Pazar, Eylül 30, 2012

Bu Aralar Son Yaptıklarım

Bu aralar günler biraz yoğun geçiyor, bilgisayarı bile açamıyorum, zaten açsam da sağolsun Nil oturtmuyor artık. Bir de siparişler, dışarıdaki işler falan hafta bitti bile.
Yaptığım siparişlerden bir kısmı bunlardı, deri görünümlüler uğraştırdı ama sonucu iyi oldu.


Bir kumaşçıda topunun sonunu yakaladığım bej kamuflaj desenli kalın jarse kumaştan Nil ve bana tayt pantolon diktim. Kumaşın tek kötü yanı desenin normalde enine değil boyuna olmasıydı. Ama iki yönde de esnediği için enini boy çalıştım.


Dün de vakit bulunca ani bir kararla oturma odasının bir duvarına kapladığım kumaşı söktüm, yerine yenisini yaptım. İlk kapladığım kumaşın desenleri çok küçüktü, biraz uzaklaşınca anlaşılmıyor, göz yoruyordu. Duvara kumaş kaplamayı en yakın zamanda anlatacağım, tabii şu bir türlü yapamadığım çerçeveyi de tamamlayıp bitirebilirsem.

eski :
 
 
yeni :
 

Çarşamba, Eylül 26, 2012

Ev Tipi Dikiş Makinelerinde Bobin Kullanımı


Ev tipi dikiş makinelerinin çok büyük bir kısmı küçük makara dikiş ipliklerini kullanır. İplik takma yeri küçük makaralara göre yapılmıştır. Benim gibi çok dikiş dikiyorsanız makaralar devamlı biter. Büyük bobinleri kullanmak istediğinizde ise takma yerinin kısa olmasından dolayı bobin devamlı yere düşer.
Bu sorunu yaşayan çok kişi olduğunu bildiğim için benim yeni bulduğum uydurma yöntemi göstermek istedim. Bunun için kısa bir parça kablo hortumu (evde ne aradığı hakkında hiçbir bilgim yok, alet çantasında buldum) ve bir pet şişe kapağına ihtiyaç var.


1. Önce kablo hortumunu iplik takma yerine geçiriyoruz. Sonuna kadar geçmesine gerek yok, duracak kadar geçse yeter.
2. Bobini yeni oluşan iplik takma yerine takıyoruz.


3. Son olarak ortasını deldiğimiz pet şişe kapağını stoper olarak kullanıyoruz. Artık büyük bobinleri kullanabiliriz.

Askeriye


Geçenlerde yazdığım kamuflaj ceketimin taşlarını yapıp kullanıma açtım.
 
Yazmıştım, eskiden hiç hoşlanmazdım ama artık hoşuma gidiyor. Yine de baştan aşağıya kullanılmamalı bence, tek parça yeterli.
Bu ceketin dışında daha açık renk kalın jarseden tayt-pantolon da diktim, instagram' dan takip edenler görmüştür. Bu sefer Nil' e de aynısından yaptım, kumaşım yetti.


cumartesi akşam üstü arkadaşlarla yemeğe gittiğimizde çekildiler.
ceket-terzimden özel dikim / jean-pull&bear / ayakkabı-diy

Yaşadığımız bazı konulara ne kadar üzülsem de bloguma veya diğer sosyal mecralara her şeyi yazmıyorum. Her gün duyduğumuz ve artık bitsin dediğimiz kötü haberlerden sıkılmış ve haber izleyemez hale gelmiş durumdayım. Bu askeri-militer-kamuflaj artık adına ne derseniz ben her gördüğümde içim cız ediyor ama kullanınca da -belki saçma da olsa- kendimce bir tepki veririm diye düşünüyorum.

Salı, Eylül 25, 2012

Kumaş Büzme Tekniği

Kumaşı büzmek istediğimizde iki yöntemle bunu yapabiliriz. İlki benim anlatacağım ip çekerek büzme yöntemi ki, genelde daha iyi sonuç verir ve ne kadar büzüleceği ayarlanabilir. İkincisi tansiyonu yükselterek yapılan büzme yöntemidir, her kumaşta olmaz ve ne kadar büzüleceğini önceden tahmin edemezsiniz.
 
 
Makinenin tansiyonunu en düşüğe (0), dikiş uzunluğunu(5) ise en yükseğe getiriyoruz.
Eğer benim gibi etek dikiyorsanız, dikmeden önce orta noktaları işaretlemekte fayda var.

