Çarşamba, Aralık 31, 2008

Mutlu Yıllar

Herkese

tüm dileklerinin gerçek olacağı,

sevdikleriyle geçireceği

mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum.

Dantel örtüden elbiseyi bitirdim, biraz kısa oldu sanırım belki tunik gibi kullanırım. Kırmızı ruj ve ojeyle süsleneceğim.

Detaylı fotoğraflar giyince...

Salı, Aralık 30, 2008

Sevil Hanım'ın salaş Hırkası



Blogumun okurlarından Sevil hanım benim Salaş Hırka yazımdaki modelden kızına dikmiş, çok da güzel olmuş.

Kızınız mutlu günlerde giyer inşallah.

Bu arada sihirli eller' i de unutmamam lazım, onunki de burada...

Pazartesi, Aralık 29, 2008

Dantel örtü elbise oluyor...

Bir gün pazara çıktığımda, girişteki ikinci el eşyaları satanlarda görmüştüm bu dantel örtüyü. Danteller -ne şekilde olursa olsun- bana sadece kıyafet ve aksesuarı çağrıştırıyor, örtü olarak görmüyorum bir türlü. Bu fiskos örtüsü de bir gün büyüyüp elbise olur düşüncesiyle alındı. Satan kadın salon takımını da satmaya çalıştı ama bir elbiseye bunun yeteceğini düşünüp hiç bakmadım bile.

Bu ara örtü aklımdaydı ve sonunda başladım. Öncelikle krem rengi şifondan bir elbise hazırladım. Sadece göğüs pensleri olan ve çok da oturmayan bir elbise olmalıydı. Belki minik kolları da olabilir. Yakasına verev biye geçirdim, fermuar kullanmak istemediğim için arka orta dikişe de döndüm. Böylece ensede bir birit veya agrafla kapanabilecek.

Sonra başladım motifleri kesip elbiseye aplike etmeye. Önce tam ortadaki motifi çıkarıp elbisenin ön orta kısmına yerleştirdim. Sonra elbiseyi straplez silüetine sokacak düz motifi. Bundan sonrası baya iş. Açıklıkları motiflerle doldurma, doldurma, doldurma....

Eski kalıplar

Lacivert yünlü etek yazıma gelen yorumlarda etekten çok pembe bluzu soranlar olmuş. Eski blogumda yazmıştım, ama yazılar da uçunca buraya taşıyamamıştım.

Gittigidiyor' da dolaşırken birgün elindeki eski kalıpları satan birini bulmuştum. Tek ürün listelemiş ve bir sürü kalıbı satıyordu. Hemen al ile çok da ucuz olmayan bir fiyata almıştım bu kalıpları. Genelde 70 lerden kalıplar içeriyordu set, bazıları kullanılmış ama temizdi. Bu setten de en sevdiklerim iki tane gelinlik kalıbı. Birini bu pembe bluz için kullanmıştım. Bedenler biraz büyük olduğu için biçerken küçültmüştüm. Kullandığım kalıp Butterick4411 diye geçen ve 1973 yılında basılan bir kalıp.

Beş adet kol versiyonu bulunan robadan kesik elbise kalıbı aslında. Boyunu kısaltıp dik yakaya fiyonk ekleyince fiyonklu bluz olmuştu.

Perşembe, Aralık 25, 2008

Kırmızı Kutu Yapımı

Açık Büfe Yemek Daveti adlı yazımda çatal-bıçak servisi için kullandığım oluklu mukavvadan yaptığım kutuları fotoğraflamıştım. O yazıma gelen yorumlarda bu kutunun yapımını anlatmam istenmişti. ( Özellikle 3 prenses ,  gecikmiş anlatım için kusura bakma )

Öncelikle cetvel ve maket bıçağı (veya makasla) işe başlıyoruz. Benimkinin boyutlarını şöyle verebilirim :

a : 10 cm

b : 24 cm

bu ölçülerdeki dikdörtgen ortada kalacak şekilde ikişer tane 2,5 cmlik pay dönüyoruz. Yani kullanacağımız dikdörtgen 20x34 cm. olacak. İlk resimde görüldüğü gibi çiziyoruz, sadece kısa kenara dik olarak payları kesiyoruz. (yeşil ile çizilmiş olanlar)

Diğer bütün çizili yerlerin üzerinden maket bıçağıyla kesmeden bir kere geçerseniz bu kenarlar daha rahat kıvrılır. Kutunun yapımını tamamen katlayarak yaptım ama isterseniz yapıştırıcı kullanabilirsiniz, daha dayanıklı olur.


