geri dönüp çözüm önerilerini okumuştum.bu yazıda aynen öyle olmuş.tecrübe konuşmuş diyelim.özellikle nil ile yazdıklarını büyük bir keyifle okuyorum.doktorunu sevdim bende öyle düşünenlerdenim çünkü.nil'e öpücükler♥

    YanıtlaSil
  8. 150-160 ml tek gogusten mi geliyordu, ikisinden toplam mı acaba? :)

    YanıtlaSil
  9. toplamdaydı. Tabii aya göre değişiyor süt miktarı
    Sonraları tekinden bile geldiği oldu :)

    YanıtlaSil
  10. merhaba lacin uzun süredir takip ediyorum seni bebeğimin de olmasıyla birlikte deneyimlerinden faydalanmak için daha bi ilgiyle okuyorum seni daha öncede ki yazılarında ek gıdaya geçiş sürecinden bahsetmiştin benim de bebeğim 3 ayını doldurdu meyve sularına başlamak istiyorum acaba siz nasıl başladınız ne miktarda hangi sürelerde bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Laçin,bilmiyorum ilginizi çeker mi? 6. aydan sonra diğer annelere fikir olması açısından yazmıştım.Hatta Uno firması da benim bu yazımla ilgilenmiş yayınlamak istemişti.Şayet okumak isterseniz linki;

    http://annecikk.blogspot.com/2008/12/bebekler-iin-orba-fikirleri.html

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. çok güzel tarifler var gerçekten, teşekkürler paylaşım için. sıkışıldığında yapılabilir.
    Ama ben doktorun da tavsiyesiyle bizle aynı yemekleri yemesi taraftarıyım yine de.

    YanıtlaSil
  13. Doktorunuz da meyve suyunu önerdiyse günde bir kere önce birkaç kaşıkla başlayabilirsiniz. Şeftali, kayısı, kiraz, karpuz, kavun olabilir.
    Yalnız ben çok vermedim meyve suyunu, doktor pütürlü yiyeceklere ve kaşıkla yemeğe alışması için meyve püresine geçirdi 4. ayında. Her zaman dediğim gibi doktorunuza danışın tabii ki.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar.Blogunuzu ve diktiklerinizi bir heves izleyenlerdenim.Bende üç yaşında bir kız annesiyim.O kadar güzel bi zamanındasınız ki kızınızın Büyüdükçe bunu daha iyi anlayacaksınız.Bende sizin ve doktorunuzun düşüncesiyle büyüttüm kızımı.Ayrı yemek pişirmedim hiç bir zaman.Biz ne yiyorsak o da o şekilde beslendi.Hoş büyüdükçe yedikleri de değişiyor.En güzel yaptığım şey gazlı içeceklerden ve aburcuburdan uzak tutabilmek oldu.Şimdi ufacık bi çikolatadan sonra kesiliyor.Kendim gibi meyve delisi yaptım kızımıda.Markete gidince aburcubur reyonuna değil meyve özelliklede havuç kısmına koşan bi kızım var.Annenin ne şekilde beslendiği çocuk için çok önemli bence.Güle güle büyütmeniz dileğiyle....

    YanıtlaSil
  15. inşallah ben de sizin gibi abur cubura alışmamasını sağlayabilirim, zor birşeyi başarmışsınız bence. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  16. 3. oglumda ( 3 oglum var :p ) ben de ayri yemek yapmadim . biz ne yiyorsak ona da onu yedirdim . bunun cok buyuk faydasini gordum . oglum hic bir yemegi secmiyor :)

    organik diye dayatilanlarin organik olduguna inanmiyorum . hem organik bile olsalar cocuklarimizi ne zamana kadar kendi yediklerimizden uzak tutabiliriz ?

    YanıtlaSil
  17. Aynı fikirdeyim, organik lafına inanmıyorum kesinlikle.