Pazar, Eylül 23, 2012

Siyah Çiçekli Pantolon


Bu pantolonu dikeli biraz zaman oluyor -hatta geçen hafta başında da giymiştim- ama bazı bollukları içime sinmediği için bugün tekrar tadilat yapıp öyle giydim.
Kalıp 2007 senesine ait bir Burda dergisinden ama çok da önemli olduğunu düşünmüyorum çünkü kalıbı bambaşka bir hale getirdim. Benim istediğim yandan fermuarlı, kemerli (bel bantlı) ve dar bir pantolondu ama istediğimi bulamadım. En yakın olanın kalıbını değiştirdim.
Kalıbı bir beden küçük çıkarıp (kumaşım esnek olduğu için) paça ve bacak kısmını oldukça daralttım. Türk kadını vücudunun genel özelliği olan bel oyuntusunun fazlalığı için de arka ortada bel kısmını oydum. Ceplerini kalıptaki gibi çalıştım. Kalıbı bu şekilde değiştirsem de iki kere daha prova yapıp daralttım, sonunda istediğim gibi oldu.

 
Bluz-Ben diktim (Bu yazımda vardı) / pantolon- Ben diktim / ayakkabı-zara / çanta-?

Cumartesi, Eylül 22, 2012

Üç Şey : Kamuflaj, Kanaviçe, Rose


Sonunda terzime bir ay önce verdiğim kamuflaj ceketin bitmiş halini teslim aldım. Siparişleri yapıyor da kendime birşey yaptırmaya kalkınca nedense çok sürünüyor. Üç sene önceden haki yeşili bir trenchcoatum biçilmiş halde durur mesela dükkanda :)
Bu sefer kalıba falan karışmadım, istediğimi anlattım herşeyini kendisi yaptı. Zara' dakinden daha kalın bir kumaş bulduğum için gömlekten ziyade ceket tarzında oldu. Önüne de çıtçıt bastırdım. Şimdilik sadece bir üst cebe taş uyguladım, daha yapar mıyım bilmiyorum.


Küçükken hazır goblenlerden çok yapardım yaz tatillerinde, hatta o zamanlardan kalan bir gobleni bu yazımda yastık da yapmıştım. Ama kanaviçeyi hiç denememiştim. Bileklikler için aldığım dünya kadar etamin kumaşım vardı, onlara iki deneme yaptım. Henüz ikisi de bitmedi, devam ediyorum.
Çarpı işi el oyalıyormuş ama, dikişten yavaş ilerliyor.


Ne altın, ne gümüş, bu ara rose altına takıldım. Şimdi bu renkte başka şeyler de bulmam lazım.

Perşembe, Eylül 20, 2012

Peri Ayda' dan Piksel Elbise

 
Peri Ayda' nın Nil' e hediye gönderdiği piksel elbiseyi gelir gelmez yıkayıp ütülemiştim, giydirmek için sabırsızlanıyordum. Neyse ki çok beklemeden geçenlerde bir program çıktı hemen elbiseyi giydirebildim. Desenine ve renklerine bayıldım.
Ayakkabıları biraz büyük o yüzden komik gözüküyor çok :)) (22 numara ama ayak konusunda bana çekmemiş, kendi gibi ayakları da minyon olacak)
 

Bu da Nil ne giymiş yazısı olsun : Elbise-PeriAyda / ayakkabılar-H&M kids

Penye Dikişi


Dikişe yeni başlamış olanların genelde korkulu rüyası penye dikmektir. Toplanır, kayar, yamuk durur. Ama bir kez alışınca aslında o kadar da zor değil, üstelik çok kısa zamanda bitiyor.
İyi bir penye dikişi için :
- Mutlaka uygun iğne kullanın. Jarse/penye iğnesi diye zaten iğneler satılıyor. Bunların kumaşınızın inceliğine göre numarasını seçin. (70 numara en inceler için)
- Yan dikişlerde zigzag kullanın. Böylece esnekliği devam eder. (Ben dikiş uzunluğunu biraz kısa tutarım 2 gibi mesela.)
- Yaka bitişi için biye kullanın. Normal kumaşlar gibi verev kesmenize gerek yok enine şeritlerden biye yapabilirsiniz.
- Üstteki tshirtlerde kollarda da biye kullandım ama sadece katlayıp çift iğne de geçilebilir.
- Son dikişleri çift iğneyle yapın. Birçok makine buna uygun (makinenizin özelliklerini inceleyin), sadece iğnenizi çift iğneyle değiştirin ve bu yazımda anlattığım gibi iplikleri takın.