1.  Öncelikle uzun kenarları bir kere içe katlıyoruz.

2. Katladığımız yerleri dik olarak tutuyoruz.

3. Kesik attığımız uçları içe doğru kıvırıyoruz.

4. Bu uçları birleştiriyoruz.

5. Kısa kenar payını üzerine katlıyoruz.

6. Kutumuz hazır.

Bu kutunun pay için bırakılan ölçülerini (yüksekliği) değiştirerek hediye kutusu da yapabilirsiniz.

Lacivert Yünlü Etek


Pazardan aldığım yünlü kumaşlara gözüm gibi bakıyorum. Kalıpları yüz kere düşünüp öyle kesiyorum. Bu lacivert kumaşa da elastikliğinden ötürü bu değişik eteği seçtim. (Burda dergisi 12.2007 sayısı) Teknik çizimden biraz anlaşılıyor aslında. Ön ortada her iki yanda verev olarak üçer tane pens var ve ortadan aşağıya sarkan bir parça var. bu parçayı belden dönen kemerin içinden geçirip sabitliyorsunuz öndeki düğüm o. (Ben düğüm atmadım sadece kemerden geçirip bıraktım, daha kibar oldu sanki.)


Üzerine giydiğim pembe jarse bluzu geçen sene dikişe yeni başlamışken annemin yardımıyla dikmiştim.

Çorap : Beyaz dantel çorap - Penti

Ayakkabı : -Peacocks

Çarşamba, Aralık 24, 2008

Bourjois Fırçalı Fondöten

Kışın mümkün değil pudra veya mineral fondöten kullanamıyorum. Tonla nemlendirici sürsem de birkaç saat sonra cildim pul pul oluyor. Her zaman fondöten de kullanmıyorum, sadece nemlendirici sürüp çıkınca yine kuruma oluyor.



Aslında fondötenim var, ta nişan alışverişinde aldığım MAC'in face and body foundation adlı fondöteni yarıdan fazla dolu. Ama o kadar su bazlı ki, kışın benim cildimi nemlendirmeye yetmiyor. Bu yüzden kışın kullanabileceğim fondöten arayışındaydım bayadır. Loreal denedim sürmesi zor geldi. Yves Saint Laurent'in fırçalı fondötenini duydum, araştırınca kimsenin fırçasından memnun olmadığını gördüm. (fiyatı da 80 ytl civarı) Sonra baktım ki Bourjois de aynı fırçalı fondötenden çıkarmış fiyatı da daha uygun. (Boyner'de Tukcell indirimiyle 39 liraya geliyor.)

Birkaç gündür kullanıyorum ve memnunum.

+ları :Kuruma yapmıyor, rahat sürülüyor, taşıması-rütuşlaması kolay, doğal görünüm veriyor.

- leri : Fırçası çok kötü değil ama Mac'in fondöten fırçası gibi de değil. Düzgün uygulasanız bile üzerinden sünger veya elle geçerek homojenleştirmeniz gerekiyor.

Benimki 32 numara, rosé clair diye geçiyor, açık pembe diye çevirmişler. Öyle çok pembe değil en açığın bir koyusu.

Online alışverişle almak isteyenler için derinmor da var : Burada...

Pazar, Aralık 21, 2008

İlk Mantom


Sonunda sarı mantomu bitirdim. Kumaşı yine Cuma pazarından aldığım sarı yünlü bir kumaş, içine ise ekoseli astar kullandım. Dikişi aslında çok da zor değildi ama Burda Pratik Dikiş dergisinde bile bence yeterli açıklama yazmıyor. Bazı yerlerini ezbere yaptım, tabi hatalar oldu. Bir daha bu şekilde manto diker miyim bilmiyorum, konfeksiyon dikişi gibi olması pek mümkün olmuyor.

Yine de rengini ve modeli çok beğendim. Kumaş da çok sıcak tutuyor, bu havalar için iyi oldu.

Kolları hafif kısa duruyor, buna da uzun deri eldiven lazım :))

Modeldeki süs düğmeleri uygulamadım, sadece çıt çıt kullandım.



Cuma, Aralık 19, 2008

asimetrik bluz


Geçen gün bir arkadaşım bana bu asimetrik bluzu göstermişti (kahverengi olan) Beraber inceledik, dikişi inanılmaz basitti ve üstte çok hoş duruyordu. Kendisinden bluzunu ödünç aldım ve hem kendime hem de ona birer tane kopyayı bir buçuk saatte diktim.