    YanıtlaSil
  18. mrb laçin sizi uzun süredir takip ediyorum yorum yazmak bugune kısmetmiş dikişe merakımla buldum sizi ama cocuk hakkında yorum yazacagım benim kızım subat dogumlu haftaya 5 aylık olacagız 6aydan sonra ben çalışmaya baslayacagım kızım dogdugundan beri biberon almıyor cok denedim ve sagılmış süt içmiyor farkediyor hemen calısınca ne yapacagımı bilmiyorum doktorumuzla uyusamıyoruz (degiştirecegim arayıs içindeyim)bana ek gıdaya kesinlikle 6aydan önce gecmememiz gerektigini ben calısmaya baslayınca aclıktan mecburen biberon alacagını söylüyor ama ya almazsa pat diye doyuracak kadar ek gıda verilmezki kafam cok karısık neyse yukardaki sebeplerden dolayı ek gıdaya 5 ay doldugunda baslamak istiyorum biraz arastırdım mamayla yogurt yapılıyor onunla baslanıyormus sonra yagsız tuzsuz sebze püreleri falan yazıyor sizin doktorun düşüncesini sevdim ama anlayamadım nasıl yedigimiz seyleri verecegiz mesela fasulye yemegini nasıl yedirecegiz?yada tavuk yemegini?kızartma falan gibi katı seyler yasaktır zatende sulu yemekleri püremi yapacagız yani?drmuz tuz salça kesinllikle yasak bebeklere sakın 1 yasından önce yemek suyundan 1 damla bile verme 6 aydan önce su bile verme dedi cok karısık yazdım sanırım kafamda cok karısık kızım kucagımda yazıyorum kusura bakma cevaplarsan cok sevinirim

    YanıtlaSil
  19. Doktorundan memnun degilsen biran once degistirmeni tavsiye ederim, oyle cok zor. Bana yaptigin yemegi mesela patates yemegiyse patatesini catalla ez ver dedi, hatta ekmek batir ver dedi. Dedigim gibi bizim doktor aykiri baya, cogu doktor seninkiyle ayni seyleri soyluyor kesin haklidirlar da ben uzman degilim birsey diyemem.
    Ama cocugun bizle ayni seyleri yiyerek alismasi cok daha mantikli geliyor.
    Yogurt cok onemli ama mamadan yapilmasini benimsemiyorum ben. Sut yogurda donusurken sut ozelligini kaybediyor o yuzden inek sutu olarak degerlendirilmiyor yogurt. Ben kendim yapiyorum ama dr kendi yediginiz yogurdu bile verebilirsiniz diyor.
    Tuz ve salca meselesinde bir problem olmadigini soyledi bizum doktor, dedigim gibi tam eski usul. Cocuk da sofrada oturur, ne varsa ona da verilir seklini savunuyor.

    YanıtlaSil
  20. Benimki de biberondan icmedigi icin en son biraktigimda anne sutunun icune cici bebe ezdi babaannesi, kasikla yedi onu. aklinda olsun zor durumda verilebilir.

    YanıtlaSil
  21. cok tesekkür ederim laçin gercekten cok yardımcı oldu cvpların bende mamadan yapılan yogurda sıcak bakmadım keçi sütüyle yapmayı düşünüyorum ilk basta 6aydan sonra pastorize günlük sütten yaparım.anne sütüne cicibebede kurtarıcı olacak benim için hem süt almıs olacak.peki tavuk et falan yemesine nasıl bakıyor doktorunuz kivi çilek bal yumurta akı domates kiraz bunların alerjen oldugunu biliyorum bunun dısında varmı yasakları?basını agrtıyorum laçin kusura bakma ama doktorunuz tam benim istedigim gibi konyada bi doktor bulamadım:(

    YanıtlaSil
  22. Lacin benim de 6bucuk aylik bir kizim var, cok sukur ki ilk 6 ay boyunca sadece anne sutu verebildim. Emzirme duzenini kurana dek biz de cok sikinti yasadik, yeni annelere tavsiyem morallerini bozmasinlar ve azimli olsunlar. Bence bu surecte katileli bir sut pompasi cok fayda sagliyor, pompa sayesinde sutum o kadar artti ki, bir sure 3uz bebeklere yetecek kadar yani normalin 3 kati sutum vardi! Ve ben ilk gunlerde bunun imkansiz oldugunu dusunuyordum, yani hic sutum gelmeyecek gibime geliyordu. Bilincli bir anne icin bebegini ilk 6 ay sadece anne sutuyle beslemek cok buyuk bir gorev, senin gibi ben de bunu basaramayacagim diye cok uzuluyordum ilk gunlerde. ama dedigim gibi, azimli olmak, "ben bunu basaricam" demek cok onemli. Sevgiler Esra

    YanıtlaSil
  23. sevgili laçin ağzına eline sağlık.dr.unuzu çok merak ettim kadir tuğcu mu?