Bunlar da Nil' e diktiğim taytlar. Bel lastiğinin üzerine ve paçalara çift iğne yaptım. Bebek-çocuk taytı yapımını burada anlatmıştım, aynı şekilde kalıp çıkarıp bu sefer kumaştan biçtim ve diktim.

Çarşamba, Eylül 19, 2012

Kiehl' s ile Tanışma


Geçen gün Kiehl' s dan gelen davet üzerine Buyaka alışveriş merkezindeki mağazasına gittim (tabii ki Nil de yanımdaydı) Yeşim hanım marka hakkında bilgiler verdi, bir sürü ürününü denedik ve süper ürünlerle tanışmış oldum. Rosacea' mdan da kurtulmuş olduğumu düşünerek artık kış için daha iyi nemlendiren ürünlere de geçmek istiyordum bu buluşma çok iyi oldu.
- Kiehl' s aslında eczane olarak kurulmuş bir marka ve 1851' den beri var. Türkiye' ye 3 sene önce gelmişler.
- İçeriklerine çok özen gösteriyorlar. Paraben yok, doğal içerikleri en çok kullanan markalardan biri.
- Hayvanlar üzerinde test yapmıyorlar.
- Çalışanlar çok sıkı eğitim ve sınavlardan geçiyorlar. Lacivert önlüklü görürseniz onlar henüz eğitimdeler, beyaz önlüklüler artık uzman olmuş kişiler.
- Cilt bakım ürünlerinin dışında bebek, erkek, saç ve vücut bakım ürünleri var.
- Renkli kozmetikleri pek yok, renkli nemlendirici ve hafif renk veren dudak balsamı var. (üstteki fotoğrafta benim de yüzümde bu ürünler var) Parfümleri de bu ay sonunda geliyormuş.


- Tester konusunda çok cömertler. Genelde bütün ürünlerin tester larını hazır tutuyorlar. Eğer cildinize uymadığı için dünya kadar kozmetiği henüz kullanamadan çöpe atmaktan bunaldıysanız beğendiğiniz ürünü yaklaşık beş gün deneyip karar verebiliyorsunuz.
- Kullanılan ambalajlarda geri dönüşüme uygun materyal kullanılmış. Ürününüz bitince mağazaya geri götürüyorsunuz, size seyahat boyu ürün gibi hediyeleri oluyor.


- Fiyatları -benim zannettiğim gibi- çok pahalı değil. En pahalı ürün 142 lira ile C vitaminli kırışıklık kremi. Bu üründe %10.5 gibi çok yüksek bir oranda C vitamini bulunuyor. Üstteki fotoğrafa tıklarsanız bazı ürünlerin daha detaylı fiyatlarına da erişebilirsiniz.
- Sosyal sorumluluk projelerine destek veriyorlar. Favori ürünlerinden Ultra Facial Cream' in büyük boy kapağında birçok ünlünün "içimdeki çocuk" temasıyla kendi çizimleri kullanılmıştı. Bu ürünlerden elde edilecek gelirin büyük kısmı Koruncuk vakfına bağışlanıyor.
 
 
Bunlar da benim cildime uygun ürünler. Cilt analizinde tabii ki cildim kurudan normale dönük çıktı. O yüzden ona uygun yıkama ürünü, organik Açai toniği, gece için Midnight Recovery Concentrate ve gündüz için Ultra Facial Moisturizer önerildi. Özellikle gece serumu konusunda çok iddialılar, ben de iki gecedir kullanıyorum, sabah kesinlikle daha aydınlık bir ciltle uyanıyorsunuz. Bir de benim çiller-güneş lekeleri için dark spot solution serumdan da bir numune aldım, bakalım işe yarayacak mı, o da çok methedilen bir ürün.
Öğrendiklerimden aklımda kalanları paylaşmak istedim,
daha detaylı bilgi için www.kiehls.com.tr yi ziyaret edebilirsiniz.

