Cuma, Nisan 30, 2010

Dikiş Makinem : Singer Mars2818

Bu yazının bir benzeri lacheen.org da vardı aslında ama oradaki yazıları geçirirken bunu atlamışım maalesef. Birkaç kez de dikiş makinemle ilgili soru gelmişti, o zaman anladım yazının kaybolduğunu.


Dikiş makinemi alırken (üç seneyi geçti herhalde) Singer tercih etmiştim. Hem fiyatı uygun hem de servisi ve yedek parçası bol. Benim makinem bütün dikişleri, ilik açmayı falan yapıyor. Zaten artık Singer makinelerde bu özellikler standart, en uygununu da alsanız makinenizin belli bir seviyedeki özellikleri olacak. Bunlar zaten size yetiyor. Bir sonraki aşamada overlok makinesine ihtiyacınız olabiliyor, ben almayı tercih etmiyorum yine de. Overlok işi olduğu zaman terzime götürüyorum.
(not: Bu yazının ileriki bölümleri sıkıcı derecede uzun olabilir, eğer dikiş makinesi meraklısı değilseniz atlayın, gitsin :))
Dikiş makinesi markalarından Singer' den çok daha profesyonel markalar tabii ki var : Brother, Pfaff gibi. Eğer bütçeniz biraz daha fazlaysa onları da tercih edebilirsiniz, diğer markaların servis konusunu çok bilmiyorum onu da araştırmanızı tavsiye ederim. 

Singer' in sadece bir kötü tarafı var bence, makineyi açmak istediğinizde (normalde niye açacaksınız da, benim için önemli bu) alttaki bölümde sadece servislerin açabileceği bir vidalama sistemi var. Bunu geçen sene makinem bozulduğunda götürdüğüm bir usta söylemişti. O bölümü normal vidayla kapatarak benim de açabileceğim hale getirdi.
Bunları anlatıyorum çünkü dün dikiş dikerken birden makinemi bozdum. İğne alta girdikçe o metal plakaya takılıyordu. Biraz uğraştım, olmadığını görüp bıraktım. Dikilecek işi elde bitirdim, zaten dantel aplike yapıyordum. Sonra rahat durmadım, oturdum makinenin başına, içini açtım. Risk alarak kayışını söküp tekrar taktım, böylece iğne aşağı indiğinde metal plakaya takılmasını çözmüş oldum. Kayışı atlattım yani. Parça adlarını da tam bilmiyorum ama sanırım yaptığım çağanozu alttan gevşetip kayışı atlattıktan sonra tekrar sıkmak oldu. 

Devamlı dikiş dikiyorsanız bence makinenin müdahale edilebilir olması gerekiyor, açıkçası ben her dakika servise taşımak istemiyorum. Benim dünkü yaptığım büyük ihtimalle biraz şansa oldu, yine de ustanın çalışmasını daha önce izlediğim için yanlış bir şey yaptığımı düşünmüyorum. Sonuç olarak dün hiç dikmiyordu şu an dikiyor, bu da benim için yeterli. 
İlk kez dikiş makinesi alacaklar için acemiyken makineyi bozmanın daha kolay olduğunu da söylemem lazım. Bu yüzden hangi markayı alırsanız alın mutlaka size yakın bir servisi olsun, çünkü devamlı dikiş dikecekseniz onları mutlaka ziyaret edeceksiniz. 

6 yorum:

  1. Merhaba laçin benim makinemde seninkinin aynısı:))çok memnunum makinemden çok seviyorum ayrıca, bu tesadüfe sevindim....

    YanıtlaSil
  2. Laçincim,kurcalamak incelemek insanın kanında olunca,servis dibinde olsa ne olur ki :) Bu yönünü çok takdir ediyorum,meraklı olduğun için böylesin...Makina gerçekten çok güzel,ben de alsam patchwork filan diksem ne güzel olur...

    YanıtlaSil
  3. Laçinim, ben de aynı makinayı kullanıyorum lakin bu aralar beni biraz üzüyor. Neymiş karın ağrısı diye ben de açtım içine baktım ama daha önce usta filan görmediği için kapattım götürdüm tamire. İki kez gitti ondan sonra ama hala dikmek istemiyor. Benden bıktı sandım ama sen 3 seneden fazla kullandığına göre belki de servisi beğenmemiş. Tam da bu yazını okumadan önce bu dikiş makinaları garanti süresi bitince dikmiyorlar herhalde diye düşünmüştüm:( Sanırım makina yerine servisi değiştirsem iyi olacak. Başka bir tavsiyen varsa nasıl sevinirim anlatamam:(

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar. Benim gibi dikiş dikmeyi ve el sanatlarını seven biri olarak bloğunuzu bugüne kadar nasıl keşfetmemişim inanamıyorum kendime.. Artık bende burdayım.. Ayrıca acemi bir blogcu olarak benide ziyaret etmenizi umud ediyorum.. İyi günler.. ha birde nihayet benim olan bi makinem var artık Singer 7463 Confidence..

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkürler ,
    dıger yorumumda sordugum soruya cevap buldum galıba:D

    YanıtlaSil
  6. 2818 dikis makinem var ama kullanamıyorum dikmiyor bi turlu ipi yerlestiremedim galaiba napmaliyim

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.