Çarşamba, Kasım 04, 2009

İstek Çarşamba : Süper Kolay Yelek Yapımı

Bayadır "istek pazartesi" leri yapmıyordum, değil mi... Birincisi pek istek gelmiyordu, ikincisi de gelen istekler burada pek anlatamayacağım şeyler oluyordu. Yine de isteklerinizi bekliyorum her zaman...



Bu yazımdaki fotoğraflarda gözüken gri penye yeleğin nasıl yapıldığıyla ilgili sorular gelmişti. Aslında Bilun' un şaldan yaptığı yelekle aynı yöntem ama belki ölçüler farklı olduğu için daha değişik duruyor olabilir.
Zaten kendime bir tane de kemerle kullanabileceğim uzun versiyonunu yapacaktım, sorular gelince elimi çabuk tutup çizdim, fotoğrafladım. Hazırsanız, başlıyoruz :))

Öncelikle kumaş seçimi...Eğer "ortaya hemen çıksın", "hiç dikiş olmasın" diyorsanız penye, jarse gibi kumaşları kullanmanızı öneririm. Düzgün kestiğiniz müddetçe işiniz yalnızca on dakikayla sınırlı olacaktır. Diğer kumaşlar için (atan, kenarlarına sürfile/overlok isteyen) işiniz biraz daha uzun.
Kumaş olarak ben siyah kalın penye kullandım. Boyutları ise eni : 150 cm, boyu : 110 cm olarak aldım. Kumaşın eni ne kadar geniş olursa yaka kısmındaki döküm de o kadar fazla olacaktır. İlk işimiz kumaşı enine ikiye katlamak. Yani artık gözüken ölçüler 75x110.




(çizimlerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.) 
Çizimlerde de gözüktüğü üzere kendi omuz genişliğimizin yarısı olarak -ben 17 cm aldım- belirlediğimiz hizadan tekrar enine katlıyoruz. Ve şimdi oluşan kat yerimizden kol oyuklarını kesip çıkarıyoruz. Özellikle penye, jarse gibi esneyen kumaşlarla çalışıyorsanız kol oyuklarını fazla kesmemeye çalışın. (Ben 15 cm yüksekliğinde 6 cm genişliğinde bir yarı-elips şeklinde kestim)
Unutmayın kol oyuğu dar gelirse genişletebilirsiniz ama fazla kestiğiniz için çok oyuk olursa daraltamazsınız.


Fotoğraflardan da işlemleri takip edebilirsiniz. İşte bu kadar basit yelek yapımı...
Ben bir de kuşak-kemerle denedim, istediğim gibi oldu.


35 yorum:

  1. Çok güzel özellikle dar gıymek ısteyıp arka kısmı kapatmayı dusununce daha bır guzel:)
    ellerıne emegıne saglık...
    bu postlarını cok sevıyorum.
    perde harıka;)

    buket

    YanıtlaSil
  2. :) TEŞEKKÜRLER..;) böyle bir seye çok ihtiyacım vardı.. sabahları yarım saatimi dolaba şapşal şapşal bakarak geçiriyorum...:):(

    YanıtlaSil
  3. bilunda da gördüm ama sendeki daha zengin daha şık olmuş sanırım ölçü ve kumaşın etkisi büyük burda salı pazarını bekleyip kumaş alıp hemen deneyeceğim.. sevgiler

    YanıtlaSil
  4. bu kadar basit olucagını dusunmuyo insan fotografta durusunu gorunce... ben bunu bu hafta sonu yapmayı deneyecegim, kumas almak lazım tabi once :)

    ellerinize saglık

    YanıtlaSil
  5. Kuşak kemerle kullanılınca o kadar hoş durmuşki yapımının bu kadar basit olduğunu detayıyla anlatmasanız inanamazdım. Bazen bu kadar basit şeyler ne kadarda komplike ve hoş durabiliyor:) Ellerinize sağlık Laçin Abla:)

    YanıtlaSil
  6. Ben gibi dikişten anlamayan ama yeni yeni merak salanlar için süper pratik bişey emeginize salık.