Pazartesi, Eylül 17, 2012

Güpür Dantel Etek


Kenarı dilimli güpür dantellerden bütün yaz aradım diyebilirim. Mağazalarda vardı ama kumaşçılarda bulamamıştım. Geçen gün sonunda rastlayınca aldım ve basit bir etek diktim. Koton astar, üzerine şifon ve en üste de güpürü kullandım. Yandan fermuarlı çalıştım.
Yaz bitti ama kışın siyahlarla kullanılabilir diye düşünüyorum.


etek-ben diktim / tshirt-hemis / kolye ve gözlük-h&m / ayakkabı-dorothy perkins / çanta-markafoni

Cuma, Eylül 14, 2012

Leopar Maksi Etek


Ne zamandır bu eteğini dikeceğim diye yazıyordum, sonunda geçen haftalarda bitirdim. Altı parçalı yüksek belli bir model istediğim için buradaki terzimin diktiği eteğimden kalıp çıkardım. Tam balık etek değil, hafif basene oturup sonra bollaşıyor. Kumaşım biraz ince olduğu için yarım astar kullandım.
Gündüz koştururken babetler ve salaş bir tshirtle beraber giydim.


etek-ben diktim / tshirt-batik / ayakkabı-diy/kendin yap / gözlük-karl lagerfeld / küpe-chiccy

Altın Simli Ayakkabı Yapımı


Geçen gün görüntüsünü paylaştığım simli ayakkabının yapım aşamalarını biraz geç de olsa anlatabiliyorum. Bu ayakkabıyı iki sene önce LcWaikiki' den almıştım ama bir-iki kere ancak giyip kaldırmıştım. Kumaşı desenli olmasından dolayı ben ilk başta sprey boyayla boyadım, eğer istemiyorsanız sprey boya çok da gerekli değil.
Boya ve simleri Bauhaus' tan, Mod Podge' u Semih Yener' den almıştım.

Malzemeler :
-Ayakkabı
-Gazete kağıdı ve maskeleme bandı
-Dupli color Bronz Altın sprey boya
-Cadence Halogram Altın Sim
-Cadence iri altın
-Mod Podge (outdoor olursa daha iyi olur)

Çarşamba, Eylül 12, 2012

Büyükada

 
Pazar günü oldukça kalabalık bir grup Büyükada' ya gittik. Tam çoluk çombalak diye tabir ettiğimiz türden bir gezi yaptık. Şansımıza rüzgarlı, bunaltmayan ama üşütmeyen bir hava vardı.
En son ilkokul arkadaşımın yazlığına gitmiştim Büyükada' da, o zamandan beri gitmiyordum çok değişik ve güzel geldi bana. Tabii ki aşırı pazar kalabalığını, at kokusu ve meydanın kirliliğini saymazsak.


Klasik fayton turu, çocukları eşeğe bindirme, dondurmalara yumulma aktivitelerinin dışında iki yavru kuş da faytonda dönerken uyudular. Sonra balık yemeye oturduk, bizimkiler uykuya devam ettiler. Üzerine kalkıp balıklarını yediler ki bir anne hem uyuyan hem de yiyen çocuktan başka o gün bir şey istemezdi bence :))


Elbise-cuma pazarı / sandalet-charles&keith / çanta-chicco :))

Dolap Boşaltmaca 12

Bu seferki dolap boşaltmaca fazla çeşitli olunca gitti gidiyor' da listelemeye karar verdim.
Buradan ulaşabilirsiniz.

Salı, Eylül 11, 2012

DIY : Altın Tonlarında Üç Şey


Bu aralar hep altın tonlarında şeyler yapıyorum. Simli ayakkabı yapımını geçen sene bu yazımda anlatmıştım, bu ayakkabı da çok benziyor ama yapımında birkaç aşaması daha var. İlk fırsatta detaylarını yazarım.

 
Bu kavanoz kapakları için de fikir buradan, uygulama basit. Oyuncak hayvanları ve kavanoz kapaklarını sprey boyayla boya, yapıştır. Bu kadar :)


Bir siparişin fermuar detayı. Altın dişler..

Pazartesi, Eylül 10, 2012

Deri Peplum ve Balık Etek


Bu ara hep aynı şeyi dikiyorum gibi geliyor ama çizgili ve deri görünümlü peplum bluzlar uzun zamandır aklımdalardı, üst üste geldiler.
Deri görünümlü peplum bluzun kalıbı yine ağustos ayı burda dergisindeki model ama kolsuz yapacağım için omuz düşüklüğünü azalttım, ön ve arka bel hattını düz kestim ve peplumunu değiştirdim. Evdeki 70li 80li yıllar kalıplarımın arasında bir modelde ön kısmın uzun arkanın kısa olduğunu görmüştüm, onu uyguladım. Kumaş esnek olduğu için fermuar kullanmadım. Tulum çevirmek ve etek ucunun daha hacimli göstermek için ince penyeyle astarladım.
Bir de bu sefer beline aynı kumaştan kemer yaptım.