    YanıtlaSil
  24. slm arkadaşlar. Benim sorum olacak. Bebeğim temmuz 18 de 2 ayını bitirip 3 aydan gün almaya başlayacak ama ben hala tam emziremiyorum, günde bazen 2-3 kere emziriyorum sonra sağarak veriyorum. Göğsümün ucu yara oldu ve acısı hala geçmedi.Emzirmek korkulu rüyam:( Laçin senin kullandığın kremide kullandım ama faydasız ne yapmalıyım sizce. Sağınca bazen 100ml bazen 80-90 veya -50 ml geliyor bu normal mi.Birde bebeğim mama yemeden doymuyor gibi emzirdikten veya biberonla sütü içtikten sonra ağlıyor mama yerse 30 veya 40 hemen doyuyor neden böyle. cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  25. Henuz etlere gecmedik, o onumuzdeki ay herhalde. Bir de tabii ki hemen kasik kasik yemiyor amac tatlara alistirmak.

    YanıtlaSil
  26. Yok o değil.

    YanıtlaSil
  27. Kesinlikle pompa cok onemli, sut azsa da lazim dedigin gibi arttirmak icin. Coksa da mastitten korunmak icin.

    YanıtlaSil
  28. Yara olmasi cok kotu, bence kremleri kullanmaya devam et. Bir de acaba bebek sadece ucunu aliyor olabilir mi dikkat ettin mi, cunku bu zamana kadar artik yaranin gecmesi gerekiyordu.
    Sut miktari gunun farkli saatlerinde ve farkli gunlerde degisiklik gosterebilir. Bir de en iyi pompa bile bebegin emdigi kadar cekemiyor, yaklasik 30 ml daha cok emiyor bebek. Tabii ki kesin bir rakam degil bu.
    Mama daha doyurucu olabiliyor bazen, her sutun yapisi farkli ondan da olabilir. Eger anne sutunu ictigi halde doymayip agliyorsa bence uzerine mama teklif etmende fayda var.
    Bir de bebegin kilosunu 25-30 ml ile carpinca ihtiyaci olan sut miktarini bulabilirsin bir ogun icin. Bir yerde okumustum bu hesabi, tabii ki daha fazlasini da alabilir kesin seyler degil bunlar.

    YanıtlaSil
  29. sadece ucunu alıyor tam aldığı zamn acımıyor.Canım çok sıkılıyor bebeğime sütüm yetmiyor diye.Biberonla sütü vermeye devam edersem emmeyi bırakır mı?

    YanıtlaSil
  30. Sadece ucunu aldigi icin yara oluyor zaten, tamamini almasina dikkat et.
    Ben biberon da veriyordum birakmadi ama birakan bebekler de var o yuzden net birsey soyleyemem

    YanıtlaSil
  31. Nice 6 aylara...
    ben de heyecanlıyım..inşallah rahat bir doğumum olur ve süt sorunu yaşamam..
    bilgilenmek önemli...

    YanıtlaSil
  32. Masallah Lacin, Allah nice yaslarini gormeyi nasib etsin. Izninle bilgim dahilinde yukaridaki sorulari yanilamak istiyorum. Anne olarak birbirimize destek olmamis gerektigini dusundugum ve yardimlasmayi sevdigim icin...

