Çarşamba, Mart 17, 2010

Dikişte Kalıp Düzenlemesi : Pembe Fırfırlı Ceketteki Fırfır Yapımı

Pembe fırfırlı ceketi dikerken ön parça kalıbında değişiklik yaptığımı yazmıştım. Kalıpları nasıl değiştirdiğimle ilgili birçok mail aldığım için bunu örnek olarak anlatmak istedim. Kalıplarla oynamak zor bir şey değil, sadece nasıl bir sonuç istediğinize baştan karar verip ona göre çalışma yapmanız gerekiyor. Böylece istediğiniz gibi eklemeler veya çıkartmalar yapabilir, farklı modellere çevirebilirsiniz. Üstelik en basit kalıplar yeterli olacaktır.

ön not : Eğer bulabilirseniz bu uyarlama için penssiz kalıp çok daha kolay olacaktır, daha az parçayla uğraşırsınız.




Bu ceket için üzerinde oynayacağımız ön parça kalıbını mulaj kağıdına çıkartıyoruz.(1) Gördüğünüz gibi yuvarlak yakalı, klasik Chanel tarzı, pensli bir kalıp bu. Sonra fırfır eklemek istediğimiz yerleri işaretleyip kalıbı yatay olarak üçe ayırıyoruz.(2) Pensin olduğu kısma dikkat ederseniz ayırma çizgimiz düz gitmiyor. Pensli modellerde esas almanız gereken yer etek hizası. Çizgilerimiz etek hizasına paralel olmalı. 


Çizgilerimizi çizdiktikten sonra kalıbı kesiyoruz. Pens olduğu için ön parça kalıbımız artık 5 ayrı parçadan oluşuyor. Bu parçaları dikkatlice kumaşa iğneliyoruz. (3) Burada önemli olan parçaları karıştırmamak. Kumaşı biçiyoruz ve yine parçaları birbirine karıştırmadan pensleri kapatıyoruz. Böylece fırfır ekleyeceğimiz 3 parçamız oluşuyor. (4) 
not : Bu sırada işi biten kalıp parçalarını tekrar eski halini oluşturacak şekilde bantlamanızı öneririm. Böylece aynı kalıbı bir daha kullanabilirsiniz. 
Fotoğraflamayı unuttuğum kısımda fırfırların yapımı var :
Fırfır ölçüsünü yandan yaklaşık 3cm. ön orta çizgisinden yaklaşık 2cm. eksiltip alıyoruz. Benimki yaklaşık 25 cm. çıkıyor. Tam fırfır istediğim için 50 cm boyunda şeritler kestim. Bunların yüksekliğini 12 cm. aldım. Fırfır haline getirmeden önce aynı ölçülerde polyester kumaş kesip kanvas kumaşla üç tarafından dikip çevirdim, böylece astarlanmış oldular. Makinenin en gevşek ve en uzun dikiş ayarında dikip iki ucundan ipleri çekmek suretiyle büzdüm, fırfırları hazırladım.


Fırfırı önce üst parçaya yandan ve ön orta çizgisinden boşluk bırakarak dikiyoruz (5) aynı dikiş üzerinden orta parçayı da dikince fırfır iki parçanın ortasında kalmış oldu. (6) Aynı işlemi orta ve alt parçalar için de yapınca ön parçalardan birini bitirmiş oluyoruz. (7) Bütün işlemleri aynı şekilde diğer ön parça için de yapıyoruz. 

13 yorum:

  1. SENİN ARTIK BİR ATÖLYE AÇMAN ŞART:))

    YanıtlaSil
  2. Laçin çok güzel anlatmışsın...Kumaşının rengi de çok güzel..Parçaları numarlandırarak karıştırma ihtimalini ortadan kaldırabilirsin..Kolaylıklar..

    YanıtlaSil
  3. aa cok guzel bende yapmak ıstıyorum :)) lacın ellerıne saglıklı olsun :))

    YanıtlaSil
  4. ellerine saglık canım.çok güzel antaltmışsın..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Oldukça zahmetli hazırlanmış bir post olduğu belli. O yüzden yorum yapmamak olmaz;) Çok güzel anlatmışsın. Verdiğin bilgiler çok faydalı oluyor. Emeğine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Gercekten cok güzel anlatmissin Lacin, eline emegine saglik.

    YanıtlaSil
  7. Dikiş dikerken bir taraftan da zaman ayırıp kumaşları ayarlamak fotoğraflamak gerçekten zahmetli iştir.Emeğine teşekkürler.Gayet açıklayıcı bir anlatım olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel oldun sen:) Bir işe, bir dala bu kadar gönül verip, teknik detaylara önem vermen, azmin, ilgin ve üstelik paylaşman ne kadar güzel. Hakettiğin yere en kısa zamanda gelmeni, değerini bulmanı dilerim Laçin.
    Ukalalık saymazsan bir teknik bilgi vereyim. Bu yaptığın çalışmaya teknik dilde "model uygulama" deniyor.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. NE güzel, bir tanesin Laçin Abla:) Şimdilik sadece makinada düz dikiş dikebiliyorum, yani iki parçayı birbirine dikmekten öte değil:)) Ama ilerletince zevkle yazılarını okuyacağım, hepsi aklımın bir köşesinde:)

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Laçin, ellerine sağlık gerçekten çok güzel bir ceket olmuş. Üstelik bunu ayrıntılı şekilde paylaşıp, bencillik yapmaman, karakterinin güzelliğini gösteriyor. Başarılarının aralıksız devamını dilerim..

    YanıtlaSil
  11. Laçin emeğine sağlik çok detaylı ve güzel anlatmışsın ....mine

    YanıtlaSil
  12. *chfashiontrend: ah keşke
    *sevgi sevdalısı: tabii, ben numaralandırmaya gerek kalmadan hemen eski haline döndürdüm ama iyi yöntem
    *corcorella: yapabilirsin tabi
    *ladygreenriver: yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana
    *duru butik: Senin beğenmen çok önemli benim için.
    Sadece pratik bilgiler biliyorum ben, onları da anlatmaya çalışıyorum.
    *vintage duygular: teşekkürler
    *crescent: teşekkür ederim.
    *sesiber: niye ukalalık olsun, ben de bu şekilde öğreniyorum zaten. Teknik terimlerde çok eksiğim var, teşekür ederim.
    *iğne ile iplik: dikiş pratikle ilerliyor, sen de eminim çok daha güzel şeyler yaparsın.
    *coral: çok teşekkür ederim, zaman buldukça anlatıyorum böyle teknikleri
    *mine: teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  13. çok güzel anlatmışsın canım,teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.