    YanıtlaSil
  7. çok güzel olmuş bu ara malum hamilelikten popoyu göbeği örtecek bir şeye ihtiyacım vardı bu süper fikir oldu canım eline sağlık,inşallah yapabilirim.

    YanıtlaSil
  8. Harika bisey buuuuuuuuuuuuu!! hem cok kolay hem de cok rahat duruyor.tek kelimeyle bayildim. Kemerle de cok guzel durur. Derslerden vakit bulabildigimde en kisa zamanda ben de deniycem.

    YanıtlaSil
  9. bu aralar böyle bir yelege ihtiyacimda vardi.
    cok cok saol:)

    YanıtlaSil
  10. çok tatlıı ve kolay :)) kuşak kemerle kullanınca yaka düşüşü çok hoş durmuş..elleriinize sağlık...:)

    YanıtlaSil
  11. hmm hem duruşu çok güzel hem de yapımı çok kolay tam benim gibi acemiler için şimdi birde güzel kumaşlar alabileceğimiz bir yer önerirsen tam süper olur:)

    YanıtlaSil
  12. süper olmuş. hemen denemem lazım....

    YanıtlaSil
  13. bu meşgukiyetin arasında zaman ayırıp açıkladığın için teşekkürler sabah ilk iş kumaş alımı:)

    YanıtlaSil
  14. çok güzel olmuş canım en kısa zamanda bende denemek istiyorumm :)

    YanıtlaSil
  15. Ben anlamam dikişten falan ama iyi ki kalıbını yayınlamışsın anneme yaptırıcam direk çok saol bu arada saçların çok güzel duruyor :)

    YanıtlaSil
  16. En kısa sürede deneyeceğim

    YanıtlaSil
  17. sana çok yakışmış.
    bende bilu'dan gördüğümde kısasını yapmıştım.
    şimdi buklet kumaştan yapacaktım .ama uzunda daha hoş duruyor.
    tebrikler.

    YanıtlaSil
  18. Günaydın laçin, süper oluş tek kelimeyle harika iş yerinde arkadaşlara gösterdim onlarda bayıldı.. bu yelekten istiyoruz.bizede yapar mısın

    YanıtlaSil
  19. hmm çok güzel olmuş laçin eline sağlık kuzum

    YanıtlaSil
  20. *buket: değil mi, Türk tipi olunca ben de öyle düşünüyorum.
    *rumeysa: valla işte bir süre kurtarıyor böyle parçalar :)
    *uğurlu gelecek: Kalıp aynı olsa da kumaştan ve ölçüden baya değişiyor gerçekten model.
    *tatlısubalığı: :)) bu kadar basit aslında
    *iğne ile iplik: Aynen öyle basit şeyler iyidir:)
    *karamel mutfak: bunun için hiç dikişe gerek yok, yapabilirsiniz.
    *meraklı beti: yaparsın tabi, hatta hamilelikten sonra da giyersin kalmaz dolapta.
    *banu: toplamda yarım saat ayırsan yeter :)
    *nergisce: rica ederiö.
    *tümay: aynen öyle. teşekkürler
    *simyaser: kumaşlar için birkaç sefer yazmıştım ben Ümraniye kumaşçılar sokağına gidiyorum veya cuma pazarından buluyorum.
    *esra: dene dene :)
    *dramaqueen: şimdilik onlara ara verdim, bunu sıkıştırdım araya :)
    *siu: dene canım sen yaparsın
    *aicha: dikiş gerektirmiyor sen de yapabilirsin.
    *tosbagalar: dene mutlaka.
    *sihirli eller: teşekkürler, uzun daha farklı bir hava katıyor bence de
    *esra: yapılır tabii de hiç dikişi olmayan birşeyi satmak garip geldi şimdi bana :)
    *bebek ve nikah şekerciniz: teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. Günaydın Laçin..her sabah heycanla acaba bugün ne yazmış diye açtığım blogunda bugün bu yeleği görünce öyle mutlu oldum ki.Bilunun bloğundaki arkadaşlarında dediği gibi şaldan olduğu için seninki kadar zengin durmamamış ama o da güzel olmuş eline sağlık Bilunun..sana çok teşekür ederim kendi diktiklerim yazılarını arttırman dileğimle emeğine ve eline sağlık..