    MINIKKASIF: Oncelikle tebrik ederim. Ne kadar zorluk yasasan da annelik mukemmel bir duygu. Sakin moralini bozma. Sutun uzuldugun muddetce cogalmayacak, bunu dusun. Ayni sorunu yasamis biri olarak konusuyorum, yapabilirsin. Benim bebegim de cok zayif kavrardi gogsumu.Agzi cok kucuk oldugu icin tam acamazdi ve sadece ucunu alirdi. Ne kadar buyuk bir aci oldugunu iyi bilirim. Ilk gunler hizla kilo kaybettigi icin iki secenek vardi. Mama ya da suni gogus ucu. Mama vermek istemedigim icin suni gogus ucu kullandim. Surekli gogsume surtunen plastik parca beni cok daha fazla rahatsiz etmisti ve elim gogsumde aci icinde dolastim bir sure. Nasil emzirilecegini teknik olarak biliyordum ama uygulamada bebegimle ayni sekilde hareket edemeyince basarisiz oluyordum. Taki dogal ilaclar uzmani bir arkadasim beni arayana kadar. Telefonda bana gogsumu bir anahtar, bebegimin agzini da bir anahtar deligi dusunup o ne sekildeyse ona gore sekillendirip vermemi ve tum kahverengi kismi (areola) agzina tikmaktan korkmamami soyledi. Hatta gogus ucun bademcigine degecek kadar sokmalisin bebegin agzina, korkma bogulmaz dedi:) Ve benim icin donum noktasi o telefon konusmasi oldu. Nedense zaten agzini minicik acan kizimin bogazina kadar gogsumu sokma fikri garip gelmisti ama ne kadar cok kahverengi kisim alirsa o kadar iyi cekti ve o kadar cok doydu. Soyle dusun: eger gogus pompasi kullandiysan cok daha iyi kiyaslayabilirsin. Sadece ucunu pompalayarak asla sut cikaramazsin. En az gogsunun ucte ikisini kavramasi lazim pompanin. Ayrica egri bir sekilde alirsan gogus ucunu, sutun gelemedigini goreceksin. Bu da dogru pozisyonun ne kadar onemli oldugunu gosteriyor. Sen bugun biraz dinlen, disari cik, dolas mesela bebegine bakabilecek biri varsa. Sonra sakin kafayla,besmeleyle basla bebegini emzirmeye. Gogus ucunu once burnuna, sonra dudak ustune dokundur bebeginin, agzini kocaman acmasini bekle. Eger acmazsa bir kac kez tekrarlayip en cok actigi anda gogsunu agzinin acisina gore ayarlayip emzirmeye basla. Kesinlikle aci hissetmemen lazim. Aci cekmen yanlis sekilde emzirdigini gosterir. Tekrar tekrar dene. Sutunun nasil cok oldugunu ama bunu hic farketmedigini gorup mutlu ol. Soyle dusun, musluk bozuksa su ne kadar kuvvetli akarsa aksin senin eline damla damla dusecektir. Senin de bebegin dogru kavramayi ogrenince ne kadar kuvvetli cektigine sasiracaksin. Kac kilo olursa olsun her bebek emme icgudusuyle dogar. Kimi cok cok kuvvetli ceker, kimisi normal ama hepsi anne sutunu getirecek kadar emebilecek kabiliyettedir. Eger gogus ucu cok belirgin degilse anne eliyle emzirmeye hazir hale getirebilir. Eger azicik sut cikarilip gogus ucu bununla kaplanirsa antiseptik ozelligi olan anne sutu gogsu mikroplardan arindirir. Silmek ya da yikamak hem gogsu tahris edecegi icin, hem de yararli bakterileri de zararlilarla temizleyip daha cok mikroba davetiye cikaracagi icin tavsiye etmiyorum. Gogus yaralari icin de saf zeytinyagi surebilirsin gogsune. Yuksek oranda e vitamini hem gogus ucunu tamir edecek, hem de kalin bir tabaka olusturup ilerleyen zamanlar icin saglam bir deri hazirlayacaktir. Hemen hemen her yeni anne problemler yasar. Sakin kendini ya da sut miktarini baskalariyla kiyaslayip uzulme. Umarim guzel haberlerini aliriz.

    YanıtlaSil
  33. Mamayla cabuk doyma olayina gelince; kendimizle kiyaslayalim yine. Cok hafif, az yagli, cabuk sindirilen bir yemek yedigimizde daha zinde oluruz ve acikmamiz uzun surmez. Cok fazla katki maddesi iceren, agir bir yemek yedigimizde cok agirlasir ve hemen uyumak isteriz. Anne sutu ve mama da iste boyledir. Anne sutu cok cok hizli bir sekilde sindirildig icin bebek cabuk acikir, bu sutun yetmedigini gostermez. Mama ise zor sindirildiginden mide ve bagirsaklarda daha uzun kalir ve bebek cok gec acikir.

    YanıtlaSil
  34. Bu bilgiler o kadar faydalı oluyor ki anlatamam, doğuma az bir zaman kaldığı için yazılarını büyük bir dikkatle okuyorum Laçin, umarım okuduğum çoğu şey gibi uygulamada da başarılı olurum. Sen oldukça olumsuz durumlar atlatmana rağmen çok güzel toparlandın, pek çoğumuza örnek olmalı. Umarım bundan sonra hiç bir problem olmaz. Nil'le ilgili böyle güzel yazılarını takipteyim. Bizim de kızımızın ismi Nil olacak, bakalım böyle tombik bacaklı sevimli olacak mı.. sevgiler

    lucywiththediamonds.blogspot.com

    YanıtlaSil
  35. Aslında şanslı olduğum durumlar da oldu. Ne epidural ne de sezaryenle ilgili hiçbir sıkıntım olmadı. Hiç ağrı çekmedim diyebilirim.
    Herkes birşeyler yaşıyor ama geçiyor hepsi.