Kalıbını görmeniz için mülaj kağıdına çizdikten sonra fotoğrafını çektim. Asimetrik olduğu için bir tarafta (sağ) koltuk altı için oyuk varken diğer tarafta (sol) bu oyuk yok. Yakası sağa doğru düşük duruyor. Kalıptaki kolların bu kadar göründüğüne bakmayın modelde buraya kadar tek parça kesiliyor sonra her kola dikdörtgen parça ekleniyor.



Kalıbı kumaşın kat yerine koyup kestikleri için de ön ve arka tek parça halinde oluyor. Böylece sadece üç birleştirme dikişiyle ön ve arka parça birbirine dikiliyor. Bu işlemden sonra kol eklentilerini takmak ve etek ucunu, yakayı, kol ağızlarını bitirmek gerekiyor.

Kullanılacak kumaş mutlaka esnek ve dökümlü kumaş olmalı.

Beyaz Gömlek : mecburen fiyonk


Güpür detaylı beyaz bluzu yaparken yakada en soldaki resimde görülen problemle karşılaştım. Kalıpta hata olduğunu zannetmiyorum, ben dikerken yakayı sağ tarafta güzel oturturken solda kaçırmışım. Bu yüzden yaka ortada birleşmesi gerekirken yana doğru kaçtı.

Bu çirkin görüntüyü yakayı söküp tekrar dikerek düzeltebilirdim ama üşendim. Uzun bir şerit kumaş hazırladım ve yakaya sarıp fiyonk attım. Gözüme güzel gözüktü, yerine diktim.

Bu arada bu kalıbı www.sewingpatterns.com dan baya önce almıştım. Download patterns bölümündeki bütün kalıpları evinizden baskı alıp kullanabilirsiniz. En üstte sağda free patterns diye bölüm var, birkaç ücretsiz kalıp bulabilirsiniz. Diğerleri ise ortalama 4-5 $ fiyatla satılıyor.

Bu bluzun yakasız, kolsuz ve kısa kollu versiyonlarının olduğu kalıp burada.

Salı, Aralık 16, 2008

"Rock" vari


Dün akşam pvc görünümlü taytı bitirdim. Sandığım kadar zor olmadı. Kalıbı eski bir Burda dergisinden çıkardım. (1994 yılı yanılmıyorsam) Ama bittikten sonra prova ettiğimde gördüm ki bazı yerlerde çok bolluklar oluşmuş. Kendi taytlarımdan birini baz alıp daraltmayı öyle yaptım. Gayet rahat oldu.

Eğer bu tarz sentetik ve elastik bir kumaş dikmek isterseniz mutlaka ama mutlaka esnek dikiş kullanın. Esnek dikiş makinenin bir ileri bir geri hareketiyle normal dikişten çok daha uzun sürede dikilir ama esnek kumaşlarda kumaşla beraber esneyerek giyim sırasında oluşabilecek sökülmeleri önler. Eğer düz dikişle dikerseniz ilk giyişinizde iplikler atar. (Nitekim üşendiğimden paçaları düz dikişle yaptım, iplikler attı. Söküp tekrar dikmem lazım.)

Bu parlak-rugan-pvc tayt kullanımını yabancı moda bloglarında sıkça görebilirsiniz. Açıkçası ben giymeden kendime pek yakıştıramamıştım. Sanki bacakları olduğundan kalın gösterir gibi gelmişti. Giyince tam tersi olduğu kanısına vardım. Normal pamuklu/koton kumaştan bir tayta nazaran bence daha ince bir silüet oluşturuyor. Sonuç : Çok sevdim :))

Altına giyilecek ayakkabı arayışları :

1. Sivri burun ankle bootie (bilekte bot)

2. Platform tabanlı calf-high çizme (baldır hizasında)

3. Platform ayakkabı

Aslında yuvarlak burun ankle bootie lazım, ağız kısmı biraz daha geniş olmalı.


Kırmızı tunik ve krem elbise Moda Sunce' den.

Kertenkele kolye benim yapımım.

Pazartesi, Aralık 15, 2008

süet kap/pelerin



Aslında bundan iki ay kadar önce başka bir kap modelini dikmeye başlamıştım ama bitmeye yakın çok kötü olduğu için bıraktım. Düzelecek gibi değildi.

Bu kalıbı ise Burda 2004 yılı ekim sayısından buldum. Aslında kürkten yapılmış ve kollar modeldeki gibi açık duruyordu, ben onları dikerken alttan biraz kapattım. Bir de önü agrafla kapanacağı için sıfıra sıfırdı. Ön orta parçaları biraz büyüttüm böylece ilik ve düğme için yer kazandım. Yakası hakim yaka olduğu için dikişi oldukça rahattı.