Cumartesi akşamı bir düğüne giderken siyah balık etekle beraber giydim. Gündüz çizgili tshirtlerin veya denim gömleğin üzerine giymeyi düşünüyorum.
etek-mango outlet(eski) / bilezikler-modagram / çanta-pull&bear / küpe-h&m / gözlük - karl lagerfeld (asos)


Bu eteği geçen kış Mango outlet' te görenler mutlaka vardır, fiyatı aşırı ucuzdu. Öyle ki, kumaşını bile o fiyata almak pek mümkün değildi. O zaman nerede kullanacağımı pek kestiremesem de modeli güzel oturduğu için almıştım, ne kadar doğru karar vermişim diyorum şimdi.
Bluzun dikişinin dışında her zaman olduğu gibi saç-makyaj da bana ait burada.
Kısa saçın bir iyi tarafı da düğün olsun, özel gün olsun kuaföre gitmek zorunda kalmamak. Çünkü benim için bu halinden iyi bir saç yapamıyor hiçbiri. Kısa saçlara ne fönü ne de maşayı yaşlı işinden kurtaramıyorlar bir türlü, en azından benim gittiklerim.

Perşembe, Eylül 06, 2012

Zımbalı Ayakkabı Yapımı


Seneler önce Peacocks' tan aldığım siyah bilekten bağlı babetlerim hala dolapta duruyordu. Hem sağlam hem de çok rahatlar ama açıkçası sıkılmıştım, ben de değiştirmeye karar verdim.
Yine uzun zaman önce aldığım (tam hatırlamıyorum pazardan olabilir) zımbalı apoleti söküp kendime malzeme yaptım. Önce yapıştırmayı düşündüm ama E6000' e bile güvenemedim, nasılsa derisi çok sert değil diye dikmeye karar verdim.


Çuvaldız ve iki kat iplikle tek tek diktim. Dikerken kendime göre bir düzen belirledim. Önce yatay bir sıra, sonra onun üstündekiler araya gelecek gibi. Derisi yumuşaktı ama burna doğru koyulan takviyelerden dolayı zorlandım. O kısımlarda da iğneyi batırıp çıkarmak için kargaburun iş gördü.


Diğer teki de aynı şekilde yaptım. En son da bilek kısımlarına da birkaç tane diktim.
Ve böyle oldu :


Başka bir ayakkabı üzerinde daha çalışıyorum, en kısa zamanda farklı bir proje daha yazacağım.

Çarşamba, Eylül 05, 2012

Çift İğne Kullanımı


Penye ve jarse tarzı kumaşlar dikerken en büyük sorun kenar bitişlerinde yaşanır. Eğer normal kumaş diker gibi içe katlayıp düz dikişle makine çekerseniz ilk giyişinizde cırt-cııırtt şeklinde o kısımların dikişi atar. Sebebi basit : kumaş esnerken dikiş esnemez.
Konfeksiyon dikişine bakarsanız ön yüzden çift dikiş, arkadan overlok görüntüsü vardır, bunu reçme adı verilen makineler tek dikişte yapar. (Takip edenler bilir, bazı dikişlerimi sırf bu yüzden terzimin reçmesinde yaptırıyorum.)
Evde reçmenizin olması çok düşük bir ihtimal olduğu için ev makinelerinde bu işi nasıl yapabileceğimize bakmak lazım. Eğer çift iğne takılabilen bir makineniz varsa, çok benzerini yapabilirsiniz. Çift iğneyle düz dikiş diktiğinizde ön yüzden  çift dikiş, arkadan zigzag gözükür. Ve bu dikiş aynı esnek kumaşınız gibi esner.

Desen Karmaşası Gömlek


Bazen sadece deney amaçlı dikişler yapıyorum. Bu gömlek de onlardan biriydi.
Geçen sene H&M' in bir kimonosunu görmüştüm, aklımda kalmıştı. Evdeki kumaşlardan da iki tanesini birbirine uydurdum böyle birşey oldu. Aslında renkler birebir tutmuyor ama ana kumaştaki yaprak ve leopar biraz etnik çağrışımlar yapıyor aynı şekilde diğer kumaş da öyle. Belki biri Afrika diğeri Uzakdoğu olabilir, nasılsa karıştırmak serbest :)

 
Bu sefer kalıp çıkarmaya üşendiğim için kalıpsız sıvadım kolları. Tabii ki zorlandım, çokça hata da var ama aklımdaki gibi oldu tamamen. Astarsız çalıştığım için iç dikişlere koton biye döndüm, içten de oldukça temiz gözüküyor.