    YanıtlaSil
  36. evet mamanın öyle bir özelliği de var ama anne sütü aldığı halde doymuyorsa aklıma başka birşey gelmiyor benim.
    Bütün bilgiler için teşekkürler, eminim çok kişinin işine yarayacaktır.

    YanıtlaSil
  37. bu derece bilinçli bir anne olmanızdan dolayı öncelikle tebrik ediyorum. yazdıklarınızı okuyunca içim sızladı birden. Nil'den 6 ay büyük (yaşına 15 gün kaldı) bir kızım var benimde. Bahsettiğiniz gibi emzirme hiç olmadı bizde. Benim kızım kesinlikle emmedi beni doğduğu günden beri. Sütümü zorla sağarak veriyordum ki o da 4,5 aya kadar sürebildi. Sonrasında çok kısa bir dönem püre verdim, özel çorbalar hazırladım falan baktım olacak gibi değil istemiyor. Bizim yediğimiz yemeklerden yiyor, sorun yok, gayet güzel, doymak bilmiyor onları yediğinde, verdim bende. Daha dişleri yokken eline bebe bisküvisi veriyordum, meyve veriyordum, çok şükür hiç problemde yaşamadık. Ama hala diyorum; keske emzirebilseydim. Azminizi gerçekten tebrik ediyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  38. Benimde 3 aylik bir kizim var biberon kabul etmiyor evdede pompam var ama kullanamiyorum nasil verecegimi bilemiyor sagdigim sutleri ne yapabilirim??

    YanıtlaSil
  39. Ek gıdaya başlamadığın için nasıl verebileceğini bilmiyorum. Sanırım biberona alıştırmaya uğraşmaktan başka çaren yok :(

    YanıtlaSil
  40. mail ile cevap verebilirim :)

    YanıtlaSil
  41. mail adresim var sizde değil mi?yorum bırakınca geliyor galiba.teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  42. Mail attim size :)

    YanıtlaSil
  43. merhaba laçin hanım.meltem ben. deneyimlerinizi paylaşmanız çok güzel. benim bebeğim şuan 4 buçuk aylık.sizin yaşadığınız çoğu şeyi ben de yaşadım.benim bebeğim de biberonu bıraktı.su içmek istemiyor.ben de dediğiniz gibi kaşıkla veriyorum suyu. süt dediğniz gibi bir azalıor bir çoğalıyor ama benim de sizin gibi tek süt çoğalttığına inandığım üçlü sizde de aynı etkiyi yapmış: mutlu olmak, dinlenmek, bol su içmek. ne yerseniz yiyin. öyle dolu dolu süt olmuyor. ama sizi gerçekten mutlu eden şeyleri yapmak(beni mesela alışveriş merkezinde dolaşmak mutlu ediyor.gezmek mutlu ediyor) sütü arttırıyor. sizin sayenizde medela süt pompası edindim hamile iken ve şuan kullanmasam da bir dönem inanılmaz elim ayağım oldu. size çok dua ettim. iyi ki almışım dediğim ürünlerden birisidir. kesinlikle her yeni annenin alması gereken bir ürün. sütler buzlukta. zor zamanda çıkartıp içilebilir. ben de ek gıdaya ne zaman geçeceğimizi merak ediyorum. çevreden çok karışan oluyor. ama en doğrusunu doktora danışıp birlikte doktorunuzla karar vermek. benim doktorum da anne sütü 6 ay sadene anne sütü diye ısrarcı. maşallah hiç mama vermedim. oğlum şuan kilo ve boy olarak üst sınırlarda. iki dişi çıktı alttan.biraz erken ama sanırım bana çekmiş. yürümeye hevesli. elinden tutup yürütürsek çığlık çığlığa sevincini gösteriyor. oturmak istemiyor. araştırırken sizin deneyimlerinizi de mutlaka okuyorum.bebeğimi büyütürken sizin de deneyimleriniz ışık tutuyor .eminim diğer annelere de. teşekkrüler.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.