İçine mavi yünlü ekose kumaştan astar yaptım. Altın rengi ayaklı düğme kullandım. Bu düğmelerin hikayesi var aslında. Aynı düğmeyi başka bir tuhafiyede sormuştum adamın tanesine 3 ytl demesi sonucunda dükkandan çıkmıştım. İndire indire 2,80 e indirmiştim. Yahu benim kumaşım 1 ytl :))

Sonra başka bir tuhafiyede aynı düğmeyi 0,40 ytl ye buldum. Hemen aldım tabi. Tamam düğme hakikaten pahalı ama 7 katı kadar da kazıklamanın anlamı yok artık...



not1: Lütfen kombinimin kusuruna bakmayın, bir tshirt ve bir kottan ibaret. Bir haftadır hasta olduğum için hiç canım giyinmek istemedi.

not2: Bir de kahverengi uzun deri eldiven lazım buna, değil mi...

Pazar, Aralık 14, 2008

"yapasım/takasım/giyesim var"lar



1. İlk dikeceğim manto sarı olacak.

2. Bu vintage taklidi yapan çanta pazarda 5 lira :))

3. Ruh hali dalgalanması sonucu sapıtık kumaşlara eğilim 1 :Bu pvc kumaştan tayt dikmek ve aynı kumaştan uzun eldivenle kombinlemek istiyorum. Uzun eldiven kalıbı olan bana gönderebilir mi bir zahmet, taytın kalıbını ben çıkarırım.

4. Ruh hali dalgalanması sonucu sapıtık kumaşlara eğilim 2 :Bu 80ler taklidi yapan lame puanlı kumaş ise bir gün belki çanta olur kimbilir...

Belki sorun Sagopa Kajmer' dedir, insanı anarşist düşüncelere mi salıyor, nedir? "Sanat anarşisttir" der büyük sanat insanları. Benimki sanat değil ama ilham gerektiriyor.

Cuma, Aralık 12, 2008

almamam lazımdı seni ama...


Önce bir baktım, önünden geçtim gittim. Sonra dönüp tekrar baktım. Zaten indirimde de değildin. Almamam lazım dedim.

Olmadı yapamadım dayanamadım aldım. Kurdelelerinle büyüledin beni...

Seni görenler beğenirse koşup alsın diye adresini vereyim: Peacocks mağazaları.

Fiyatını da yazayım : 72 ytl.

Gri İç Elbise


Hani şu Japonların iç elbiselerinden bahsetmiştim ya işte ondan kendime diktim bir tane. Tek zor tarafı etek ucuna getirdiğim geniş fırfırlar oldu. Yoğun bir şekilde fırfır istediğim için baya uzun bir parçayı büzüp eklemem gerekti. ( Normalde genişliğin 1,5-2 katı düz fırfır için yeterlidir. Yoğun istenirse 2,5-3 katına kadar çıkarılabilir. )

Kalıp olarak eski bir yazlık elbisemi kullandım. Elastik kumaş kullandığım için fermuar kullanmadım.

Pazartesi, Aralık 08, 2008

iyi bayramlar ve krem rengi elbise

Herkese sevdikleriyle mutlu bayramlar diliyorum.

Ben bugün bunu ;

Yarın ise bunu siyah dantel çorap ve siyah ayakkabıyla giyeceğim : (bir günde bitirdim, kafamı boşaltayım derken baya hızlanmışım.)


Cumartesi, Aralık 06, 2008

Hani kriz bizi "teğet" geçmişti

Hani kriz bizi teğet geçmişti, hani bu sadece söylentiydi.

O zaman ben  niye bugün -tam da bayram üstü- patronumun yarım saat utanıp sıkılması sonucu öğrenmem vesilesiyle işten çıkarıldım?

Niye adam "nolur bize kırılmayın" diye rica etti on kez?

Demek ki kriz diye birşey var memleketimde.

Bir süredir hissettiğim şey doğru çıktı. Benim başladığım her proje ekonomik sebeplerle iptal edildi, uğraşılan işler birden yokoldu.

Gerçekten de kırılmadım patronuma hatta ne olduğunu anladığımda ilk hissettiğim şey rahatlamaydı. Adamın önümüzdeki ay benim maaşımı ödeyemeyecek kadar kötü durumda olduğunu bilmiyordum tabi. Küçük şirketler işte bir elemanının maaşıyla zor duruma düşebiliyor maalesef.

Offf... Hem üzüldüm, hem o hissettiğim gerginlik bittiği için rahatladım.