    YanıtlaSil
  22. Laçin çok güzel olmuş, bana da yapar mısın. herkes çok basit demiş ama ben anlamam ki bu işlerden kumaşı ziyan ederim valla. Yaparsın Laçin, kırmazsın bizi. eklersin dükkana :)

    YanıtlaSil
  23. Ellerine sağlık laçincim cok güzel olmus ne güsel boyda var ne giysen yakısıyo:)

    YanıtlaSil
  24. çok güzel olmuş ellerine sağlık, en kısa sürede denemek istiyorum. gri hırkanın boyutları nasıl en-boy onlarıda verebilirmisin teşekkürler

    YanıtlaSil
  25. laçincim harika olmuş.
    böyle pratik fikirlere bayılıyorum :D
    nefis duruyor, ilk fırsatta uygulamak istiyorum ben de!

    YanıtlaSil
  26. merhaba,
    çok güzel olmuş gerçekten. ben bunu Bilun'da görüp evde kullanmadığım ince bir şal ile yapmıştım. Kot-beyaz t-shirt üstüne giyiyorum, herkes bayılıyor. seninki de daha farklı bir yorumu olmuş. çok da şık/güzel olmuş. bize hep ilham veriyorsun; varol :)

    YanıtlaSil
  27. ..selam laçincim ,ellerine sağlık harika bir paylaşım...dedim ki omuz kısımlarını kendi kumaşından değilde deri yada süet kemerle birleştirsem yani omuz süet kemer gibi ve sırttan da uzayıp kemeri belde devam ettirsem nasıl olur ...diye düşündüm fikirini alabilir miyim ...haydins kolay gelsin..not:hani 2-3 hafta kadar önce aşk-ı memnuda firdevs hanım bir elbise giymişti ince triko tarzı devetüğü renginde ve omuz kısmı buşekil kahve rengi kemerle birleşmiş ve belini sarıyordu bilmem dikkat ettin mi ben çok beyenmiştim...bu yelekte gözümde canlandırdım olur gibi geldi fkrini alayım dedim...tekrar thanks tatlı laçinim benim haydins by...

    YanıtlaSil
  28. Ben de öğretmenim, okulda sürekli beyaz önlük giyiyorum. Sen böyle kolay kolay anlatınca okulda giymek için bir önlük dikebilsem keşke diyorum ama minicik scarlett dikiş makinemle pek de mümkün görünmüyor... Ben çok çabuk gaza geliyorum yaaa...

    YanıtlaSil
  29. yeleğin kısa ve biraz daha dar şeklini denedim ve çok beğendim:).(Yapımını sen yazmıştın ama bir de kendi blogumda açıkladım tabi kaynağının sen olduğunu belirterek )çok teşekkür ederim laçin abla..

    YanıtlaSil
  30. Laçin paylaşım için teşekkürler, çok pratik birşey bu ve model de çok hoş, bu hafta kumaş alıp deneyeceğim umarım beceririm.

    YanıtlaSil
  31. çok güzellll bayıldım. görünce çok güzel sana her giydiğin yakışıyor gerçekten. sen anlatıncada basit gözüküyor ama basitmi bu kadar?

    YanıtlaSil
  32. Teşekkürler Laçin güzel önerilerin, hoş anlatımlı çalışmaların için, 5 dk sürdü yapmam şuan üzerimde kendimi birden çok iyi hisettim, kocaman bir tebessüm yolluyorum

    YanıtlaSil
  33. gecenin bu saatinde kestim yaptım üzerime giydim, teşekkürler gerçekten.. kollarını bi kaç santim daha aşağıdan takıp yakasının biraz daha dökümlü olmasını istedim ben, bi dahakine artık öyle deneyeceğim :) çok teşekkürler, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.

lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.