Ben dikişlerime sarayım şimdi, kafamı boşaltmaya çok ihtiyacım var....

Cuma, Aralık 05, 2008

sarı gri elbise bitti


Sarı-gri elbisem bitti...

Akşam eve gittiğimde elbise kurumuş ve lekeler çıkmıştı, çok mutlu oldum! Plili roba kenarına gri fırfır geçirdim.

Sarı düğme yerleştirdim.

Etek ucunu ekstraforla dönerek bitirdim. (İçi de çok temiz oluyor bu şekilde, fotoğrafta görünüyor.)

Bugün de sarı çorap ve gri çizmelerimle giydim.

Perşembe, Aralık 04, 2008

sarı-gri elbise bitiyordu ki...


Sarı-gri elbisede baya yol aldım. Ön ve arka parçayı bitirip birleştirdim. Kolları taktım. Fermuarı yerleştirdim. Düğme yerlerini işaretledim, bir tek takması kaldı. (etek ucunu temiz bitirebilmek için gri ekstrafor aldım, döndürüp dikeceğim. Bitirince fotoğraflarım. )

Fermuarı taktıktan sonra iyice bir ütüleyim dedim. Ütü tam ısınmadan buhar vermeye çalışınca bütün arkasını beyaz-beyaz leke yaptı :(( Hemen leke çıkarıcı döküp attım makineye, inşallah kuruyunca çıkar. Çıkmazsa üzerine bir çare düşüneceğim artık.

Bir de plili roba kısmının kenarına fırfır gibi birşey geçsem mi acaba diye düşünmekteyim.

Çarşamba, Aralık 03, 2008

Layering

Bu ara Japan Style diye bir akım var. Ne zaman gitti gidiyor'u eşelesem bu Japon işi kıyafetlerden hem çok var, hem de herkes kapışıyor. Bence kalitesine göre fiyatları biraz pahalı. Kumaşlarının ve işçiliklerinin çok iyi olduğunu zannetmiyorum.

Ama, kocaman bir ama...

Modellerine diyecek hiçbir lafım yok. O şirin kızların 0 beden oluşlarından mıdır bilmiyorum ama herşey üzerlerinde çok güzel duruyor.



Bir de bu "layering" yani katmanlama olayı var ki -özellikle kışın- bütün dünyada moda demeyeyim de trend haline geldi. Bu Japon arkadaşlar da katmanlamayı çok başarılı uyguluyorlar bence. Benim örneklediğim genelde tunik altına giyilen fırfırlı etek veya elbiseden oluşan katmanlama. En basit tunik (kısa elbise de olabilir) altına giyilen bir fırfır veya dantel detayıyla çok hoş durabiliyor.

Sırf bu katmanlama için en sağda alttaki ip askılı etek ucu fırfırlı düz kombinezon tarzı elbiseler var.

Kendi aklıma bir beyaz bir de gri katmanlama elbisesi sokmuş oldum üzerinize afiyet...

Resimler kaynak1, kaynak2

Pazartesi, Aralık 01, 2008

sarı-gri elbise yapımı

Bu haftasonu bir elbiseye başladım. Bu sefer kalıbın bir kısmını kendim oluşturdum. Öncelikle yuvarlak yaka düz A kesimli bir elbise kalıbıyla başladım işe. Bunun için kırmızı ekoseli elbise de kullandığım kalıbı belden itibaren 2, etek ucundan ise 8 cm açtım ve bu noktaları birleştirdim. Böylece belden aşağı doğru bollaşan bir kalıbım oldu. Penslerini hiç kullanmadım, o kadar oturmasını istemiyorum çünkü.


Kalıbını hazırladığım kısım ise plili roba diye tanımlayabileceğim bölüm. (Tuxedo bib deniyor sanırım İngilizce). Bunun için aynı yaka açıklığını alıp omuz kısmının yaklaşık yarısına kadar gelen ve U şekline dönen bir kalıp çizdim. Pliler için ise çizdiğim üç parçanın arasına üç parça daha ekledim. Bunlar katlandığı zaman aynı genişlikte olacaklar.

Plili robaya düğme patı şeklinde fırfır koydum ve ön parçaya ekledim. Şimdilik yaptıklarım bunlar. Kollar için cowl sleeve (drapeli kol) kalıbımı kullanacağım. Kol ağızlarına sarı kumaş geçip birleşim yerine fırfır koymayı düşünüyorum. En son da -kesin emin olmamakla beraber- sarı şeritlerle oynayıp sade olan gövde bölümünü hareketlendirmek istiyorum.

Yani böyle : (mimarın stilist özentisi böyle olur :))